Набор 93-и вече изкласи- 3

• 51 162
  • 744
  •   1
Отговори
# 75
а утре е втората матура - как ще чете днес като цяла нощ не е спала ?! дано не разчита на този последен ден

# 76
Ако целта е по-малко български деца да бъдат приети в чужди университети и да си останат в БГ newsm78

поне от съучениците на дъщеря ми няма нито един /от тези, които искат в чужбина/, който да кандидатства и в бг университет. нагласите са, ако не ги приемат там, да работят 1 година и догодина пак да пробват.

# 77
И моят син кандидатства в чужбина и смятам за ненужно матурата по български да е толкова сложна. Ако целта е по-малко български деца да бъдат приети в чужди университети и да си останат в БГ newsm78 Той се е явявал на  няколко чуждоезикови изпита и резултатите са му близки до максимума, а на тази матура очаква петица . Освен това иска да учи инженерна специалност. Щом матурата по български ще е сложна, нека не е задължителна, а по - избор, който ще кандидатства с български . Сега трябва да се бори за пълна шестица на втората матура и накрая може да се окаже ,че не са му стигнали някакви стотни да си покрие офертата, заради нечии завишени изисквания. И на мен ми омръзна този набор да е опитното зайче на българското образование, радвам се ,че сина ми вече приключва с него.

Напълно подкрепям!
Следя Ви, защото на нас ни предстои тази матура догодина. Не, че детето ми е неграмотно, но силата му е в точните науки и това е несправедливост за тези деца. Изпитът за кандидатстване след 7 клас може да е с каквото поискат ниво на трудност, трудността е еднаква за всички и този изпит е вход за едно и също място за всички. Но за зрелостниците това не е така и децата с интерес за кандидатстване по нехуманитарни специалности / особено в чужбина/ са силно ощетени.
И не искам да бъда разбрана погрешно. Не толерирам неграмотността.

# 78
  • Варна
Само да допълня ,че писмената грамотност на зрелостниците може да бъде проверена и по друг начин. Не с четене и анализиране на произведения ,писани преди 100 години и повече. При много от чуждоезиковите изпити се дават откъси от статии, които трябва да се коментират и да се изрази мнение по писаното. А в самите статии се пише за нелеки проблеми като политика, глобалното затопляне, ядрена енергетика и т.н.Така ,че като анализираш какво четеш, много лесно може да се видят езиковите ти умения.Тук сме се вкопчили в някакви архаични епохи и произведения.

Последна редакция: вт, 22 май 2012, 09:55 от Сребърна паричка

# 79
ще е интересно да се види колко деца имат пълен /ии почти пълен/ актив на теста и малко точки на съчинението специално на тази матура. Това ще е показателно.

# 80
  • Варна
Дали ще ги оповестят поотделно , сигурно ще дават само общите точки .

# 81
Сребърна паричка, напълно подкрепям. Децата не разбират смисъла, а после трябва да коментират и разсъждават, кой какво е искал да каже, а после пък проверяващия да каже, че си сбъркал -друго си е мислел автора  #Crazy
Изобщо в гимназията само на литература се набляга и няма време за български език и после неграмотни били децата.
В нашето семейство всички сме с афинитет към точните науки  Wink

# 82
  • София - Варна
И моят син кандидатства в чужбина и смятам за ненужно матурата по български да е толкова сложна. Ако целта е по-малко български деца да бъдат приети в чужди университети и да си останат в БГ newsm78 Той се е явявал на  няколко чуждоезикови изпита и резултатите са му близки до максимума, а на тази матура очаква петица . Освен това иска да учи инженерна специалност. Щом матурата по български ще е сложна, нека не е задължителна, а по - избор, който ще кандидатства с български . Сега трябва да се бори за пълна шестица на втората матура и накрая може да се окаже ,че не са му стигнали някакви стотни да си покрие офертата, заради нечии завишени изисквания. И на мен ми омръзна този набор да е опитното зайче на българското образование, радвам се ,че сина ми вече приключва с него.

И ние сме по същия начин. Аз в началото на учебната година слушах как министърът говореше, че масово учениците заминавали да следват в чужбина и трябвало да се работи в насока да се прекрати тази практика. И имах едно наум, че само с матурите могат да ограничат малко децата, като им намалят оценките. И сега една част вместо в по-добър университет ще отидат в този, който е с по-ниски критерии. Синът ми кандидатства строително инженерство. Ненужно трудният тест може да го спъне за първото желание в UK.

# 83
  • София
Eй, даже и земята се разтресе от предимно негативната енергия, отправена към  МОМН  Mr. Green

mami21,  добре си го казала!
Тръби се, че учениците са масово неграмотни, но затова пък дайте да им проверим философско-литературоведческите наклонности  Rolling Eyes И то с безумно формулирана тема  ooooh!

