Майчинството счетоводно - 49

• 47 283
  • 786
  •   1
Отговори
# 555
Ала-Бала, благодаря!

# 556
благодаря

# 557
Ще съм много благодарна, ако ми помогнете да намеря отговор.
Самоосигуряващо лице съм. Предлагат ми дълъг болничен по време на бременността ми.Следващата година, когато подавам данъчна декларация, в графата за сумата върху, която съм се осигурявала, сумата преди или след болничен пиша?
Примерно-нетно възнаграждение, върху което внасям осигуровки-1000 лева
С дълъг болничен ще имам месеци, в които ще внасям само здравно осигуряване-т.е. формално ще се осигурявам на определена сума, но няма да внасям останалите осигуровки (защото не се дължат).
Догодина, в данъчната декларация все пак пиша внесени осигуровки върху 1000 лв въпреки позвания болничен или.....?
Накратко питането ми е има ли финансова изгода, ако ползвам болничен докато се осигурявам върху висока сума и ще се намали ли като сума ползваното майчинство в последствие по някакъв начин.
За първата година слд раждането на детето, дължа ли здравно осигуряване?
Благодаря

# 558
  • В полите на Пирин планина
Ще съм много благодарна, ако ми помогнете да намеря отговор.
Самоосигуряващо лице съм. Предлагат ми дълъг болничен по време на бременността ми.Следващата година, когато подавам данъчна декларация, в графата за сумата върху, която съм се осигурявала, сумата преди или след болничен пиша?
Примерно-нетно възнаграждение, върху което внасям осигуровки-1000 лева
С дълъг болничен ще имам месеци, в които ще внасям само здравно осигуряване-т.е. формално ще се осигурявам на определена сума, но няма да внасям останалите осигуровки (защото не се дължат).
Догодина, в данъчната декларация все пак пиша внесени осигуровки върху 1000 лв въпреки позвания болничен или.....?
Накратко питането ми е има ли финансова изгода, ако ползвам болничен докато се осигурявам върху висока сума и ще се намали ли като сума ползваното майчинство в последствие по някакъв начин.
За първата година слд раждането на детето, дължа ли здравно осигуряване?
Благодаря

Ако си в болничен не осъществяваш дейност и нямаш доход. Реазлизираният доход за 2012 г. ще делиш на база месеците, в които си осъществявала дейност. За периода в болничен внасяш само здравна вноска - 20.16 лева в момента на месец. Същото е и по време на болничните за бременност и раждане до изтичане на 410-те дни.

# 559
Здравейте,дами!  bouquet
Да се допитам до Вашето компетентно мнение  bouquet
-след изтичането на 2год майчинство-какъв е редът за ползване на отпуск-първо платена и после неплатена или...
-може ли работодател да откаже ползването на неплатен отпуск
- и по време на неплатен отпуск би ли могъл работодател да те уволни/т.е да премине трудов договор на изпитателен срок и по този начин да бъде уволнен служител/

Извинявайте,ако е малко хаотично и благодаря!

# 560
Здравейте,дами!  bouquet
Да се допитам до Вашето компетентно мнение  bouquet
-след изтичането на 2год майчинство-какъв е редът за ползване на отпуск-първо платена и после неплатена или... - по твое желание
-може ли работодател да откаже ползването на неплатен отпуск - Ако говориш за този за гледане на дете до 8 год. възраст - не може да ти го откаже; нужно е да подадеш заявление за ползването му поне 10 дни по-рано
- и по време на неплатен отпуск би ли могъл работодател да те уволни - да ти връчи /изпрати предизвестие за прекратяване на договора - може, съоветно след изтичане на предизвестието да прекрати договора /т.е да премине трудов договор на изпитателен срок и по този начин да бъде уволнен служител - това няма как да стане, без писмено съгласие на двете страни, а освен това изпитатения срок спира да тече по време на отпуск; освен това един договор влиза в сила, ако бъде отработен поне един ден/

Извинявайте,ако е малко хаотично и благодаря!

# 561

Ако си в болничен не осъществяваш дейност и нямаш доход. Реазлизираният доход за 2012 г. ще делиш на база месеците, в които си осъществявала дейност. За периода в болничен внасяш само здравна вноска - 20.16 лева в момента на месец. Същото е и по време на болничните за бременност и раждане до изтичане на 410-те дни.
[/quote]

Благодаря ти, но не съм сигурна, че разбирам какво ще се получи на практика.
Имам примерно доход в размер на 12 000 лева за една година, които ми се дължат до края на 2012, въпреки че съм ги работила януари-юни. Върху тази сума аз плащам ежемесечно осигуровки върху 1000 лв, от юли месец излизам в болничен, за половин година ще внасям само здравно, но след като изляза по майчинство и гледат 24 месеца назад, за периода юли-декември ще считат ли, че съм внасяла осигуровки върху 1000 лв или сумата, която ще получавам, че падне заради получения болничен и съответно недължимите осигуровки.

# 562
Lady-благодаря  bouquet

# 563

Благодаря ти, но не съм сигурна, че разбирам какво ще се получи на практика.
Имам примерно доход в размер на 12 000 лева за една година, които ми се дължат до края на 2012, въпреки че съм ги работила януари-юни. Върху тази сума аз плащам ежемесечно осигуровки върху 1000 лв, от юли месец излизам в болничен, за половин година ще внасям само здравно, но след като изляза по майчинство и гледат 24 месеца назад, за периода юли-декември ще считат ли, че съм внасяла осигуровки върху 1000 лв или сумата, която ще получавам, че падне заради получения болничен и съответно недължимите осигуровки.
[/quote]

Тези доходи, които казваш, че не са ти платени, начислила ли си ги, издала ли си документ за тях  newsm78
За времето в болничен се вземат осиг. доходи за предходните 18 месеца, осреднени на база работните дни, т.е. зависи какви са ти осиг. доходи 18 месеца, преди м. 07.2012, за да знаем какво ще излиза като осиг. доход за месеците в болничен.

# 564
За сумите, които ще получавам, ще ми плащат на база получените доходи 24 месеца назад, броено от първия болничен преди раждането. Тази година (примерно) се осигурявам върху 1000 лв на месец, миналата върху 500, ще се сумират двете, ще се раздели на брой дни и т.н. Не ми е ясно, ако ползвам болничен по време на бременността, ще ми падне ли сумата, която ще получавам по майчинство.
По договор осигурявам консултантски услуги за 2012г и ми се дължи плащане на сумите за 2012 през юли, август и октомври. За да не ми кажат, че избягвам плащане на осигуровки, всеки месец се осигурявам на равни месечни вноски.

# 565
За сумите, които ще получавам, ще ми плащат на база получените доходи 24 месеца назад, броено от първия болничен преди раждането. Тази година (примерно) се осигурявам върху 1000 лв на месец, миналата върху 500, ще се сумират двете, ще се раздели на брой дни и т.н. Не ми е ясно, ако ползвам болничен по време на бременността, ще ми падне ли сумата, която ще получавам по майчинство.
По договор осигурявам консултантски услуги за 2012г и ми се дължи плащане на сумите за 2012 през юли, август и октомври. За да не ми кажат, че избягвам плащане на осигуровки, всеки месец се осигурявам на равни месечни вноски.

Сама си си отговорила - щом имаш разлики в осиг. доход, то ползването на болничен ще намали и будещите обезщетения за бременност и раждане. Има калкулатори, за да изчислиш с колко ще повлияе. Също в първия пост на темата има разяснения как се смята обезщетението. За времето в болничен се взема за база доходът, от който е изчислено обезщетението за обикновен болничен.
Аз не любопитствам за доходите ти и на база на какво ги получаваш, но се опасявам да не стане така, че да те подведа, заради липса на информация.

# 566
Здравейте, момичета. Фирмата, в която работех преди е обявила фалит и е закрита, или както там е правния термин. Пазят ли се някъде годините ми стаж там и какво мога да направя по въпроса, за да си ги намеря?

# 567
  • София-Младост
Здравейте, момичета. Фирмата, в която работех преди е обявила фалит и е закрита, или както там е правния термин. Пазят ли се някъде годините ми стаж там и какво мога да направя по въпроса, за да си ги намеря?
Би трябвало в архива да са предали ведомостите.

# 568
Благодаря, Lady Brinne
Реално аз нямам разлика в осигурителния доход, той остава същия-за една година еди колко си лева, ще имам недължими и невнесени осигуровки, заради ползвания болничен.
Ползвах калкулатора, не получих разлика в сумата за майчинство, но може аз да не въвеждам данните както трябва.

# 569
имам 1г.и10м.осигорителен стаж след това 5 месеца прекасване сега ще се осигорявам   в  фирма ще мога ли да получавам болничен за бременост?

Общи условия

Активация на акаунт