(Био) зеленчукова градина 17

• 103 857
  • 744
  •   1
Отговори
# 435
  • на пъпа на Златията
Вили, няма възстановяване.Даже с копане няма да стане. Всичкия ли е такъв?Проблема ти е още от разсада.Намери си от някъде разсад.Аз така си испортих чушлетата.Купени. Не ги насадих веднага. Завехнаха и ги полях с вода. Престояха във водата  повече от денонощие и като ги разсадих клюмнаха и стана като при теб. При основата стъбллото изтъня.Изскубах и насадих нови.

# 436
  • Пазете Гор
И аз имам проблеми с вкореняването на пиперовия разсад. Добре, че масовото засжадена се хвана почти без загуби, но опитите ми да попълня загубите са безрезултатни. За разлика от пиперовия, доматеният разсад за попълване се прихваща 100 %. Добре вървят фасулите, тръгнаха и краставиците.

Никога не съм имал толкова могъщ грах. На места купището надхвърля метър. За съжаление има още поне десет дена до наливане на зърната.  Това силно ми скъсява вегетационния период за следващата култура - трябва да търся някои скорострелни домати, или пак да се занимавам с глупости: броколи и репи  Sunglasses.

# 437
Пипера ми е до доматите - чакам алтернарията и там, наред с лилавеенето и гърченето на листата... Абе да е весело...  Laughing  

Струва ми се, че първите две краставички, които ми завързаха не са мръднали да растат от няколко дни - цветчето им е изсъхнало, а те вече не изглеждат сочни, май ще се спарват... Малко снимки на болни краставици...

Белите петна ми приличат на брашнена мана... Жълтите по-малки петънца може би са краставична мозайка...  А ония кафявите/кафяво-жълтите петна  по снимките много ми приличат на кубинска мана... Четох и за някаква антракноза по тиквовите... Довечера ще пръскаме с мляко, а като се добера до агроаптека след няколко дни, ще химизирам селското стопанство...

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 14:43 от stelt77

# 438
Не ми е проблема от разсада  Laughing
Там скубах и миналия ден за пресяване-няма сечене.Но в ястъка почвата ми е много по-лека и отцедлива.
И не,не е всичкия-ще има и за ядене и за буркани.
Просто дни на ред фитариите плуваха във вода.Сега трябва бързо да просушим пръстта в дълбочина и ще тръгнат нещата  Laughing
Но на мъжа ми му се иска повече домат,защото имаме пазар за тях.Имаме и доста разсад още,а градината свърши.
Сега се сетих-Амбер,имаш ли проблем с разсада,който ти пратих?
Копан му е майката,Куркума,копан и разрохкване  Laughing
Аз се чудя-имам наникнали туфи безколов,директен домат,направо там където го сях миналата година.Та се чудя дали да не разсадя в лехата на граха.Той полегна на една страна и от другата освободи място

# 439
  • Русе
 vili  Hug , в събота писах още, че разсадът се е хванал и си се развива без проблем и болести,въпреки че 3 дена стоя в кофичката на терасата и го поливахме доста. Засадихме го на 24 май и тази събота и неделя го проконтролирахме. При нас не се забелязват никакви заболявания, но мястото, на което садим е неизползвано досега и наоколо няма съседи с насаждения от където да идват зарази може би.  newsm78  Може би има значение, че теренът си има слаб естествен наклон и водата се отича.
   Грахът ми, също Севлиевски и има шушулки, но ми се струва че още трябва да наедреят зрънцата.

# 440
  • Варна-София
Pisaro, ехинацеята е посадена на постоянното си място. Благодаря ти.

Подариха ми провансалска мента за плодови салати и чайове. Както е тръгнало ще си правя колекция от менти и джоджени.

# 441
Бера вече няколко пъти грах, миналата година го оскубах наведнъж, но вече само на етапи ще го бера, хем по-лесно, хем той си расте, не изхвърлям недорасли шушулки. Нещо не мога да кача снимки, да си покажа градинката  Sad Доматите ми са ок, но пипера, еееех  Sad И тая година няма да стане. Догодина пак. Стъбълцата са колкото палеца ми и не помръдват.
Естрагона се хвана, потвърждават се наблюденията ми, че най-лесно се хваща това, което хич не съм харесала. Като копъра, цялата градина е в копър  hahaha
И друго, какво се оплаквате от въшки, я да видите при мен - ята зелени скакалци, пасат наред. Аз вървя след тях с джапанката, ама май ще се пръска, миналата година миризливки, сега скакалци, какво ли ще дойде догодина...

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 14:25 от mama_gali

# 442
  • Варна-София
... ята зелени скакалци ...
Патка или фретка под наем.
Това, че фретките, невестулките и белките ядели насекоми разбрах едва тези дни, когато търсех инфо в нета, кой може да души котките в тарафа. Животното, което видях в сумрака най-много ми прилича на невестулка.

# 443

яни стрива риган, поне подправки има в изобилие

краставичките цъфтят

Амика, това ще да е болест, петната?

горкичкия пипер

цяла гора цъфнал магданоз

# 444
  • Варна-София
Да, кубинска мана ми се вижда.
Тази година ще се размина с краставичките. Целия май боледувах, днес пак на лекар, докъм края на юни се виждам с лекарства. Добре, че сложих тиквички, някакви тикви се самозасяха, че горе-долу ще съм в час със семейство тикво-краставицови. В съботата като взех една бутилка мляко, че с постепенни разреждания (мисля, че бях писала преди колко лесно се смята) обиколихме първо тиквичките, после лозите (само областта на грозда от спестовност, както би казал Куркума) и накрая доматите с добавка йод. Да чукна на дърво, всички се държат здрави и прави засега. Да е жив и здрав и мъжо, че ми помага - аз смятам, той пръска.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 14:57 от amica1

# 445
mama_gali, пипера ти изглежда добре, само дето е малък... Може би с малко торене ще се оправи... Кога си го садила, забелязваш ли го да расте? Моя го садих още преди дъждовете, т.е. близо месец и не е порасъл особено - задънил се е и се надявам с листната тор и оборската, която му хвърлих да се пооправи...

# 446
Стелт, да, и аз така, отпреди дъждовете е всичко.

# 447
  • Варна-София
Мама Гали, залюбопитствах как се контролират скакалците и видях нещо полезно.

"...Третирането с инсектициди не е нужно да покрива цялата зона, тъй като скакалците са подвижни. Инсектицидите, приложени "на ленти", покривайки 50% от зоната, дори по-малко са се оказали много ефективни за контролиране на скакалците..."

Тоест можеш да си избереш области, които не са ти любими, оставени за узряване на семе и други такива трикове.

Ето сайта: http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05536.html

Когато скакалците стигнат до възраст да мигрират възможностите за третиране с инсектициди стават много по-ограничени и опасни.

Ако не се използват инсектициди, било възможно да се  осигури някаква защита, като се напояват необработваемите площи, за да се стимулира растежа на тревите. Това можело да забави миграциите на скакалците към зони, в които има културни растения. Косенето и други дейности, които намаляват хранителните запаси на скакалците в зоните, където се люпят трябва да се избягват.

Ами то и в песничката се казва "В траве сидел кузнечик ..., он ел одну лишь травку ...". Като има трева ще си седи там.

Последна редакция: пн, 04 юни 2012, 15:37 от amica1

# 448
Имате ли идея това какво е - нещо, което не познавам или поразена от нещо салата:

Картофите - тъмно им е и се източват:

Малкото оцелели салати - не мога да намеря начин да се боря с охлювите, които не закачат точно този сорт салати, незнайно защо, всички други изядоха:

Ето спанака на новобранеца, който изобщо не разбра, че трябва да се прорежда  Laughing Орязах го много ниско след като го снимах, дали ще стане изобщо нещо или да го скубя направо? :

След дъждовете репичките ми се издължиха за броени часове, стеблата им са адски дебели, а репички почти няма, не разбирам къде е проблема (луците на снимката ги овърша кучето, репите издържаха):

Ето начена на репичка, вижда се колко е дебело стъблото - почти колкото самата репчичка:

Красота от нещо толкова тривиално като картофа:

Диви ягодки:

Само стръковете на които сложих рула от хартия оцеляха - всички други ги  изядоха, мисля че пак охлювите:

Толкова добре върви този боб, дано не го намеря изяден някоя сутрин:

А този боб, макар и посаден две седмици след царевицата - ще я изпревари. Тя се показа и спря да расте;

Това бамята ли е?

Гигантски латинки - листата са колкото дланта ми:

Шоколадовата лоза расте точно, както ми казаха  - неудържимо, по метър на месец. Ако искате да зашумите огдара, стена с нещо пълзящо - това е изобра.

Като цяло нещата върят, но не мога да опазя растенията от охлювите - унищожили са сума салата, както и огромна част от сятите на място неща - покажат ли се и биват изядени, а не мога да правя разсад на всичко.
Другият огромен проблем е това, дето копае в лехите - където и да боднеш с пръст - пропада. Чак се чудя как растат повечето растения.  Днес намерих няколко стъка домати килнати на една страна - под тях дупка, а корените им почти на повърността - няма растение, на което подобна интервенция да му хареса и понася.

# 449
  • Варна-София
Бушка, тези рула от хартия са голяма хрумка. Веселчето беше показала нещо подобно.
 newsm10

Аз сега си спомням, че част от граха си го садих като разсад в подобни рула от хартия и си бях обещала да гледам как се развива спрямо останалите, нормално садените. Сега виждам, че много добре върви, просто наравно с останалите. Довечера ще сложа снимка, че тук нямам.

Общи условия

Активация на акаунт