Майчинството счетоводно - 49

• 47 719
  • 786
  •   1
Отговори
# 120
  • София-Младост
На мен приятелка от бранша ми беше обяснявала, че ако пусна детето в частната ясла, то няма да ми спрат майчинството. А сега де  newsm78 кой прав, кой крив?
От кой бранш и как законово се е позовала?

# 121
Работи в детско заведение. Не ми се е позовавала законово, понеже предположих, че като е в администрацията, то е по запозната от мен.

# 122
Само цените за заведенията са различни  Laughing В единия случай ти плащаш нещо частично останалото го поема държавата и не може хем държавата да ти плаща 240 лева за гледане на дете хем да му плаща детската ясла, а в частните положението е различно ти си плащаш всичко Как мислиш има ли логика?

В случая говорим за законовата уредба, а не разсъждаваме за това какво плаща или не държавата. Никъде детските заведения не са разграничени по вида на собствеността им. Аз не искам да споря с теб, но за мен логиката си е на лице - щом майката не си гледа детето, а то посещава детско заведение, то тя няма право да ползва отпуск и да получава обезщетение за нещо, което на практика не извършва.

Никой не може да задължи частната ясла да дава списък кой я посещава и кой не, както е в държавните

# 123
  • Пловдив
Здравейте!
Преди да изляза в майчинство си бях увеличила осигурителния доход. Сега работодателите искат да ме преназначат на по-ниска длъжност, за да могат да ми свалят осигурителния доход и да платят по-малък данък. Казват, че не могат да ме върнат на същата длъжност с по-ниска заплата?

# 124
  • София-Младост
Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата.

Чак никой да не може да изиска списък задецата в частна градина/ясла...че тези заведения да не ги откриват апокрифно... Внимавайте все пак със съветите, че тук повечето питащи вярват на отговорите...

# 125
Благодаря ти много Елфита   bouquet

# 126
  • София-Младост
Здравейте!
Преди да изляза в майчинство си бях увеличила осигурителния доход. Сега работодателите искат да ме преназначат на по-ниска длъжност, за да могат да ми свалят осигурителния доход и да платят по-малък данък. Казват, че не могат да ме върнат на същата длъжност с по-ниска заплата?
Без твое съгласие не могат по принцип. Заплатата може да е по-ниска, аосигурителния доход по-висок. Данъка тях не ги касае, защото се удържа от твоето възнаграждение.

# 127
  • Пловдив
Имах предвид, че нямат право по закон да ме преназначат на по-ниска заплата на същата длъжност. Преди да си увелича осигурителната база бях на минимума за длъжността ми.

Последна редакция: чт, 31 май 2012, 15:25 от katjushka

# 128
  • София-Младост
Имах предвид, че нямат право по закон да ме преназначат на по-ниска заплата на същата длъжност. Преди да си увелича осигурителната база бях на минимума за длъжността ми.
Има МРЗ, не може да си под нея. Но с твое съгласие може да ти свалят заплатата от 400 на 300 лв. примерно. Има мин.осиг.доход, но не знам да има някакъв минимум за дадена длъжност.

# 129
  • Пловдив
Сигурно аз не се изразявам правилно, не съм много  в час с нещата.
7 месеца преди да изляза в болнични си вдигнах осигурителната база на 1200. Преди това бях на 560 - минимума за длъжността ми. Колко реално съм взимала е отделен въпрос. Сега казват, че не могат законово да ме върнат отново на 560 лева и на същата длъжност. Не искат да плащат осигуровки на база 1200. А пък аз не искам да ме преназначават.
Объркано е...
Има МРЗ, не може да си под нея. Но с твое съгласие може да ти свалят заплатата от 400 на 300 лв. примерно. Има мин.осиг.доход, но не знам да има някакъв минимум за дадена длъжност.

Благодаря!
Проблемът за тях не е в заплатата, а в размера на осигуровките. Аз така или иначе няма да се връщам на работа, няма кой да ми гледа малката.

# 130
  • В полите на Пирин планина
Детски заведения, които не са пълна държавна издръжка са например детските ясли и градини, за които се заплащат такси за издръжката на децата.

Чак никой да не може да изиска списък задецата в частна градина/ясла...че тези заведения да не ги откриват апокрифно... Внимавайте все пак със съветите, че тук повечето питащи вярват на отговорите...

Peace

Denssi намираш се в голямо заблуждение  Naughty
Доста майки след пускане на детето на детско заведение не се върнаха на работа и си ползваха майчинство преди няколко години, а сега НОИ им събира принудително неправомерно получените обезщетения. И те не вярваха, че това е възможно да се случи, ама на - случи се.

# 131
Да така е но това са майките пуснали децата на държавна ясла и градина, аз имам колежка по същото това време пусна детето на частна и тя не връща нищо

# 132
Да така е но това са майките пуснали децата на държавна ясла и градина, аз имам колежка по същото това време пусна детето на частна и тя не връща нищо

И не се е върнала на работа?

# 133
Да добавя:

Процедурата по откриване на частна детска градина е уредена в Закона за народната просвета, правилника за прилагането му, Наредба № 7/25.06.2001 г. По смисъла на закона "частна детска градина" е такава, която е открита или преобразувана по искане на български физически или юридически лица, не е на бюджетна издръжка и ползва собствена или наета материална база. Процедурата има за цел легализиране дейността на частна детска градина. Този вид дейност се осъществява само след разрешение от страна на Министерство на образованието и науката. Разрешението се дава под формата на заповед на министъра на образованието и науката, която се обнародва в Държавен вестник.

и по-долу:

Разпоредбата на чл. 53, ал.1 КСО, съгласно която: “След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.” Следва да се съобрази и разпоредбата на  чл. 52а КСО съгласно която: “Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социал­ни рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица. Съгласно чл. 53, ал. 4 от КСО/ Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г. /: “ Паричното обезщетение за отглеждане на малко дете по ал. 1 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Анализа на преждепосочените нормативни текстове налага извода, че за да бъде изплатено парично обезще­те­ние за посочения срок на майката /осиновителката/, освен изброените по – горе условия, се изисква дете­то да не е настанено в детско заведение – ал.4 на чл.53 КСО.

С чл. 118, ал. 1 от Закона за здравето е предвидено детските ясли да се създават за подпомагане на родителите при отглеждане на деца до тригодишна възраст и за осигуряване на тяхното нормално физическо и психическо развитие, а съгласно Наредба № 26 от 18.11.2008г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, действаща към периода, наста­нени са децата, които са приети от директора/чл.19/.

В КСО липсва легална дефиниция на понятието “настаняване в детско заведение”. При липсата на легална дефиниция на това понятие за целите на социално осигуряване същото трябва да се тълкува не изолирано, а във взаимна връзка с понятието “детско заведение”, като се имат предвид горецитираните разпоредби. Несъмнено детето, прието по надлежния ред, след подаване на писмена молба от родителя му, в детска ясла, включително и в дневна такава, следва да се счита настанено в детското заведение, доколкото е задължено да посещава това детско заведение, да осъществява ежедневен престой там в рамките на работното време през делнични дни и да отсъства само при уважителни причини. Изпълнението на тези условия дава възможност на родителя да не осъществява грижата за детето си лично през посочения период, с оглед изпълняване от него на трудовите му функции. Съобразно изискванията на чл.46 ал.1 от Закона за нормативните актове, разпоредбите на нормативните актове се прилагат според точния им смисъл, а ако са неясни, се тълкуват в смисъла, който най-много отговаря на други разпоредби, на целта на тълкувания акт и на основните начала на правото на Р. Б. До изменението на чл.53 от КСО /ДВ бр.68/2006 г./, в редакцията, обн.ДВ бр.69/2004 г., нормата е предвиждала изплащането на паричното обезщетение да се прекратява “при смърт на детето, при даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка”. След изменението, думите “на пълна държавна издръжка” са отпаднали от нормата и е добавен текст: “както и при отглеждането му от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”. Видна е законодателната воля да се ограничи изплащането на паричното обезщетение само до случаите, когато майката или лицето, ползващо правото, лично и постоянно осъществяват грижите за детето.

# 134
  • София
Здравейте,
аз попадам в хипотезата на застъпеното майчинство. Ползвам отпуск за отглеждане на малко дете в момента, тъй като сина ми навършва 2 години на 18.08.2012 г. и не съм се върнала на работа. От 10.06.2012 г. излизам в 45-дневен болнични за бременност и раждане за второто ми дете. Въпросът ми е касае документите, които следва да подам (ще ги подавам аз лично защото съм самоосигуряващо се лице). Доколкото разбрах освен болнични лист, трябва да подам молба свободен текст за приложение на чл.49 ал.2 КСО, но за първото дете не знам какво да подам и трябва ли въобще нещо да подавам, тъй като реално нищо не се е променило за него, но иначе разбрах, че за него вече ще получавам 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете.
Малко объркано стана, но благодаря предварително за съдействието. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт