Майчинството счетоводно - 49

• 47 500
  • 786
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Дали трябва допълнително някаква декларация, че съм в отпуск за гледане на дете до 2 години?

Не,такава декларация не трябва,но с 45 дневния подаваш прил 12,за да прекратиш майчинствто ти и прил 4,за да получаваш 120 лв докато първото ти дете направи 2 години

# 346
Здравейте.
в момента ми тече времето до 415 ден от първия болничен. Детето ми е на 8 месеца.
Ползвах услугите на счетоводна къща, която да ми внася осигуровките, защото съм регистрирана като земеделски производител. Оказа се, че са ми внасяли осигуровки на 420 лева, а не на 240 лева. Съответно от данъчното са ми го засекли и ми пратиха уведомление, че съм надвнасяла осигуровки. Попълних и представих декларация за изравняване. Казаха ми, че надвнесените пари ще се разпръснат в следващите месеци и ще внасям по-малко. Въпросът ми е как да разбера за  другия месец колко ми е вноската? Този месец внесох 11.52лева без услугите на фирмата, която ми вземаше по 10 лева, за да ми внесе осигуровките и 20.18лева за НАП.
Извинявам се, ако не съм била точна, но силно се надявам да сте разбрали какво питам:)

# 347
Имам следния казус : От 2011 година имам прехвърлени 5 дни платен годишен отпуск за 2012година ми се полагат 33 дни такъв.До този момент съм ползвала 12 дни и ми остават 26 дни.Поисках ги от 26.06.2012 до 31.07.2012 от работодателя ми ,но той ми отказа 26 и ми разрешава 15/правопропорционално на отработеното време/За да ги съчетая с 45 дневния болничен за бремменност и раждане.С договор по заместване съм и титулярката ми се връща през септември някъде след ползван платен год.отпуск след майчинство.Питането ми е какво става с моите 11 дни ?Термина ми е на 14.09.2012г ,не ми ги дължат след като се върне ли ? Още нещо знам че имам право на 410 дни и след това безработна.Ако веднага бъда назначена на трудов договор след като изтекат 410 дни ще имам ли право на другата година трудов стаж !
Дано има кой да ми отговори ,утре трябва да вляза и да говоря.

# 348
  • София
Здравейте,
аз също съм със застъпено майчинство, но съм по-особен случай, защото съм самоосигуряващо се лице. Четох в сайта на НОИ, че самоосигуряващите се лица могат да получават 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 год. само ако започнат да упражняват трудова дейност. Това означава ли, че аз нямам право на такова обезщетение след като започне да тече 45-дневния ми болнични за второто дете. И другото, което ме притесни, че трябвало да подам приложение 12 в 3-дневен срок от началото на новия болнични, което аз не съм направила. Каква евентуално би била санкцията за това?

# 349
  • Русе
Имам следния казус : От 2011 година имам прехвърлени 5 дни платен годишен отпуск за 2012година ми се полагат 33 дни такъв.До този момент съм ползвала 12 дни и ми остават 26 дни.Поисках ги от 26.06.2012 до 31.07.2012 от работодателя ми ,но той ми отказа 26 и ми разрешава 15/правопропорционално на отработеното време/За да ги съчетая с 45 дневния болничен за бремменност и раждане.С договор по заместване съм и титулярката ми се връща през септември някъде след ползван платен год.отпуск след майчинство.Питането ми е какво става с моите 11 дни ?Термина ми е на 14.09.2012г ,не ми ги дължат след като се върне ли ? - Имате право на дните платен отпуск. Ако ви съкратят след завръщането на титуляра, ще ви ги изплатят с прекратяване на трудовото правоотношение.Още нещо знам че имам право на 410 дни и след това безработна.Ако веднага бъда назначена на трудов договор след като изтекат 410 дни ще имам ли право на другата година трудов стаж !- Ще имате право на обезщетение за отглеждане на дете до 2 години.
Дано има кой да ми отговори ,утре трябва да вляза и да говоря.

