Майчинството счетоводно - 49

• 47 044
  • 786
  •   1
Отговори
# 735
  • София-Младост
Момичета, записвам се да следя темата. Терминът ми е Януари и съм сиурна, че ще намеря доста полезна информация при вас.
И ако не възразявате, нека попитам нещо. Всички казват, че ако се ползва непрекъснат болничен преди раждането и по-добре, отколкото разпокъсано- един месец болничен, после на работа, после пак болничен. Но не разбирам защо това е така. Някоя от вас би ли се навила да ми обясни?
Нали за база се взема всеки един от 18-те месеца? Защо да е по-добре да си бил в болничен, вместо на работа?
Принципно, ако тези 18 месеца ти влизат и в базата за изчисление на обезщетение за бр. и раждане няма значение. Както и няма особено значение, дали си в непрекъснат или разпокъсан...но зависи пак от дохода, на база на който се изчислява обезщетението.

# 736
Имам въпрос и ще съм ви много благодарна, ако коментирате.

Така... майчинство съм. Преди да родя работех на две места. Дойде време да ми бъде изплатен 45-дневния болинчен преди майчинството. Едната фирма първа внесе в НОИ болничния, тогава е получила писмо, за представяне на допълнителен документ, този док. не е представен и отговорът е следният:
Актуален статус на документа: Отказан 
Разпореждане за отказ № ... МОТИВИ:
ИЗПРАТЕНО ПИСМО ЗА ДОКУМЕНТИ УТОЧНЯВАЩИ ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ НА ЛИЦЕТО, НЕПРЕДСТАВЕНИ В СРОК В ТП НА НОИ. ПРЕЦЕНКАТА Е ИЗВЪРШЕНА НА ОСНОВАНИЕ НА ЧЛ.15, АЛ.4 ОТ НИИПОПДОО.
Преди 3 дни и другата фирма е представила в НОИ болничния, но отговорът от НОИ е следният:
Актуален статус на документа: Спряно производство            
Разпореждане за спиране на производството № ... (Предполагам това е вследствие от идентичния болничен от първата фирма)

Какво означава това??? Че няма да получа никакви пари ли??? Sad

# 737
  • София-Младост
Имам въпрос и ще съм ви много благодарна, ако коментирате.

Така... майчинство съм. Преди да родя работех на две места. Дойде време да ми бъде изплатен 45-дневния болинчен преди майчинството. Едната фирма първа внесе в НОИ болничния, тогава е получила писмо, за представяне на допълнителен документ, този док. не е представен и отговорът е следният:
Актуален статус на документа: Отказан 
Разпореждане за отказ № ... МОТИВИ:
ИЗПРАТЕНО ПИСМО ЗА ДОКУМЕНТИ УТОЧНЯВАЩИ ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ НА ЛИЦЕТО, НЕПРЕДСТАВЕНИ В СРОК В ТП НА НОИ. ПРЕЦЕНКАТА Е ИЗВЪРШЕНА НА ОСНОВАНИЕ НА ЧЛ.15, АЛ.4 ОТ НИИПОПДОО.
Преди 3 дни и другата фирма е представила в НОИ болничния, но отговорът от НОИ е следният:
Актуален статус на документа: Спряно производство            
Разпореждане за спиране на производството № ... (Предполагам това е вследствие от идентичния болничен от първата фирма)

Какво означава това??? Че няма да получа никакви пари ли??? Sad
Ще получиш, ако имаш право на обезщетение...но докато фирмите не си оправят документите и не видиш статус Обрабокка няма да има нищо.

# 738
  • Пловдив
Плодчe,защо не са представили документа от първата фирма?След като се оправи всичко ще ти изплатят обезщетението

# 739
Здравейте,

Доста ми е объркано това с майчинството и дано може някои да ми помогне  Simple Smile

Назначена съм на трудов договор от 01.03.12 г. до преди това бях студентка редовно обучение. Терминът ми е на 15.03.13 г. и ще имам само 1 г. трудов стаж.

Въпроса ми е дали ще получавам някакво майчинство?

за да взимаш 2 г майчинство трябва да имаш 12 м осиг стаж и да работиш
ти в момента на издаване на 45 дневния болничен преди термин няма да имаш стажа,но в момента,в който го направиш ще започнат от НОИ да ти изплащат обезщетение
ако си студент редовно има помощ 2880 лв

Здравей,

Благодаря за бързия отговор! Simple Smile Вече не съм студент, затова тази вид помощ отпада.

Имам и още един въпрос - 90% от това на което ме осигуряват ли ще взимам или минамалната?
Това което разбрах от поста ти е, че 45 дневния болничен ще съм на минимална, а след това?

Благодаря отново!

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 14:48 от goodly_nan

# 740
Здравейте! Сега получих извлечение от банката, че ми е изплатен отпуск за юни, но нещо сумата ми се стори странна, както и тази за май  newsm78. На каква база се изчислява платеният отпуск след майчинство? Последно отработени 10 дни имам през октомври 2009г мисля, отпускът на база нетото или брутото от тогава се изчислява?  Rolling Eyes
Малката навърши 2г на 15 май, от 16 съм в отпуск и за май месец получих 144лв, видях в сайта на НОИ, че за май осигурителният ми доход е 246лв. Нищо не схващам  ooooh! Rolling Eyes Може ли малко помощ от вас?  Praynig

# 741
Ала-Бала, Елфита, благодаря за коментарите Hug Hug

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 14:45 от Плодчe

# 742
  • София-Младост
Здравейте! Сега получих извлечение от банката, че ми е изплатен отпуск за юни, но нещо сумата ми се стори странна, както и тази за май  newsm78. На каква база се изчислява платеният отпуск след майчинство? Последно отработени 10 дни имам през октомври 2009г мисля, отпускът на база нетото или брутото от тогава се изчислява?  Rolling Eyes
Малката навърши 2г на 15 май, от 16 съм в отпуск и за май месец получих 144лв, видях в сайта на НОИ, че за май осигурителният ми доход е 246лв. Нищо не схващам  ooooh! Rolling Eyes Може ли малко помощ от вас?  Praynig
АЗ пък не разбрах тази сума 144 НОИ или работодател я превежда. Тези 246 осиг. доход на един или на два реда са? Отпуска се изчислява на база брутното възнаграждение от предходен месец, в който работника или служителя има отработени най-малко десет работни дни

# 743
Здравейте!
Имам един въпрос. Прочетох, че при "Застъпване на майчинства според
Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето."
Трябва ли с 45 дневния болничен да подам и някаква декларация, с която да заявя това си желание - обезщетението да е като при първото дете, или това става автоматично.
Благодаря предварително!

# 744
Здравейте! Сега получих извлечение от банката, че ми е изплатен отпуск за юни, но нещо сумата ми се стори странна, както и тази за май  newsm78. На каква база се изчислява платеният отпуск след майчинство? Последно отработени 10 дни имам през октомври 2009г мисля, отпускът на база нетото или брутото от тогава се изчислява?  Rolling Eyes
Малката навърши 2г на 15 май, от 16 съм в отпуск и за май месец получих 144лв, видях в сайта на НОИ, че за май осигурителният ми доход е 246лв. Нищо не схващам  ooooh! Rolling Eyes Може ли малко помощ от вас?  Praynig
АЗ пък не разбрах тази сума 144 НОИ или работодател я превежда. Тези 246 осиг. доход на един или на два реда са? Отпуска се изчислява на база брутното възнаграждение от предходен месец, в който работника или служителя има отработени най-малко десет работни дни
Ала-Бала, извинявам се, ако не успявам ясно да формулирам и обясня.  Blush
10 отработени дни имам през октомври 2009, през същия месец имам и болничен /не знам дали е от значение/. В сайта на НОИ за октомври ми пише това:
10   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица   22   368.16
10   Пенсия, болест и майч., тр. злоп. и безработица      47.78

От 16 май 2012 съм в платен отпуск, до края на месеца са 11 работни дни, за които получих от работодателя 144лв, в сайта на НОИ за май 2012 осигурителния ми доход е 246лв /на един ред го пише/
За отпуска за целия юни месец днес получих превод 276лв  Tired
По мои сметки нещата би следвало да стоят по различен начин, но не знам дали аз смятам правилно или това, което получавам наистина е правилно.  Rolling Eyes ooooh!

Още веднъж Благодаря! Hug  bouquet

# 745
Здравейте!
Имам един въпрос. Прочетох, че при "Застъпване на майчинства според
Чл.49 ал.2 от КСО
При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето."
Трябва ли с 45 дневния болничен да подам и някаква декларация, с която да заявя това си желание - обезщетението да е като при първото дете, или това става автоматично.
Благодаря предварително!

По принцип става автоматично. Като получиш превод за болничния за 45 дни и ти се стори по-малко обезщетението може да пуснеш едно заявление за преизчисление.

# 746
Здравейте!
Ако детето навършва 2 год на 25. юли, кога трябва майката да е  на работа? На 25.юли или на 26. юли?
Благодаря!

# 747
  • Пловдив
Здравейте!
Ако детето навършва 2 год на 25. юли, кога трябва майката да е  на работа? На 25.юли или на 26. юли?
Благодаря!

на 26 ти юли трябва да е на работа

# 748
  • Пловдив
Благодаря за отговорите на предишните ми въпроси! Пак имам питане, но не е свързано с майчинството. Просто никъде не намерих точното инфо.
От август месец ще съм безработна. Искам да си внасям сама здравните осигуровки- нямам фирма, не съм земеделски производител и т.н. Какви документи трябват и какво изобщо трябва да направя?

# 749
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Благодаря за отговорите на предишните ми въпроси! Пак имам питане, но не е свързано с майчинството. Просто никъде не намерих точното инфо.
От август месец ще съм безработна. Искам да си внасям сама здравните осигуровки- нямам фирма, не съм земеделски производител и т.н. Какви документи трябват и какво изобщо трябва да направя?

Подавате в НАП - Декларация образец № 7 "Данни за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителни вноски" (има я в сайта на НАП)
http://nap.bg/page?id=204
И след това всеки месец си внасяте здравните осигуровки като безработна (докато сте безработна)...в момента сумата е 16.80лв.

Общи условия

Активация на акаунт