Майчинството счетоводно - 49

• 47 525
  • 786
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте!
Имам въпрос относно болничен лист за общо заболяване от февруари - 2 броя. От доста време се опитвам да разбера какво са ми изплатили от НОИ, защото не ми се връзваха нещата и вчера взех ПИК. Та ситуацията е следната:
В справката излиза - от 07.02.2012 до 11.02.2012 -ПЪРВИЧЕН- 4 дни.
- от 11.02.2012 до 17.02.2012 - ПЪРВИЧЕН - 7 дни.
Вторият БЛ би следвало да е продължение на първия. Как мога да разбера къде е допусната грешка и какво мога да направя? Просто от втория болничен реално не са ми платени първите дни?! Нали така?
В случая няма прекъсване на временната неработоспособност, независимо, че и двата болнични са първични. Работодателя държи плащане за първите три раб. дни от двата болнични. Останалите се изплащат от НОИ. Просто лекаря вторият трябваше да го издаде продължение щом е със същата диагноза.
Както е писала pepita1973, трябва да кликнеш върху номера на болничния и се появява самия болничен. Информацията е тази, която е въведена в НОИ.

# 286
Здравейте!
Въпросът ми е следният: имам планиран платен отпуск от 06.08. - 20 дни. Ако преди този период или по време на отпуската изляза в болничен и не се върна на работа до настъпване на раждането ще запазя ли тези 20 дни и ще мога ли да ги ползвам след като ми изтече две години майчинство? Благодаря!

# 287
Здравейте!
Въпросът ми е следният: имам планиран платен отпуск от 06.08. - 20 дни. Ако преди този период или по време на отпуската изляза в болничен и не се върна на работа до настъпване на раждането ще запазя ли тези 20 дни и ще мога ли да ги ползвам след като ми изтече две години майчинство? да Благодаря!

# 288
Здравейте.
Питам тук, защото зная, че ще отговорите най- адекватно  Hug
Какво се носи в НОИ при подаване на документи след регистрация в БТ?
Благодаря.

# 289
Здравейте!
Върнах се на работа преди месец,като си прекъснах майчинството.Като работеща майка им се полага 120 лв,които вземам и тях.Проблема е,че искам да напусна работа.Мога ли да отидя на борсата.Кажете ми какво мога да направя в случая.
можеш да напуснеш и да взимаш обезщетение от БТ 4 м по 140 лв
но няма да взимаш майчинството,защото ще си безработна

друг вариант ти е да си върнеш майчинството.като свърши да си вземеш платената отпуска,после 11 м неплатена и после борсата

Ако ме съкратят от тази фирма,колко време ми се полага борса,при положение,че съм била по майчинство 4 години.И каква сума  ще взимам.

# 290
здравейте, предварително се извинявам ако някъде е публикувана тази информация, четох първата страница и не можах да намеря отговора.
при застъпване на майчинства, какъв документ трябва да представя, за да получавам 120 лв. за първото си дете?
благодаря!  bouquet

# 291
  • София-Младост
здравейте, предварително се извинявам ако някъде е публикувана тази информация, четох първата страница и не можах да намеря отговора.
при застъпване на майчинства, какъв документ трябва да представя, за да получавам 120 лв. за първото си дете?
благодаря!  bouquet
Прил.4, а преди него прил.12

# 292
  • Русе
Здравейте.
Питам тук, защото зная, че ще отговорите най- адекватно  Hug
Какво се носи в НОИ при подаване на документи след регистрация в БТ?
Благодаря.

Паричните обезщетения за безработица се отпускат въз основа на заявление по образец, приложение 1 към чл. 1, ал. 1 от НОИПОБ, подадено в териториалното поделение на Националния осигурителен институт лично от лицата по постоянен или настоящ адрес. Към заявлението се прилагат:

1.документ за регистрация като безработен от Агенцията по заетостта;
2.акт за прекратяване на правоотношението - оригинал за справка и копие;
документи, удостоверяващи общ трудов и/или служебен стаж, и/или осигурителен стаж, и/или стаж, зачетен на основание на международен договор в областта на социалното осигуряване, по който Република България е страна;(трудова книжка)
3.декларация за банковата сметка за изплащане на паричното обезщетение за безработица по образец, приложение 4 към чл. 1, ал. 4 от НОИПОБ;
4.копие от документ, издаден от съответната банка, с данни за личната банкова сметка;
5.удостоверение за настоящ адрес, ако лицето е избрало да подаде заявление по настоящ адрес;
6.документ за самоличност - за справка.

# 293
Здравейте!
Върнах се на работа преди месец,като си прекъснах майчинството.Като работеща майка им се полага 120 лв,които вземам и тях.Проблема е,че искам да напусна работа.Мога ли да отидя на борсата.Кажете ми какво мога да направя в случая.
Ако ме съкратят от тази фирма,колко време ми се полага борса,при положение,че съм била по майчинство 4 години.И каква сума  ще взимам.

# 294
Здравейте!
Моето питане е следното: имам дъщеричка на година и половина, в момента съм в майчинство до навършване на втората й годинка. Тъй като не искам да се връщам на работа при настоящия ми работодател, на когото дължа едномесечно предизвестие, моля посъветвайте ме как да постъпя, така че да избегна връщане на работа дори за един ден. Мога ли да подам предизвестието един месец преди датата на рождения ден на детото или как трябва да процедирам. Аз вече съм в друг град и не желая дори да се срещам с работодателя, има ли такава възможност?   

# 295
  • София-Младост
Здравейте!
Ако ме съкратят от тази фирма,колко време ми се полага борса,при положение,че съм била по майчинство 4 години.И каква сума  ще взимам.
При взаимно съгласие 4месеца по 7,20/ден. При съкращение се изисква разрешение от ИТ.
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.
За периодът на майчинство се взима МРЗ при сметките.

Здравейте!
Моето питане е следното: имам дъщеричка на година и половина, в момента съм в майчинство до навършване на втората й годинка. Тъй като не искам да се връщам на работа при настоящия ми работодател, на когото дължа едномесечно предизвестие, моля посъветвайте ме как да постъпя, така че да избегна връщане на работа дори за един ден. Мога ли да подам предизвестието един месец преди датата на рождения ден на детото или как трябва да процедирам. Аз вече съм в друг град и не желая дори да се срещам с работодателя, има ли такава възможност?  

Можеш 1 месец(или както е по договор) преди РД на детето да пуснеш предизвестие и да не се налага да се връщаш на работа, освен да си вземеш документите.

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 03:28 от AnMary

# 296
Здравейте,
моля запознатите да ме упътят,че нещо не се ориентирам Embarassed
Безработна съм,не получавам от 5 месеца обезщетение и искам да кандидатствам за детски.Къде да отида да подам молба и какви документи освен бележка от съпругът ми са необходими.
Благодаря ви  Hug

# 297
  • Варна
Здравейте, имам конкретен въпрос за застъпването на майчинство, тъй като нещо не ми е ясно. Ако си в майчинство с първо дете, кога трябва да забременееш с второто, че да взимаш същото обезщетение като през първата година с първото дете? И докато си бременна с второто, в болничен ли си или си взимаш 240лв като за втора година с първо дете?

# 298
  • Пловдив
Здравейте, имам конкретен въпрос за застъпването на майчинство, тъй като нещо не ми е ясно. Ако си в майчинство с първо дете, кога трябва да забременееш с второто, че да взимаш същото обезщетение като през първата година с първото дете? трябва 45 дневнияза второто да започне докато си по майчинство с първото дете т.е преди то да навърши 2 години.кога ще забременееш си сметни сама  Laughing И докато си бременна с второто, в болничен ли си или си взимаш 240лв като за втора година с първо дете?-трябва да си по майчинство,а не в болничен

# 299
  • София
Здравейте момичета. Не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но поне ако не е се надявам да ме насочите към правилния подфорум...ако изобщо има такъв. Ситуацията е такава, че свекърва ми не работи, защото гледа болната си майка която е 100% инвалид с придружител. Свекър ми го осигуряват на 340 лв. Тя е чула, че е възможно да се кандидатства и да получава пари за това, че гледа майка си, защото тя и е придружител. От социалните са и казали /но според мен не е разбрала правилно/, че ако дохода на семейството е над 140 лв не може да взима такава помощ. Вярно ли е това? Знае ли някой как стоят нещата.
Благодаря ви предварително за отделеното време  Hug

Общи условия

Активация на акаунт