Набор 93-и вече изкласи- 3

• 51 162
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
# 91
Исках да кажа текста да бъде на актуална тема. Както например в 7-ми клас се дават съвременни автори.
Едно малко отклонение. Имам племенник в Германия и от първи клас паралелно с немското училище ходи и на българско. Бях изумена от текстовете в читанката за 2-ри клас. Всяка втора дума се нуждае от подробно обяснение, как ще разбере детето смисъла  Sad

Имаш предвид да се махне Вазов като по-архаичен автор? Laughing Ще го махнат, веднага щом англичаните махнат Шекспир, а испанците Сервантес, които изпреварват нашия дядо Вазов  в това отношение някъде с  200-300 години. Но англичаните си четат Шекспир в оригинал и не съм чула да искат да го махат, та..... Laughing
В гимназията се учат класиците, както и във всяка друга държава.  А те няма как да са съвременни все пак, също и езикът им. Живели са в друго време....  В Германия учат Гьоте, как ли им звучи? Rolling Eyes
П.П. Специално в откъса, даден вчера, няма архаизми, които да объркат тотално някого.

# 92
Но образователната система на всяка държава е насочена към тези, които учат в съответната държава. Тя не е длъжна да се нагажда към нуждите на тези, които са направили друг избор. Така, както те самите се нагаждат към други изисквания, когато отидат да учат навън. Целта едва ли е да се спъват желаещите да следват другаде, просто се правят опити за привеждане на вътрешното ни образование към други стандарти.

Въпросът е следният - само по отношение на БЕЛ ли ще се нагажда родното образование към други стандарти, или по всички предмети? Считам, че няма особен смисъл от истинските оценки по БЕЛ и по още един избран предмет за втора матура, ако до тях стоят кухи шестици по математика, история, химия, география и т.н.? Точно това създава неравенство между децата с различни нагласи. Все едно да се въведе задължителна матура по математика, в която да има задачи от ниво олимпиада и оправданието да е - ами техническите вузове трябва да отсеят, а пък на бъдещите филолози оценка по математика няма да им трябва.
Предложението за два модула на матурата не го разбирам като два модула в сегашния им вид. Изцяло решен първи модул би трябвало да носи шестица в дипломата на матурата, а не 5.10.  Т.е. - с него показваш, че си усвоил целия обем знания, които се изискват от курса по БЕЛ в средното училище. А с втория модул да се доказва допълнителен интерес и подготовка към предмета, което да служи за вход към ВУЗ, примерно.

Не съм съгласна обаче, че текстовете трябва да са само съвременни. Не може децата да не познават класиците, но нивото на матурата задължително трябва да се съобразява с преподаваното в училище. Не може да "препускат" три години по материала и все да нямат време в часовете, а накрая да искат задълбочени знания.

# 93
  • Бургас
Вазов е нашата класика,много си е добър,но темата е малко шизофренична.Някой от МОМН е решил,че е уникален ум и ето ти резултата.
Спомням си един откъс от Швейк на Хашек "Ние си мислихме,че голяма работа свършихме,а какво всъщност направихме? Едно голяма л.....но направихме".Извинете ме,че перифразирам по памет.Ставаше въпрос за един войнишки бунт,който свършва безуспешно и началникът на войниците ги кара да повтарят това на плаца.Хрумна ми като видях какво са сътворили умните глави в Министерството.

# 94
Но образователната система на всяка държава е насочена към тези, които учат в съответната държава. Тя не е длъжна да се нагажда към нуждите на тези, които са направили друг избор. Така, както те самите се нагаждат към други изисквания, когато отидат да учат навън. Целта едва ли е да се спъват желаещите да следват другаде, просто се правят опити за привеждане на вътрешното ни образование към други стандарти.

Въпросът е следният - само по отношение на БЕЛ ли ще се нагажда родното образование към други стандарти, или по всички предмети? Считам, че няма особен смисъл от истинските оценки по БЕЛ и по още един избран предмет за втора матура, ако до тях стоят кухи шестици по математика, история, химия, география и т.н.? Точно това създава неравенство между децата с различни нагласи. Все едно да се въведе задължителна матура по математика, в която да има задачи от ниво олимпиада и оправданието да е - ами техническите вузове трябва да отсеят, а пък на бъдещите филолози оценка по математика няма да им трябва.
Предложението за два модула на матурата не го разбирам като два модула в сегашния им вид. Изцяло решен първи модул би трябвало да носи шестица в дипломата на матурата, а не 5.10.  Т.е. - с него показваш, че си усвоил целия обем знания, които се изискват от курса по БЕЛ в средното училище. А с втория модул да се доказва допълнителен интерес и подготовка към предмета, което да служи за вход към ВУЗ, примерно.

Не съм съгласна обаче, че текстовете трябва да са само съвременни. Не може децата да не познават класиците, но нивото на матурата задължително трябва да се съобразява с преподаваното в училище. Не може да "препускат" три години по материала и все да нямат време в часовете, а накрая да искат задълбочени знания.

Би трябвало  и по математика, химия, биология и т.н. да бъде същото положение с оценяването,  тоест истински оценки, но всички сами разбират ,че е невъзможно. Представете си матури по всичко.... #Crazy Какво да се избере тогава? Най-логично е това да е родният език. Трябва да си грамотен не само ако си литератор, но и ако си лекар, икономист......А дете, което има наклонност към математика ще избере като втора матура този предмет. Бъдещ лекар пък ще избере биология, а може и химия като трета, незадължителна матура. И такъв вариант има. Още една-две са във възможностите,физически и психически, на зрелостниците. Всички не може, ще настане всеобщ хаос, а и недоволство мисля...
По отношение на предложението ти първи модул да носи 6 в дипломата....не мога да кажа защо не е приет такъв вариант.....Такова положение засяга обаче основно децата, които искат да учат навън, а за това вече говорихме. Промяна може да настане, ако и тук трябва диплома за всеки ВУЗ, но това отпадна.

# 95
Ами то нали преди години е имало матури (изпити) по всичко и в зависимост от успеха е можело да се освободиш от тази матура...Що не го върнат това? Mr. Green

# 96
Ами то нали преди години е имало матури (изпити) по всичко и в зависимост от успеха е можело да се освободиш от тази матура...Що не го върнат това? Mr. Green
Rolling Eyes Аз съм на 48 години и не помня да е имало матури по всичко някога...  Laughing При нас имаше  матура по БЕЛ и математика и който има 5 или 6 се освобождава. Аз не ходих на матура тогава Mr. Green

# 97
Rolling Eyes Аз съм на 48 години и не помня да е имало матури по всичко някога...  Laughing При нас имаше  матура по БЕЛ и математика и който има 5 или 6 се освобождава. Аз не ходих на матура тогава Mr. Green

Явно си имала висок успех, затова не си  Mr. Green Майка ми е на 46 и ми го каза това. newsm78

# 98
  • София
И аз съм на 45. Имахме задължителна общообразователна матура, която си беше чиста литература. Другата матура беше по специалности, защото всички бяхме със специалности. Моята беше по програмиране. Не знам какво са държали шивачките и фризьорките.  newsm78

# 99
Aми и аз не знам.. майка ми не е нито шивачка, нито фризьорка Wink

# 100

Имаш предвид да се махне Вазов като по-архаичен автор? Laughing Ще го махнат, веднага щом англичаните махнат Шекспир, а испанците Сервантес, които изпреварват нашия дядо Вазов  в това отношение някъде с  200-300 години. Но англичаните си четат Шекспир в оригинал и не съм чула да искат да го махат, та..... Laughing
В гимназията се учат класиците, както и във всяка друга държава.  А те няма как да са съвременни все пак, също и езикът им. Живели са в друго време....  В Германия учат Гьоте, как ли им звучи? Rolling Eyes
П.П. Специално в откъса, даден вчера, няма архаизми, които да объркат тотално някого.
Изобщо не исках да кажа това. Трябва да се учат класиците на България, но в матурата трябва да има друг вид задача за създаване на текст. Не съм специалист, но това е моето усещане ,а и това на моите деца.
Веднъж вече минахме по този път и сина ми се справи отлично, но си беше мъчение за него /не самото учене, защото на втората матура има 6,00/

