Нехранителна кърма или...?

• 751
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
Здравете мами.Аз съм майка на пораснало момче,кърмих успешно 10 месеца живи и здрави дано да е така и  от номеври месец  Mr. Green

Пиша тук с въпрос,за да помогна на най-добрата ми приятелка.Тя има една малка принцеса на 22дни. Бебчето не наддава,а вече е минало доста време.Майката я кърми,изцежда се има много кърма,дава и с шише по 110мл. за да е сигурна какво поема детето и то пак е неспокойно и плаче и както вече казах не наддава,за 22 дни е наддала 100гр.,тя се е родила по-тежка отколкото е в момента  Sad Педиатърката,а и тук се твърди,че няма такова понятие като нехранителна кърма.Тогава какъв е проблема?При положение,че кърмата се дава със шише и се вижда колко е изяло детето,а резултат на грамчета няма  Sad
Друго,което прави впечатление,малката е акала по 1 път на ден /справка синът ми акаше след  всяко кърмене/, от снощи майката дава и АМ и детето беше акало 3 пъти само сутринта.
Молбата и въпросът ми са ако някой може да обясни какво става ако няма такова понятие като нехранителна кърма,а ако има какво да се направи по въпроса,защото кърмата е много,но детето явно стои гладно.

# 1
Хетера,
чудесно е, че искаш да помогнеш на приятелката си.
Да, права е педиатърката - няма такова нещо като нехранителна кърма. Твоята приятелка хубаво изцежда и дава от шише, а по колко мл на денонощие дава? Трябва да са 700-800 вече на тази възраст... Или детето да е спаднало много в началото поради неефективно сукане и като е почнала да дава от шише, да наваксва бавно?
Това е едната вероятност, която ми хрумва, другата - има някои специфични заболявания, при които детето не наддава, въпреки че привидно се храни - някои нефрологични, или тежък рефлукс, при всички случаи обаче неща, които са от компетенцията на лекар (педиатърът трябва да препрати на съответния специалист или да назначи изследвания).
Обаче не бързай да я наплашваш, прочетох ти последното изречение за АМ внимателно - най-вероятно просто не го е хранила достатъчно, макар и с изцедена кърма, чиито грамове са видими... просто ги обсъдете тия неща и ако е нужно, дайте по-точна информация да го мислим.

# 2
  • София
Благодаря много,че се включихте по темата със съвет.
Ами тя се изцежда и дава с шише не от скоро,а откакто са изписани,вярно преди това не и е давала по 110,а по-малко,80,бебето яде горе долу на 3 часа значи трябва да поема достатъчно мляко.Сега и аз се уплаших,нищо няма да и казвам,ще видим утре какво ще и каже педиатърката дали е наддала събота и неделя някое грамче с АМ,тя сега дава от време на време и АМ,но продължава и да се цеди и да дава и кърма,ох много неприятна ситуация. Sad

# 3
Ако наистина има изобилие от кърма, нека дава 8 пъти по 100-110 мл и да пробва да види какво ще стане.
Грехота е при наличие на майчино мляко да се дава АМ.
Най-вероятно нищо му няма на детето, а просто е имала някакви измислени представи колко трябва да яде... в първите 2-3 седмици нуждите нарастват много бързо.
"Горе-долу през 3 часа" може да значи всичко. Може да яде понякога през 3, а друг път през 4 и приятелката ти да не го смята за проблем - а то реално е. Може да значи през 3 часа през деня и X часа нощна пауза... Ако приемем, че е имала 7 хранения по 80 мл доскоро, то са с цели 250-300 мл по-малко за деня, отколкото има нужда бебето. Да сяда и да смята общото количество изядено за денонощие - трябва да е около 800, така усреднено. Ако детето не иска да приема 110 на хранене (нормално е, коремчетата им са малки), да му дава 10 пъти по 80.
Колко голяма е родена девойката всъщност? И имало ли е някакви драми при раждането?
И приятелката ти не иска ли да пробва детето да суче от гърда?

# 4
Спокойно  Hug
Моето бебе на края на първия си месец беше качило едва 200 грама над рожденото си тегло.
После малко по малко стана за 3-4 месеца пухкаво дундаче.  Heart Eyes
Друго, освен кърма не е ял  Mr. Green

# 5
  • София
Благодаря ви много.Днес ще се чуем след консултацията с педиатъра и пак ще я разпитам сега какво и дава и по колко и как и така.Мерси на всички  Hug
Иначе раждането е било като по вода,само малката е имала доста силно изразена жълтеница и в болницата са и давали много глюкоза,друго притеснително не е имало.

Общи условия

Активация на акаунт