Майчинството счетоводно - 49

• 47 565
  • 786
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,

Тези дни разбрах, че брат ми ще става татко. Бъдещата ми снаха е на 18 години и току що се дипломира. Разбира се няма трудов стаж. При това положение ще получава ли някакво обезщетение за бременност и раждане до 1 година и какво е то?

Ако кандидатства в университет и бъде приета редовно обучение, то има право на еднократна помощ от социално подпомагане в размер на 2880лв. Това е помощ за майки студентки редовно обучение на деца до 1г

# 211
Здравейте, момичета, пак имам въпрос.
Бременна съм в 4 месец, от 1 юни се водя на работа в 1 частна фирма, но вчера ми предложиха работа в държавно учреждение. Какви са ми вариантите на действие спрямо честната фирма?
Благодаря!

# 212
Viva, благодаря много за отговора!!!1

# 213
Здравейте, мами! Свекър ми си е навил на пръста да затвори фирмата, където се водя на работа. В момента взимам майчинство, ще повлияе ли това на майчинството ми и има ли право да я спре фирмата?

# 214
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, мами! Свекър ми си е навил на пръста да затвори фирмата, където се водя на работа. В момента взимам майчинство, ще повлияе ли това на майчинството ми и има ли право да я спре фирмата? - До изтичане на 410-те дни ще получаваш обезщетение, но след това трябва да си осигурена на друго място, за да ползваш отпуск за гледан ена дете до 2 годишна възраст; има право да прави, каквото иска с фирмата, щом е негова; не знма какво визира под "затвори", но тя може да няма дейност и ти да продължаваш да се водиш на договор, стига да има кой да ти оформя документите ежемесечно.

# 215
Бременна съм в 4 месец, от 1 юни се водя на работа в 1 частна фирма, но вчера ми предложиха работа в държавно учреждение. Какви са ми вариантите на действие спрямо честната фирма?
Благодаря!

Искаш да напуснеш ли? Провери в договора си какво предизвестие дължиш. Може да се договориш да напуснеш по взаимно съгласие с работодателя.

# 216
И аз имам  въпрос:

Остават ми около 5 месеца до края на втората година от майчинството. Работодателят ми каза, че има планове да затваря фирмата, като единият вариант е да обяви фалит (това възможно ли е ако фирмата е на печалба, т.е. няма данъчни задължения и подобни?). Разбрах, че процедурата е дълга и няма за какво да се притеснявам. Ако обаче я закрие, длъжен ли е работодателят да ме предупреди и в двете ситуации, за да мога да намеря друга фирма, в която да се водя на работа, а всъщност трябва ли, за да получавам майчинството или се пренасочват нещата към бюрото по труда? А каква е процедурата-ще ме съкрати ли, имам ли право на обезщетение някакво в такъв случай?

Ако не затвори фирмата имам и друг въпрос - след изтичане на втората година може ли работодателят да ми откаже полагащият се неплатен едногодишен отпуск?

А след няколко месеца като ми изтече майчинството и не съм неплатена, мога ли аз да си плащам сама здравните вноски ако през това не съм започнала работа и не се водя никъде, и по колко ще е това на месец?

# 217
Благодаря!

Искаш да напуснеш ли? Провери в договора си какво предизвестие дължиш. Може да се договориш да напуснеш по взаимно съгласие с работодателя.
И аз не знам какво искам, честно казано. Може ли да започна на нова работа, не фиктивно, преди да съм напуснала тази, на която се водя фиктивно?

# 218
Здравейте,
Надявам се да е удобно и аз да задам един въпрос  Blush Бях болнични почти през цялата бременност и не ми достигнаха полагаемите 180 дни. Явих се пред ТЕЛК за удължаване на болничния, така че да се покрие промеждутъкът преди излизането ми в 45-дневен болничен по майчинство. Проблемът е, че последният ми болничен от ЛКК изтича на 1 май (доколкото знам не е включително), а удължаването от ТЕЛК започва от 2 май - така на практика 1 май ми се получава дупка. Въпросът ми е какво бих могла да направя като най-безболезнен вариант - тоест да не се занимавам с ТЕЛК по възможност - така че да нямам проблеми с изплащането на болничните, и изобщо трябва ли да предприемам нещо, предвид факта, че 1 май е официален неработен ден така или иначе? Мога ли примерно да си го взема като платен или неплатен отпуск?
Предварително ви благодаря и се извинявам, ако въпросът ми не е подходящ за темата, или вече е задаван   bouquet  bouquet  bouquet

# 219
Благодаря!

И аз не знам какво искам, честно казано. Може ли да започна на нова работа, не фиктивно, преди да съм напуснала тази, на която се водя фиктивно?
Ами формално може, но зависи документално как ще се оформят нещата - например да си в неплатен на фиктивната работа, за да не внасяш осигуровки /само здравна/. НО ме се знае дали по договор на държавната работа ще имаш право на друг трудов договор.

