Набор 93-и вече изкласи- 3

• 50 294
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • В голямото море...Живот
Честито на всички приети бъдещи студенти  Hug

Аз имам малък въпрос - как ви се вижда тази специалност "Мениджмънт в хотелиерство и ресторантьорство" ? Спориме в къщи с половинката - това не било нищо, нямало преспектива, нищо нямал да може да работи после наследника.... Thinking
Детето завърши гимназия със специалност " Барман/Сервитьор". Харесва му, идва му отвътре....а и друго не го влече  Confused

В тази специалност би трябвало да се учи как да се ръководи и управлява хотелски или ресторантски бизнес, заедно с маркетинга, контрола, счетоводството, та до рекламата....
Всеки ресторант и хотел разполагат поне с един такъв кадър, който да ръководи всички процеси.
Освен това, вероятно знанията, които получават са много полезни, в случай че се започва частен бизнес. Тогава придобитите знания и опит са от решаващо значение. Така че , не смятам, че специалността е безперспективна, а точно обратното- може да бъде добра основа за успешна кариера. Обмислете нещата от всички страни преди да решите! Успех в избора Peace

И аз така виждам нещата  Peace
Записахме  го в частен колеж, след като го завърши (2г) ще бъде приет без приемен изпит във Варненския за придобиване и получаване на бакалавърска диплома. Избра по-лесния начин, не му се ходело по изпити, нерви, притеснения,искал малко почивка от училище....работи сега без почивен ден на морето  ooooh!

# 661
  • София
Мa cherie мерси. Международен бизнес мениджмънт си избра и заряза Шотландия. Ще лети от София до Амстердам и там би трябвало братовчед му да го посрещне и ориентира в пространството. При него записването е до 1 септември. В четвъртак си получи акаунта от университета и днес преведохме и таксата за обучение.

# 662
  • София
ДОРОМ , присъединявам се към думите на Меденката. Момчето е направило добър избор. След като го влече - нека учи. Не знам защо така мисли половинката ти. Но в живота има нужда и от добри практически специалисти във всяка област.  Дъщерята също завърши в частен колеж, но при нея е за фризьорство и козметика. Работи това с желание от 18 годишна и от колежа има получени много полезни знания. А и като ги влече децата учат лесно и с желание.

# 663
А аз отново задавам риторичен въпрос-защо в България е прието за престижно само висшето образование и то по възможност навън?
В другите страни има и много добро средно образование с занаятчийска насоченост,което дава възможност за добра реализация и удовлетворение от живота.
Нима един добър готвач или пекар,или фризьорка,масажистка,монтьор,електротехник,зарзаватчия....да не може да се чувства добре от това ,което работи с любов.Но не,ние,обществото насаждаме изкуствени степени на "престижност".
Преди дни разговарях с трийсетинагодишна жена,икономист.Каза ми,че жестоко съжалява,за избора си на професия.Не заради заплащането  Naughty,не заради липсата на престиж.Каза ми,че я скапва постоянното ровене из бумаги,непрестанното взиране в монитора,гоненето на срокове,монотонността,затвореността.И се чувства обречена за цял живот...

# 664
  • София - Варна
А аз отново задавам риторичен въпрос-защо в България е прието за престижно само висшето образование и то по възможност навън?
В другите страни има и много добро средно образование с занаятчийска насоченост,което дава възможност за добра реализация и удовлетворение от живота.
Нима един добър готвач или пекар,или фризьорка,масажистка,монтьор,електротехник,зарзаватчия....да не може да се чувства добре от това ,което работи с любов.Но не,ние,обществото насаждаме изкуствени степени на "престижност".
Преди дни разговарях с трийсетинагодишна жена,икономист.Каза ми,че жестоко съжалява,за избора си на професия.Не заради заплащането  Naughty,не заради липсата на престиж.Каза ми,че я скапва постоянното ровене из бумаги,непрестанното взиране в монитора,гоненето на срокове,монотонността,затвореността.И се чувства обречена за цял живот...

Виц: Каква е разликата между българския и германския свинар? Германският иска да е най-добрия в работата си, а българският - да е министър-председател.

# 665
  • София
Според мене в повечето случаи това са болни родителски амбиции. Чавето непременно да влезе в СМГ, немската или подобна. После да запише ВИШУ в чужбина. Това им се набива в главите от 8 клас нагоре. Може би се надяват да се устрои там и да не се връща. Тук не е много конфортно за живеене, няма спор. Но пък и там не всички успяват да са на интересна и доходна работа.
Напомня ми на следването по наше време - непременно да влезеш нещо в Москва или Ленинград. Ако пък се прибереш с червена диплома - света е твой. Да, ама не - докато си бъхтил там си загубил контакти тук. Прибереш се и започва великото търсене на работа...
Както и да е - накрая всеки се устройва, намира си работа и среда, създава семейство.
Да са живи и здрави децата - постепенно всичко ще се нареди.
А за 30 годишната икономистка - каквото и да работи все така ще се чувства. В повечето длъжности като навлезеш и става монотонно.

# 666
Затова и аз съм на мнение, че т.н. дете е вече един пълнолетен гражданин и е крайно време сам да взима решенията, сам да прави своя избор, а да не вика после "Ами ти така ми каза да направя".  Ние сме родители, можем да им дадем насоки, можем да им дадем съвет, да ги подкрепим, но не и да им насаждаме нашето мнение. При моят син избора на средно училище и профил беше негов и сега също негов е избора за по-нататък. Дали е сгрешил или не, времето ще покаже. За мен най-важното е да е здрав!

# 667
  • Варна
Изобщо не става дума за родителски амбиции .Много от нас имат роднини и приятели в чужбина и съответно децата ни имат поглед как е там и как е тук. Тук няма кой знае какви възможности за професионално развитие и като ниво на заплащане също. За организацията на обучение, стажове и придобиване на опит да не говорим. Познавам няколко деца, които изкараха по 1 година в български университет и след това заминаха за такива в чужбина, след като не получиха никакви знания и разочаровани от начина на преподаване. Така или иначе сме част от ЕС и след година и половина всеки ще може да си пробва късмета ,където пожелае, дори и с тукашното образование.

Честито и успех на всички новоприети студенти smile3525

# 668
Да се похваля - дъщеря ми е приета в Мюнстер, Германия - право. Това беше най-желаното място, така че сме много щастливи.

И аз не съм  с тезата за родителските амбиции за чужбина. Поне знам за няколлко деца, които сами решиха да учат у нас, въпреки че имаха възможности зад граница. Едното дори беше прието в Холандия и се отказа. Записа право в СУ. Въпрос на личен избор е.

# 669
И аз да се похваля - щерката е приета в Тракийския университет - Ветеринарна медицина.

# 670
  • Бургас
Честито на децата на Ирена и Деси!  bouquet
Много хубави специалности са избрали.Университетите също са чудесни.Мъжът ми е завършил в Ст.Загора и съм пристрастна към това учебно заведение. Grinning

# 671
Здравейте, честито на всички деца приети за студенти.
Моята дъщеря е приета в Мюнстер Икономика.  В писмото за прием пише да изпрати по пощата заверено копие на дипломата, а ние всичко заверени копия ги изпратихме при кандидатстването. Бихте ли казали, моля, на вас (получилите отговор от Германия) какви документи ви искат. Всъщност ние още чакаме и от Манхайм отговор/ там ни е най-голямото желание/, но все пак да имаме и готовност за Мюнстер.
Благодаря предварително

# 672
На моята дъщеря за Мюнстер също й искат заверени копия. Това, което са ни изпратили от фирмата-посредник при нас, е оригиналът на завереното копие на дипломата - с мокър печат. Предполагам, че при кандидатстването са изпратили копие на този оригинал. Трябва да се запише до 17 август. Най-сложно според мен ще стане с ЕЗОК- тя трябва да се изпрати до някоя германска здравна каса и оттам да й издадат бележка, че е здравно осигурена. Така поне ми обясни дъщерята.
Ако дъщеря ти избере Мюнстер, пиши на лични, за да ги свържем, ако искаш. Все пак могат да си помагат при пътуване, устройване там и т.н., макар че са в различни факултети.
Моята дъщеря е приета право и в Кьолн, но изборът й е Мюнстер.

# 673
Според моята дъщеря трябва да предостави доказателство за здравна застраховка, номер на здравна карта и номер на здравната каса, нещо такова. Тези номера ги пише на ЕЗОК (ние вече я получихме). Смятаме да изпратим копие на картата. Мисля че не трябва да се заверява в германска здравна каса. Студенти до 26 години се осигуряват от българската държава дори да учат в чужбина, така че те са осигурени в Б-я, а ползват спешна помощ в Европейския съюз.
Ние имаме преведен и легализиран в Външно министерство оригинал на дипломата, най вероятно като вашето.
А заверените копия в Немското посолство ли ще ги правите?
Всяка информация е полезна!

# 674
  • София
Все пак внимавайте да не дадете оригиналния превод на дипломата с марките от външно министерство някъде. То си е вашия официален документ и само се показва за сверка, а не се оставя. После ще ви потрябва отново, както е при голямата ми дъщеря. Както вече споменах за магистратурата се оказа, че трябва не само дипломата от бакалавърството, но и от гимназията.

Ние продължаваме да чакаме ...

Общи условия

Активация на акаунт