Майчинството счетоводно - 49

• 47 528
  • 786
  •   1
Отговори
# 270
  • Пловдив
korali ,щом искаш да си запазиш майчинството сключи граждански със същия работодател или трудов договор с друг работодател.Ако сключиш трудов със същия,няма да имаш право на 240 лв

# 271
  • София-Младост
Здравейте,

В отпуск съм за отглеждане на дете до 2 години. Имам ли право да сключа втори трудов договор със същия работодател за срока до изтичане на втората годинка на детето? Разбира се, на друга длъжност, различна от досегашната.
Със същият работодател -не, с друг -може, длъжността не е от значение. Това при положение, че искате да запазите обезщетението и детето не посещава ясла. Иначе не пречи втори договор със същият работодател, но не виждам смисъла.

Благодаря ти, Ала-Бала!
Наистина идеята беше да запазя майчинството, докато детето тръгне на ясла /след 3 месеца/. Тогава, естествено, и аз се връщам на работа по основния ми трудов договор.
Четейки обаче чл. 46 от КСО не виждам пречка да получавам обезщетението:
Случаи, при които не се изплаща обезщетение
Чл. 46. (1) Парично обезщетение за временна неработоспособност не се изплаща на осигурени лица, които:
1. умишлено увреждат здравето си с цел да получават отпуск или обезщетение;
2. нарушават режима, определен от здравните органи - само за дните на нарушението;
3. са станали неработоспособни поради употреба на алкохол, приемане на силно упойващо средство без лечебна цел или поради прояви, извършвани под въздействието на такива средства;
4. са станали неработоспособни поради хулигански и други техни противообществени прояви, установени по съответния ред;
5. са станали неработоспособни поради неспазване от тях на правилата за безопасна работа, установено по съответния ред.
(2) В случаите по ал. 1, т. 3 и 4 срокът, за който не се изплаща обезщетение, не може да бъде по-дълъг от 15 календарни дни, а в случая по т. 5 - не по-дълъг от 3 календарни дни.
(3) (Нова - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 1.01.2010 г.) Парично обезщетение за временна неработоспособност и за бременност и раждане не се изплаща на лица, упражняващи трудова дейност, която е основание за осигуряване за общо заболяване и майчинство през периодите, за които са издадени актове от здравните органи.

Може би аз нещо пропускам?
Обезщетение за временна неработоспособност получаваш , когато си болна или гледаш болен.
Обезщетение за бременост и раждане се получава за 410-те дни от издаване на първият 45 дневен болничен.
Нямат връзка тези обезщетение с обезщетение за отглеждане на малко дете до 2г. възраст.
А обезщетението е свързано с ползването на отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст. Не ползваш отпуска, работиш и получава 1/2 обезщетение.
Има едно писмо обаче, което разрешава на майката да започне работа при ДРУГ работодател и да получава пълен размер обезщетение от първия. това при положение, че детето не е на ясла.

# 272
  • В полите на Пирин планина
А след като този договор изтече, следва ли да ми се изплаща майчинство? Предвид студентството и предишниями стаж?

По-горе ти отговорих - още при първото ти питане - излезеш ли веднъж в отпуск за бременност и раждане, който е 410 дни до изтичането му получаваш обезщетение от НОИ, независимо, че договорът е прекратен, поради изтиане на срока му.

# 273
Обезщетение за временна неработоспособност получаваш , когато си болна или гледаш болен.
Обезщетение за бременост и раждане се получава за 410-те дни от издаване на първият 45 дневен болничен.
Нямат връзка тези обезщетение с обезщетение за отглеждане на малко дете до 2г. възраст.
А обезщетението е свързано с ползването на отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст. Не ползваш отпуска, работиш и получава 1/2 обезщетение.
Има едно писмо обаче, което разрешава на майката да започне работа при ДРУГ работодател и да получава пълен размер обезщетение от първия. това при положение, че детето не е на ясла.

Благодаря ти отново, Ала-Бала! Наистина нещо не го допрочетох този чл. 46. Писмото на социалното министерство и аз го четох, просто ми се стори че няма логика  да имаш право да работиш при друг работодател, но не и при същия.

korali ,щом искаш да си запазиш майчинството сключи граждански със същия работодател или трудов договор с друг работодател.Ако сключиш трудов със същия,няма да имаш право на 240 лв
♥Elfita♥, и този вариант е сложен за обсъждане, дори чисто финансово е по-изгоден за мен, защото ще получавам повече пари. Просто си мислех, ако решим да имаме второ бебче, ще се гледа дохода ми 24 месеца назад. Тогава за 12 от 24-те месеца ще са по 240 лв. месечно. С трудов договор ще си увелича дохода, с граждански - не. При тях няма осигуряване за майчинство. Работодателят, при който работя е абсолютно бяла фирма, всичко се показва и декларира, спазват се стриктно правила на КТ. Та затова го мисля това с втория трудов договор.

