(Био) зеленчукова градина 17

• 103 834
  • 744
  •   1
Отговори
# 510
  • Пазете Гор
Не подценявай земеделието на Западна и Средна Европа, rorik, да не говорим за света. Германия, Австрия, Италия, Франция, Унгария, Чехия, че и Войводина и Трансилвания са приказни градини, могъщо земеделие, уредени стопанства. Еталон. И на вид и по статистики; добиви от единица площ, приходи от единица площ, добиви с единица гориво, процент на компостиране, процент на рециклиране, стандарт на фермера, сортово разнообразие, либерални пазари, свободно договаряне... Имат и вкусни домати, всичко имат.
По нашите земи може и да е имало добро земеделие по времето на траките, а и по-късно, но това е доста отдавна. Климатично - почвени условия за земеделие има, но дотам. Другото е:
- навиците за земеделие са изтрити, забравени. Градината в повечето случаи е тегоба. Масовата гледка са трънясали, запустели участъци
- трудът е преебавка, а не благословия за почти всички българи.
- сортовото разнообразие е неголямо, предлагането е непазарно, независимо от хвалбите на институтите на държавна издръжка
- в земеделието навлизат мутрите. Тимаджиите контролират зърнопроизвосдството, рекетьори на областно ниво държат лъвския пай от приходите от овощията и зарзавата. Полицията се прави, че не знае.
- евросубсидиите родиха нова порода тунеядци, осребряващи влияния, познанства и изобщо всичко, освен труда си. Защото не се трудят
- възрастовият и образователен профил на заетите в селското стопанство е катастрофален.
- подготвените кадри ползват технологии от 70-те години и са тотално демотивирани
- земите у нас страдат от ерозия, подплужно вплътняване и замърсявания с тежки метали от десетилетия. На никого не му пука. За късмет с времето се поизчистиха натрупаните през десетилетия социализъм токсични химикали.
- законодателството за застрояване в земеделски земи е сравнително либерално, а обществената нагласа е да се либерализира повече.
- мелиорациите са изоставени и разграбени, а и да не бяха, са вече на пределна възраст, и не особено качествено направени
- и още, и още

Обичам тая земя и това е една от причините да пиша в тази тема.
Именно защото я обичам, не мога да си затварям очите пред мързела, хайдуклука, тарикатщината, дребнавостта, корупцията, тъпанарщината и необразоваността, всичко, което ме кара да пиша за българската земя само като за почвено-климатични дадености.

ПП Ох, отплеснах се в глобални анализи и не поставих основния си въпрос: дайте рецепти за готвене на охлюви! Аз знам само една читава и една гадна. Имам охлюви за един малък ресторант! Охлюви с копър и много бира, а?

# 511
Ето ме с проблеми,единият корен краставички ми е нападнат от листни въшки.Вижте и вие ,че аз много вяра си нямам http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27459438

Имам си и слънчогледи  на доматаhttp://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27459466

А какво е това http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27459445 втори път го намирам като прекопавам доматите.

А ето каква къщичка направи моето слънце на малките пиленца и патенца  http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27459474  Казах му ,че ,ако ме ядосва се нанасям в тази къщичка и го зарязвам

# 512

А какво е това http://akskb.snimka.bg/hobby/gradina.681920.27459445 втори път го намирам като прекопавам доматите.

Може би: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%B … D1%82%D0%BA%D0%B0

Аз срещах такива из компоста миналата година.

# 513
  • Варна-София
Куркума, да вземеш да замразиш малко охлюви за зимата. Тук в Метро продаваха едни лъснати, нагласени, подварени, извадени, омешани с копър и масълце, пак върнати в черупките и замразени. Стоплят се малко във фурната и с биричка.

Абе, всички си имат слънчогледи по доматите, само аз си нямам. Ще взема да потърся при мен. Да знаете сигурно нищо сериозно не е.

Скела, листни въшки се виждат. Погледни листа от долната страна. Там трябва да са множество.

