Набор 93-и вече изкласи- 3

• 50 190
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
Camile, благодаря за коментара!
Аз наистина не разбирам кому е нужно темата да е толкова сложно зададена?!Все пак това е МАТУРА, а не кандидатстудентски изпит по БЕЛ.Не всички деца са от "елитни" гимнзии.Но след като моят син , който завършва НЕГ и е с отлична подготовка през годините /благодарение на късмета с преподавателя/ ,му е отнело половин час изобщо да "разшифрова"/по негови думи Wink/темата ....и съответно не му е стигнало времето, какво остава за останалите деца!Да не говорим, че на всички е известно, че с всяка следваща година нивото пада....На моят син литературата никога не му е била силната страна, но си беше подготвен и с една по-нормално зададена тема -щеше да го покаже, може би....
Само си разсъждавам.... newsm78
Почти не срещнах положителен коментар от децата....

# 61
В момента по Нова тече коментар по темата при Милен Цветков.

# 62
Много ме е яд на моя син: на 41 въпрос не е написал в началото,че ще развива ЛИС или есе,а направо е почнал.Иначе е писал ЛИС.
Сега за тази грешка само, колко ли  точки може да му отнемат?

# 63
Изпуснах коментарите по Нова. Последното, което чух, е че трябвало да се направи съпоставка с "Пиянството на един народ".  Или аз не съм разбрала? Дъщеря ми нещо такова ми каза, че е писала.

# 64
Аз се хванах да направя теста или поне тази част от въпросите, които сме учили до сега в училище... Най-вече граматика, правопис, пунктуация, от литературата съвсем малко неща бях чела и учила, понеже съм десети клас. Въпросите не ми бяха много трудни, макар че се замислях на някои, но нямах много грешки.
Темата за 41 въпрос и на мен ми се вижда много трудна. По принцип има произведения на Вазов, които харесвам много повече, Под игото не ми е от любимите, а в допълнение със сложно зададената тема просто не си представям какво бих написала аз. Надявам се  след две години, когато полагам матура да не ми се падне нещо такова, макар че много обичам литературата.
Дано вашите зрелостници да са се справили и да са доволни, когато видят резултатите. Сега единствено мога да им пожелая успех и късмет в сряда.  Hug

# 65
И аз очаквам коментар от учители по литература.

Вече има предложение точно от учител / в частен разговор/ и ЮРИСТИ да си кажат думата, тъй като тази формулировка си е направо гавра с децата - психологическа травма!

В един форум много точно е даден пример с Кириак Стефчов и неговите нарочно неясни и объркващи въпроси към ученичките на Рада ! И каквото е отношението на Вазов към него, същото е на ученици и родители към МОНМ  ooooh!

Ами добре, ето ви моят коментар. Темата тази година е трудна, това е извън съмнение. Най-добре ще стои историко-философско есе. Нужни са знания не само по литература, но и по история и философия, това го писах и в предишната тема. Обаче....предвижда се матурата да остане единствен вход за ВУЗ и при това положение не може с предишните елементарни матури за бавноразвиващи се. Пробва се нивото тази година и вероятно ще се наложи по-трудната матура. Не е честно спрямо тези, които се насочват към други науки, но пък за тях оценката не е кой знае колко важна и колкото изкарат.... Laughing Подкрепям трудния изпит, който не само ще отсее знаещите, но и ще им даде спокойствие, а не с 5.80 да се чудиш дали ще ти стигне за желаната специалност, защото кьораво, куцо и сакато е изкарало отличен.
А за "психологическата травма", която ще предизвика темата у "децата" Joy Joy, ами....не е задължително да се пише по 41-ви въпрос все пак.  Laughing Може да се вземе матурата и без него.Този въпрос е за желаещите да учат с помощта на предмета БЕЛ. Който го стряска въпрос с подобна трудност, просто не е за литературата, да избира друго Peace

# 66
  • София
unadaptable, а как ще си обяснят чуждите университети този пореден експеримент? Голяма част от децата, които отиват в чужбина са се насочили към технически, икономически или медицински специалности. Там значение имат дори стотните в дипломата. Стават неконкуретноспособни сред кандидатите от другите страни.

# 67

unadaptable, а как ще си обяснят чуждите университети този пореден експеримент? Голяма част от децата, които отиват в чужбина са се насочили към технически, икономически или медицински специалности. Там значение имат дори стотните в дипломата. Стават неконкуретноспособни сред кандидатите от другите страни.
+1 И при това какви знания показва писането на есе, които не могат да бъдат измерени с умно направен тест? 
Аз съм филолог по образование, но си мисля, че несправедливостта е много по-голяма спрямо децата, които ще учат друго, а не литература. От литераторите не се изискват знания с повишена трудност по математика, химия и история, например, които да се измерват със съответната оценка в дипломата /т.е. да им смъкват бала/. Там са на обичайното училищно ниво. Може би е разумно да има отделен модул с повишена трудност за кандидатстващите с матурата по БЕЛ, който да не влиза в дипломата на останалите. А първият модул да измерва дали това, което се учи в училище, е усвоено. Но не да изисква надграждане над преподавания материал.

