АФК ~140~Колкото по-горчиво е миналото,толкова по-сладко е бъдещето.

• 32 107
  • 727
  •   1
Отговори
# 675
Фeрда има ли още нещо за превод да го погледна че като гледам ти си превела много неща  Hug Hug

# 676
  • в подножието на планината
Ох, не знам какво става тази вечер,  не мога да вляза в темата ! #Cussing out

Диде, благодаря за клипчетата !  bouquet  bouquet  bouquetВтората песен ми е любима! Heart Eyes

Ферда, благодаря   bouquet  bouquet  bouquet

Лека нощ и приятни сънища! Hug

# 677
Ферда, благодаря.   bouquet Съгласна съм с теб за Гюлсюм. Peace

Диди, клипчетата ти са страхотни.  Hug  Песента на Желко Йоксимович е писана за ФЕмир направо.  Heart Eyes Много силен текст. Peace

# 678
Наде, Снеже, Звезде благодаря ви  Hug Hug Hug

# 679
  • 14°25´17˝ ... някъде по линията...
Ох, не знам какво става тази вечер,  не мога да вляза в темата ! #Cussing out

Оххх, това ли било - значи не моят нет е виновен. Направо си е мъчение, страниците не ми се отварят или трудно, не мога да цитирам, а докато допълвах назад ми блокира...  Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Снежииии, ужасно се извинявам, много съм бавна, даже не знам, дали днес ще успея да преведа твоите диалози.  Embarassed Но сцената с пияната нещастна Гюлсюм ми беше интересна и исках да я преведа... Знам, че си толерантна и ми се искаше да ти угодя, но май наистина няма да е днес.

# 680
Мамче, тоя да не е турският певец, дето ги представи на Евровизия?

Явуз, като го гледам как реже ябълката, смятам, че, ако докопа Емир, ще го направи на парчета.
Shocked Mr. Green
Да,маме,Сан Бономо. Hug

Голям сладур е. Peace Hug

Снежииии, ужасно се извинявам, много съм бавна, даже не знам, дали днес ще успея да преведа твоите диалози.  Embarassed Но сцената с пияната нещастна Гюлсюм ми беше интересна и исках да я преведа... Знам, че си толерантна и ми се искаше да ти угодя, но май наистина няма да е днес.

Няма проблем.  Hug Hug Hug

Лека нощ и от мен. Hug Hug Hug

# 681
Ох Боже, това не се ли е публикувало... чак сега видях.  Close

Фeрда има ли още нещо за превод да го погледна че като гледам ти си превела много неща  Hug Hug

О-оо, много има още - сцените на ФЕмир, тази които поиска Снежи (Фериха и Ханде в университета, Фериха и Гюлсюм) - каквото си поискаш!
Аз се страя да е подробен превод и става бавно. Също можеш да видиш, къде имам грешки и пропуски и да ме поправиш - бъди спокойна, няма да се сърдя, напротив, благодарна ще съм ти!  Hug

Аз може би за днес ще приключа, че нетът ми започна да засича и трудно качвам. Ще видя още малко, де...

# 682
Лека нощ,девойки Hug Hug Hug
Лека и от мен Hug Hug
Ферда, newsm51 newsm51 newsm51 spoko
Дидеееееееееее newsm10  love001
Момичета,дано утре всичко с бг мама е наред. Peace

# 683
Фериха и Ханде в унито:
Х-Виж го само колко жалък изглежда само.Не се ли разбрахте с Емир по въпроса с Едже все още ?
Не говорихте с Емир открито, открито.
Ф-Няма нещо което да не знае, знае какво чуствам.
Х-Добре, и ти знаеш какво чуства той какъв е проблема ?
Ф-Проблема..Виж аз знаех че Емир не изпитва нищо към теб.Бях дори и убедена.
Не се страхувах от теб.
И от Джансу не се страхувах.
Дори и от Руя не се страхувах защото никога няма да са нищо за Емир.
Х-Но Едже...
Ф-Много е трудно да дам отговор , но аз се страхувам от Едже, Ханде.
Те са партинори работят заедно (неможах да я разбера докрай  Sad) Сега пък има и друга беля дори с нея се борят двамата.
Х-Не преувеличаваш ли малко ?
Ако искаха щяха да построят своя свят заедно.Но да Едже е оставила Емир преди време, тя не нищо повече от старото момиче.
Ф-Но това не е свързано с това дали Едже е старото момиче.Емир до нея се смее.Тя разсмива Емир,
успокоява го сега се ядоса заради този Явуз който е пред него и иска да предпази Едже.
Страхувам се от Едже.

# 684
Диди, супер си, благодаря!   bouquet

Е: Добре ли си?
Ф: Не знам. Да се сърдя ли на Гюлсюм, да я съжалявам ли, какво да правя. Какво да правя за това, че не мога да си отговоря... Не знам...
Е: Извинявам се!
Ф: Не разбрах...
Е: Бях ти много ядосан, затова намерих убежище в гнева си. Рюя, Едже... Не можех да помисля за това как това изглежда отстрани... Не исках да мисля. Дойдох без да гледам.
Ф: Проблемът не е в това как изглежда отвън/отстрани. Мен ме изгаря случилото се вътре в нас (между нас).
Е: Та какво се промени вътре в нас? Най-лошите ни дни, най-големите ни разправии. Какво е променено вътре в нас?
Ф: Всичко дойде и си отмина.
Е: Всичко дойде и си отмина. Ти...
Ф: Емир, ти знаеш защо останах в дома ни...
Е: Защо остана?
Ф: Като магаре знаеш защо останах, защо ме подложи на мъчения? Толкова ли беше важно да чуеш нещо, което така или иначе всъщност знаеш?!
Е: Защо остана?

Целуват се. Чува се хеликоптера.

Е: Хеликоптер...
Ф: Я, колко наблизо идва...
Е: Не искам да чувам, да усещам нищо друго, освен тебе!

Лека нощ от мен!

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 00:40 от Ferda Valkyriata

# 685
Фериха и Гюлсюм:
Г-Фериха.
Ф-Мога ли да вляза ?
Г-Разбира се.
Ф-Аз много мислех дали да дойда тук или да не дойда.
Но реших да дойда и да поговоря с теб.
Г-Мислих че след нещата които станаха вчера повече няма да ме погледнеш.
Да седнем ли ?
Тоест аз днес дойдох при теб помислих че не отваряш вратата
Ф-Бях в у-ще.
Гюлсюм и преди ти го казах ти неможеш нито да си ми враг нито чужд човек.
Г-Но аз ти направих злина.
Ф-И аз дойдох да питам затова.
Защо Гюлсюм ? Защо действаш зад гърба ми ?
Г-Исках да ме разбереш.
Исках вече да разбереш за моето положение.Ядосах се и толкова.
А може би и ти завидях, като видях че продължаваш да си до Ханде (да са приятелки) неможах да сдържа гнева си Фериха.
Ф-Но това не си ти.
Ти неможеш да направиш тези неща.
Г-Когато човек иска нещо понякога излиза от своя собствен образ.
И аз излезнах сама от самата себе си.
Но не стана и като бях себе си , не стана и като изгубих себе си.
Ф-За да те разбера се помъчих , но немога, немога защото нещата които се страхуваме да загубим са много различни.Но аз искам старата си братовчетка.
Искам старата си братовчетка онова сладко момиче с доброто сърце спокойното момиче.
Г-Доброто сърце, спокойното, сладка...удряй по вратата никой отваря в един момент.
Корай и аз се развеждаме Фериха.Тоест тази къща (неможах да я разбера)..
Свърши.Пътя е към село това е.
Ф-Тази къща никога не беше твоя ти много добре знаеш..
Едиствения път селото ли е ? Пък и това е прекалено.

Последна редакция: нд, 27 май 2012, 01:02 от Дидзzз

# 686
Фериха и Емир вечерята:
От телевизора-Ние продължаваме екипно да работим.Понякога неможем да се забавляваме.
Но купона винаги продължава.
Ф-Ако си свършил ще затвориш ли това ?
Е-Аз исках Едже да се появи пред телевизията, хем слуховете за да се прекратят, хем да няма приказки че сме заедно.
Ф-Не исках да си откровен..Само се чудя тази ненужност докога ще продължи ?
 Е-Докато онзи мъж не спре да се занимава с мен.. до тогава ще продължи.

# 687
Имам среднощна изненада - специално за Надето, нооо който иска може също да се ограмоти...  Wink Laughing

Нали ви казах, че попитах в арабската тема за целуването на ръка. Оказа се, че някои от турската тема четяли там и ми отговориха, така че ето най-подробно:

Привет селам мерхаба по комшийски , момичета Hug.

Знаете от време на време прuтичвам по терлици от TR тема Mr. Green Wink hahaha. Tа да се изкажа и аз за целуваката, ако може Embarassed ... Това го бях пускала преди години в др подфорум. Дано инфото е от полза.

Страхотна неделя на всички Praynig Peace Hug
Цитат на: bz
« #351 Вт., 26 Ян. 2010, 17:02 »

За целуването на ръка на по-възрастните (с разсяснението,че не обобщавам, че има винаги и хора, коuто не следват тази традиция, или си имат техни си някакви правила):
1   Значи първо започвам с изключенията, че има много консервативни u стриктнu жени , който са покрити в чaршафи или в шлифери; тe НЕ СЕ ЗДРАВИСТВАТ дори ... с който и да мъж. Te не подават ръка за здрависване Ha xopa от др. пол и не разрешават да им се целува ръка от хора,к/о не са uM mahram=махрам(т.е. не  са им разрешени: близки роднини, синове, дъщери, внуци, брат9, сестри etc. ...примерно целуваки между братовчеди(MoMu4e-MoM4e) след определена възраст не се поoщрява, целувки/здрависване между снаха и brother-in-law също etc.).  Те не биха целунали ръката на чичото на мъжа си (което си е съвсем в реда на нещата за тукашните традиции), НО биха целунали eDuHcTBeHo на празник(Bayram), eDuHcTBeHo ръката на свекър си!

2   Дъщeря/син целува ръка на майка си/ баща си по повод и без повод

3   Брат/сестра целува ръка на батко си/кака си – тук вече по Байрамите, или ако не са се виждали отдавна.

4   Напълно нормално е булката в семейството да целува ръцете на всички подред : свекърва, свекър, лели,стринки, чичовци, баби, дядовци.

5   В повечето случаu, ако някой е дошъл на гости и е по-възрастен или около годините на вашите родители се предполага да му/и целунете ръката.

6   По Байрамите няма начин и да не искаш да целувашрака – ЦЕЛУВАШ, няма измъкване.

7   На чужденките булки/зетьове не се налага такова напрежение за целувки, все пак те не са от TR, те са чужденци; но на всички местни им става мило и драго, и се умиляват , ако чужденец им почетe традицията.

Целуването е точно така : първо ръката, след това се допира до челото. След което следваT целувки по бузитe (ако са по-близки хората) :
- по двете бузи: дясна до дясна, лява до лява;
- или 4 пъти--> дясна до дясна, лява до лява, лява до лява , дясна до дясна ;
Накрая може да се вземат 2 по 2 дланите и да се каже специална молитва(dua) u накрая се "измива" лицето  с дланите като след молитва.

Това е израз на уважение към по-възрастния човек като такъв.  Все още я има тази традиция и у нас в БГ(по бвреме Сизрни заговезни = седмицата на/за Прошки -  http://selo.bg/photos/data/media/4/2.jpg ). Впечатлението, с което аз съм останала за сега, е че именно традиции като тази в повечето случай помагат на млaдото поколение тук в TR да се държат учтиво и с почит към по-възрстания.
http://serpito.com/wp-content/uploads/bayram_el.jpg
http://www.haberturk.com/2008/04/21/kuturesim/gulel.jpg = prezidenta Gul i prezidentshata – celuvat raka na edna baba
http://www.gercekgundem.com/img/news/bayramlasmaelopmek.jpg

**разбира се не се целува ръката сутрин, обед и вечер всеки божи ден 

« #357 Вт., 26 Ян. 2010, 17:46 »
....
Приближавнето на ръката до челото (в някои арабски/магребски/азиатски страни) и накрая до гърдите(сърцето) е символ на почитане на Господ. (ex. :В Индия докоскането до челото е като докосването на 3-тото око, а докосването до сърцето/гр.кош е символ на беузлсовната любов.)

В Islam-а, челото е символ на съдбата (както когато мюсюлманите се молят докосват челата си до змеята(т.е. преклaнят глава пред Бог), така и при показване уважение/почитание/cMupeHue (или искане на благословия oT) към възрacTния човек, се докосва ръката до челото; на практика този жест казва "предoставям вu добродетелитe си и поверявам себе си на благословията ви".  
http://www.haber3.com/images/gallery/10090/2.jpg

# 688
Емир и Фериха след отвличането на Едже:
Е-Добре права си.
Ф-Да но дори това че съм права не те спира.
Няма и да те спре..нали ?
Жената твоя глас го брои за нулев (не съм сигурна).
Ти отиваш и оправяш нейните проблеми и нито за момент не мислиш за мен.
Е-Фериха това не защото не мисля за теб това е нещо различно.
Не очаквам да го разбереш и без това.
Ф-Аз разбирам всичките опасности твои като на изуст ги разбирам.
Какво е това.
Война нали ?
Срещу теб има силен мъж и ти неможеш да се оставиш затова.
Е-И ти не бягай тогава.И ти не бягай.

На сутринта (леглото) :
Ф-Добро утро.
Е-Знаех си..
Ф-Значи знаеш защо останах
Е-Сега знам защо ми прости.
Ф-Знам че повече няма да изживеем същите неща.
Е-Вече знам че ще те изслушвам.
Ф-Вече знам че ще говоря с теб.
Е-Обичам те.
Ф-И аз те обичам.

# 689

За преводите,много сте мили  Hug Hug Hug
  Исках още вчера, но както доста от вас са се оплакали-имам проблеми с форума и влизането #2gunfire #2gunfire #2gunfireДано не съм закъсняла  Praynig Praynig

Благодаря!!!!

Общи условия

Активация на акаунт