Ларвата е или на обикновена златка, или от майски бръмбар. И двете така изглеждат. Майският бръмбар при мен не е нищо сериозно, обаче златката я гоня като империалист.

С такава къщичка за пилетата няма да се страхувате от порове и невестулки.

Последна редакция: вт, 05 юни 2012, 22:26 от amica1

# 514
amica1 с какво  е най добре да третирам?
А листата да ги отстраня или само да напръскам примерно  с пепелна вода?
 Малките пилета наистина са добре защитени,но на големите кокошки не сме сложили ситна мрежа и днес ни изчезнаха 2 яйца.Мъжо каза ,че с очите е видял 4 яйца а после бяха само две и той се съмнява за някоя змия.А нали сега по малко снасят кокошките и на нас не ни правеше до сега впечатление мислехме ,че е период.
Нова да точно такава е моята находка.

Да ви се похваля днес чух щурче в тиквичките,наред с птичките така припяваше,че поседнах да ги послушам.
Е може за растенията да не е добре дошло щурчето ,но за душата е лек.

# 515
тукашните ядат едни дребни охлюви  Whistling ,докато се науча зор видях  Crazy
инъче вкусни ги правят  Heart Eyes -държат ги една седмица на глад,увесени в мрежички,да исвадят колкото се може повече ако  Laughing...после варят-във водата слагат лук,чесън,риган,зехтин,даф.лист,люта чушка,сол,пипер
поднасят с филийка с масло и с ..клечки за зъби  Mr. Green

# 516
  • Пазете Гор
Често пъти кокошките сами изяждат яйцата от полозите, skela . Правят това къде от скука, къде от проклетия. Обикновено инициаторка е една от тях, ако я забележите, пригответе я със прясно зеле или ориз. Или и с двете. Увеличете калция в храната им или просто купувайте готови смески за носачки.

Моите щурци запяват през юли. Обаче са гръмогласни!

Днеска мравките курдисваха своите дойни крави - листните въшки - по цветните пъпки на къпините. Мравките и листните въшки са в симбиоза като корумпиран чиновник и мутра. Листните въшки смучат храната си от растенията и отделят сладък секрет, от който се хранят мравките. В замяна мравките опазват въшките от враговете - главно калинки и ларвите им. През зимата мравките прибират възрастни листни въшки в мравуняците, а напролет ги изкарват и разпределят по перспективни растения.

При мене с приоритет нападат лобода, къпини, девесил, макове, сливи. В някои години пчелите също събират от сладкия въшков секрет. Произведеният мед се нарича МАНОВ и е с много и разнообразни лечебни свойства.

На мене ми е съклет да чистя, хм, рогата на всеки охлюв поотделно, но инак хрупат. Португалия е представена достойно  Laughing, благодаря ти, Mamagemelar.