# 220
И аз имам  въпрос:

Остават ми около 5 месеца до края на втората година от майчинството. Работодателят ми каза, че има планове да затваря фирмата, като единият вариант е да обяви фалит (това възможно ли е ако фирмата е на печалба, т.е. няма данъчни задължения и подобни?). Разбрах, че процедурата е дълга и няма за какво да се притеснявам. Ако обаче я закрие, длъжен ли е работодателят да ме предупреди и в двете ситуации, за да мога да намеря друга фирма, в която да се водя на работа, а всъщност трябва ли, за да получавам майчинството или се пренасочват нещата към бюрото по труда? А каква е процедурата-ще ме съкрати ли, имам ли право на обезщетение някакво в такъв случай? - Трябва да те съкрати по чл328ал1т.1 - закриване на предприятието. Имаш право на обезщетение от НОИ за безработица, но не и на такова за гледане на дете. Минималният срок на предизвестие е 30 дни; минималното обезщетение е 1 БТВ.

Ако не затвори фирмата имам и друг въпрос - след изтичане на втората година може ли работодателят да ми откаже полагащият се неплатен едногодишен отпуск? - Неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст не може да бъде отказан, но той е по 6 месеца за всеки от родителите на детето, като бащата може да прехвърли част на майката - 5 месеца

А след няколко месеца като ми изтече майчинството и не съм неплатена, мога ли аз да си плащам сама здравните вноски ако през това не съм започнала работа и не се водя никъде, и по колко ще е това на месец? - Може - по 16.80 лв на месец

# 221
Здравейте,
Надявам се да е удобно и аз да задам един въпрос  Blush Бях болнични почти през цялата бременност и не ми достигнаха полагаемите 180 дни. Явих се пред ТЕЛК за удължаване на болничния, така че да се покрие промеждутъкът преди излизането ми в 45-дневен болничен по майчинство. Проблемът е, че последният ми болничен от ЛКК изтича на 1 май (доколкото знам не е включително), а удължаването от ТЕЛК започва от 2 май - така на практика 1 май ми се получава дупка. Въпросът ми е какво бих могла да направя като най-безболезнен вариант - тоест да не се занимавам с ТЕЛК по възможност - така че да нямам проблеми с изплащането на болничните, и изобщо трябва ли да предприемам нещо, предвид факта, че 1 май е официален неработен ден така или иначе? Мога ли примерно да си го взема като платен или неплатен отпуск?
Предварително ви благодаря и се извинявам, ако въпросът ми не е подходящ за темата, или вече е задаван   bouquet  bouquet  bouquet

Според мен не е нужно да правиш каквото и да било. Този ден е официален почивен ден и няма как на него да ползваш неплатен или платен отпуск.

# 222
Здравейте,
Ще имаш проблем с тази дупка от 01.05.
Ако болничните от ЛКК свършват на 30.04 вкл, то решението на ТЕЛК за продължаване на болничните трябва да е от 01.05. Да не би 180 дни болничен без прекъсване да са до 01.05. вкл.?Изброй си точно нещата.

# 223
здравейте момичета,
надявам се да ми отговорите на моя въпрос,
малко е сложно ,но знам че ще ми отговорите компетентно, много неща съм научила от вас   bouquet

до 26 април бях в отпуск за отглеждане на дете до 2 г.
но от 5 април излезнах в болничен 45 дена за бременност преди раждане.
детето ми не посещава детски ясли и не съм се връщала на работа
така според мен се застъпват майчинствата и би трябвало да ми плащат болничния както при предното дете
та въпроса ми е за месец април какво ще ми изплатят
според мен до 5 април - 3 раб дни по 11.42 (средно дневно от 240лв майчинство)
 от 5 до 26 април - 16 раб дни по 11.42 разделено на 2 (половината от 240 лв )
от 5 до 30 април - 18 раб дни по средно дневното майчинство което съм получавала за предното дете

очаквам да ми преведат парите за април но май ще се забави плащането, нормално ли е?

ако изчислявам неправилно моля поправете ме
благодаря ви предварително

ЗДРАВЕЙТЕ, пак съм аз с моя въпрос по-горе
преведоха ми парите но по мойте сметки са ми преизчислили майчинството с период от 1г и 6 м назад, а предното ми майчинство гледаха дохода с 1 г назад, и така получената сума не е същата както при предното майчинство
също и от 5 април до 26 април имам застъпване на майчинствата с 16 дена за които би трябвало да ми изплатят половината от майчинството за отглеждане на дете до 2 г , тъй като не посещаваме ясли и не съм на работа
какво трябва да направя според вас
благодаря ви

# 224
 iovinka, правилни са ти изчисленията. Подала ли си приложение 4, за да получиш 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 год. за раб. дни от 05.04. до 26.04?
Обезщетението за бременност и раждане за второто дете се смята на база 24 мес. назад. Щом имаш съмнение, че нещата не са изчислени вярно, пиши един емейл на НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт