(Био) зеленчукова градина 17

  • 103 870
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
  • Русе
  • Мнения: 25
 A m b e r когато са достатъчно едри зрънцата, но и млечни. Днеска като го белих, разбрах, че е можело и още малко да го изчакам, но се страхувах да не го изтърва. Купувала съм консерви, които граха е презрял и няма сваряване. Дрънка и след два часа варене. Че е малко по-млад не му пречи. Аз го пробвах като млечна царевица.

# 406
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Горещо препоръчвам да стерилизирате бурканите с грах двуразово: един ден около час и половина, и още веднъж на следващия ден за около час. В бурканите насипвам леко бланширан грах. Допълвам и с водата от бланширането, която по принцип осолявам леко. Не вреди и един настърган на едро пресен морков на буркан.
Пропорциите на бурканите имат значение - аз ползвам тези от 720 мл (винтова капачка) или 820 мл. Идеята е да се постигне температура от 90 градуса във вътрешността на буркана за поне половин час.

Днеска изпих... абе доста нещо, седнал на стъпалата на стълбата. Има много прилепи. Юнското небе е светло, а те пърхат на фона му, тихи, на вид безплътни, като сенки. Въздухът беше тежък, влажен, сякаш лепкав - лято. Почти.

Утре ще се катерим с голямата гювечоунищожителка, иска да види дали имаме бебета прилепи на тавана.

# 407
  • Мнения: 47
Ей , ми то много сложно това консервиране, защо така, защо толкова много трябва да се вари? Аз много се двоумя дали да не го замразя, макар че в буркан е по добре, ама като гледам колко е сложно...
   Много се извинявам , че нахълтах в темата така безпардонно, но някой може ли да ми каже нещо по въпроса за преторяването на цветята , който зададох по горе?
   Аз във форума пиша само когато нещо конкретно имам за питане  , иначе ви чета повече и много неща научавам. Благодаря.

# 408
  • DE
  • Мнения: 971
Верчето,тук повечето се обсъжда зарзавата, но пък всички имаме и петунии.
Моите петунии и върбинки са повече от зарзавата та да ти кажа...
Спокойно, аз и в прясна оборска тор съм садила цветя.
Ако са преторени изгарят и почват да съхнат за седмица.
Времето беше хладно и влажно, а и на прясно засадени цветя им трябва малко време да се настроят на почвата и образуват корени.
Наминавай и тук, в съседна тема на любителите на цветята.

Вчера пресях копъра, днес гледам...държи се яко на крака. Благодаря ви за съветите.
Аз съм от групата на "дребното саксийно зарзаватчийство", но пък също така като вас се грижа с любов за всичко което съм засадила в градината.

При нас захладня и валя доста дъжд и сега голямата трагедия...
Градината прилича на цигански катун. Покрила съм де що можах с платна.
Доматите са под чадъри-жълти, сини ,червени, все плажни.
Мъжо каза че нямало от срам, да си подаде до понеделник носа на вън hahaha

През един двор от нас, вижте как съседа си окепази градината. Решил че не му е хубав райграса и поръсил нещо за потискане на плевели.

Последна редакция: нд, 03 юни 2012, 01:29 от matze

# 409
  • Мнения: 17 244
Има различни препарати за плевели. Тук излезе едно като детелина, но с остри листенца и доста дълбоки корени - става като мрежа и задушава тревата. Купих препарат, ръсих- изяезна

# 410
  • Мнения: 47
matze, много благодаря,  Simple Smile  ще ги изчакам , ама гледам по дугите балкони са подивели. Да знам , че тук се обсъжда зарзавата, то аз и затова чета тук редовно, ама то който разбира от зарзават колко повече от цветя, нещо като ветеринарния доктор и хуманния. Ветеринаря и човек може да лекува, а хуманния животни не може.  Simple Smile

# 411
  • Мнения: 1 204
Ето отчет и от мен, нали обещах Simple Smile

Петъчната дъга - http://ermena.com/Img_2879.jpg
Градината - http://ermena.com/Img_2884.jpg
Първа повдигната леха, един час работа излезе - http://ermena.com/Img_2881.jpg
Картофи засадени преди 2 седмици в мулч от трева - http://ermena.com/Img_2882.jpg
Мулч от иглички - http://ermena.com/Img_2883.jpg
Мулч от клонки - http://ermena.com/Img_2885.jpg

# 412
  • Мнения: 13
Моля за помощ, ходих днес на лозето и какво забелязах , по краставиците корнишони в парника  съхнат вече завързали плодове не много но има на няколко корена от долу, какво не им стига или им е в повече? също така на  доматите в парника се получава изсъхване на вече вързали плодове или дръжката или самия плод става кафяв?   

