Майчинството счетоводно - 49

• 47 581
  • 786
  •   1
Отговори
# 195
  • On the sea
От 4 юни съм назначена на работа и понеже нямам 45 дена за болничния преди раждането и не мога да го взема някой знае ли дали мога да изляза в майчинство без този болничен или е задължителен? Имам необходимия стаж от 18 месеца и в момента се водя на работа и работодателя ще ми плаща нужните осигуровки. Надявам се да ми разберете мисълта, защото май се изказах доста несвързано.
Не съм много сигурна дали разбрах правилно. Laughing
ако имаш определен термин може да ти се издаде болничен за бременност и раждане за по-къс период от 45 дни. Взимаш бележка от работодателя до коя дата си работила и отиваш с нея при доктора, който ще издаде болничния. Нямаш право на изравнение за дните, през които си била на работа, т.е. ако болничния за бременност и раждане е 20 дни губиш 25 дни.

Мисля, че си ме разбрала, но като питах докторката тя ми каза, че няма вариант за по малък период от 45 дни, защото вече ми била регистрирала термина в Здравна каса. Утре ще отида при работодателя за бележка, но аз се водя на работа от този понеделник, няма ли да е проблем че са само 3 дни?
Редно е лекарката да прочете Наредба за медицинската експертиза. Там пише как се издават болнични за бременност и раждане.
Смятам, че няма да е проблем броя на отработените дни.

Благодаря, още утре ще се заема

# 196
Ще ми обясните ли НОИ как изплаща сумите за болничен? За календарен месец или за цял болничен или нещо друго?

# 197
  • Stavanger, Norway
Здравейте,

Тези дни разбрах, че брат ми ще става татко. Бъдещата ми снаха е на 18 години и току що се дипломира. Разбира се няма трудов стаж. При това положение ще получава ли някакво обезщетение за бременност и раждане до 1 година и какво е то?

# 198
  • София-Младост
Здравейте,

Тези дни разбрах, че брат ми ще става татко. Бъдещата ми снаха е на 18 години и току що се дипломира. Разбира се няма трудов стаж. При това положение ще получава ли някакво обезщетение за бременност и раждане до 1 година и какво е то?
Има право на обезщетение за бременост и раждане и след това до 1г. на детето от Социално подпомагане, ако дохода на млен от семейство е до 350лв. Не можа ад кажа в момента колко е сумата, мисля 100лв. на месец, но трябва да видя в бюджета.

# 199
  • София-Младост
Ще ми обясните ли НОИ как изплаща сумите за болничен? За календарен месец или за цял болничен или нещо друго?
Месец за месец, ако болничният обхваща два месеца, изплащат се само работните дни.

# 200
  • Пловдив
Здравейте,

освен социалното майчинство,ако отговаря на дохода,има право на помощ за бременност 150 лв и детски надбавки 35 лв на месец
отделно за всички майки има помощ за раждане 250 лв

# 201
  • София
Здравейте!

Имах един проблем с болничните още от 2011 година, когато върнахме осигурителният доход 4 месеца назад с код коренция. Оказа се, че изплатените през този период болнични не ги актуализираха, т.е., не ги преизчислиха. И така си останаха нещата и до ден днешен. За база взимаха по - малко пари всеки следващ месец. Сега ми направи впечатление, че първите ми два болнични от този период са със статус "В момента се обработва". Многократно съм молила счетоводителят да внесе молба за преизчисляване, но така и не ги преизчислиха. Казаха ми, че веднъж годишно НОИ си правят такова преизчислени. МИсълта ми е да чакам ли да преизчислят данните за година  и половина назад или мога да направя нещо?

# 202
Здравейте!
От 03.02.2012 г. съм на работа с трудов договор за 6 месеца изпитателен срок. Работата обаче значително намаля и работодателя търси възможност (тъй като сме много близки) да прекрати трудовото правоотношение в моя полза - да получа евентуално обезщетение или възможност да се регистрирам на борсата.
Въпросът ми е има ли такива възможности при този тип договори? Аз започнах при него след като прекратих регистрацията си в трудовата борса, преди да изтече срока (оставаха ми още 3 месеца право на обезщетение от общо 8-ем), поради  съкращение от предишен работодател.
Благодаря

# 203
Имам следният въпрос...
В момента съм по майчинство, детето ми е на 1.6г. Ще започна работа в нова фирма. Ще бъда освободена от старата и назначена в новата, като в новата ще започна активно да работя. Това означава, че ще вземам половината от обезщетението за отглеждане на дете до 2 г., т.е. 120лв, нали?
И ако детето започне да посещава ясла, какво става с тези 120лв, продължавам ли да ги получавам или вече не ми се полагат? Както и аз ли трябва да уведомя в НОИ, че детето е на ясла или това става по служебен път...
Извинявам се, ако се повтарям и е коментирано....Но с тези глоби и връщане на пари просто вече достатъчно се наслушах по медиите, не искам да "ощетя" държавата с някакви си 300 лв...Че и да ме глобяват....

# 204
А майчинството максимум на 2000 лв ли се изчислява?

# 205
Здравейте!

Имах един проблем с болничните още от 2011 година, когато върнахме осигурителният доход 4 месеца назад с код коренция. Оказа се, че изплатените през този период болнични не ги актуализираха, т.е., не ги преизчислиха. И така си останаха нещата и до ден днешен. За база взимаха по - малко пари всеки следващ месец. Сега ми направи впечатление, че първите ми два болнични от този период са със статус "В момента се обработва". Многократно съм молила счетоводителят да внесе молба за преизчисляване, но така и не ги преизчислиха. Казаха ми, че веднъж годишно НОИ си правят такова преизчислени. МИсълта ми е да чакам ли да преизчислят данните за година  и половина назад или мога да направя нещо?
Миналата седмица имаше год. преизчисление на болничните от 2011 г. За това болничните са с такъв статус. Ако има прекъсване в болничните ще се преизчисляват поетапно, за да влиза новата база във всеки следващ.

Имам следният въпрос...
В момента съм по майчинство, детето ми е на 1.6г. Ще започна работа в нова фирма. Ще бъда освободена от старата и назначена в новата, като в новата ще започна активно да работя. Това означава, че ще вземам половината от обезщетението за отглеждане на дете до 2 г., т.е. 120лв, нали?
И ако детето започне да посещава ясла, какво става с тези 120лв, продължавам ли да ги получавам или вече не ми се полагат? Както и аз ли трябва да уведомя в НОИ, че детето е на ясла или това става по служебен път...
Извинявам се, ако се повтарям и е коментирано....Но с тези глоби и връщане на пари просто вече достатъчно се наслушах по медиите, не искам да "ощетя" държавата с някакви си 300 лв...Че и да ме глобяват....
Щом ще работите имате право на 50% майчинство независимо, че детето ще посещава ясла.

# 206
Да.

# 207
Да.

мерси

# 208
  • София
Viva, супер! Благодаря! Дали ще изплатят разликите при преизчислението... Thinking

# 209
Viva, супер! Благодаря! Дали ще изплатят разликите при преизчислението... Thinking
Би следвало да се изплатят стига новите данни да са коректни.

Общи условия

Активация на акаунт