# 101
  • Балчик
И аз съм на 45. Имахме задължителна общообразователна матура, която си беше чиста литература. Другата матура беше по специалности, защото всички бяхме със специалности. Моята беше по програмиране. Не знам какво са държали шивачките и фризьорките.  newsm78

И аз така- матура по литература, без възможност за освобождаване. Имахме две теми, пишем по едната, по избор. Даваха ни и книгите с произведенията да ползваме по време на изпита. Аз писах за Смирненски, другата не помня каква е била. Другите 2 държавни изпита бяха по специалността- теория и практика. Технология на хляба и сладкарската продукция по теория и практика- да приготвим 2 сладкарски изделия (едното беше паста "Боровец", а другото- не помня). Учих в ЕСПУ, но УПК беше последната година. Всички специалности държаха 2 изпита- теория и практика.

П.П Има ли някой полагал държавен изпит през 1989, да си спомня коя е била втората тема?

Извинявам се за носталгичното отклонение.

Последна редакция: вт, 22 май 2012, 13:33 от Джемма

# 102
  • София
Матурата и сега Е в два модула, както в 7-ми клас. ЛИС или есе и сега Е по желание Simple Smile Ако някой не иска да пише, не е длъжен, ще бъде оценен по първи модул. Мах брой точки от този модул е 70. За сведение:68 точки е точно 5,00. Ако си решиш всички въпроси от теста и си излезеш, ще имаш около 5.10 Simple Smile

Сякаш говорим на различни езици!
Сега, ако си изляза след теста - ще имам 5, защото изпитът е ЕДНО ЦЯЛО и от 100 точки ми се отнемат 30.
Ако матурата е в два независими модула - всеки ще бъде точкуван и оценяван сам за себе си.
Сега при тест без грешки ще имам 5, а в другия случай 6, нали?????!!!!

Всъщност не се ли разбра, че повечето във форумите се обявяват СРЕЩУ ФОРМУЛИРОВКАТА , а не толкова срещу темите     

# 103
  • София
Джемма, за същото става дума. Дори сега ми припомни, че матурата по специалности имаше и практическа част. Бях забравила.

Все си мисля, че нещо подобно на изпита за Американския колеж е подходящо за завършване. Тест, в който се показват знания и по граматика, и по математика. Есе на обща тема, в което се виждат уменията на децата както да разсъждават, така и грамотността им. И на никой не му се налага да зубри теми по литература. А класиците нека се учат, но така както литераторите учат синус и косинус или корен квадратен. За мен много по-важно е да се знае математика, физика или химия, а не точно литература. За български език не говоря. Него трябва да го знае всеки.

# 104

Имаш предвид да се махне Вазов като по-архаичен автор? Laughing Ще го махнат, веднага щом англичаните махнат Шекспир, а испанците Сервантес, които изпреварват нашия дядо Вазов  в това отношение някъде с  200-300 години. Но англичаните си четат Шекспир в оригинал и не съм чула да искат да го махат, та..... Laughing
В гимназията се учат класиците, както и във всяка друга държава.  А те няма как да са съвременни все пак, също и езикът им. Живели са в друго време....  В Германия учат Гьоте, как ли им звучи? Rolling Eyes
Изобщо не исках да кажа това. Трябва да се учат класиците на България, но в матурата трябва да има друг вид задача за създаване на текст. Не съм специалист, но това е моето усещане ,а и това на моите деца.
Веднъж вече минахме по този път и сина ми се справи отлично, но си беше мъчение за него /не самото учене, защото на втората матура има 6,00/

Възможностите за създаване на текст не са неограничени. Свеждат се горе-долу до литературно съчинение и есе. На матурата всеки може да избере кое от двете да прави, вчера-също.
Не знам каква е разликата между есе на обща тема и есе по откъс от зададено произведение, както в случая? Дори не е нужно да си чел "Под игото", за да пишеш. Текстът стои пред зрелостниците през цялото време.

Общи условия

Активация на акаунт