# 517
...И аз се радвам за Портокалия!
Разглеждах фотосите на Мамагемелар и видях,че растенията се съвземат след градушката.Най-трудна е борбата със стихиите на Природата.Като надигнем глава и хайде-тряс!
Любознателна,Дедо,Нова дано да се насити Халата и не потретя.Пишете!
Едно лято на 100 мили мина торнадо,докосна ме "косата" му.Виждах клони от стари дървета във въздуха.Една птица падна на тавана на колата ми.
Просто спрях и си казах:"ОК! По-силна си от всички ни!"..
Никога не бях виждала стар бор,изтръгнат от земята.
Скела,ларвата,която показваш на фотоса ми прилича на Бръмбар-носорог( Lucanus cervus).Безопасен е,полезен и красив.Особенно мъжките.
Не харесвам иначе мъжки рога Laughing
За "слънчогледите" в доматите намерих в тукашен форум раздумки:
http://forums.seedsavers.org/showthread.php?t=4420
Много мил и духовен Форум.Като нашия.Разменят си семена,тъгуват,ядосват се,спорят,но искат да запазят наследството на предците.
Най-долу на страницата има фото  и опит за логическо обяснение на закъдрянето на доматите.
В превода:
-прекомерна топлина или суша
-ного влага(което не е лъжа)
-здраво колтучене
-азот в повече
-..или хербицит наоколо
Ако не е вирус може да е комбинация от по-горните.
Сега се сещам,че с моите "слънчогледи" в краставиците за проветрение и стимулиране на цветообразуването буквално окастрих растението откъм шума.
И колко му е да го предразположа към вируси. Rolling Eyes
Показателно за вирус е,че се образува плод,който веднага покафенява.
Ще потърся фотоси от миналата година да покажа.
Въпрос:
Как се намалява азота в почвата ,ако сме предозирали? Thinking
Стелт-направи си експеримент за въшките на дървото.Скълцай в плик с чука за пържолите листа  от семейство гераниум(мушкато,индрише,здравец) и размажи по една клонка с въшки.
Или на роза.
Аз така се пазя.Писах,че мулчувам около растенията си(домати,зелки,патладжани) навсякъде гдето видя от крилатите форми на въшките и се опазвам до сега.Не кацат.
Даже пробвай да си натриеш кожата с лист индрише.И комарите ни отбягват.
Ама и половинката да не забравиш... Naughty
Рорик,успоки ме с чесъна.Аз лекинко започнах да вадя и да суша.Ако докарам до 1 метър плитка ще съм на седмото небе.Имам и от сорта с твърдо средно стъбло.Сега чакам да си завие копето(семенника) като свинска опашка-2 пъти и тогава ще го вадя.
Амико,Амико-супер скица.
Бушко,благодаря за линка към индийския инсектицит.И разкажи повече за биоекспото.Какво още видя.Чета те.
...Снощи присветна първата светулка.Събужда летните нощи в Прерията.
А в езерата ни е любовно.Шараните ще излезат от кожата си.
Мъжките хвърлят бяла пяна край брега.
Такава страст,Боже!  ooooh!

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 05:28 от Веселчето

# 518
  • на пъпа на Златията
Куркума,
В далечната 1973 г , заедно с всички програми на първата английска изчислителна машина имаше и програми за отглеждане на животни.За всяка порода , за всеки ден  от годината беше описано за с какво да се хранят , та да е ефективно производството. Но и тогава при нас нещата бяха по-подредени.Сега ни се отрежда място в ЕС на селскостопанска страна. Дават се луди пари за научни разработки.Дали нашите институти след толкова години са направили такива програми за нуждите на България ? Едва ли. Нашите учени работят по задачи на западните страни с тяхните пари  и продукта си е тяхна собственост.Т.е ние ще трябва да си купуваме технологиите за автоматизирано производство , за да сме конкурентно способни на пазара.Да , обаче за това автоматизирано производство са регламентирани и сортовете и  химията която трябва да се ползва. Ще се купуват технологии,  втора употреба ,  които вече ще са изхвърлени от тяхното производство. Ще се окаже един ден като при гърците,  че няма да ни купуват продукцията защото е нестандартна. .Нашите  земеделски производители лапат сега пари  и нищо не правят за бъдещето.

# 519
  • Варна-София
Ох, Скела, краставичките имат една тъпа особеност. Много мъх от долната страна на листата. И там се въдят пълчищата въшки. Като капак  листът се сгърчва и още повече им помага да станат недостъпни. С био-средства става лесно, като се третира превентивно и листът става невкусен за въшките. Също става и ако имаш време и третираш щателно  и няколкократно, време за което не всеки има.
Най-заразените листа ги обери и ги унищожи. После все още недотам заразените и все още не така нагърчени ги пръскай особено отдолу няколкократно. Сменяй отварите - на първо място направи зехтинено-сапунена емулсия после пепеляна вода. Новите листа, които избиват ще имат по-добра защита.
Ако не ти се занимава и си още далеч от плодоносене, избери инсектицид за да се отърве наведнъж растението от въшките. После пръскай от време на време с пепеляна вода, те краставичките си умират за калий и без това. Това им е хубавото на био-средствата, че с едно пръскаш за няколко работи наведнъж.

