(Био) зеленчукова градина 17

  • 103 498
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
Някой знае ли био наторяване за добавяне на желязо, но чрез листно пръскане? Искам да пробвам върху тази http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27362643 ябълка. Четох, сравнявах в нета и реших, че може би не й достига желязо.

# 346
  • При розите и топлата вода ......!
  • Мнения: 139
Привет! Пак дъжд. Краставичките направо се развалиха. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27346687
Доматки в оранжерия и вън, диня , нахут, фъстъци
Цялата градина е пълна със съвлак ( поветица), не знам как да го изчистя. Карам коренче по коренче, но е с едни дълги бели корени и отново излиза.

Да ви се похваля. Разрешихме спор със съседа за едно парче земя, която купихме от общината, но той беше заградил, като ни беше казал, че го е купил. Правеше инат, но си махна оградата. Сега се прави на сърдит, но ще му мине. Wink

# 347
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
Честито, Гелика! Давай не го изпускай, боцни нещо там, все още има време Grinning моите краставици са досущ като твоите Sad А фъстъци лесно ли се гледат или са капризни?

# 348
  • Мнения: 465
Aх,Гелико!За пръв път виждам как растят фъстъци и нахут.Ще те подсещам периодично да слагаш снимки.И домати едри имаш в оранжерията.Чудо!
И какво ще правиш краставичките?
МAD,зачетох се за растенията страдащи от железен дефицит.Ето тук:
http://www.ehow.com/way_5615917_do-add-iron-garden-soil_.html
Интересни неща пише автора-трябва да се започне с проверка на киселинността на почвата.
Колкото почвата е по-основна,толкова по-вероятно е да развие едно растение железен дефицит...
Не знаех,че бетонните плочки,бордюри повишават основния характер на почвата...
И да сме сигурни,че не говорим за липса на манган,преполиване или малко азот...
Ако се сме абсолютно сигурни може да добавим костно брашно или най-противния за мен тор-от кръв(ужасно мирише) и се почувствах като вампир. Crazy
Аз бих почнала с Ph тест.

# 349
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ябълката на MAD65 страда от желязодефицитна хлороза. Такъв проблем се явява при ябълките, когато са посадени в карбонатни почви. Не усвояват желязото, не че го няма. Дали почвата ви съдържа карбонати се разбира с малко концентрирана солна киселина - откопавате една лопата, пръсвате и ако пръските шупват при контакт с почвата -  карбонати. Почвената реакция е от леко към алкална.

Това не се поправя, просто върху карбонатни почви не се засяват култури, които не опо0насят алкална реакция. Карбонатните почви са идеални за винени лози,  (особено за естествено пенливите), зърнени, много видове овошки. Е, не и ябълки.

По дефиниции разделението по признак механичен състав е:  песъкливо-глинести почви, ако преобладава глината, и глинесто - песъкливи, ако е повече пясъкът. Глина (ил) е популярното наименование на почвените частици с дебелина под 1/100 от милиметъра. Ако те преобладават - имаме песъкливо-глинеста почва. Определяща е втората дума.
Геоложки погледнато (не почвоведски) глини се наричат група от минерали. Много ми харесва името на най-разпространения: монтморилонит. Simple Smile


# 350
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
Куркума, от къде може да се намери солна киселина да си направя теста?

# 351
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Някой знае ли био наторяване за добавяне на желязо, но чрез листно пръскане? Искам да пробвам върху тази http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27362643 ябълка. Четох, сравнявах в нета и реших, че може би не й достига желязо.

Мад, аз бих пробвала две неща:
1. Периодически бих вземала утайка от кафе от някое барче или вендер-машина. Кафето подкиселява почвата и ябълката ще може по-лесно да усвоява желязото. Освен това то разрохква почвата, добавя хранителни вещества, добре е и за червеите.
2. Бих напръскала с 3% разтвор на зелен камък (първо пробвай на малка част). С такъв разтвор съм пръскала хлоротични лози. Желязото веднага се поема и там където е попаднало стават листата тъмнозелени. Особеното е, че трудно се транслокира и листата стават на петна, тоест където не е попаднал разтвор цветът си остава стария. Бих си поиграла и напръскала 3 пъти с 1%, за да стане по-равномерно разпределението.
Само внимавай зеленият камък да не попадне на листата на праскови, защото ще предизвика бързото им опадване.

# 352
  • Мнения: 9
Здравейте,
Много ви моля някой да ми каже дали тоя вирус по краставиците, дето им излизат "слънчогледи", го има и по доматите.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9270.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9273.jpg

Почти всички насадени домати имат по един такъв цвят/или си личи, че се заформя.
Притесних се, ще чакам някой да ми каже какво да ги правя.
Иначе си изглеждат наред, но като че ли им излизат много нови листа, прекалено нагъсто, вижте втората снимка, върха на растението.

# 353
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 345
Амика, мила, много благодаря Hug Ще пробвам с пръскането на три пъти още другата седмица. Много ми се иска да се оправи, защото е силна ябълка.

# 354
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Авосет, смътно това ми напомня нещо. Случайно да си (пре)торила с комбиниран тор NPK? Аз една година преторих, че растенията започнаха да правят цветове даже в края на листата. Просто отвсякъде се мъчеха да правят цветове. Голям растеж и голямо консервиране беше.

# 355
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Авосет,
 какъв сорт са ти доматите, от къде си взела семената?
Моя "идеал" нещо така се задънва.Разстоянието между листата е много късо.Мислех че е от студеното време. Нямам такива натрупвания, но определено се задънват и не растат на високо.