Защо матурата да не е в два модула както след 7 клас. Нека да има задължителни граматически и литературни тестове за проверка на усвоеното в училище. А вторият модул с ЛИС или есе да е по желание - за тези с литературни наклонности  newsm78

# 84
Виждам, че съм предизвикала недоволство с мнението си. Вижте, безспорен факт е, че днешните млади хора са неграмотни и това никой не го отрича. За да не ставаме свидетели на писания от рода: незнам, публикаций и т.н. тези деца трябва да бъдат ограмотявани дори насилствено. Затова матурата по БЕЛ е задължителна за всички-инженери, лекари и пр., не само за бъдещи литератори. Тестът съдържа 40 въпроса , ориентирани към проверка на грамотността. Те носят и най-много- 70 точки или две трети от оценката. За съчинението се падат останалите 30%.
41-въпрос е този, който ще отсее хората, които искат да учат нещо, за което им трябва БЕЛ. Тази година заданието към този въпрос беше трудно, без съмнение. Най-подходящо за случая е писането на есе. Някой питаше за насоки....Евентуални насоки- тръгва се от тезата, че еуфорията на надеждата и вярата на един измъчен народ имаха своето бързо и трагично пробуждане, равно на погром. Но в погромът се състоеше победата, защото без него нямаше да има Освободителната война. Въстанието беше безумие, но поетическо безумие, дори философско. Точно от погрома и пепелищата се роди свободата. Знаел ли го е нашият народ? С разума си-не, но със сетивата си-да. Младите народи, както младите хора, са поети. Те разбират диалектиката на нещата не с разума, а със сърцето. Както всички поети.  Историческите аналогии са наложителни, Вазов ги е посочил, така че ще се разсъждава по тях, гледат се имената-Батак, Перущица, Царя-Освободител. Какво повече? Човек с литературни наклонности може да напише силно есе. Този, на когото му липсват такива качества, ще направи една суховата историческа хроника с оценка на събитието и пак ще изкара 12-13 точки.
Нещо и за най-засегнатите,тези, които ще кандидатстват в чужбина. На тях БЕЛ най-вераятно вече няма да им трябва, да. Но образователната система на всяка държава е насочена към тези, които учат в съответната държава. Тя не е длъжна да се нагажда към нуждите на тези, които са направили друг избор. Така, както те самите се нагаждат към други изисквания, когато отидат да учат навън. Целта едва ли е да се спъват желаещите да следват другаде, просто се правят опити за привеждане на вътрешното ни образование към други стандарти. Това засяга напускащите го, но изобщо не значи, че промени не трябва да има, за да е в угода на някого. Някои елитни чужди университети не приемат сега българи, вероятно заради опит с кухи отличници. Това ще се промени, ако се усложни матурата. 6 наистина ще е 6. Що се отнася до това, че за медицина или инженерство ниската оценка по нещо, което изобщо няма да трябва повече, ще попречи, това е въпрос към самия университет, който я иска, а не към тукашното образование.

# 85

Защо матурата да не е в два модула както след 7 клас. Нека да има задължителни граматически и литературни тестове за проверка на усвоеното в училище. А вторият модул с ЛИС или есе да е по желание - за тези с литературни наклонности  newsm78

Матурата и сега Е в два модула, както в 7-ми клас. ЛИС или есе и сега Е по желание Simple Smile Ако някой не иска да пише, не е длъжен, ще бъде оценен по първи модул. Мах брой точки от този модул е 70. За сведение:68 точки е точно 5,00. Ако си решиш всички въпроси от теста и си излезеш, ще имаш около 5.10 Simple Smile

# 86
  • Бургас
Може ли да попитам отворените отговори в теста как и от кой се оценят?
Синът ми не е дал същия отговр,но приблизителен..

# 87
Може ли да попитам отворените отговори в теста как и от кой се оценят?
Синът ми не е дал същия отговр,но приблизителен..

От учители по БЕЛ, които са проверители тази година. Има си таблица, по която се дават съответни точки, които после се превръщат в оценка. могат да се видят на сайта на МОМН при отговорите.

# 88
Исках да кажа текста да бъде на актуална тема. Както например в 7-ми клас се дават съвременни автори.
Едно малко отклонение. Имам племенник в Германия и от първи клас паралелно с немското училище ходи и на българско. Бях изумена от текстовете в читанката за 2-ри клас. Всяка втора дума се нуждае от подробно обяснение, как ще разбере детето смисъла  Sad

# 89
  • Burgas, Bulgaria
Четох,четох и не мога да се въздържа-по-идиотска тема (т.нар.41 въп.) не можаха ли да измислят!!!Вчера Милен Цветков беше поканил проф. по бълг.език и учителка по бълг.-ами те давамата дадоха 2 различни тълкования за това какво всъщност означавала темата и какво трябвало да пишат децата.Остава да се надяваме на малко снизходителност от страна на проверяващите.

Общи условия

Активация на акаунт