Днес ми е кахърно. Казах на мъжо да не си поръчва на обяд нито сирене по шопски, нито кашкавал пане, нито шопска салата, а той много ги обича. Не ми излиза от ума, това което каза Вили за мандрата и млякото. Ние като купуваме за вкъщи сме много внимателни сиренето и кашкавала да са без растителни мазнини, обаче някакси встрани оставаше въпроса какво ядем през обедната почивка, на закуска. Фурните за закуски, барчетата и заведенията създават явно голямото търсене на млечни продукти с растителни мазнини и ние ако искаме да сме здрави щем не щем трябва да станем много подозрителни към това, което ни се предлага. А Вили и брат й се чудят как тяхната продукция да достигне до нас.

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 09:16 от amica1

# 520
Здравейте  Hug
Отдавна не съм писала ,само ви чета. Днес си идва градинаря   Partyи ще сме всяка седмица на село.Доматите вървят добре , пипера си седи дребничък.
Късно ли е за чубрицата ? Има разсад на пазара, дали да засея ?

# 521
Имам хваната бялка в капана newsm44
Дали живеят по двойки или единично?
Дали няма малки?
Хубаво разсъждавате за земеделието,Веселче,Куркума,Рорик...Истината не е едностранна.
Когато печелехме за хляба си от това бях много горда,че сме избрали точно този начин да се реализираме.Но обикновено в очите на събеседниците си виждах недоумение,присмех.
У нас масово се смята,че щом си градинар,кравар или овчар си на дъното на социала.Принуден си от обстоятелства и безизходица.
Когато бях при брат ми в обора,мина един познат и ме видя с греблото и ботушите да чистя тор-и започна да ме подиграва.Как съм зарязала преди година уж престижна и чиста работа,за да дойда да рина ла..а.Отговорих му,че това си е мой,личен избор.Но едва ли ме разбра  Confused
Та докато не почнем да уважаваме труда на тези,които произвеждат храната ни земите ще пустеят,мутрите ще правят каквото си искат.
И е съвсем друг въпрос дали световните лидери са ни отредили място на производители и свободни хора или на зависими консуматори...
Още не е късно за чубрицата,Дес-сей смело.

# 522
У нас масово се смята,че щом си градинар,кравар или овчар си на дъното на социала.Принуден си от обстоятелства и безизходица.
Има го това все още наистина. Смятам обаче, че малко по малко стереотипа се променя и все повече хора бягат обратно към земята. Друг е въпроса, че държавата пречи колкото може Simple Smile

Ето два примера които лично на мен ми направиха силно впечатление:
Филип Харманджиев - http://vimeo.com/34532433
Мартин Ганев - http://vimeo.com/40562092

# 523
  • Варна-София
Реплика отпреди една седмица. Нали ви разказвах за семейството, което реши да гледа зеленчуци за  комплексите?
"Ние решихме да се занимаваме със земеделие. Това сега, не знам дали знаеш, но е много модерно...". Ама мацата точно "натокана". Тя ще върти пласмента.

Върви някаква промяна.

# 524
Модерно,модерно,но като осъзнаеш,че работния ден е понякога 20 часа,доходите малко и несигурни си казваш "Аз за какво живея?Една средно интелигентна продавачка има по-сигурни доходи и работен ден от 8 часа.И ходи чисто облечена,с поддържани ръце,не я брули вятър,не изгаря на слънцето."
Аз в личен план изгубих 10 години от живота на децата си.Сега понякога се чудя защо го позволих-някак от бебета станаха тийнове със свой живот.Дъщеря ми понякога казва "Ягодите бяха твоите деца ,мамо"Тъжно е.

Общи условия

Активация на акаунт