(Био) зеленчукова градина 17

• 103 864
  • 744
  •   1
Отговори
# 420
А аз днес започвам с консервирането - правя кисели краставички, ще правч и пестото.
Отчет - за 1 месец от 6 корена корнишони урожаят е 10.157 кг
Доматите ми са все още зелени и май сбърках, че сях американски сортове ( подготвям разсад от български

# 421
  • Варна-София
А аз днес започвам с консервирането - правя кисели краставички, ще правч и пестото.
Отчет - за 1 месец от 6 корена корнишони урожаят е 10.157 кг
Доматите ми са все още зелени и май сбърках, че сях американски сортове ( подготвям разсад от български
Я, разкажи за консервирането на пестото. Аз все прясно си правя. Не ми е идвало наум за консервиране.

Peppia, Lozeva хубави градини, спокойни и ненатоварени.

Аз днес брах част от грах сорт Утрило и си правих някаква статистика. На сянка - 2 чушки, на слънце 6-7 чушки. Масовото е 4 и 3 чушки на растение. Обаче са големи и сладки, съизмерими по вид и вкус с увивния чешки грах на чичо Тошко. Смятам сорт Утрило за много добро попадение.
http://prikachi.com/images.php?images/769/4849769O.jpg
Това е като скрита картинка, въпреки, че шушулките са доста дълги (около 10 см) и шишкави.

Последна редакция: нд, 03 юни 2012, 21:50 от amica1

# 422
Благодаря ти, Авосет, днес повдигнах конструкцията.

# 423
  • Пазете Гор
Особено харесах в градината на Peppia мястото  за барбекю, предполагам и приятелски събиранияя. Хареса ми дебелият каменен зид. Така на широко се редят необработени камъни, често път за основа на плевня, на друго. Обичам каменните зидарии. Работих камък само веднъж - зидахме попивна септична яма... Все на ако ми върви  Laughing.

Ако утре поизсъхне, ще загърлям - картофи, домати, сладка царевица. Доматките цъфнаха тия дни, та ако сметна 40 дни до зрял домат (толкова е при мене) прави 5-10 юли. Даже е рано, обикновено стават около 20 юли.

Степента на зрелост, не само на доматите, най-вече зависи от изискваната от вида и сорта вегетационна температура. Това е сбор от температурите на всеки ден от вегетационния период на растението. За някои картофи е около 1800, а за памукът е над 4300 градуса например. Разбираш ли ме, Вес?

Стерилизацията на буркани има разни удобства, както и съхранението във фризер, разбира се. Не намирам, че е особено сложна дейност. Любопитно - това е енергийно по-ефективен метод за консервиране и съхранение от замразяването. С други думи казано - с по-малък въглероден отпечатък. Когото го вълнува, де, разбира се.

# 424
Особено харесах в градината на Peppia мястото  за барбекю, предполагам и приятелски събиранияя. Хареса ми дебелият каменен зид. Така на широко се редят необработени камъни, често път за основа на плевня, на друго. Обичам каменните зидарии. Работих камък само веднъж - зидахме попивна септична яма... Все на ако ми върви  Laughing.
Благодаря   bouquet Зор беше ама един уикенд за каменния зид(бяхме цяла бригада), после покрива голямо коване на дъски. Проектът е на брачедка ми, жива и здрава да е - математик човек, ама и беседки прави се оказа  Joy

# 425
  • на пъпа на Златията
....Ох.всяка година ли ще се уточняваме за Био-то?! ....
Така е !
Експериментираме нови сортове от не знам къде си .Вкарваме зарази .и нови гадинки, за които няма равновесни неприятели при нас.
Смогваме ли обаче  ние да се справим или природата ни помага.Просто са   необходими 3 години да пристигнат вредителите на вредителите и да настъпи равновесието.
Днес видях, на 10- секундно поглеждане,  в градината на една приятелка "слънчоглед" на ред от 10-тина корена 3  "слънчогледа". Дръжката му беше почерняла.Не ги преброих колко цвята са в един "слънчоглед" може би бяха 3. Останалите цветове бяха единични а не на китки.Дали не е стремежа както някой подсказа по-назад в темата , при неблагоприятни условия растенията да се стремят да се самопроизвеждат и да хвърлят поовече цвят и да плодоотдават.
Немците са перфектни при откриването на зарази и превантивното действие срещу тях.Маце,
Няма ли безплатни съобщения из специализираните държавни немски институции?
Като се появи някоя болест или вредител ние само предполагаме с какво можем да помогнем на природата.
Та какво да правим със "слънчогледите"?

Тая година за първи път сях грах.Провалих се.Дали няма да стане за консервиране като със зеления боб.Просто сготвяш и после стерилизираш само за капачка.
Тезидомати,   които видях днес бяха под найлон.Значи предполагаше се че сбръчкването на върховете и загниването от горе надолу , било от киселинни дъждове и черните мушици ги разнасяли..Завихме с найлони и си докарахме " слънчогледи ли"? За сега "слънчогледите" нападат краставици и домати.Кое е общото между тях?
Добивите ще са поне 50 на сто по-малки.

Последна редакция: нд, 03 юни 2012, 23:49 от rorik

# 426
# 427
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
От безплодни растения, към безплоден човек.
Тия ще ни докарат до там да си поръчваме семе за деца. 

# 428
При мен алтернарията не се развива добре...  Rolling Eyes  Т.е. развива си се много добре, напук на опитите ми да я разкарам...  Laughing   Видях сравнително рано петната по доматите, но докато разбера какво е (добре, че някой пусна снимка тук и амика каза името на болестта) и докато чаках да спрат дъждовете и май окъсних... Всеки ден все нови и нови засегнати листа, постоянно късам и хвърлям в кофата... Гледам един розов храст до доматите и той се петносал по същия начин - сигурно и него го е хванала...

Забелязах по краставиците някакви петна, а на едно място и брашнената мана май се появява... Може всичките петна да са от нея де, утре ще снимам...

Пипера освен, че лилавее и се гърчи, май се опитва да цъфти - а няма и педя от земята...  Crazy

Ще търся някаква химия, докато още не късам от градината, пък после се надявам да не ми се налага да ползвам тежката артилерия...   Rolling Eyes

А въшки, оле майко въшки... Навсякъде на където се обърна - по черешата, розата, ореха, прасковата, копривата - щитоносни, зелени, черни, бенбеняви...  Crazy

И за капак тук хвъркат едни комари, колкото щъркели... Чудя се даже дали не носят те бебетата по този край на татковината...  newsm78  През горещото лято обичам да седя навън до късно... Из градината се разхождат таралежи, белки и друг дивеч, но ме е страх комарите да не ме отнесат в топлите страни...  Laughing

# 429

Я, разкажи за консервирането на пестото. Аз все прясно си правя. Не ми е идвало наум за консервиране.
Босилек (магданоз със сол) смила се в блкендера. Стерилизира се 15 мин. Недостатък - променя цветът си.
Босилек+сол+олио. В малки кутийки и във фризера. Недостатък - тук при мен в сезона на ураганите(разбирай август) има опасност да спре токът.
Др вариант - ароматно олио. Счуквам леко листата, за да отделят част от аромата си и ги заливам в бутилка с олио ( казвам олои т.к. не харесвам зехтина който продават тук). После само доливам олио. Прекрасно върви на салата от картофи, боб, абе въпрос на вкус е.

# 430
  • Варна-София
... А въшки, оле майко въшки... Навсякъде на където се обърна - по черешата, розата, ореха, прасковата, копривата - щитоносни, зелени, черни, бенбеняви...  Crazy
...

Е, Стелт, дай ми от тези въшки! Вчера търсих из градината за експеримент и не открих. Бях си приготвила настойка от колтуци и долни доматени листа (нали тази година гледам да не опират почвата), напръсках боба, за да стане невкусен за евентуални бъдещи черни бобени въшки и се въртя из градината с пръскачката и няма въшки та няма (освен червеногаловите, дето още се опъват). Може добре да им е подействало пръскането с пепеляна вода (с това пръсках еднократно всички овошки), може и от лошото време да не се множат ...?!? Догодина, ако се повтори този резултат, ще съм по-сигурна в извода. Но вчера така се получи - излях си материала на земята.

