Майчинството счетоводно - 49

• 47 533
  • 786
  •   1
Отговори
# 255
По повод моят въпрос и отговора към него, за което благодаря имам още питане:

И аз имам  въпрос:

Остават ми около 5 месеца до края на втората година от майчинството. Работодателят ми каза, че има планове да затваря фирмата, като единият вариант е да обяви фалит (това възможно ли е ако фирмата е на печалба, т.е. няма данъчни задължения и подобни?). Разбрах, че процедурата е дълга и няма за какво да се притеснявам. Ако обаче я закрие, длъжен ли е работодателят да ме предупреди и в двете ситуации, за да мога да намеря друга фирма, в която да се водя на работа, а всъщност трябва ли, за да получавам майчинството или се пренасочват нещата към бюрото по труда? А каква е процедурата-ще ме съкрати ли, имам ли право на обезщетение някакво в такъв случай? - Трябва да те съкрати по чл328ал1т.1 - закриване на предприятието. Имаш право на обезщетение от НОИ за безработица, но не и на такова за гледане на дете. Минималният срок на предизвестие е 30 дни; минималното обезщетение е 1 БТВ.

Ако не затвори фирмата имам и друг въпрос - след изтичане на втората година може ли работодателят да ми откаже полагащият се неплатен едногодишен отпуск? - Неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст не може да бъде отказан, но той е по 6 месеца за всеки от родителите на детето, като бащата може да прехвърли част на майката - 5 месеца

А след няколко месеца като ми изтече майчинството и не съм неплатена, мога ли аз да си плащам сама здравните вноски ако през това не съм започнала работа и не се водя никъде, и по колко ще е това на месец? - Може - по 16.80 лв на месец

Ако работодателят ме съкрати по този член 328 ал. 1 т.1 аз на борсата ли отивам? Ако не намеря кой да ме назначи на работа (трябва да няма прекъсване в дните, нали?) ще получавам ли тези 240 лв от бюрото по труда или задължително трябва да се прехвърля в друга фирма?

Значи във всички случаи е длъжен да ме уведоми 30 дни предварително, да разбирам че не може просто ей така да затвори фирмата без никакви обяснения?

# 256
♥Elfita♥, много ти благодаря!   Hug 
Отново получих бърз и точен отговор от тук!

# 257
  • В полите на Пирин планина
По повод моят въпрос и отговора към него, за което благодаря имам още питане:

И аз имам  въпрос:

Остават ми около 5 месеца до края на втората година от майчинството. Работодателят ми каза, че има планове да затваря фирмата, като единият вариант е да обяви фалит (това възможно ли е ако фирмата е на печалба, т.е. няма данъчни задължения и подобни?). Разбрах, че процедурата е дълга и няма за какво да се притеснявам. Ако обаче я закрие, длъжен ли е работодателят да ме предупреди и в двете ситуации, за да мога да намеря друга фирма, в която да се водя на работа, а всъщност трябва ли, за да получавам майчинството или се пренасочват нещата към бюрото по труда? А каква е процедурата-ще ме съкрати ли, имам ли право на обезщетение някакво в такъв случай? - Трябва да те съкрати по чл328ал1т.1 - закриване на предприятието. Имаш право на обезщетение от НОИ за безработица, но не и на такова за гледане на дете. Минималният срок на предизвестие е 30 дни; минималното обезщетение е 1 БТВ.

Ако не затвори фирмата имам и друг въпрос - след изтичане на втората година може ли работодателят да ми откаже полагащият се неплатен едногодишен отпуск? - Неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст не може да бъде отказан, но той е по 6 месеца за всеки от родителите на детето, като бащата може да прехвърли част на майката - 5 месеца

А след няколко месеца като ми изтече майчинството и не съм неплатена, мога ли аз да си плащам сама здравните вноски ако през това не съм започнала работа и не се водя никъде, и по колко ще е това на месец? - Може - по 16.80 лв на месец

Ако работодателят ме съкрати по този член 328 ал. 1 т.1 аз на борсата ли отивам? - да Ако не намеря кой да ме назначи на работа (трябва да няма прекъсване в дните, нали?) - не е задължително да няма прекъсване ще получавам ли тези 240 лв от бюрото по труда или задължително трябва да се прехвърля в друга фирма? - задължително трябва да си на договор

Значи във всички случаи е длъжен да ме уведоми 30 дни предварително, да разбирам че не може просто ей така да затвори фирмата без никакви обяснения? - да

# 258
Лейди Брин, благодаря ти!   bouquet

А предупреждението писмено ли трябва да бъде?

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 17:11 от ⅞ ...and Happily Ever After

# 259
Лейди Брин, благодаря ти!   bouquet

А предупреждението писмено ли трябва да бъде?

Моля  Peace
Задължително е писмено и започва да тече от деня, следващ този на връчването.

# 260
Здравейте,ако детето ми тръгне на ясла от 01.09.2012г, а майчинството ми изтича на 24.01.2013 работодателя има ли право да откаже да ме върне на работа от 01.09?

# 261
Здравейте,ако детето ми тръгне на ясла от 01.09.2012г, а майчинството ми изтича на 24.01.2013 работодателя има ли право да откаже да ме върне на работа от 01.09?

Задължена си да прекъснеш отпускът за гледане на дете, щом то тръгва на ясла. Можеш да ползваш натрупания платен отпуск. Работодателят не може да откаже връщането ти на работа.