# 68
Децата, които искат да учат в чужбина, са най-ощетени тази година. И то точно тези, които ще учат медицина и други специалности, за които литературата не е важна.Истината е обаче, че точно завишените оценки от матурите и дипломите на нашите ученици изместват техните, които държат доста сложни изпити и дипломите им са ниски, докато матурите тук бяха с ниско ниво на трудност и съответно дипломите по-високи. Добре дошло за чуждите университети е новото положение на нещата. Нашите ученици ще трябва да се напънат повече за елитните им университети, включително и по БЕЛ, но пък такива като Единбург след някоя година няма да режат така българските кандидати. А в по-непретенциозните ще се влиза пак лесно. Миналата година на мой ученик му искаха 4,50 диплома за програмиране в Хорсенс...е, пак може със скромни постижения на матурата по БЕЛ, нали? Laughing Тук за медицина и инженерство и 3 по БЕЛ ти стига.
А специално 41-ви въпрос носи мах 30 точки, това е само една част от оценката, а тежестта е върху теста, който носи мах 70 точки. Никой не е ощетен.Никой, който иска да учи друго, не БЕЛ.

Последна редакция: пн, 21 май 2012, 21:48 от unadaptable

# 69
"От здравия разум до поетическото безумие " = "Въстание и погром"
/коментар от Часът на Милен Цветков по Нова ТВ от специалисти/ -

Какво се цели с така сложно зададената тема?Всички отрицателни коментари на децата са не за Вазов, не за "Под игото", а за самото формулиране на темата - объркващо е.

unadaptable, моля те да разтълкуваш! PeaceПредполагам, че всички мами тук ще са много благодарни.

# 70
  • София
unadaptable, след резултатите пак ще си говорим. Колко ще минат през ситото на такава тема -отличниците ще са единици!!! И какъв ще бъде изводът  Mr. Green
Лично на мен ми се искаше да се падне "Български език" - да видим разсъжденията на младите, особено на онези, които пишат НЕЗНАМ, завършват с Й думи в множествено число. И българският им език е на ниво скайпски...
Лично на мен ми се иска не по частни школи, а в училище действително да ги учат на граматика и литература, на самостоятелни разсъждения, а не да зубрят нечии теми от интернет...

Да, матурата не трябва да бъде за "бавноразвиващи се", но не и с тема за литературоведи с философски наклонности! Днешната бе един ненужен експеримент - справка - нажежените форуми!!!
Колко ще са тези, които благодарение на усвоеното в училище ще са се развихрили след така формулираното  Вазово лирическо отклонение  Mr. Green

# 71
undaptable, за ощетяването имах предвид не сегашното състояние, а твоята прогноза за бъдещо усложняване на матурата по БЕЛ до ниво кандидат-студентски изпит.
А че оценките в българското училище трябва да са реални, за това никой не спори. Само че по всички предмети, не само по БЕЛ. Иначе ще излезе, че само литераторите са гении с пълно шест в дипломата Laughing
Точно от БЕЛ по обективни причини чуждите университети най-малко се интересуват.
А не ви ли прави впечатление, че този път няма изказани мнения на експери по медиите какво би трябвало да съдържа ЛИС по темата? Друг път ни заливат със становища, веднага след като обявят темата. Сега говорят само за есе.

# 72
.... след резултатите пак ще си говорим.

Това май е най-разумно. Сега колкото и да коментираме, темата беше зададена, изпитът мина - това е. Ще чакаме резултатите.

Сега, не ме разкъсвайте, обаче съм малко изненадана. Около мен има 4 абитуриенти. От тях трима са доволни (!) от темата, в смисъл, че са успели да напишат съчинение по нея, завършено, по около 2,5 - 3 страници. Което е изненадващо на фона на общото недоволство и факта, че на едното момиче литературата не му е силна страна.... От четвъртата девойка нямам новини все още.
Та се чудя къде е истината и кой не преценява правилно ситуацията.  newsm78 Децата не са ходили на частни уроци по БЕЛ, освен това са от различни училища....... Не знам какво да мисля.....

# 73
Проблема е в това, че не на всеки му се отдава да пише тема. Има хора с отлични знания за материала, но не могат да разтягт локуми-предпочитата да конкретизират. Аз например съм изкарала около 60 точки на теста така, като си гледм резултатите, но разчитах най-вече на ЛИСа.Мисля че се справих добре написах си 4 страници, времето ми стигна ,излязох час и половина по- рано.Колкото до теста той беше елементарен, за сметка на темата други години е било обратното нищо кой знае какво.При положение, че почнах да се подготвям за матурата 10 дена преди нея а на теста имам супер резултати.

# 74
  • Варна
И моят син кандидатства в чужбина и смятам за ненужно матурата по български да е толкова сложна. Ако целта е по-малко български деца да бъдат приети в чужди университети и да си останат в БГ newsm78 Той се е явявал на  няколко чуждоезикови изпита и резултатите са му близки до максимума, а на тази матура очаква петица . Освен това иска да учи инженерна специалност. Щом матурата по български ще е сложна, нека не е задължителна, а по - избор, който ще кандидатства с български . Сега трябва да се бори за пълна шестица на втората матура и накрая може да се окаже ,че не са му стигнали някакви стотни да си покрие офертата, заради нечии завишени изисквания. И на мен ми омръзна този набор да е опитното зайче на българското образование, радвам се ,че сина ми вече приключва с него.

Последна редакция: вт, 22 май 2012, 09:16 от Сребърна паричка

Общи условия

Активация на акаунт