А пък пчели, пчели по асмите. Из цялата градина едно общо жужене, да се опнеш в един шезлонг и да слушаш.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 09:25 от amica1

# 431
От всичката работа на село най обичам вечер като седна на кайсиева ракийка  Simple Smile Свечерява се все още мога да виждам градината, местя се да мога да седна така че всичко да ми е пред очите и правя разбор -какво съм свършила днес и какво трябва да свърша утре и на лицето ми неусетно изгрява усмивка .Доволна съм. Една цигара време ми е достатъчна за да си почина и ми се иска да стана и да свърша всичко(добре че е мъж ми да ме възпира  Simple Smile ) иска ми се всичко да е оплевено,вързано,подредено -Монк  Laughing Не ми се получава  Confused нямам време, отивам си за ден,ден и половина ,тревата печели битката.
Всичко това ми дава голямо удовлетворение ,но също така и вкусни домашни зеленчуци за семейството ми ,които очаквам като резултат на труда си. Използвам химия -умерено ,само ако се налага -толкова за биото  Hug а сега малко снимки

това са морковите-купено семе  Laughing поне са красиви

# 432
bariksto,много ти е хубава градина и много чувство има в думите ти за нея  Hug
peppia,настроението в твоята градина напълно съответства на принципите на пермакултурата.Ще ми е интересно да проследя развитието на посевите ти.
Ние ден и половина се борихме с бурени-не мога да си очистя ръцете снощи  Laughing.
Пипера е под въпрос-жълтее,има на места алтернария,има бактериоза и продължава да се просмуква.Опитва се е да напъпва,но е измъчена работа  Cry.
Мъжа ми предложи да скубем и да сложим още домати на негово място  newsm78-ще изчакаме до края на тази седмица и ако няма подобрение...
Брахме краставици,бакла.Вадихме картофи-голите охлюви са ги надушили въпреки пепелта.Започваме да вадим и да ядем,за да изпреварим гадовете  Twisted Evil.Ще се състезаваме един вид...
Заложихме два капана-вчера сутринта стръвта я нямаше,а капаните не се бяха задействали,днес-също.
А в събота още една кокошка стана жертва посред бял ден.Дори не сме усетили какво и как.
Разпитвайте за методи за лов на пор,моля  Praynig

# 433
  • на пъпа на Златията
Нещо май пропуснах . В кой сайт , блог ли ,  казахте че ще се описват болестите и неприятелите и борбата с тях?
Какво излезе до сега? Да обощим.
Най напред се появи при мен алтернарията - пожълтяване с кафяв център.При някой имаше  и цяло кафяво листо, което е картофена мана.Правилно ли съм разбрала?
Някой намери ли някъде описани тия " слънчогледи"

Стелт тия въшки направо , веднага ,  ги почерпи с вазтак.

Вили , не си скуби пипера. Напръскай с листен тор.2 пъти през седмица .Ще се оправи.Моя миналата година пак беше жълт ама си имаше чушки.
Да питам с това мулчиране?

Миналата година в лозето не изхвърлих изскубаните и натрупани купчинки плевели. От долу се завъдиха  и попови прасета и скакалци и мравки.
Мулчирането трябва да става с изсъхнали сено , слама ли  , а не със свежа маса?
Бариксто , искам такива кръгли ягоди , моите са дълги.
Чесъна , есенния , защо не ми прави глави.Здраво хубаво стъбло , сорта селановски, а няма глави?

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 10:45 от rorik

# 434
rorik,не съм го отписала още пипера  Laughing.Няма да го торя,защото сме слагали по 3 колички угнил оборски тор на фитария.Не му е проблем торенето,а лошото вкореняване.Бях ви казвала как след разсаждане не поливам десетина до две седмици.за да може корените да тръгнат да търсят влага.А сега седмица след разсаждането започнаха пороите.Има оклюмали стръкчета-като ги дръпнеш се отскубват-коренчетата са такива каквито са били преди месец.А стебълцето на нивото на пръстта е изтъняло и кафяво.Това няма как да се възстанови за жалост.
За бактериозата може да се пръсне с Шампион по пръстта и от долната страна на листата.
За алтернарията-с дитан или шавит.
Но пръскане не е препоръчително пак по причина слабо развитите корени.
Тази седмица съм решила да копая непрекъснато пипера.Струва ми се,че разрохкването и аерирането на почвата  ще подобри кореновата система.

Общи условия

Активация на акаунт