Как се живее без любов?

• 29 551
  • 482
  •   1
Отговори
# 345
Има един популярен статус на съвременното семейство, който е "разделени". Принципно може и да има някаква юридическа стойност (докато се финализира развода), но има разделени двойки, които просто са разделени без да са в процедура на развод. Бракът е запазан, но всеки си живее собствен живот. Доста е популярно това. Имам такива познати, които са разделени вече седем години и ми казват, че нямат причина да се развеждат. Имат си дете, мъжът се изнесе от семейния апартамент и живее отделно, грижи се за детето и за майката, но е честен и се махна. Честен и пред себе си, че търси щастието си по свой път. Твърди, че при добра причина ще се разведе, но аз нещо се съмнявам. Просто са разделени. И това го има. Може пък да ви трябва малко въздух, понякога става нетърпимо и малка почивка действа освежаващо.
 Peace

# 346
Стига драми, не бъркайте икономическата зависимост със запазването на семейството.

Никой не говори за икономическа зависимост, Рокси, а за живот по инерция и липса на подкрепа от най-близките дори.

# 347
  • Варна
По скоро цена, която трябва децата да плащат не приемам.

О, да. Но зависи каква е точно цената, която трябва да платят децата. ЧеКа го е написала преди много страници, съвсем кратко и ясно. Ако цената, която трябва да платят децата, е почти постоянно тъжна, раздразнена, вглъбена, нервна майка? Струва ли си? Защото не всеки може да е достатъчно пълноценен родител, щом трябва ежедневно да се справя с основен дразнител - неуспешното си партньорство. Когато неудовлетвореността не пречи на родителството, всичко е ясно - правим жертвата, проявяваме неизбежната родителска отговорност. Въпросът е какво правим, ако не ни се получава? Ако и да липсват скандали и шумно проявен семеен тормоз? Защото децата не страдат, защото някой от родителите им е нещастен, а защото считат, че не получават това, което им се полага (права си, Андариел!), особено от мама.

Кураж, К-А-М!
И друго - съветите "поговорете си", "пробвайте" - а дали не е правено вече, щом стар потребител отваря подобна тема тук, а по принцип не философства в СО?

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 01:24 от Ментова

# 348

О, да. Но зависи каква е точно цената, която трябва да платят децата. ЧеКа го е написала преди много страници, съвсем кратко и ясно. Ако цената, която трябва да платят децата, е почти постоянно тъжна, раздразнена, вглъбена, нервна майка? Струва ли си?
Зависи какво е направила тази майка, за да не е почти постоянно вглъбена, тъжна и раздразнена. И тук изобщо не става дума само за неудовлетворение от мъж. Не знам защо се мисли,че това е най голямата драма на една жена, която може да и се случи и с която трябва да се справя. Все едно с нищо друго, което да я натъжава или кара да се чувства безпомощна , а да се налага да изглежда силна и подкрепяща през детето си не и се случва в живота. Да, не знам какво е да си безразличен и да живееш с някого, защото аз съм такъв човек с бурни чувства, обич- омраза и смяната им , такива неща, обаче пък знам много добре какво е да ти се иска да си умрял, да не знаеш какво да правиш, да ти се пълнят очите само като си помислиш за детето си , да няма никой който може да те подкрепи в такъв момент, колкото и да те обича и ти да сложиш най голямата си усмивка и да продължаваш да правиш това, от което се нуждае детето ти и само да се молиш чудото да стане.
Един мъж пък да е такъв фактор, че да ти се срине психиката до степен да не можеш да бъдеш пълноценен родител, да си в постоянна унесеност и мъка?! То трябва да става дума за съзнателно и целенасочено малтретиране от негова страна ( психически или физически). За останалото все ще си намериш някакви варианти, в които ако не бликаща от щастие, поне уравновесена да се чувстваш.

Иначе си признавам, че не знам и не мога да си представя какво е това няма скандали, не си говорим обаче не се понасяме. Егати и съскането е това. Може би защото мен скандали не ме плашат, секса след скандал е много ободряващ, а като съм ядосана съм изглеждала много секси според мъжа ми.  Twisted Evil

# 349
  • Варна
Не знам защо се мисли,че това е най голямата драма на една жена, която може да и се случи и с която трябва да се справя. Все едно с нищо друго, което да я натъжава или кара да се чувства безпомощна , а да се налага да изглежда силна и подкрепяща през детето си не и се случва в живота.

Не, не си го и мисля, защото съм абсолютно съгласна с теб, че най-голямата драма на една жена е да се тревожи за проблем, свързан с детето ѝ. И със здравето. Но тогава подобни теми не са на дневен ред.
Ако други проблеми може да се разрешат сравнително бързо - в работата, в обкръжението, когато става дума за нежеланието да се прибираш вкъщи, е друго - като безкрайна каторга ти се вижда, предполагам. Не всеки може да се дистанцира от постоянен дразнител, от безкрайна тягостна перспектива, за да даде по-доброто от себе си на детето си. Аз за тези случаи говоря.
Да не говорим, че детето може да реши, че то е виновно за всичко и да мисли, че не заслужава адекватно отношение.

# 350
По мое мнение няма нужда да се пита как се живее без любов, защото много малко хора изобщо са в състояние да обичат някой друг освен себе си през целия си живот истински. Но пък не пречи да се оплакват, че не им е весело и да обвинят липсата на коса, хобито или случайността за това.  Wink

И аз мисля така. Любовта се случва когато човек има нужда да я даде и, съответно, да я приеме. И това за радост не е свързано с външния вид, а с нагласата да обичаш...

По принцип съм много против да се отричат чувства само заради наличие на визуални особености. Смятам, че всеки човек, независимо как изглежда, трябва някога в живота си да даде и приеме любов, за да живее...

# 351
Всеки проблем ти се струва по-малък само когато имаш по-голям.
Това е закономерност.
И това,че авторката няма по-голям проблем,не прави този,който има по-малък.

# 352

И аз мисля така. Любовта се случва когато човек има нужда да я даде и, съответно, да я приеме. И това за радост не е свързано с външния вид, а с нагласата да обичаш...
По принцип съм много против да се отричат чувства само заради наличие на визуални особености. Смятам, че всеки човек, независимо как изглежда, трябва някога в живота си да даде и приеме любов, за да живее...

Такъв мит е, че на красивите жени им е лесно! Спомнете си филма "Малена"...буквално я накълваха и линчуваха заради красотата й. Трябва да имаш нагласата за любов за да ти се случи, съгласна съм с Мишона!  Peace

# 353
Това е закономерност.
Което и не значи, че всеки проблем трябва да те докарва до състояние на почти постоянно тъжна, раздразнена, вглъбена, нервна майка. Да си възрастен означава точно това - да можеш да си дадеш сметка този проблем понеже ти е личен наистина ли е толкова голям, и наистина ли не можеш да се справиш. Ако всеки рухваше при всеки проблем и ставаше неадекватен родител какво щеше да стане. По някой път трябва да погледнеш малко по далеч от носа си, за да видиш нещата отстрани и трезво, вместо да циклиш на едно място и да ревеш колко си нещастен.

# 354
  • Бургас
ако човек можеше така рационално и неемоционално да решава проблемите си, нямаше да има нещастни хора.

# 355
Това е закономерност.
Което и не значи, че всеки проблем трябва да те докарва до състояние на почти постоянно тъжна, раздразнена, вглъбена, нервна майка. Да си възрастен означава точно това - да можеш да си дадеш сметка този проблем понеже ти е личен наистина ли е толкова голям, и наистина ли не можеш да се справиш. Ако всеки рухваше при всеки проблем и ставаше неадекватен родител какво щеше да стане. По някой път трябва да погледнеш малко по далеч от носа си, за да видиш нещата отстрани и трезво, вместо да циклиш на едно място и да ревеш колко си нещастен.

