Майчинството счетоводно - 49

• 47 361
  • 786
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, искам да попитам и аз нещо, тъй като колкото и да чета се обърквам повече...
В ранна бременност съм,но в момента съм на борсата и ме осигуряват там,общия ми стаж е 6 години,та въпроса ми е трябва ли да бързам да започна някъде на договор (фиктивно естествено),или мога да изчакам поне да стана в 3 месец,има ли значение преди или след като ме регистрират като бременна трябва да съм на  договор,има ли някакви изисквания за минимален непрекъснат стаж във фирмата за да мога да излезна в болничен по майчинство.
Благодаря Ви!

# 496
  • В полите на Пирин планина
Здравейте преди бях писала с един въпрс ,отговориха ми различни версий..)))Остават ми 165 дни до термин (живот и здраве)искам да попитам ако си вземам докрай на бременноста болничен без прекъсване и после и 45 дневния преди раждане,как ще се отрази това на изчислението на майчинството и колко ще се отрази ?Досега болничен през бременноста не съм взимала.Благодаря и приятен прохладен следобед...)))

На въпроса ти не може да се отговори еднозначно. Зависи през 18-те месеца преди излизане в обикновен болничен на какъв осигурителен доход си била осигурена. Ако има големи разлики или месеци без осигуряване, то несъмнено ползването на болничен по време на бременността ще намали бъдещото обезщетение за бременност и раждане.

# 497
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, искам да попитам и аз нещо, тъй като колкото и да чета се обърквам повече...
В ранна бременност съм,но в момента съм на борсата и ме осигуряват там,общия ми стаж е 6 години,та въпроса ми е трябва ли да бързам да започна някъде на договор (фиктивно естествено),или мога да изчакам поне да стана в 3 месец,има ли значение преди или след като ме регистрират като бременна трябва да съм на  договор,има ли някакви изисквания за минимален непрекъснат стаж във фирмата за да мога да излезна в болничен по майчинство.
Благодаря Ви!

Няма изискуем стаж при определен работодател, а изискуем стаж от 12 месеца, който е изобщо за лицето и който ти имаш. Времето, в което си на борсата ще се вземе в бъдещи обезщетения като МРЗ, т.като на практика ти си безработна и си осигурена само здравно. В тази връзка, ако целиш някаква сума за бъдещо обезщетение, то е нужно да помислиш за евентуален договор.

# 498
Благодаря Ви!

Няма изискуем стаж при определен работодател, а изискуем стаж от 12 месеца, който е изобщо за лицето и който ти имаш. Времето, в което си на борсата ще се вземе в бъдещи обезщетения като МРЗ, т.като на практика ти си безработна и си осигурена само здравно. В тази връзка, ако целиш някаква сума за бъдещо обезщетение, то е нужно да помислиш за евентуален договор.
Благодаря много за изчерпателния отговор  Hug

# 499
Имам въпрос към някоя майка счетоводителка, която се занимава с уведомления към НАП, но не е свързан с майчинството, към кого да се обърна?

# 500
  • София-Младост
Имам въпрос към някоя майка счетоводителка, която се занимава с уведомления към НАП, но не е свързан с майчинството, към кого да се обърна?
Питай тук.

# 501
Днес срещнах колежката, която е Личен състав във фирмата и се разговорихме, че трябва да ходя да подавам молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Та тя ми спомена, че сега имало нова разпоредба, според която трябвало и таткото да подаде декларация, че е съглесен майката да ползва този отпуск.  newsm78 Попитах я да не би да има предвид промяната в закона, според която таткото може с декларация да прехвърли 5м от своя отпуск за ползване от майката, но тя каза, че не било това.  Rolling Eyes
Има ли нещо такова?