# 413
  • Мнения: 465
Верче,Здравей! Hug
Ти,покажи градината ние ще се изкажем.
Имам петунии,как да нямам.Сега тук са "модни" кичестите .Особенно едни двуцветни в основата на съцветието лилавки,а по крайчетата бели kато фуклива женска рокля,на хърбалички.
И онези"шменти-капели Торения-хем теменужки,хем грамофончета.
Разсаждам директно в почвата,под всяко стръкче 1 лъжичка тор.В кръг-по 6 бройки,една моя педя радиус.Поливам в средата.Така ги насочвам,стимулирам да се ориентират към центъра.Да стане туфа от петунии.Хосе Мигел като мине привечер след работа винаги ми  напомня да откъсна завехналите,избледнели цветове."Да събуждам петунията",така ми вика.
Оборска тор не подлагам-много ми е влагата и те луднат в огромни,но тънкостенни китки,които бързо прегарят,разтопени.Затуй изполвам рибен,гъбен тор,който бавно и дълго отдава азот.
Искам ги наперени,цяло лято.
От вчера си мисля.Нека Анн да сподели като Кралица на доматите. Hug
За вкуса и захарността им .Да речем,един и същ сорт-посадени през април и през юни.
Например ,ако пише ранен сорт с къса вегитация,задължително ли означава,че трябва да се разсади в почвата рано,когато земята е още пролетно-влажна-прохладна,за да подтикне развитието на  растението.Или факта,че така е селекционирано му позволява да плододава при късо слънце?
Аз имам 15 вида домати,разбъркани  в лехите.И гледам,че всеки е на различна фаза.
Месестите сортове се туткат за сега.Цъфтят,но силата като,че ли насочена към стъблата и кореновата система.Там дет пише 50 дни до бране вече вързаха.
Авосетт,видях Kale в  шарените ти салатите. Кога пося семената?И сподели рецепта,моля.И за вкуса на лилавите морковки.
Мацето да сложи снимка на чадърите.Обожавам да разглеждам  градински арт!
Амико,Стелт  Hug
Сега отивам да разглеждам Peppia.
Хайде,чакам ви във фотографии!Лошото време свърши...
Загубихме Дедо Дедов и Ванюша(видинската снаха)...
Копат ли,режат ли,щО рАботят Thinking
И кат` цъфнаха портокалите в Портокалия-край.Тишина...
Айде,малко де Joy

# 414
  • Русе
  • Мнения: 25
 Веселчето голям комплимент. Решила съм вече кои са моите 4-5 сорта домати по вкус и добив. Ще експериментирам по 1-2 сорта нови на година. Установих, че ранния сорт Рила, засаден малко по-късно е настигнал на домати другите сортове. Не се замислям много за времето на вегетация, щом доматите са вкусни. Снощи насадих няколко корена Идеал за късни домати. Ако ли не ще станат за туршия. За мен е много важно да узреят възможно най-рано.

# 415
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Никлен, няколко болести могат да ти направят кафяви петна по доматите. Потърси информация със снимки на картофена мана по доматите, бактерийно струпясване, бактерийно изсъхване при домати, вирус на мозайката по доматите. Първо диагнозата, после лечението.
Проблемът при някои от тези болести, например картофената мана е, че за няколко дена може да ти се зарази голяма площ. Ако не можеш бързо да се ориентираш, бягай при агроном. Всяко зло за добро, тъкмо ще натрупаш опит.

# 416
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 886
Ей , ми то много сложно това консервиране, защо така, защо толкова много трябва да се вари? Аз много се двоумя дали да не го замразя, макар че в буркан е по добре, ама като гледам колко е сложно...
   ...

защо да е по-добре в буркан?
за мен замразения е по-вкусен и по-лесен и за съхраняване и за готвене, но пък нашия фризер е голям - място има за всичко  Blush

 Hug всъщност за всеки по-добре е това, с което е свикнал и за което има условия  Hug

ние хванахме къртичка  Laughing тя в легена, малчо до легена
каква картинка бяха само  Joy

# 417
  • Мнения: 9
Веселче, наесен сях и това ми е най-продуктивното нещо в градината засега.
Съседът му се пули и ми вика, че било фалшиво зеле, ама всяка седмица обирам по една чанта с размерите на тези на Била.
То не е чипс от зеле, салати, спагети, абе навсякъде го слагам  Laughing .
Напролет сях пак и завчера го разсаждах, както и есента нещо мина след мен и прегриза на няколко стъбла. Попово прасе ?
Аз съм много доволна от това зеле, няколко корена цъфнаха вече, ама аз и цветовете им ям.
Сорта е Dwarf Green Curled, сега съм разсадила и от него, и от Nero Di Toscana .

А морковите са предзимна сеитба, повечето цъфнаха, ама имам колкото егоистично да си ям по 2-3, като съм на село.
Имам и жълти, ама не стигнаха до снимка. Наредих ги на масата всичките и правих дегустация, на вкус най ми хареса първо белият, после червеният, оранжевият, жълтият и най-накрая лилавият.
На мирис - оранжевият.
 
Някой се оплакваше, че са му изядени младите растения. В оранжерията на баща ми, където ми бяха разсадите от дини, пъпеши и тикви, влезнало ято скорци и изяло почти всичко. Бяха над 100 корена, изядени са около 80.
Болно ми е, защото с дни проучвах стари френски сортове, сума ти пари за семена, а скорците се намушили през скъсания найлон и пируват.
Милите охлюви все са вечните заподозрени, ама на, мишките ми изядоха краставиците, скорците дините, пъпешите и тиквите...

# 418
  • Мнения: 1 101
 Wink Wink Весе след забележката отивам аз да търся да снимам цвят на портокали Embarassed ами то вече портокалчета има Laughing

Малко снимки от на комшийката тропически и не толкоз дръвчета Wink
Нар
киви
цвят на маракуя и плода
Манго цвят

Вярно е че за да имаш и поддържаш градина си трябва време..За съжаление аз съм на етапи с времето...сега ми е много кът..но се опитвам и се радвам когато растенията се развиват Wink
Лука ми
зеления фасул
Домат
Патладжана и пипер

Успешна ви седмица Hug

# 419
  • Мнения: 0
niklen , ако не е станало прекалено късно опитай да напръскаш с Инкуейшън про. Може да успееш да  спреш развитието на болеста.

Общи условия

Активация на акаунт