# 274
  • София-Младост
korali
Лека поправка само, при второ дете, ако в периода влезе част от втората година с първото се взима МРЗ, а не 240лв. Не че разликата е голяма...

# 275
  • На брега на морето
И последен въпрос какви докумнти трябва да се подадат за отпуск по майчинство? И къде?

# 276
И последен въпрос какви докумнти трябва да се подадат за отпуск по майчинство? И къде?

Подават се до работодателя / ако договорът изтече при последния работодател / . В първия пост на темата е обяснено подробно за документите.

# 277
Здравейте! Много ви моля ако може някой да ми отговори на въпросите. Моята гинеколожка, която ми издава ежемесечно болнични се мести в частен кабинет. От нея знам че няма да работи известно време с НЗОК. Болничният ми изтече на 07.06 и трябваше да ми го продължи с ЛКК за още 30 дни. Каза ми да отида на 15.06 и дотогава ще си е оправила нещата със касата и ще го пусне със задна дата. Днес обаче реших да се обадя в РЗОК и от там ми казаха, че лекарката не работи с тях, защото още не е представила всички документи. А днес допълнително от работа ми звънят, че трябва да си занеса болничния.
Може ли да попитам след като не работи с НЗОК може ли да издава болничен? Ако не, ако се прехвърля при дръг лекар той може ли със задна дата да ми го пусне?

# 278
Здравейте! Много ви моля ако може някой да ми отговори на въпросите. Моята гинеколожка, която ми издава ежемесечно болнични се мести в частен кабинет. От нея знам че няма да работи известно време с НЗОК. Болничният ми изтече на 07.06 и трябваше да ми го продължи с ЛКК за още 30 дни. Каза ми да отида на 15.06 и дотогава ще си е оправила нещата със касата и ще го пусне със задна дата. Днес обаче реших да се обадя в РЗОК и от там ми казаха, че лекарката не работи с тях, защото още не е представила всички документи. А днес допълнително от работа ми звънят, че трябва да си занеса болничния.
Може ли да попитам след като не работи с НЗОК може ли да издава болничен? Ако не, ако се прехвърля при дръг лекар той може ли със задна дата да ми го пусне?

Това, че не работи с ЗК не означава, че не може да издава болнични листове, но на теб трябва ЛКК да ти издаде такъв. Свържи се с нея и уточни нещата.

# 279

Това, че не работи с ЗК не означава, че не може да издава болнични листове, но на теб трябва ЛКК да ти издаде такъв. Свържи се с нея и уточни нещата.

А ЛКК може ли да издава болничен със задна дата?

# 280
# 281
  • Варна
Здравейте!
Имам въпрос относно болничен лист за общо заболяване от февруари - 2 броя. От доста време се опитвам да разбера какво са ми изплатили от НОИ, защото не ми се връзваха нещата и вчера взех ПИК. Та ситуацията е следната:
В справката излиза - от 07.02.2012 до 11.02.2012 -ПЪРВИЧЕН- 4 дни.
- от 11.02.2012 до 17.02.2012 - ПЪРВИЧЕН - 7 дни.
Вторият БЛ би следвало да е продължение на първия. Как мога да разбера къде е допусната грешка и какво мога да направя? Просто от втория болничен реално не са ми платени първите дни?! Нали така?

# 282
  • София-Младост
Здравейте!
Имам въпрос относно болничен лист за общо заболяване от февруари - 2 броя. От доста време се опитвам да разбера какво са ми изплатили от НОИ, защото не ми се връзваха нещата и вчера взех ПИК. Та ситуацията е следната:
Вторият БЛ би следвало да е продължение на първия. Как мога да разбера къде е допусната грешка и какво мога да направя? Просто от втория болничен реално не са ми платени първите дни?! Нали така?
Щом и вторият е първичен, но първите три работни са за работодателя, той не е ли плащал по него?
Иначе вероятно мейл можеш да напишеш до НОИ, ако счетоводството имат копие да погледнеш какво пише-първичен или пордължение, различни диагнози ли са?

# 283
Здравейте!

В "Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО", Втората колона е с номера на болничния лист, когато кликнеш върху него, ще даде подробности. Можеш да свериш двата болнични и да видиш къде точно е несъответствието.

# 284
  • Варна

Щом и вторият е първичен, но първите три работни са за работодателя, той не е ли плащал по него?
Иначе вероятно мейл можеш да напишеш до НОИ, ако счетоводството имат копие да погледнеш какво пише-първичен или пордължение, различни диагнози ли са?
[/quote]

От информацията, която виждам е с една и съща диагноза (то и така си беше де). Ако личният лекар го е пуснал така нищо не мога да направя, нали? А къде да пиша на НОИ? Благодаря за отговора   bouquet
pepita1973 точно от там видях информацията, но копие на самите болнични нямам.

Общи условия

Активация на акаунт