Майчинството счетоводно - 49

• 47 119
  • 786
  •   1
Отговори
# 60
  • В полите на Пирин планина
Примерно във фирмата, в която аз работя работното време свършва в 18,30ч. Да, но това мен не ме устройва, поеже аз в 17ч трябва да отида и да взема детето от ясла. Точно за такива случаи мисля имаше някаква вратичка в закона. Незнам каква и все още не ми е дошъл този момент до главата, но искам да съм подготвена за всякакви варианти. - Честно казано не знам по какъв начин може да стане, освен с договорка между теб и работодателя ти за друго работно време. Или да си намалено работно време, но това едва ли ще те устройва

И наистина при промяна на работничте часове не съм сигурна как става, но доста от работодателите процедират по този начин да те преназначът на нов договор и после и да искаш да си търсиш правата - няма как. - Ако говориш за нечестни методи , използвани от работодателите - да, има такива и се прилагат - полулегално

# 61
Здравейте момичета,
В отпуск съм за гледане на дете до 2 годишна възраст. Детенцето ми е на 1г. и 1 м. Питането ми е: имам ли право през това време да работя на втори трудов договор при различен работодател и следва ли да уведомя настоящия ми работодател за този втори договор. Детенцето ми не е дадено на ясли и нямам намерение-ще ми се намали ли майчинството с 50%? Ако е възможно да работя на втори договор, то следва ли да се плащат всички видове осигуровки? Благодаря ви!!!

# 62
В момента съм на временен трудов договор до 31. 05.
Намерила съм фирма, при която ще се водя на работа. Ще започна от 01. 06. Въпросът ми е задължително ли трябва да нося трудовата книжка на новата месторабота? А ако ме назначат на 04. 06 (примерно) т. е. ще имам прекъсване, това има ли значение?
Работила съм на различни места по заместване, но предполагам, че вече имам 2 г трудов стаж, но е разпокъсан във времето.

# 63
Здравейте момичета,
В отпуск съм за гледане на дете до 2 годишна възраст. Детенцето ми е на 1г. и 1 м. Питането ми е: имам ли право през това време да работя на втори трудов договор при различен работодател  да и следва ли да уведомя настоящия ми работодател за този втори договор зависи какво пише в труд. договор . Детенцето ми не е дадено на ясли и нямам намерение-ще ми се намали ли майчинството с 50%?  не Ако е възможно да работя на втори договор, то следва ли да се плащат всички видове осигуровки? да Благодаря ви!!!

Намерила съм фирма, при която ще се водя на работа. Ще започна от 01. 06. Въпросът ми е задължително ли трябва да нося трудовата книжка на новата месторабота? да А ако ме назначат на 04. 06 (примерно) т. е. ще имам прекъсване, това има ли значение? зависи за какво
Работила съм на различни места по заместване, но предполагам, че вече имам 2 г трудов стаж, но е разпокъсан във времето.

# 64
Намерила съм фирма, при която ще се водя на работа. Ще започна от 01. 06. Въпросът ми е задължително ли трябва да нося трудовата книжка на новата месторабота? да А ако ме назначат на 04. 06 (примерно) т. е. ще имам прекъсване, това има ли значение? зависи за какво
За майчинство.

# 65
За майчинство.
Няма да е от значение ако болничния за 45 дни не започва в промеждутъка м/у 01.06 и 04.06.

# 66
Здравейте!Имам въпросче

Излизам в болнични по майчинство,по закон след 20 дена.Имам възможност да работя още 2 месеца-сега съм 7-ми месец..т.е. до последно.
Каква е законовата форма на това.Да съм на работа и в същото време  документите за майчинство да са изрядни. Мерси предварително!

# 67
  • Русе
Здравейте!Имам въпросче

Излизам в болнични по майчинство,по закон след 20 дена.Имам възможност да работя още 2 месеца-сега съм 7-ми месец..т.е. до последно.
Каква е законовата форма на това.Да съм на работа и в същото време  документите за майчинство да са изрядни. Мерси предварително!
Имате право на 45 дни болничен бременност и раждане преди да се роди детето, от който вие вероятно няма да се възползвате. Това е лично ваше решение, но имайте предвид, че тези 45 дни ще ги загубите и те няма да бъдат прехвърлени след раждането на детето, и няма да бъдат изплатени като обезщетение. Ще ви се издаде болничен от момента, в който решите, че повече не можете да изпълнявате служебните си задължения, няма значение, че няма да е за 45 дни преди раждането.

# 68
Здравейте момичета,
В отпуск съм за гледане на дете до 2 годишна възраст. Детенцето ми е на 1г. и 1 м. Питането ми е: имам ли право през това време да работя на втори трудов договор при различен работодател  да и следва ли да уведомя настоящия ми работодател за този втори договор зависи какво пише в труд. договор . Детенцето ми не е дадено на ясли и нямам намерение-ще ми се намали ли майчинството с 50%?  не Ако е възможно да работя на втори договор, то следва ли да се плащат всички видове осигуровки? да Благодаря ви!

Благодаря още веднъж за изчерпателния отговор! Ако не е много нахално, бихте ли ми казали къде в законодателството е регламентирано, че може да се работи на втори трудов договор по време на майчинство? Благодаря!

# 69
alis80 никъде няма забрана в законите да работиш при друг работодател, а при основния да ползваш отпуск за гледане на дете.

# 70
alis80 никъде няма забрана в законите да работиш при друг работодател, а при основния да ползваш отпуск за гледане на дете.

Единственото, което ме притеснява е, че съм чувала, че по време на майчинство не трябва да имаш други доходи и че при наличието на такива, спират майчинството.Не съм запозната, извинете ме за невежеството Embarassed

# 71
Здрашейте момичета, тъй като видях вече двете чертички се замислям, какви ще ги къдря с майчинството. Сумарно имам разпокъсан трудов стаж повече от 1 година, така че явно имам право поне на минималното-социално майчинство нали?

Проблема при мен е, че работя на граждански договори. През последните 2-3  години имам , 4-5 месеца трудов договор- срочен, тъй като работя по проекти и съм преводач. Та въпроса ми е има ли смисъл сега да се назнача на трудов договор или няма голям смисъл, тъй като вземат 2 години- назад?.

Благодаря предварително!

# 72
здравейте ..не ми се отваря заявлението(от тук) за след третият болничен... smile3547

# 73
  • Пловдив
Здрашейте момичета, тъй като видях вече двете чертички се замислям, какви ще ги къдря с майчинството. Сумарно имам разпокъсан трудов стаж повече от 1 година, така че явно имам право поне на минималното-социално майчинство нали?

Проблема при мен е, че работя на граждански договори. През последните 2-3  години имам , 4-5 месеца трудов договор- срочен, тъй като работя по проекти и съм преводач. Та въпроса ми е има ли смисъл сега да се назнача на трудов договор или няма голям смисъл, тъй като вземат 2 години- назад?.

Благодаря предварително!

ако не започнеш работа и дохода на човек ви е под или равен на 350 лв бруто,имаш право на социалното майчинство 100 лв на месец за една година
ако започнеш работа малко преди 45 дневния ти болничен /може и по-рано,но няма смисъл/,ще взимаш 2 г майчинство.минималното за първата година е 290 лв,а втората за всички е 240 лв.това при условия,че имаш 12 м осигурителен стаж през живота си.

здравейте ..не ми се отваря заявлението(от тук) за след третият болничен... smile3547

ами намери го
примерно ги има в сайта на НОИ.вдясно за потребителя,после в ляво формуляри

# 74

Единственото, което ме притеснява е, че съм чувала, че по време на майчинство не трябва да имаш други доходи и че при наличието на такива, спират майчинството.Не съм запозната, извинете ме за невежеството Embarassed

Единствено, докато изтекат 135-те дни, които се ползват с болничен лист нямаш право да работиш. След това - няма проблем. Можеш да прочетеш изброените в КСО случаи, в който нямаш право на обезщетение, за да прецениш, че получаването на доходи не е от тях.

Общи условия

Активация на акаунт