Набор 93-и вече изкласи- 3

• 50 290
  • 744
  •   1
Отговори
# 675
Има и нещо друго, което ме притеснява. Документите за кандидатстване изпратихме по Български пощи и треперихме дали ще пристигнат. Сега сме решили да използваме по-сигурен начин. Моля кажете някой изпращал ли е документите до университетите в Германия по DHL Express  и наред ли е било всичко. При нас от фирмата твърдяха че в универс. няма хора който да се разпишат на куриера и затова ги връщат.

# 676
polited , възможно е и аз нещо да не съм разбрала. Ние действаме чрез посредническа фирма, дъщеря ми контактува с нея и на мен все ми обяснява набързичко. Във всеки случай я видях, че си сканира ЕЗОК-то. Засега друго не са й искали за записването от фирмата.
Дали "заверено" означава в немското посолство или при нотариус, примерно, нямам представа. Като се върне, ще я питам.
Сега видях новия ти пост - при нас със сигурност документите за кандидатстване бяха изпратени с куриерски услуги и до двата университета, но не знам с коя фирма. И за това ще питам.

Тaня67, продължавам да стискам палци за вас, както и за всички форумски деца, които още чакат прием.

# 677
  • София
polited, ние изпратихме с DHL. Много сме доволни. Изпратихме ги в 16 часа и на сутринта в 8 вече имаше получени, а до обяд всички бяха стигнали по местата си. Освен това имат тарифа за студенти - щом в името на получателя има УНИ е около 44-45 лева.

# 678
  • Бургас
Аз съм също от чакащите майки и всяка информация тук ми е от полза.
За ди ей ел не се притеснявай,сигурни са.Нашите документи ги изпратих по БП и 100 пъти съжалих за това.Прочетох де що има форуми и всички бяха в полза на Ди Ейч Ел.
Побърква ме това чакане. #Crazy

# 679
  • софия
Здравейте дами, моята дъщеря е  първа година стоматология в Берлин. Документите изпращахме с Арамекс и съм изключително доволна от тях. През годината изпращах с Еконт и не ги препоръчвам на никого. Писмото и го бяха оставили в пощенската кутия. А аз и изпращах акта за раждане - просто не можах да повярвам, че са толкова безотговорни.
А за ЕЗОК - на нас ни искаха да се записваме лично в унито и  ходихме с нашата ЕЗОК в тяхна застрахователна компания и като ни издадоха документ от там чак тогава ни записаха в унито. Малко объркано стана - дано сте ме разбрали.
Успех на чакащите

# 680
  • Бургас
Какво е това УНИ?

# 681

Предполагам, че е университет.

# 682
Моята дъщеря днес получи писмо от общежитията, че е 182-ра в списъка. Но не ми е ясно какво точно означава това - ако септември, да кажем, излизат завършващите бакалаври, вероятно ще получи стая в общежитието. Ако обаче е 182-ра резерва - няма почти никакъв шанс и трябва да търсим квартира.
Как мислите, при положение, че след приемането й в Мюнстер се отказва от Абърдийн, дали трябва да пише изрично писмо до университета и до СААС, че няма да учи там?

# 683
  • София
Моята дъщеря днес получи писмо от общежитията, че е 182-ра в списъка. Но не ми е ясно какво точно означава това - ако септември, да кажем, излизат завършващите бакалаври, вероятно ще получи стая в общежитието. Ако обаче е 182-ра резерва - няма почти никакъв шанс и трябва да търсим квартира.

irenapleven , това означава, че е 182 в листа на чакащите. Щом се освободи място се заема по ред на номерата. Не мога да кажа за Мюнстер, зависи от общия брой на стаите, но в никакъв случай не е свързано със завършващи през септември. Договори се сключват за различен период и по различно време на годината. Моят съвет е, дъщеря ти да се опита да се свърже с тамошния щудентенверк по телефон, да настоява с мейли- просто трябва да е настоятелна и настъпателна. Малко мелодраматични контакти не са излишни Grinning. Моят син получи по този начин стая една седмица, преди да замине миналата година.
Успех ти желая, много добре ми е известно как се чувстваш  Hug.

# 684
  • София
Настояването пред щудентенверк  може и да е на място. Винаги имат резерви.

Здравната карта наистина се носи/изпраща в тяхна здравна служба. Издават документ, че е истинска и с този документ студентът се записва.

Имаме отговор от Хамбург - приета е. Това беше първо желание и другите отговори са без значение. Дано и за общежитие стане.

# 685
  • София
Таня, честито!   Hug  Хамбург е прекрасен град с безброй възможности.
Успех на студентката и късмет за общежитието  thumbsup

# 686
Таня, честито за дъщеря ти!

Ива*, благодаря ти за информацията. Надявам се, че при над 5 хиляди места в общежитията в Мюнстер ще стигнем до 182-ри номер. Но ще трябва и да  по-настоятелна.

# 687
irenapleven, добре те съветват момичетата. Трябва да сте много настоятелни, предложението ще дойде и не трябва да се колебаете дали да вземете предложената стая. Naughty Преди 2 години моя син направи тази грешка и после брахме големи ядове. Вярно, че предложението не беше добро, но всичко се записва при немците  Mr. Green и после отговорите бяха-ние вече ви предложихме. Беше една година на квартира, която също с голям зор намерихме. Проблема при квартирите не е наема /порядъка е един и същ/ , това, че понякога се чувстваш изолиран. Сега всичко си дойде на мястото, но доста нерви ни костваше.

# 688
Още веднъж честито на всички приети студенти и успех по-нататък!
До сега бях в еуфория от кандидатстването,от очакване на резултатите,после записване в Университета,а сега ме е налегнала една тъга от предстоящото "отлитане" на моето момче!
От сега предусещам неговата липса и отсъствие от къщи и много страдам от това!
Не знам вие как се чувствате,но на мен ми е много мъчно от предстоящата раздяла.
Знам ,че това е нормалното развитие на нещата ,но ми е трудно да го приема все още....

# 689
И при мен като че ли радостта почва да отстъпва на мисълта, че момичето ми отива на 2 хиляди километра. Пак добре, че не е на 9 хиляди  Laughing Но някак си засега ги "отбутвам" тези вълнения. Във вторник заминаваме четиримата на море, ако не ни мине котка път. Там се надявам да се заредя с хубави емоции, макар че аз предпочитам много повече почивката на планина.

Общи условия

Активация на акаунт