# 262
  • На брега на морето
Здравейте, не знам дали въпросът ми ще е правилно формулиран, но ще се опитам да го напиша разбираемо.
Студентка съм 2-ри курс, редовно обучение. До момента имам около 5 години стаж, но миналото и сегашното лято работя на сезонна длъжност. Това в договорът ми никъде не е упоменато.
Наясно съм, че имам право на майчинство и в месеците в които не съм работила през последните 24 се начислява МРЗ задари следването.
Въпросът ми е, след като уведомя работодателя си, че съм бременна има ли той някаква обвързаност с моето майчинство и той ли трябва да изплаща евентуален болничен?
И има ли право да прекрати договора ми, който е сключен за 6 месеца считано от 27.4? Тоест аз на 8.10 трябва да изляза в майчинство, договорът изтича на 27.10.

# 263
Здравейте, не знам дали въпросът ми ще е правилно формулиран, но ще се опитам да го напиша разбираемо.
Студентка съм 2-ри курс, редовно обучение. До момента имам около 5 години стаж, но миналото и сегашното лято работя на сезонна длъжност. Това в договорът ми никъде не е упоменато.
Наясно съм, че имам право на майчинство и в месеците в които не съм работила през последните 24 се начислява МРЗ задари следването.
Въпросът ми е, след като уведомя работодателя си, че съм бременна има ли той някаква обвързаност с моето майчинство и той ли трябва да изплаща евентуален болничен?
И има ли право да прекрати договора ми, който е сключен за 6 месеца считано от 27.4? Тоест аз на 8.10 трябва да изляза в майчинство, договорът изтича на 27.10.

Работодателят не е длъжен да продължи договора, заради това, че ползваш болничен за бременност и раждане, но ако самият болничен е започнал да тече, то имаш право да ползваш всичките 410 дни до изтичането им, дори и да не си на договор. Това време обаче не се зачита за осигурителен стаж, а също така нямаш и здравна осигуровка след изтичане на срока на договора ти.

# 264
  • На брега на морето
За осигуровките  е ясно, ако да речем той сега каже, че иска да ме освободи от длъжност има ли право да го направи?

# 265
За осигуровките  е ясно, ако да речем той сега каже, че иска да ме освободи от длъжност има ли право да го направи?

Една от най-важните особености е, че бременната служителка се ползва със специална закрила при уволнение. Работодателят е длъжен да поиска от Инспекцията по труда разрешение за дисциплинарното й уволнение. Служителката може да бъде освободена само на конкретно и изрично посочени в закона основания, а именно:

1) При закриване на предприятието;
2) Предприятието или поделението, в което работи тя, се премества в друго населено място и служителката откаже да го последва;
3) Заеманата от бременната служителка длъжност трябва да се освободи за възстановяване на незаконно уволнен служител, заемал преди същата длъжност;
4) Обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор;
5) Когато бременната служителка бъде задържана за изпълнение на присъда.

Разбира се, трудовото правоотношение може да бъде прекратено и по взаимно съгласие или по желание на бременната служителка, но освен в горепосочените хипотези, работодателят не може да прекрати правоотношението, вкл. закриване на част от предприятието или съкращаване на щата ( чл. 328, ал. 1, т. 2 КТ).

Всичко това важи в рамките на срока на договора - ако той изтича, то и дговорът се прекратява и нямаш закрила.

# 266
  • На брега на морето
А след като този договор изтече, следва ли да ми се изплаща майчинство? Предвид студентството и предишниями стаж?

# 267
Здравейте,

В отпуск съм за отглеждане на дете до 2 години. Имам ли право да сключа втори трудов договор със същия работодател за срока до изтичане на втората годинка на детето? Разбира се, на друга длъжност, различна от досегашната.

# 268
  • София-Младост
Здравейте,

В отпуск съм за отглеждане на дете до 2 години. Имам ли право да сключа втори трудов договор със същия работодател за срока до изтичане на втората годинка на детето? Разбира се, на друга длъжност, различна от досегашната.
Със същият работодател -не, с друг -може, длъжността не е от значение. Това при положение, че искате да запазите обезщетението и детето не посещава ясла. Иначе не пречи втори договор със същият работодател, но не виждам смисъла.

# 269
Здравейте,

Със същият работодател -не, с друг -може, длъжността не е от значение. Това при положение, че искате да запазите обезщетението и детето не посещава ясла. Иначе не пречи втори договор със същият работодател, но не виждам смисъла.

Благодаря ти, Ала-Бала!
Наистина идеята беше да запазя майчинството, докато детето тръгне на ясла /след 3 месеца/. Тогава, естествено, и аз се връщам на работа по основния ми трудов договор.
Четейки обаче чл. 46 от КСО не виждам пречка да получавам обезщетението:
Случаи, при които не се изплаща обезщетение
Чл. 46. (1) Парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които:
1. умишлено увреждат здравето си с цел да получават отпуск или обезщетение;
2. нарушават режима, определен от здравните органи - само за дните на нарушението;
3. са станали неработоспособни поради употреба на алкохол, приемане на силно упойващо средство без лечебна цел или поради прояви, извършвани под въздействието на такива средства;
4. са станали неработоспособни поради хулигански и други техни противообществени прояви, установени по съответния ред;
5. са станали неработоспособни поради неспазване от тях на правилата за безопасна работа, установено по съответния ред.
(2) В случаите по ал. 1, т. 3 и 4 срокът, за който не се изплаща обезщетение, не може да бъде по-дълъг от 15 календарни дни, а в случая по т. 5 - не по-дълъг от 3 календарни дни.
(3) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.

Може би аз нещо пропускам?

Общи условия

Активация на акаунт