Майчинството счетоводно - 49

• 47 470
  • 786
  •   1
Отговори
# 360
  • София-Младост
майчинството за трудов или за осигурителен стаж се зачита. И евентуално отпускът за отглеждане на дете до навършване на 3 г.? Може ли малко да ми разясните или евентуално в кой нормативен акт е уредено това?
И за двете, и за трудов и осигурителен стаж, без ад се внасят осигурителни вноски. Отпуск до 3г.отдавна няма. Отпуска е до навършване на 2г, след това до 8 може да се ползват по 6мсеца неплатен от двамата родители, които също се зачита за трудов и осигурителен стаж.
Нормативно:
Наредба за пенсиите и осигурителнит стаж - чл.38, ал.3
Кодекс на труда

# 361
Момичета, вече съм на работа (нов работодател, нефиктивна работа). При стария само се водих на работа с уговорката, че ще си плащам осигуровките. Сега искам да знам как да разбера, че наистина са ми платени всички осигуровки? Водих се от 01.06 до 19.06.

# 362
  • София-Младост
Момичета, вече съм на работа (нов работодател, нефиктивна работа). При стария само се водих на работа с уговорката, че ще си плащам осигуровките. Сега искам да знам как да разбера, че наистина са ми платени всички осигуровки? Водих се от 01.06 до 19.06.
С персонален код си правиш проверка в сайта на НОИ, но чак другият месец.

# 363
  • Бургас
И аз да попитам нещо.Днес си получих обезщетението /така дългочакано Simple Smile/, та то е първото след 3-те изтекли болнични след раждането на детето.Оттук, до годинката на детето какво трябва да подават от моята работа като документ всеки месец в НОИ?Питам, защото бях задала този въпрос на работеща колежка при нас и тя ми каза, че досега не са имали случай на бременност и ще проучват нещата, но ето че дойде края на месеца и след седмица - седмица и нещо може би ще ходят до НОИ, а все още не знаят какво ще ми подават.

# 364
  • В полите на Пирин планина
И аз да попитам нещо.Днес си получих обезщетението /така дългочакано Simple Smile/, та то е първото след 3-те изтекли болнични след раждането на детето.Оттук, до годинката на детето какво трябва да подават от моята работа като документ всеки месец в НОИ?Питам, защото бях задала този въпрос на работеща колежка при нас и тя ми каза, че досега не са имали случай на бременност и ще проучват нещата, но ето че дойде края на месеца и след седмица - седмица и нещо може би ще ходят до НОИ, а все още не знаят какво ще ми подават.

Само обр.1 след изплащане на заплатите и осигуровките / подава се в НАП, не в НОИ /, но до изтичане на 410-те дни това няма да влияе върху датата, в която ще си получаваш обезщетението от НОИ - това ще става до към 5-6 число на следващия месец.

# 365
  • Варна
Здравейте!

Момичета, вчера моето детенце навърши 2г., а с това и майчинството ми изтече. Тъй като фирмата е в ликвидация и не извършва дейност, не могат да ми пуснат натрупания отпуск, така ли е? Останах единствено аз да се водя във фирмата, по кой член е най-добре да ме освободят? Тези няколко месеца, които имам отпуск дали трябва да ми ги изплатят и заслужава ли си да се съдим с работодателя, за да си ги получа?

Заповедта за освобождаване трябва да е от 22.06.12, нали? И до коя дата трябва да отида да си подам документите в БТ, до 28.06 или 29.06вкл?

Благодаря!

# 366
  • София-Младост
Здравейте!

Момичета, вчера моето детенце навърши 2г., а с това и майчинството ми изтече. Тъй като фирмата е в ликвидация и не извършва дейност, не могат да ми пуснат натрупания отпуск, така ли е? Останах единствено аз да се водя във фирмата, по кой член е най-добре да ме освободят? Тези няколко месеца, които имам отпуск дали трябва да ми ги изплатят и заслужава ли си да се съдим с работодателя, за да си ги получа?

Заповедта за освобождаване трябва да е от 22.06.12, нали? И до коя дата трябва да отида да си подам документите в БТ, до 28.06 или 29.06вкл?

Благодаря!
Принципно след като не можеш да го ползваш са длъжни при прекратяване на ТД да го изплатят, може да не е веднага разбира се. Следи си да е упомената или сума или брой дни в заповедта, а след това се нанася в трудовата книжка на последните страници. В 7 дневен срок отиваш в Бюрото по труда.

# 367
  • Варна
Следи си да е упомената или сума или брой дни в заповедта, а след това се нанася в трудовата книжка на последните страници.

Сума за времето на неизползваната отпуска ли? И броя на дните на неизползваната отпуска?

В 7 дневен срок отиваш в Бюрото по труда.
Работни дни или не?

# 368
  • София-Младост
Следи си да е упомената или сума или брой дни в заповедта, а след това се нанася в трудовата книжка на последните страници.

Сума за времето на неизползваната отпуска ли? И броя на дните на неизползваната отпуска?

В 7 дневен срок отиваш в Бюрото по труда.
Работни дни или не?
Принципно когато се прекратява ТД по средата на месеца примерно, аз лично в заповедта пиша брой на дни. Т.е. в заповедта записвам, че трябва да получи обезщетение по чл.224 от КТ за 25 дни,
Ако ти сметнат сумата педварително записват колко трябав да получиш в пари. Като тази сума буртна, върху нея се удържат осигурителни вноски, данък-не.

Дните са календарни за БТ.

# 369
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Всъщност дните са работни:

КСО

чл.54а
(4) (Отм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., предишна ал. 3, изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 100 от 2010 г., в сила от 1.01.2011 г.) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
1. заявлението по ал. 3 е подадено в тримесечен срок от тази дата;
2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

# 370
  • София-Младост
Приемам забележката:)

# 371
  • Варна
Отново много ви благодаря за разясненията.  Hug

# 372
Здравейте,
Понеже не получих отговор,пак да попитам
Имам следния въпрос. От началото на февруари съм болничен поради рискова бременност. Края на юли ми изтичат тези 180 дена, които се полагат и ще трябва да ходя на ТЕЛК. Понеже ми е препоръчано повече лежане и почти никакво излизане искам да избена ТЕЛК-а и затова мисля да си пусна отпуск до 45- дена преди раждане.
- Това прекъсване на болничния намалява ли майчинството сравнено с това, което бих взимала ако през цялото време съм болничен и си ползвам ТЕЛК-а?
- Как се отразяват всичките тези болнични на майчинството, което ще взимам после? Заплатата ми е от 4 години е една и съща. Непрекъснато чета противоречиви мнения по въпроса.

Много благодаря предварително

# 373
            Моля за помощ Praynig

Може ли да ми изпратите образец декларация и образец молба за отпуск 9 чл.163), КОИТО СЕ НОСЯТ С ПОСЛЕДНИЯ ИЗРАВНИТЕЛЕН БЛ, издаден от педиатъра на бебо.
БЛ ми е до 17.08.2012г, в молбата за отпуск от 18.08.2012 или от 19.08.2012
бебо е роден на 1.05.2012

БЛАГОДАРЯ   bouquet

# 374
            Моля за помощ Praynig

Може ли да ми изпратите образец декларация и образец молба за отпуск 9 чл.163), КОИТО СЕ НОСЯТ С ПОСЛЕДНИЯ ИЗРАВНИТЕЛЕН БЛ, издаден от педиатъра на бебо.
БЛ ми е до 17.08.2012г, в молбата за отпуск от 18.08.2012 или от 19.08.2012
бебо е роден на 1.05.2012

БЛАГОДАРЯ   bouquet
С последния болничен се носи приложение 1. Може да се намери в сайта на НОИ в сектор "Формуляри". От там може да изтеглиш и декларацията от 135-я до 410-я ден, която е след третия болничен. Отпуска по чл. 163 от КТ започва непосредствено след изтичане на третия болничен.

Общи условия

Активация на акаунт