И още един въпрос имам - мога ли още сега да подам молба за ползване на неплатения отпуск? Платеният ми изтича на 13 август, но сигурно няма да бъда тук тогава и искам да подам тези дни?  Thinking

# 502
  • София-Младост
Днес срещнах колежката, която е Личен състав във фирмата и се разговорихме, че трябва да ходя да подавам молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8г. Та тя ми спомена, че сега имало нова разпоредба, според която трябвало и таткото да подаде декларация, че е съглесен майката да ползва този отпуск.  newsm78 Попитах я да не би да има предвид промяната в закона, според която таткото може с декларация да прехвърли 5м от своя отпуск за ползване от майката, но тя каза, че не било това.  Rolling Eyes
Има ли нещо такова?
Когато някой ви каже, че има нещо ново първото което трябва да попитате е основанието, защото всичко друго са догадки. Предполагам, че става въпрос за декларация от бащата, че не сте му прехвърлили ваши 5 месеца и че той съответно не ги е ползвал. Или удостоверение от предприятието на бащата, че той не е ползвал този отпуск.

# 503
Ала-Бала, попитах, но тя не знаеше какво да ми отговори  Mr. Green. Затова реших да попитам тук, преди да отида до фирмата да подавам молбата за отпуск.  Hug

Аз сега ще пускам 6-те месеца, които се полагат на мен, а евентуално след това ще мога ли да ползвам 5 месеца от отпуска на съпруга ми? Той се води безработен от 2005 година насам и не знам дали може да ми прехвърли неговия отпуск?  newsm78

# 504
Благодаря Ви!

Имам подобен казус, с разликата, че от края на юни съм на борсата, преди това бях по майчинство. Първата година от него получавах добра сума. Има ли смисъл да започна в най-скоро време работа, колко дни трябва да се водя преди да изляза в болничен и дали изобщо си заслужават тези врътки и разходите за осигуровки? Общо взето ми трябва добър съвет и не знам към кого да се обърна, тъй като все още не искам да се знае за бременността ми. Ако някой може да ми помогне и на лични ще изпратя конкретни суми. Благодаря!

# 505
  • София-Младост
Ала-Бала, попитах, но тя не знаеше какво да ми отговори  Mr. Green. Затова реших да попитам тук, преди да отида до фирмата да подавам молбата за отпуск.  Hug

Аз сега ще пускам 6-те месеца, които се полагат на мен, а евентуално след това ще мога ли да ползвам 5 месеца от отпуска на съпруга ми? Той се води безработен от 2005 година насам и не знам дали може да ми прехвърли неговия отпуск?  newsm78

Съпругът ти като безработен няма право на този отпуск, така че дефакто и прехвърляне няма как да стане.

# 506
Ясно, така и предполагах. А, ако започне работа да кажем месец преди ползването на отпуска, ще може д ми го прехвърли, нали?
Извинявам се за многобройните въпроси и благодаря много!   bouquet

# 507
  • София-Младост
Ясно, така и предполагах. А, ако започне работа да кажем месец преди ползването на отпуска, ще може д ми го прехвърли, нали?
Извинявам се за многобройните въпроси и благодаря много!   bouquet
Да, тогава може.

# 508
На 30 септември 2011 родих близнаци. Училището в което рабодех до излизане в майчинство ще бъде закрито след около месец. Децата няма да имат навършена годинка. Счетоводителката ме уверява, че  когато излезе в държавен вестник това че се закрива училището аз спирам да получавам майчинство, защото вече няма да съм на трудов договор при тях.
 Това наистина ли е така?  Confused Какво следва да направя?

# 509
  • София-Младост
На 30 септември 2011 родих близнаци. Училището в което рабодех до излизане в майчинство ще бъде закрито след около месец. Децата няма да имат навършена годинка. Счетоводителката ме уверява, че  когато излезе в държавен вестник това че се закрива училището аз спирам да получавам майчинство, защото вече няма да съм на трудов договор при тях.
 Това наистина ли е така?  Confused Какво следва да направя?
МАйчинство няма да получавате, но това е обезщетението след 410-тия ден, т.е. втората година. Иначе обезщетението за бременност и раждане до края на 410-тия ден ще продължи да се изплаща.

Общи условия

Активация на акаунт