Майчинството счетоводно - 49

• 47 586
  • 786
  •   1
Отговори
# 180
Мерси, Ала Бала! Simple Smile
Осигуровките са внесени, заплатите още не, явно затова! Значи докъм края на месеца все трябва да ги преведат. А след това за всеки месец между 5 и 10 число на следващия стават плащанията, нали така?

# 181
  • София-Младост
Осигуровките са внесени, заплатите още не, явно затова! Значи докъм края на месеца все трябва да ги преведат. А след това за всеки месец между 5 и 10 число на следващия стават плащанията, нали така?
Не става така, осигуровките се внасят в деня на изплащане на заплатите и след това в 2дневен срок се подават и документите в НОИ.

# 182
Не става така, осигуровките се внасят в деня на изплащане на заплатите и след това в 2дневен срок се подават и документите в НОИ.
Embarassed Извинявам се!
Понеже винаги виждам осигуровките като преведени няколко дни преди да са изплатени заплатите и затова може би се обърквам! Grinning
А иначе обезщетенията за юни се превеждат до 10 юли, или и това не съм разбрала правилно? Laughing

# 183
  • София-Младост
Embarassed Извинявам се!
Понеже винаги виждам осигуровките като преведени няколко дни преди да са изплатени заплатите и затова може би се обърквам! Grinning
А иначе обезщетенията за юни се превеждат до 10 юли, или и това не съм разбрала правилно? Laughing
Принципно до 5-то число ги превеждат за предходния месец.

# 184
Хе, още по-хубаво! Simple Smile
Благодаря ти много за инфото! Хубав ден ти желая! Hug

# 185
Здравейте , моля за отговор на едни въпрос : Какви документи трябва да се подадът в НОИ , след като детето е навършило 1 годинка и искам майчинството ми да продължи до втората му годинка? Благодаря предварително   bouquet

# 186
Здравейте искам да попитам (не за мен): Възможно ли е при поредни деца майката да прехвърли майчинството за първото дете на бащата (още докато е бременна) и да излезе в майчинство за второто? да
Конкретният случай: 1-то дете ще е на 1 г и 5 м когато второто се роди. 2-то дете се очаква август месец. Майката иска да прехвърли на бащата майчинството си и да излезе веднага болничен (има проблеми с бременноста и не може да се справя с голямото дете) Когато 2-то дете се роди тя да излезе по майчинство за него, а бащата да продължи така докато 1-то навърши 2 г
Ох, надявам се, че обясних... Важно ми е!
[/quote]

А къде и какви документи трябват за прехвърляне на майчинството на бащата?

# 187
  • Пловдив

А къде и какви документи трябват за прехвърляне на майчинството на бащата?

https://docs.google.com/document/pub?id=1_p-QhoXzFDRYnC3CJCxW98G … iqs3btbPxfBV25M_Q

Здравейте , моля за отговор на едни въпрос : Какви документи трябва да се подадът в НОИ , след като детето е навършило 1 годинка и искам майчинството ми да продължи до втората му годинка? Благодаря предварително   bouquet

има списък на първа страница
декларациите,които не ти се отварят може да вземеш от сайта на НОИ

# 188
Привет момичета,
Рових из темата, но не намерих отговор та затова питам, извинете ме ако се повтарям.
Става въпрос за ползването на бащински по чл. 50 от Кодекса за социално осигуряване, който изчетох но все пак имам няколко въпросителни.
Пи нас условията са следните:
1. Съпругът ми към момента е самоосигуряващо се лице.
2. Има прекъсване в осигурителния си стаж пред последните 24 месеца, но има наличен такъв (ОС) през годините, но по време на прекъсването е осигуряван здравно.
3. В момента е социално осигурен.

Та...
Възможно ли е да получи тези пари?
Техния размер 90% от средноариметичния сбор на осигурителния доход през последните 24 месец към раждането на детето ли е, съответно за 15 работни дни? (в случая през месеците когато не е социално осигуряван нули ли се взимат?)

