(Био) зеленчукова градина 17

• 103 523
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
  • Варна-София
Така и не направих никакъв експеримент с мая. Двете кубчета стоят във фризера. Нищо, за догодина ще остане. Смятах за граха да пробвам, че само такава информация намерих в интернет.

# 376
аз не съм намерила досега подобен форум -с толкова полезни съвети,именно практически !
моля,не спирайте да споделяте,всичко е полезно-за мен- начинаещата,предполагам и за други  Heart Eyes

# 377
  • гр.Монтана
Някой знае ли био наторяване за добавяне на желязо, но чрез листно пръскане? Искам да пробвам върху тази http://mad65.snimka.bg/nature/selo.588001.27362643
имах 1 такава праскова или нектарина  преди 10г , направо покарваха  жълти  листата. 2-3г  я пръсках с железен сулфат (зелен камък) , поливах я 1-2 пъти с такъв разтвор - нищо  . изкорених я на 5та година . другите праскови бяха нормални  .  сега гледам продават  СЕКВЕСТРЕН  за тази цел.  не съм го пробвал защото нямам нужда . имам ябълки на около 30-35г и почвата ми е чернозем и е варовита , но нямат  хлороза.  преди време за хлорозата  четох , че има много причини , не само недостиг на желязото .

отделно от това искам да ви кажа да прочете за Триходермин   - екологична работа и го хвалят , но е към 10лв/л.

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 14:48 от krasi_p

# 378
А би ли сложила рамка на био производството, peppia.Какво точно го определя като такова?
Попитах преди малко от колко години имаш опит със зеленчукопроизводство?Бъдещия опит не се брои  Laughing
Има поне 10 в БГ сертифициращи организации.
Рамката най-общо е без изкуствени торове и без препарати(има изключения син камън например).

Нямам опит в биопроизводството. Това ми е първата година. Подготовката ми е "книжна".

# 379
Преди 5 години посяхме 3 праскови-щом се разлистиха им избиха жълти листа.Двете загинаха още първата година,а третата чак тази година вече е с нормални листа.Но и правихме поливки със зелен камък.Миналата година роди една прасковка,но беше някак безвкусна.
В съседство има други,които си растат и плододават нормално-значи не е от почвата.

# 380
Влизам за да кажа,че абсолютно всичко прочетено в темата е полезно за мен.Дори този спор беше полезен Mr. Green
Аз  предпочитам да не пръскам с химии  и да съм сигурна ,че детето ми може да са два домата да изяде ,но ще са полезни.
Другата причина поради която ще се мъча с био е това ,че не са ми ясни химиите.
И не само химиите всичко свързано с зеленчукопроизводството ми е тъмна индия.
Пишете моля ви ,каквото се сетите ,всичко е полезно за начинаещ като мен.
Много често ми се случва да искам да питам нещо и да се въздържам,защото зная,че някъде назад съм го чела ,но не съм го запомнила.Започнах да си записвам,но повярвайте ми когато записките не са от собствен опит се объркваш като пате в калчища. Laughing

# 381
http://business.actualno.com/news_388565.html

Имате ли тази бобулечка?

# 382
  • Пазете Гор
Аз мисля, че няма да се разделим с посятото, vili__66. Вярно, тоя май е доста дъждовен и хладен, но имам предвид:
1. Иде лято, ще стопли, а растенията ще израстат буквално за дни. Сама знаеш, че растенията понякога са много устойчиви. Оцелелите често дават в пъти подобър добив и компенсират загубите.
2. Земята беше суха като черен пипер. Един приятел от БАН ми сподели, че от есента до април данните за влажност в двуметровия почвен слой в цялата страна са били катастрофални - около 20 % от ППВ. Показател за Либия. В тоя смисъл дъждът е благодат.
3. За заболяванията и вредителите - вярно, рискът е увеличен, но има лекове
4. Дори и да загубим част от посаденото, през юни не е късно да попълним градината.

Ридомил е фунгицид с комбинирано лечебно и предпазно действие, но по-добре работи като предпазен. Ако доматите на съседката на Ани са били вече заразени, правилният фунгицид е някой с по-силно изразено лечебно действие.  Това е пример за неправилно прилагане на иначе отличен препарат.

Мили градинари, не ползвайте на едро термините "химия" и "био", и не се страхувайте от сянката си. Кое е всъщност е "химия": амониев нитрат, натриев бикарбонат, урея, меден сулфат, натриеви соли от глицеролови естери на висшите карбоксилни киселини? Това последното е сапун. 

Градината е радост и добив след смислен труд, а не постоянна треска за това кое е вредно, и кое полезно.

Не бих препоръчал темата заради съветите. Повечето от тях са със съмнителна стойност, особено моите  Wink. Препоръчвам я заради общата страст, споделените емоции, радости, топлина и уют.
Имам нелоши домати, но искам да разкажа повече за щурците, дето пеят в тях, ако ме разбирате. За ползите от магданоза, не за техниките за засяване. Ей такива.
Наздраве.

# 383
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Hug научих много от всички тук  Hug и от тези, които знаят много, и от тези, които не се страхуват да експериментират, и от тези, при които са по-работни от мен  Laughing и правят всичко, което аз само искам да направя, но не остава време  Hug

подкрепям това:
....Градината е радост и добив след смислен труд, ....
...Препоръчвам я (темата) заради общата страст, споделените емоции, радости, топлина и уют...

защо не заровим томахавките и да грабнем мотики, садила и пръскачки Mr. Green а тези, при които като при като мен, се излива можем да хванем една чашка  Hug и да чакаме по-добри времена Simple Smile Simple Smile

# 384
  • гр.Монтана
http://www.youtube.com/watch?v=jJXRj8nMCdI  
http://www.youtube.com/watch?v=bRyV4L5UbCY&feature=endscreen&NR=1
- точно обратното на биоземеделието , и руснаците недоволстват  .  като допълнение -  може да се видят  цените  в руските магазини  и да се сравнят с нашите ( 20 рубли - 1лв)

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 21:47 от krasi_p

# 385
В една агроаптека ми препоръчаха мастербленд за лилавеенето на пипера... Такова животно като рибно, костно и прочее брашно нямаше...  Rolling Eyes

# 386
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
 на мен ми лилавеят връхните стъбла на домата "Наслада"."Рилата пък ч хванало пожълтяване  на най-долните листа.Не е мое производство , купен е.
Предполагам, че това е свързано или с   тазгодишното нестандартно време или този от когото е купен нещо е сбъркал при отглеждането.Така ли е или е някаква болест ? Открихте ли диагнозата, че говорите за някакви брашна?

Титина ,
аз нямам такива буболечки.Както прочетох са пренесени с посадъчен материал или с домат от някъде си. Пу , да не чуе дявола.
С късното садене на градината пропускам някои болести и съответно едно пръскане до сега.
Чакат ни истинските градушки и бури през юни.
Дедо казваше че като брулиш плода от дървото то по-ражда.
Някой се кахъреше за пипера си.Когато преди няколко години моя го брули град като яйце го оставих така и след 2 седмици се "отави". Закъсня  , ама пак ще повторя град , глад не прави.
Да посрешнем неволите с усмивка. Такъв е живота.

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 22:43 от rorik

# 387
Ммм дааа,
 на мен ми лилавеят връхните стъбла на домата "Наслада"."Рилата пък ч хванало пожълтяване  на най-долните листа.Не е мое производство , купен е.
Предполагам, че това е свързано или с   тазгодишното нестандартно време или този от когото е купен нещо е сбъркал при отглеждането.Така ли е или е някаква болест ? Открихте ли диагнозата, че говорите за някакви брашна?

Брашното го търсих за торене... Предполагам, че иде реч за някакви липси, не за болест... Така предположиха и в аптеката и ми връчиха листна тор... Аз обичам да разпитвам, но в някои аптеки не обясняват много, само ти дават препарата и казват как да го ползваш...

# 388
  • Русе
Вили подкрепям те! От моята градина се храним 7 човека и поне на толкова подарявам като остане. Не мога да си позволя да експериментирам само био препарати. При нужда пръскам  и с инсектициди и фунгициди, само да си запазя продукцията. И  въпреки това моите домати са в пъти по-екологични от тези на магазина и в много пъти по-вкусни.
 Наистина разликата е огромна в това да си посееш 5 семки босилек на терасата и в това да си напълнил 1 декар градина със зеленчуци.

# 389
  • на пъпа на Златията
Според мен не са липси.Какво да му липсва  на чернозема, всяка година по един и същи начин се сади.От сорта от семето, от времето .
Просто е задънен от студа. Аз го пръсках с листен тор.

Общи условия

Активация на акаунт