Майчинството счетоводно - 49

• 47 507
  • 786
  •   1
Отговори
# 330
Положението е следното работя на трудов договор и ме осигуряват на 700 лв Отделно работя на второ място, но на граждански договор. Има ли смисъл да говоря с вторият си работодател гражданският договор да стане втори трудов с осигуровки 300лв за 4ч работен ден. При положение че съм бременна във втори месец, това после ще се отрази ли на обезщетението или не особено, като се има впредвид, че вече вземат за основа последните 18 месеца

# 331
  • Пловдив
Положението е следното работя на трудов договор и ме осигуряват на 700 лв Отделно работя на второ място, но на граждански договор. Има ли смисъл да говоря с вторият си работодател гражданският договор да стане втори трудов с осигуровки 300лв за 4ч работен ден. При положение че съм бременна във втори месец, това после ще се отрази ли на обезщетението или не особено, като се има впредвид, че вече вземат за основа последните 18 месеца

втория трудов ще се отрази,но не особено,защото базата вече е 24 м назад

# 332
  • София
Здр. имам един въпрос свързан със спиране на платеното майчинство до 410 ден. Трябва ли да се носи в НОИ молба за спиране на майчинството (която се пише към работодателя),или си нося само приложение 12, опис на документите и придружително писмо? Благодаря за отговора ВИ.

# 333
  • В полите на Пирин планина
Здр. имам един въпрос свързан със спиране на платеното майчинство до 410 ден. Трябва ли да се носи в НОИ молба за спиране на майчинството (която се пише към работодателя),или си нося само приложение 12, опис на документите и придружително писмо? Благодаря за отговора ВИ.

Няма нужда от молбаа до работодателя за НОИ.

# 334
  • софия
Здравйте, в болнични съм от 1 юни (34 дни) , заплатите ни превеждат на 15-ти, а осигуровките се внасят около 20-то число (за предния месец, в случая- за май). Въпросът ми е кога мога да очаквам превод за болничния, след като се внесат осигуровките за юни ли? Което означава че ще има превод след 20 -ти юли ли? Благодаря предварително!

# 335
  • София-Младост
Здравйте, в болнични съм от 1 юни (34 дни) , заплатите ни превеждат на 15-ти, а осигуровките се внасят около 20-то число (за предния месец, в случая- за май). Въпросът ми е кога мога да очаквам превод за болничния, след като се внесат осигуровките за юни ли? Което означава че ще има превод след 20 -ти юли ли? Благодаря предварително!
Принципно не еправилно това разминаване м/у плащане на заплати и осигуровки. По Наредба се внасят в един ден, след това в рамките на 2 работни дни се подават и болничните. След подаване в ряамките на 15 работни дни се изплаща и обезщетението.

# 336
  • Варна
Здравейте! Още един въпрос, благодаря предварително!
Обезщетението, което се изплаща на таткото за 15-те дена отпуск по бащинство на каква база се изчислява?

# 337
  • София-Младост
Здравейте! Още един въпрос, благодаря предварително!
Обезщетението, което се изплаща на таткото за 15-те дена отпуск по бащинство на каква база се изчислява?
Както при майката, 24 месеца.

# 338
Здравейте искам пак да попитам нещо, прекратих си отпуската за гледане на дете до 2 г. и сега съм на работа, знам че ми се полага да ползвам отпуската и за периода в които не бях на работа, въпроса ми е в КТД на фирмата пише че при майки с деца под 18г. им се полага още дни платен отпуск, дали тези дни ми се полагат и за миналата година както другия платен отпуск или се полагат от както съм се върнала на работа, в самото КТД не пише никакви подробност

# 339
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам пак да попитам нещо, прекратих си отпуската за гледане на дете до 2 г. и сега съм на работа, знам че ми се полага да ползвам отпуската и за периода в които не бях на работа, въпроса ми е в КТД на фирмата пише че при майки с деца под 18г. им се полага още дни платен отпуск, дали тези дни ми се полагат и за миналата година както другия платен отпуск или се полагат от както съм се върнала на работа, в самото КТД не пише никакви подробност

Би трябвало да важи от момента на раждане на детето ти, пропорционално на месеците до края на годината, в която е родено.

# 340
благодаря ти за бързия отговор  Simple Smile и аз така си мисля но ми казах че ималко някакви членове и не се полагали и аз изчеток кодекса на труда и не видях нищо такова, явно пак ще се разправяме.

# 341
здравейте искам да попитам когато детето е родено преди датата на термина кой лекар дава приравнителния болничен и каква декларация се попълва

# 342
  • Пловдив
здравейте искам да попитам когато детето е родено преди датата на термина кой лекар дава приравнителния болничен и каква декларация се попълва

Подробно описание на декларациите-на първа страница.Повечето бебета се раждат преди термин и това е стандартния случай.След като изтече болничния от болницата педиатърът на детето издава третия последен болничен лист.Общо трите болнични листа трябва да са ти за 135 календарни дни

# 343
  • On the sea
Искам да попитам, ако таткото го няма на раждането на детето или по-точно в тридневния срок за записване на име,  мога ли да поискам отсрочка примерно от 10 дни за да можем да запишем детето на негово име?

# 344
Здравейте,
Моят случай е със застъпващо се майчинство. Въпросът ми е трябва ли да подавам и други документи освен тези: първи болничен лист
Издава се от следящия лекар 45 дена преди очаквания термин на майката. Към него се прилага Декларация за банкова сметка (изтегли от тук: Декларация за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО) от бременната и удостоверение за банкова сметка, което се издава от банката. Всичко това се носи в счетоводството.
T.e. Дали трябва допълнително някаква декларация, че съм в отпуск за гледане на дете до 2 години?

Общи условия

Активация на акаунт