# 350
Здравейте.
в момента ми тече времето до 415 ден от първия болничен. Детето ми е на 8 месеца.
Ползвах услугите на счетоводна къща, която да ми внася осигуровките, защото съм регистрирана като земеделски производител. Оказа се, че са ми внасяли осигуровки на 420 лева, а не на 240 лева. Съответно от данъчното са ми го засекли и ми пратиха уведомление, че съм надвнасяла осигуровки. Попълних и представих декларация за изравняване. Казаха ми, че надвнесените пари ще се разпръснат в следващите месеци и ще внасям по-малко. Въпросът ми е как да разбера за  другия месец колко ми е вноската? Този месец внесох 11.52лева без услугите на фирмата, която ми вземаше по 10 лева, за да ми внесе осигуровките и 20.18лева за НАП.
Извинявам се, ако не съм била точна, но силно се надявам да сте разбрали какво питам:)
Според мен трябва да попитате в НАП. Там да ви направят справка за кои месеци какви вноски са ви прехвърлили и съответно да си сметнете какво трябва да довнасяте.

Здравейте,
аз също съм със застъпено майчинство, но съм по-особен случай, защото съм самоосигуряващо се лице. Четох в сайта на НОИ, че самоосигуряващите се лица могат да получават 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 год. само ако започнат да упражняват трудова дейност. Това означава ли, че аз нямам право на такова обезщетение след като започне да тече 45-дневния ми болнични за второто дете. И другото, което ме притесни, че трябвало да подам приложение 12 в 3-дневен срок от началото на новия болнични, което аз не съм направила. Каква евентуално би била санкцията за това?
Мисля, че имате право на 50% майчинство заедно с болничния за 45 дни. Подайте приложение 4, ако нямате право ще ви откажат.
относно не подаденото навреме приложение 12 - ако има изплатено в повече, че го връщате с лихвите.

# 351
  • София
Здравейте,
Мисля, че имате право на 50% майчинство заедно с болничния за 45 дни. Подайте приложение 4, ако нямате право ще ви откажат.
относно не подаденото навреме приложение 12 - ако има изплатено в повече, че го връщате с лихвите.
Според чл.54 ал.1 т.2 самоосигуряващото се лице има право на 50% обезщетение само ако упражнява трудова дейност и това всъщност трябва да декларирам в приложение 4, но аз се притеснявам да го декларирам, защото не отговаря на истината, тъй като съм в болнични. Нищо в повече не съм получила още, защото 45-дневния ми болничния започва от 11 юни 2012 г., но все пак съм изпуснала срока, който е бил на 14 юни. От отговора Ви разбирам, че няма глоба за това.

# 352
Документи за застъпващо се майчинство. Издаден ми е първи болничен лист.
 Дали трябва допълнително някаква декларация, че съм в отпуск за гледане на дете до 2 години?

Не,такава декларация не трябва,но с 45 дневния подаваш прил 12,за да прекратиш майчинствто ти и прил 4,за да получаваш 120 лв докато първото ти дете направи 2 години

Здравейте пак, имам трудност с попълването на документите.
За приложение 12 се попълва:
Във връзка с изплащане на отглеждане на малко дете и помощи от ДОО

С настоящата ДЕКЛАРИРАМ за настъпване на следните обстоятелства:

1. ..., считано от ..........................20... г.

Какво трябва да попълня тук?

За приложение 4:
Моля, в качеството ми на майка.................................................................................
(майка/баща/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .......... 20.... г.
Каква дата трябва да попълня? Датата на издаване на болничния лист ли?

# 353

За приложение 4:
Моля, в качеството ми на майка.................................................................................
(майка/баща/осиновител/настойник)
да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от .......... 20.... г.
Каква дата трябва да попълня? Датата на издаване на болничния лист ли? датата на започване на б.л за 45 дни

Здравейте,
Според чл.54 ал.1 т.2 самоосигуряващото се лице има право на 50% обезщетение само ако упражнява трудова дейност и това всъщност трябва да декларирам в приложение 4, но аз се притеснявам да го декларирам, защото не отговаря на истината, тъй като съм в болнични. Нищо в повече не съм получила още, защото 45-дневния ми болничния започва от 11 юни 2012 г., но все пак съм изпуснала срока, който е бил на 14 юни. От отговора Ви разбирам, че няма глоба за това.
Подайте приложение 12  най-скоро и си изпратете официално запитване до НОИ дали имате право на 50% майчинство.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 10:04 от AnMary

# 354
Здравейте,
Имам следния въпрос. От началото на февруари съм болничен поради рискова бременност. Края на юли ми изтичат тези 180 дена, които се полагат и ще трябва да ходя на ТЕЛК. Понеже ми е препоръчано повече лежане и почти никакво излизане искам да избена ТЕЛК-а и затова мисля да си пусна отпуск до 45- дена преди раждане.
- Това прекъсване на болничния намалява ли майчинството сравнено с това, което бих взимала ако през цялото време съм болничен и си ползвам ТЕЛК-а?
- Как се отразяват всичките тези болнични на майчинството, което ще взимам после? Заплатата ми е от 4 години е една и съща. Непрекъснато чета противоречиви мнения по въпроса.

Много благодаря предварително. Grinning

# 355
  • Бургас
Здравейте!
При подаването на първия болничен(45 дневния преди раждане) в НОИ задължително ли се подава Декларация за банковата сметка? Да уточня, че имат номера на сметката.

# 356
  • Пловдив
Здравейте!
При подаването на първия болничен(45 дневния преди раждане) в НОИ задължително ли се подава Декларация за банковата сметка? Да уточня, че имат номера на сметката.

при това положение не се подава отново декларация за банк сметка

# 357

# 358
Здравейте, предстои ми сблъсък с НОИ - Пазарджик и ми е сложно към кой точно да формулирам жалбата си!
Ето на кратко ситуацията: Получавам обезщетенията си чрез основния си работодател, където всичко е ОК. От есента на 2011год. съм общински съветник, която дейност спрях да упражнявам, след като ми започнаха болничните за бременност и раждане. Подавах болнични листове и на двете места /при осн.работодател и в съответната община/, като получавах обезщетения само от работодателя си. Сега съм в периода от 135 до 410 дни и на писмо, което писах до НОИ-ЦУ получих отговор, че мога да започна да работя като общински съветник, за което съответно да получавам възнаграждение и да получавам обезщетението за майчинство само от работодателя си.
 Ето цитат от писмото:
Когато лице, осигурено за общо заболяване и майчинство по две или повече правоотношения или основания за осигуряване към деня на настъпване на риска, представи заявление-декларация, приложение № 2 за получаване на парично обезщетение по чл. 50, ал. 1 от КСО по някое от тях, а по друго упражнява трудова дейност, има право на парично обезщетение в съответната част само по правоотношението, по което ползва отпуск.
Ако към началото на временната неработоспособност поради бременност и раждане сте била осигурена само на едно основание и след изтичане на 135-те дни, през периода на отпуска до 410 календарни дни, продължавате да ползвате отпуск по първото основание и да получавате парично обезщетение, имате право на паричното обезщетение по заявление-декларация , приложение № 2 в случай, че започнете работа и по друго правоотношение и не ползвате по него отпуск.

Сега, обаче от НОИ-Пазарджик получих разпореждане за отказ от изплащане на обезщетение, защото съм била осигурявана при друг разпоредител, т.е. общината!!!!!! Естествено ще обжалвам, но искам жалбата ми да отиде и до НОИ-ЦУ, та не мога да реша как да я формулирам!

Много дълго стана, но дано някой ме е разбрал!

# 359
майчинството за трудов или за осигурителен стаж се зачита. И евентуално отпускът за отглеждане на дете до навършване на 3 г.? Може ли малко да ми разясните или евентуално в кой нормативен акт е уредено това?

Общи условия

Активация на акаунт