Майчинството счетоводно - 49

• 47 384
  • 786
  •   1
Отговори
# 480
Не , казва , че не е по заместване.
Благодаря от нейно име:)

# 481
Здравейте,
Вече съм се допитвала до вас, но при мен казуса се промени малко.
Започнах работа по заместване. Титулярката е по майчинство, излезе доста рано в болничен, а термина й беше в края на март тази година. Междувременно и аз забременях и моя термин е в средата на септември.
Тъй като договора ми е по заместване работодателя ми предложи да ми направи договора постоянен, а аз да си напиша молба за напускане без дата. Целта е да си изкарам 2 години майчинство независимо кога се върне титуляра, а след това да са сигурни, че ще напусна по собствено желание, защото ще съм защитена от съкращение.
Мисля си че този вариант е по-добър от колкото да съм на борсата след като титуляра се върне. Как мислите вие?
Определено е по-добрият вариант, обаче това "молба без дата" малко ме притеснява. Кой ще я добави тази дата...и кога...
Молбата ще стои при мениджърката. Казаха ми, че няма да пускт молбата без да сме говорили предварително и ще е пуснат едва когато изтече майчинството. Преди това отново ще говорим- ако имат нужда от човек и решат това да съм аз ми връщат молбата, ако не- те дописват датата в която ми изтичат 2-те години, но искат молбата да е в тях, за да не злоупотребя.
мениджърката не иска ли да ти разпише запис на заповед за сумата, която би получила за двегодишното си майчинство в случай, че се изкуши да сложи дата на молбата ти по-рано  Crazy
ако не го направи, има честната ти дума, че детето като навърши 2 години, ще й върнеш документа.

# 482
Не знам дали въпросът ми е за ту, но не открих никъде отговор! В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г., т.к. от 1 август детето ми постъпва на ясла съм подала  молба за прекратяване на този отпуск по чл. 164 и друга молба, че искам да си ползвам натрупания до момента платен отпуск! От работодателя никаква вест! Има ли законов срок, в който трябва да ми отговорят на молбата за платен отпуск? Имат ли основания да ми го откажат и какви? Моля, някой знаещ да ми отговори, т.к. до 1 август трябва да съм наясно какво ще става! Откакто съм си подала молбата само ми върнаха писмо (кореспондираме си само писмено Simple Smile) - че трябвало на 1-ви да се явя на работа, защото трябвало след майчинство да имам 10 работни дни преди да разрешат отпуск. Аз им върнах писмо, че такова нормативно изискване няма, освен ако не мислят да ми увеличават заплата(в тая фирма обаче такова нещо рядко се случва) и сега мълчат... Важно ми е да знам имали срок, ако трябва да си пусна нова молба и да си искам входящ номер и ако не ми я върнат с резолюция да подам жалба, ако тряба...

# 483
  • Русе
Работодателят предоставя или отлага ползването на платения годишен отпуск в писмена форма и своевременно уведомява работника или служителя. Поне така пише в закона, така че поне до 10тина дни преди ползването или отказването на отпуска , трябва да бъдете уведомена.

# 484
а в кой нормативен акт е упоменато 10 дни преди отпуск, защото аз открих, че работодателя трябва да информира служителя своевременно - но колко дни е това никъде конкретно да пише не открих

# 485
  • на земята
Здравейте преди бях писала с един въпрс ,отговориха ми различни версий..)))Остават ми 165 дни до термин (живот и здраве)искам да попитам ако си вземам докрай на бременноста болничен без прекъсване и после и 45 дневния преди раждане,как ще се отрази това на изчислението на майчинството и колко ще се отрази ?Досега болничен през бременноста не съм взимала.Благодаря и приятен прохладен следобед...)))

# 486
Здравейте,
Имам следния въпрос. какъв е законовият срок за внасяне на болничен в НОИ? Имам болничен издаден на 5 юни до 5 юли, който още не е подаден в НОИ, преди 3 седмици съм го дала на работодателя, но редовно ни ги бавят. Видях, че са платени осигуровките, но болничният още не е подаден, защото счетоводителката имала едва ли не други ангажименти.
До кое число този месец не е в нарушение да ми подаде болничния?
Много благодаря предварително.

# 487
  • София-Младост
Здравейте,
Имам следния въпрос. какъв е законовият срок за внасяне на болничен в НОИ? Имам болничен издаден на 5 юни до 5 юли, който още не е подаден в НОИ, преди 3 седмици съм го дала на работодателя, но редовно ни ги бавят. Видях, че са платени осигуровките, но болничният още не е подаден, защото счетоводителката имала едва ли не други ангажименти.
По наредба до два работни дни след плащане на осигурителните вноски.

# 488
  • Бургас
Здравейте,
Т.е при болничен издаден на 4.07 срока за подаване е два дни след изплащането на осигурителните вноски за юли. Така ли? Че при нас всичко много бавят ooooh!

# 489
  • София-Младост
Здравейте,
Т.е при болничен издаден на 4.07 срока за подаване е два дни след изплащането на осигурителните вноски за юли. Така ли? Че при нас всичко много бавят ooooh!
Да.

# 490
  • Русе
а в кой нормативен акт е упоменато 10 дни преди отпуск, защото аз открих, че работодателя трябва да информира служителя своевременно - но колко дни е това никъде конкретно да пише не открих
Никъде не съм написала, че е написано в нормативен акт 10 дни. И аз написах, че работодателят  уведомява своевременно. Понеже не мога да знам какво означава своевременно за вашия работодател, затова написах, че поне 10 дни преди да ви бъде разрешен или отказан отпускът, е добре да бъдете уведомена. Няма  упоменати срокове в нормативните актове.

# 491
Здравейте,

Много благодаря, и аз така знам, ама тези два дни са минали вече. Имате ли идея какво мога да направя по въпроса? Работодателят ми каза да не звъня да притеснявам счетоводителката, че имала много спешни неща сега в момента? Оплакване ли да подам? Cry

# 492
  • Бургас
Аз си ги следя в сайта на НОИ! Изкарай си ПИКод и така

# 493
  • Варна
Ивет,
че днес е едва вторият работен ден от юли, толкова рано ли плащат осигуровките при вас? На повечето места още ведомостите не са изготвени.

# 494
  • на земята
На моя въпрос никой не отговаря,но по добре отколкото некомпетентен отговор,благодаря все пак..)))  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт