Майчинството счетоводно - 49

• 47 087
  • 786
  •   1
Отговори
# 705
  • София-Младост
Благодаря!! ако може да попитам мажа ми сащо и биэработен
Ако мъжът ви е съпруг се гледа и неговият доход...в случая 0,00 лв.
За повече подробности най-добре е да отидете в Агенция Социално подпомагане по местоживеене и да ви запознаят с възможните помощи.
Не прречи да се запознаете и с
http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135441920

# 706
Здравейте,
възможно ли е майка на дете под 2 г която се е върнала на работа да поиска да ползва остатъка от отпуск за гледане на дете до 2г? Как става това, има ли право работодателят да откаже такъв отпуск?

# 707
Здравейте,
възможно ли е майка на дете под 2 г която се е върнала на работа да поиска да ползва остатъка от отпуск за гледане на дете до 2г? Как става това, има ли право работодателят да откаже такъв отпуск?
Да, може. Не може да откаже ако поне 10ина раб. дни по-рано си пуснете молба. Подават се същите документи като първия път.

# 708
Здравейте,

Привет,
преди навършване на 2-годишната възраст на детето, дори да се е върнала на работа майката може да поиска отново да ползва отпуск за отглеждане на дете до 2г., като работодателят няма право да откаже този отпуск. Майката подава декларация прил.3 за да й бъде отпуснато полагаемото обезщетение от НОИ.
Важно е към момента на поискване на отпускът, дали майката получава обезщетение за отглеждане на дете като работеща майка /т.нар.50% майчинство/, дали отпускът за отглеждане на детето до 2-годишната му възраст не е прехвърлен на трето лице, а също и дали детето посещава детска ясла/градина и дали майката не участва по програми на АЗ "в подкрепа на майчинството" и подобни.
В първият случай в 3-дневен срок от връщане на работа, майката трябва да подаде чрез работодателят си декларация прил.12, за да й бъде прекратено обезщетението, което получава като работеща майка.
Във вторият случай декларация прил.12 се подава от лицето, на което е прехвърлено майчинството.
При излизане в отпуска, майката трябва да отпише детето си от детската ясла/градина, ако то посещава такава, както и ако участва в някоя програма на АЗ, да прекрати участието си.
Поздрави!

# 709
Много благодаря!
забравила съм какви документи се прилагат но ще поровя и ще намеря. Важното е че нямат право да ми откажат, наистина е важно тъй като това ми желание със сигуност ще ги ядоса много. Очаквам след това да опитат да ме махнат от работа изобщо

# 710
  • Пловдив
Много благодаря!
забравила съм какви документи се прилагат но ще поровя и ще намеря. Важното е че нямат право да ми откажат, наистина е важно тъй като това ми желание със сигуност ще ги ядоса много. Очаквам след това да опитат да ме махнат от работа изобщо

На първа страница има линк към необходимите документи.
Другото важно е да знаеш,че майка с дете под 3 г се съкращава само с разрешение на инспекцията по труда

# 711
Имам няколко въпроса по документите, който се подават за да се ползва и втората година майчинство.
    1.В  Прил. № 3 МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 53 от КСО); В НЕЯ В ЧАСТТА да ми бъде отпуснато парично обезщетение за отглеждане на малко дете, считано от ............ 20... г.
Като дата ПЪРВИЯ рожденния ден на детето ли се вписва, като начало на втората година за отглеждане на дете? С каква дата отдолу да е декларацията?
   2.В ЗАЯВЛЕНИЕТО има пак израз Заявявам, че ще ползвам отпуск за отглеждане дете до 2г., считано от ......................................... до ................................ г. Тук отново каква дата трябва да бъде писана ПРИМЕРНО от 03.08.2012/първи рожден ден/ до 03.08.2013, отдолу  датата?
   3.В М О Л Б А-ЗАЯВЛЕНИЕ пише Моля, да ми бъде разрешено да ползвам:отпуск според чл. 164, ал. 1 от КТ за отглеждане на дете до 2 г. родено на ..................... г., в размер на ............... календарни дни за периода от ............... г. до ..............г. включително.Тук какво да пиша Примерно от 3 авг.2012 /Р до 3 авг. 2013 и 366 дни[/color]пак ли рожденните дни
  4.ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските отдолу с каква дата да е ?
 Само да кажа, че според Заявления-декларации по чл. 50 и 51 Дата на прекратяване изплащане на обезщетението, определена от системата: Е ПРИМЕРНО 05.8.2012 г. /т.е. два дни след рожденната дата/.От тук ли /05.08/следва да върят обезщетенията за втората годинка?Т.е всички декларации и документи да започват от 06.08.2012?
Съжалявам, че сигурно задавам елементарни въпроси, но сама се боря да ги попълвам, всички бързат да излизат отпуска, няма кого да попитам, а ми е важно, защото трябва да ги предам, защото наближава рд и мога да пропусна сроковете.

Последна редакция: вт, 24 юли 2012, 00:51 от viola2003

# 712
Здравейте момичета, не знам от къде да започна и какво да питам, толкова много въпроси имам в главата си. Бебето ми е на 1 г 4м искам след 2 месеца да се върна на работа. Отивам аз като коректен служител да говоря с мениджъра си и какво получавам отсреща - ама аз те очаквах след 2те години, трябва да ти намалим заплатата, осигуровките....ама то и работа няма за теб, взехме едно момиче за част от твоята работа, за много малко пари, ама махнахме много хора и тн и тн.
Буца застана в гърлото ми с 240 лв и заплатата на мъжа ми едвам се оправям, какво остава да остана без работа. Обида, горчилка и тн.
Опита се да ми каже да си търся работа,  може би за да не ми плащат обезщетение или да се налага да ме върнат на работа и след това да ме принудят да напусна с ниска заплата и кофти позиция. Дайте съвети моля, как да процедирам. Знам за обезщетенията, че трябва да питат инспекцията по труда, но дайте ми съвети как е най-добре да действам. Ще имам и още въпроси, но по натам. За сега това.

Благодаря предварително !

# 713
Нямат право да не върнат на по- ниска позиция и заплата или на същата или на по- висока, ако се опитат сезирай БТ Wink

# 714
Здравейте момичета. Много моля, който е по-запознат каже как е по-добре от гледна точка на бъдещото обезщетение за майчинство- да се работи през цялата бременност и да се излезе болничен за 45-те дни преди майчинство или да се излезе болничен по-рано??
Една приятелка ми каза, че е работила до 45 дни преди термин с надеждата да взема по-голямо майчинство, а сега нейни колежки, които не са останали до края вземали по-високо обезщетение. На мен ми звучи нелогично, но реших да питам за вашето мнение.

# 715
  • София-Младост
Здравейте момичета. Много моля, който е по-запознат каже как е по-добре от гледна точка на бъдещото обезщетение за майчинство- да се работи през цялата бременност и да се излезе болничен за 45-те дни преди майчинство или да се излезе болничен по-рано??
Една приятелка ми каза, че е работила до 45 дни преди термин с надеждата да взема по-голямо майчинство, а сега нейни колежки, които не са останали до края вземали по-високо обезщетение. На мен ми звучи нелогично, но реших да питам за вашето мнение.
Зависи, ако 18 месеца преди месеца, в който ще бъде издаден болничният е на постоянна заплата няма да има разлика дали ще е в болничен или на работа.

# 716
  • софия
Здравейте, в болнични съм от 1-ви юни поради рискова бременност, първият болничен е от 1 юни до 4 юли, болничният е внесен в нои в петък (по думите на отдел "Човешки ресурси"), но до този момент при проверка с персоналния код на сайта не е отразено нищо, стоят си данните от болничните за предната ми бременност. Знам, че срока за изплащане на обезщетения е 15 работни дни, но не би ли трябвало да е отразено поне , че боничния е внесен и с обработва, кога би трябвало да се появят новите данни, непосредствено преди изплащането ли? Благодаря ви предварително!

# 717
  • Варна
Здравейте!

Терминът ми е на 15.02. Правилно  ли изчислявам, че на 02.01 ми е 45 дни преди раждане? И по-важния въпрос, колко дни имам право на болничен преди тези 45 дни? Т.е. на коя дата може да ми се издаде първият болничен? И за да изляза в болничен, колко дни трябва да ме водят на работа преди да го направя?

Благодаря!

# 718
Здравейте на всички отзивчиви момичета!Благодаря ви,че ви има.Имам следния въпрос-а счетоводителката е в отпуск и не зная как да процедирам.Детето ми вчера стана на 2 год. и не  е  приет на ясла.Мога ли да ползвам неплатен отпуск от работа,закъсняла ли съм и имат ли право да ми откажат?На трудов договор съм в частна фирма,но няма да се връщам там на работа.И това ,че съм в неплатен отпуск ще повлияе ли негативно на класирането ни за ясла?Ще съм много благодарна някой да ми отговори. Praynig

# 719
  • София-Младост
Здравейте на всички отзивчиви момичета!Благодаря ви,че ви има.Имам следния въпрос-а счетоводителката е в отпуск и не зная как да процедирам.Детето ми вчера стана на 2 год. и не  е  приет на ясла.Мога ли да ползвам неплатен отпуск от работа,закъсняла ли съм и имат ли право да ми откажат?На трудов договор съм в частна фирма,но няма да се връщам там на работа.И това ,че съм в неплатен отпуск ще повлияе ли негативно на класирането ни за ясла?Ще съм много благодарна някой да ми отговори. Praynig
За неплатен за дете до 8г. възраст по принцип молбата се подава 10 дни преди самото ползване. Отпуска не влияе на класирането.

Общи условия

Активация на акаунт