# 356
  • Мнения: 9
Дори не знам какъв е този тор : ) .
Изобщо не съм торила, чаках първи завръз и тогава щях да им хвърля по малко овчи тор.
Странна работа...
Ама верно са си малко като подивели доматите, изглеждат точно все едно са преторени, а аз поне нищо не съм им слагала.
То кой ли не влиза в двора, ама досега само са ми изчезвали неща, за такъв случай някой да влезе да ти претори доматите не съм чувала...

Сортовете домати са ми над 20 и отдавна забравих кой кой е, но Идеал нямам със сигурност.
Измежду доматите с тези "симптоми" има и от чужбински семена, и от бабите на село... Явно не подбира.

Значи не е болест/вирус? Да ги махна ли тези цветове?

# 357
  • Мнения: 4 753
Много ви моля някой да ми каже дали тоя вирус по краставиците, дето им излизат "слънчогледи", го има и по доматите.
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/april%20mai/IMG_9270.jpg

Ето такъв "слънчоглед" гледах днес и на един мой домат... Реших да ги наблюдавам... Иначе е завързал доматки, колкото грахови зрънца... Връзвах го, тръсках го и го пръскахме против алтернария - бая поразени листенца очистих...

Пипера ми започна да лилавее...  Rolling Eyes  Не изглежда зле, не е много пожълтял, дочака слънцето без да се коси или гние, но нещо листата му придобиват лилави оттенъци... Дали му липсва нещо?  newsm78   

Белокрилката по зелето за сега я оправям ръчно... Обаче това е шибана работа, а при много зелки си е направо мисията невъзможна... Ще пробвам с дървесна пепел, пък да видим...

Ужас направо... Миналата година или не съм имала проблеми в градината, или не съм се вторачвала толкова...  Crazy  Май е първото...

Някой може ли да каже как се използва прясно кокоше ако? Нямам такова във варел с вода, но имам съвсем прясно, още в срок на годност...  Laughing

# 358
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Авосет, споменавам следната възможност, не твърдя, че точно това се е случило.
Човешката урина е вид комбиниран тор NPK (N - азот, Р - фосфор, К - калий). Има изследвания във Финландия за отглеждане на домати само с урина и пепел с резултати аналогични на промишлените.
http://www.scientificamerican.com/blog/post.cfm?id=p-is-for-plan … lus-as-2009-09-04
http://www.tbyil.com/Hearty_Tomatoes.htm
http://www.popsci.com/environment/article/2009-09/fertilizer-fut … e-closer-we-think

Бия нанякъде, очевидно е, обаче нали знаете историята с ориза. Някакъв китайски селянин се ядосал на господаря си за нещо и взел, че му изкосил всичкия ориз. Оризът пораснал още по-мощен и от всеки корен излезли няколко стъбла, които цъфнали и родили. Оттогава оризът задължително го косят предварително.

Споменавайки тази възможност за торене трябва да кажа, че който реши да пробва (материалът е стерилен) трябва да разреди 15-20 ПЪТИ с вода.

При теб и да не е разреждано - дъждовете са свършили тази работа.

Направо си обвиних човека, по-вероятно е да греша, но пък не е зле да сме в час със световните новости, които са една добре забравена стара практика.

Вес, я малко разгадай за глината! Искаш глина да добавяш в почвата ли? Разбирам, че се притесняваш, че добавеният материал ще си остане неинтегриран, просто като чужд примес и си права. Най-ефективният "интегратор" на почвени елементи е червеят. Искаш ли да ти пратя малко калифорнийски червеи? Шегувам се, но само по въпроса за изпращането. Иначе това е спасението, макар да е бавнодействащо.

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 09:03 от amica1

# 359
  • Мнения: 86
Темата започва да става все по-абстрактна и далеч от реалното зеленчукопроизводство.
Слушам ви от известно време и все се възпирам да се обадя,но сте на път да загубите всичко в градините си.
Нали не мислите,че градинарството е лесна работа?
Или смятате хората отглеждащи зеленчуци за будали-вместо да ползват мляко и сода за жълти стотинки нариват сума ти пари за препарати.Ей така за спорта и да си тровят и оскъпяват продукцията.
Ако беше така пазарите щяха да са отрупани с родно производство,а в държавата ни щяха да влизат купища пари от износ.
За що-годе нормална като валежи и температури година може би,повтарям-може би,млякото и содата биха били достатъчни.
Но тази година е екстремна от всякъде-тежка зима,късна , после суха и гореща,а в последствие студена и подгизнала пролет,малко слънце.
Реколтата навсякъде е компрометирана,очакват се високи цени именно поради климатичните условия.
А ние тук си развиваме абсурдни теории и ентусиазирано експериментираме...
Лошо няма,но има и хора,които очакват все пак някаква реколта от градините си.
И ще са жестоко разочаровани,когато въпреки труда и всеотдайността си се наложи да скубят това,което са посели.
Винаги съм казвала-да си градинар иска много знания и за почвата ,и за въздуха,и за самото растение,и за местния климат,и за химическите процеси.Но изисква и разум,и многогодишно наблюдение със собствените ти очи,дори приемственост между поколенията.
Понякога при привидно еднакви условия едната година има свръх реколта,а на другата тотална загуба.Защото факторите влияещи върху нея са страшно много и е много трудно да бъдат обхванати напълно.
А моят опит ми разшифрова страшни неща по последните снимки,които видях.И ми дожаля за вас.

Общи условия

Активация на акаунт