Да,права си. Не смятам,че авторката е станала неадекватна майка в този период. Просто обмисля,че не би могла да живее с него цял живот.Това не означава,че в момента не е отговорна пред децата си или реве.
Има и нещо друго - има проблеми в живота,за които нищо не можем да направим и те са най-страшните. Тогава не ни остава нищо друго освен да се примирим. Но с проблеми от по-различно естетство - винаги има какво да се направи.

# 356
  • Варна
Това е закономерност.

Пасинет, аз пак съм съгласна с теб по принцип. Ако става въпрос за проблем, труден период, да, почти всеки възрастен човек е способен да се мобилизира, докато нещата се нормализират. Децата обикновено едва усещат тези неща, защото всячески се стараем да ги заградим от тях - нормално. Но, щом говорим за безперспективност, трайна безисходица, продължаваща години, не мисля, че мобилизацията би помогнала - ще хванеш мускулна треска да се стискаш - и на мозъка даже. Рядко се получава. Дори мисля, че хората, които се "справят" по този начин са потенциално опасни. Може да е малко пресилено, но го мисля.

# 357
. Но, щом говорим за безперспективност, трайна безисходица, продължаваща години, не мисля, че мобилизацията би помогнала - ще хванеш мускулна треска да се стискаш - и на мозъка даже. Рядко се получава.
Aз изобщо не говоря за стискане на зъби и търпение, а точно обратното. За размърдване на мозъчните клетки да измислиш варианти, които не са обрамчени в предварително зададените граници на идеала. Невероятно е колко много неща може човек да види под различен ъгъл и да ги усети, неща, които си е мислел, че изобщо не са за него и че той така не би могъл.Излизането от насаден стереотип за решаване на такъв тип проблеми, в които идеалният на теория вариант липсва дава добри резултати. Той живота така или иначе постоянно предлага различни шансове, различни неща изпъкват на преден план като важност.

# 358
  • Варна
Aз изобщо не говоря за стискане на зъби и търпение, а точно обратното. За размърдване на мозъчните клетки да измислиш варианти, които не са обрамчени в предварително зададените граници на идеала.

Да, разбирам, но не се получава за всичко, винаги, на всяка цена. Понякога не се получава. Или - някои не го могат, няма как да отречем това. Други не искат. Всеки си знае какво е пробвал и колко усилия е вложил. Както и да е.
Исках да кажа, че в случаите, в които определено не се получава това, за което говориш, много добре трябва да се мисли коя цена е по-висока за децата. Запазването на двойката - мама и тате заедно, под един покрив - не е задължително най-доброто за едно дете.
И не казвам, че К-А-М трябва да се разделя, развежда и т.н., мисля, че е пределно ясно.

# 359
Всеки сам си преценява какво иска от живота,дали може да понесе нещо или не може,дали си струва да плати цената /ако я знае/ или дали си струва да научи...
Няма как да не грешим. Въпроса е да сме в мир със себе си,с решенията,които вземаме и да се чувстваме на прав път.

Много е лошо когато човек се опитва да набива канчето на друг човек гледайки нещата само през собствената си призма, а за жалост човек вижда толкова колкото знае - а знанието е опит,а опитът е грешки - тоест колкото повече един човек е грешил толкова повече вижда и трудно си позволява да съди хората и да ръкомаха с пръст . Не се доверявам на хора,които не са грешили от страх да не сгрешат и смятат,че това,което са направили е най-доброто. Няма как да е .

И все пак хората не са еднакви. Не може да ги рамкираме и усещанията за живот на всички да са еднакви.Цените,които всеки е готов да плати са различни и желанията също.

Прави ми впечатление,че доста хора изобщо не се докоснаха до света на авторката. Отбелязаха само сухи факти,едно досие и отсякоха. Малкото,които всъщност разбрахме - сме го преживели. Което се сетен път доказва,че едно нещо,което не си го изживял няма как да го разбираш.
А само ако разбираш истински можеш да помогнеш.

КАМ,няма да се отчайваш и предаваш. Дай си време. Не се насилвай да вземеш решение на всяка цена СЕГА ! Това е пагубно. Успокой се,опитай се да отдалечиш малко цялата тази ситуация от себе си и си дай време ...

Общи условия

Активация на акаунт