Благодаря предварително, надявам се да е полезно и други бъдещи семейства   bouquet

# 189
Привет момичета,
Рових из темата, но не намерих отговор та затова питам, извинете ме ако се повтарям.
Става въпрос за ползването на бащински по чл. 50 от Кодекса за социално осигуряване, който изчетох но все пак имам няколко въпросителни.
Пи нас условията са следните:
1. Съпругът ми към момента е самоосигуряващо се лице.
2. Има прекъсване в осигурителния си стаж пред последните 24 месеца, но има наличен такъв (ОС) през годините, но по време на прекъсването е осигуряван здравно.
3. В момента е социално осигурен.

Та...
Възможно ли е да получи тези пари? Да, ако се осигурява на високия %, т.е и за риска "общо заболяване и майчинство"
Техния размер 90% от средноариметичния сбор на осигурителния доход през последните 24 месец към раждането на детето ли е, съответно за 15 работни дни? (в случая през месеците когато не е социално осигуряван нули ли се взимат?) За 15 календарни дни е отпуска като се изплаща обезщетение само за работните дни. Когато не е осигуряван се взима МРЗ за съответните месеци. Базата е 24 мес. непосредствено преди месеца, в който ще ползва този отпуск.

Благодаря предварително, надявам се да е полезно и други бъдещи семейства   bouquet

# 190
Вива, много благодаря!
Лека вечер   bouquet

# 191
  • On the sea
От 4 юни съм назначена на работа и понеже нямам 45 дена за болничния преди раждането и не мога да го взема някой знае ли дали мога да изляза в майчинство без този болничен или е задължителен? Имам необходимия стаж от 18 месеца и в момента се водя на работа и работодателя ще ми плаща нужните осигуровки. Надявам се да ми разберете мисълта, защото май се изказах доста несвързано.

# 192
От 4 юни съм назначена на работа и понеже нямам 45 дена за болничния преди раждането и не мога да го взема някой знае ли дали мога да изляза в майчинство без този болничен или е задължителен? Имам необходимия стаж от 18 месеца и в момента се водя на работа и работодателя ще ми плаща нужните осигуровки. Надявам се да ми разберете мисълта, защото май се изказах доста несвързано.
Не съм много сигурна дали разбрах правилно. Laughing
ако имаш определен термин може да ти се издаде болничен за бременност и раждане за по-къс период от 45 дни. Взимаш бележка от работодателя до коя дата си работила и отиваш с нея при доктора, който ще издаде болничния. Нямаш право на изравнение за дните, през които си била на работа, т.е. ако болничния за бременност и раждане е 20 дни губиш 25 дни.

# 193
  • On the sea
ако имаш определен термин може да ти се издаде болничен за бременност и раждане за по-къс период от 45 дни. Взимаш бележка от работодателя до коя дата си работила и отиваш с нея при доктора, който ще издаде болничния. Нямаш право на изравнение за дните, през които си била на работа, т.е. ако болничния за бременност и раждане е 20 дни губиш 25 дни.

Мисля, че си ме разбрала, но като питах докторката тя ми каза, че няма вариант за по малък период от 45 дни, защото вече ми била регистрирала термина в Здравна каса. Утре ще отида при работодателя за бележка, но аз се водя на работа от този понеделник, няма ли да е проблем че са само 3 дни?

# 194

Мисля, че си ме разбрала, но като питах докторката тя ми каза, че няма вариант за по малък период от 45 дни, защото вече ми била регистрирала термина в Здравна каса. Утре ще отида при работодателя за бележка, но аз се водя на работа от този понеделник, няма ли да е проблем че са само 3 дни?
Редно е лекарката да прочете Наредба за медицинската експертиза. Там пише как се издават болнични за бременност и раждане.
Смятам, че няма да е проблем броя на отработените дни.

Общи условия

Активация на акаунт