На мен също ми е второ раждане и подкрепям Angel&Demon в препоръката за двете чанти.
Относно стерилизирането в родилното, предния път си носих течност за студена стерилизация. За това наистина бях забравила, но последните коментари ме подсетиха. Та носех си такава течност и до колкото се сещам пластмасов съд с капак, вероятно е бил кутия примерно от сладолед, не помня вече

Накрайници за зърна така и не съм си купувала, не ми потрябваха. Месец и нещо преди термина започнах да мажа зърната и продължих след раждането. Ползвах основно кремчето на авент. Бебето ми беше много лакомо и много трудно го отделях от гърдите, а неонатолозите не разрешаваха да го храня дълго и ме караха на сила да му отнемам гърдата. От това и ми се разраниха зърната, но съпружието и мама отскочиха до близкия магазин и ми взеха колектори за кърма. Тези колектори ги ползвах точно един ден и нещото се нормализираха
Те уж са за да събират кърмата, която капе от гърдите когато не кърмим, но реално точно те дадоха възможност на зърната ми да дишат и да се възстановят само за ден. После си преминах отново на подложки/подплънки за кърма. Аз ползвах такива http://shop.danet.bg/product.php?ProductID=1270 колектори за кърма на AVENT и то само тези, които отгоре са с дупчици за дишане.Помпата за кърма ми беше ръчна на AVENT, но сега ще съм с MEDELA. Помпа определено се радвам, че си взех, защото първите дни малчо беше в неонатологията и не ми разрешаваха въобще да го кърмя, цедях капки коластра. А по-късно, когато ми го даваха за кърмене ме ограничаваха във времето на хранене и аз доизцеждах. Но определено помпата на AVENT е прехвалена, като по мое лично мнение има два основни недостатъка - скърца и подлива, а и не е особено стабилна, което прави разливането още по-лесно. Много добри мнения четох за MEDELA и такава си взехме. Който още не се е снабдил, мога да му препоръчам да следи ebay.co.uk или ebay.de Нашата я взехме от там, от uk, на значително по-ниска цена, отколкото е тук по магазините.
Другото полезно, което си носих беше флуида на мустела, с който измивах всичко. Много полезни за болничен престой са антибактериалните гелове без отмиване. Аз в чантата си винаги имам един такъв, обикновено на Бочко http://www.bochko.bg/bg/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B1%D0%B0%D0% … D1%8A%D1%86%D0%B5 .
Сещам се още нещо - нужна е отвара от смрадлика за промивки. Отварата обаче трае до 24 часа, т.е. всеки ден трябва да се ползва прясна. Добре е, ако не разполагате с баби от сега да обясните на татковците как да ви правят отварата и да ви я носят всеки ден. Подсетете ги, да не я наливат гореща в пластмасово шише
Удобни са и някои пулверизатори, примерно като тези с които пръскаме листата на домашните растения с вода. Продават се по магазините с битова химия и "левчетата". Разходете се и си купете такова, което ще ви е удобно като форма и наклон за ползване за промивка със смрадлика (формата му да е такава, че като го наклоните за да се пръскате тръбичката да е постоянно в течността и да може да засмуква от нея).
Терминът наближава и страховете се засилват, а може и да ми се посмеете, но като разбрах, че доктора ми ще излиза за 5 дни в отпуска не мигнах 2 дена. След това се чухме по един въпрос и като разбрах, че му е отпаднала почивката си легнах и спах като заклана!
Такъв ентусиазъм ме е хванал вече...така искам да гушна и нацелувам малък бебчо