Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 4

• 100 421
  • 759
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
не,само една таблица е,под нея има

Забележка: 1. Паричните обезщетения и помощи се изпл...........и т.н
Изтече ми на 19 януари

Трябвало е да 15 ти февруари да са представили декларацията ти.Щом виждаш горе,че последно представяне е на 12 ти февруари,значи нещо са представяли,но какво е станало не е ясно.Понеделник попитай в работата.Може да са ги върнали за нещо

# 586
  • Пловдив
  bouquet
Благодаря,ще попитам

# 587
Здравейте,
при мен възникна следната ситуация. Имам болничен лист за гледане на дете от началото на януари, който е издаден с дата 2 дена след началото му. Сега получих 2 писма. От ТП на НОИ - директора му обжалва болничния на основание чл.9, ал.1 и ал.4 от НМЕ/2010 /Болничния лист се издава в деня на установяване на временната неработоспособност/ и от РУ на СО - разпореждане за спиране на изплащането на паричното обезщетение по болничния лист на основание жалбата.
Жалбата е изпратена чрез РС към РЗИ до ЛКК с копие до мен, местоработата ми и педиатъра. В нашето счетоводството ми казаха, че не са получили такова писмо и не знаят какво трябва да се направи. Ходих и до кабинета на педиатъра издал болничния, но там имаше бележка, че ще отсъства тази седмица.
Какво следва да предприема в тази ситуация? Това означава ли, че въобще няма да ми изплатят болничния?

# 588
Здравейте,
при мен възникна следната ситуация. Имам болничен лист за гледане на дете от началото на януари, който е издаден с дата 2 дена след началото му. Сега получих 2 писма. От ТП на НОИ - директора му обжалва болничния на основание чл.9, ал.1 и ал.4 от НМЕ/2010 /Болничния лист се издава в деня на установяване на временната неработоспособност/ и от РУ на СО - разпореждане за спиране на изплащането на паричното обезщетение по болничния лист на основание жалбата.
Жалбата е изпратена чрез РС към РЗИ до ЛКК с копие до мен, местоработата ми и педиатъра. В нашето счетоводството ми казаха, че не са получили такова писмо и не знаят какво трябва да се направи. Ходих и до кабинета на педиатъра издал болничния, но там имаше бележка, че ще отсъства тази седмица.
Какво следва да предприема в тази ситуация? Това означава ли, че въобще няма да ми изплатят болничния?

ТП на НОИ и РУ "СО" са една и съща институция. Писмото до работодателя ти най-вероятно още не е стигнало. Нищо не предприемаш, а чакаш. Ще има проверка, която ще установи дали е законосъобразно издаден БЛ или не. Те лекарите там си има процедура, най-вероятно ще искат амб. лист от педиатъра. Просто това отнема време. След като мине проверката ще получиш писмо с решението на ЛКК, ще получи и работодателят ти и съответно според решението ще видиш дали ще ти го изплатят или не.  Peace

# 589
Здравейте,
Какво следва да предприема в тази ситуация? Това означава ли, че въобще няма да ми изплатят болничния? -Търси се причината за късното издаване /че не е в деня на прегледа/. Съвет, ако получиш решение на ЛКК, в което пише, че се отменя БЛ, непременно го обжалвай чрез Регионалната картотека на медицинската експертиза до ТЕЛК в 14-дневен срок. НОИ издава разпореждане за спиране на изплащането на БЛ до получаване на влязло в сила решение на ЛКК. 

# 590
Момичета, благодаря Ви за отговорите.
Да се отчета. При мен нещата се развиха скорострелно. Вчера получих писмо да се явя на ЛКК. Днес го направих и там ми написаха нов болничен за периода на стария. Остава да го представя утре на работодателя си. От ЛКК ми казаха, че той трябва да го занесе в НОИ и се надявам да няма повече проблеми.

# 591
  • София
Благодаря ти!   bouquet
Само дано не ме карат да ходя пред комисия на ТЕЛК, защото трябва да пазя леглото. И има ли шанс изобщо ТЕЛК да одобрят БЛ?

Няма да те карат да ходиш, те пращат документацията там. Шансът да те викнат или пък да не го одобрят е минимален, да не кажа граничи с нула. На майки винаги одобряват, просто става забавяне. За жалост не са ти сметнали правилно дните и сега ще почакаш малко, но всичко ще е окей  Peace Леко бременеене  Hug

Получих "честитка" от ТЕЛК да се явя другия месец заедно с една камара документи.  ooooh! Обадих се да питам дали не може да се отложи датата за след раждането. Можело. Да ама нито ме записаха за нова дата, не ставало по тел. Сега като не отида другия месец, надали някой ще ме помни, че съм се обаждала по тел. Има ли вероятност да се произнесат още тогава, т.е. да анулират болничния? Все пак производството е по обжалване на болничен лист, инициирано от НОИ, не от мен. А ако все пак отида (ще се консултирам с док до колко няма да ми навреди, че съм на легло все още), този час, който са ми дали само за мен ли е или ще има една сюрия народ да чака?

# 592

Получих "честитка" от ТЕЛК да се явя другия месец заедно с една камара документи.  ooooh! Обадих се да питам дали не може да се отложи датата за след раждането. Можело. Да ама нито ме записаха за нова дата, не ставало по тел. Сега като не отида другия месец, надали някой ще ме помни, че съм се обаждала по тел. Има ли вероятност да се произнесат още тогава, т.е. да анулират болничния? Все пак производството е по обжалване на болничен лист, инициирано от НОИ, не от мен. А ако все пак отида (ще се консултирам с док до колко няма да ми навреди, че съм на легло все още), този час, който са ми дали само за мен ли е или ще има една сюрия народ да чака?-Можеш да им изпратиш заверени копия на всичко, което ти искат придружено с писмо, с което ги уведомяваш, че не можеш да се явиш на определената дата, поради ред причини и молиш да вземат решение без теб, ако е възможно /те така или иначе нищо не преглеждат/.

# 593
  • Shumen, Bulgaria
Има ли време за активиране на ПИК кода?
Изписва ми невалидна комбинация между ЕГН и ПИК?
Пробвах поне 10 пъти .... нестава  Confused

# 594
Родена с късмет Simple Smile да има,ако днес си го извадила от утре ще ти е активно.

# 595
  • Shumen, Bulgaria
 edinstvena1912 благодаря!   bouquet

# 596
Здравейте ,
бременна съм в 5 месец и от края на 3тия съм в болнични . При първия нямаше проблем - бързо ми го изплатиха , но сега със втория странно защо размера на дневното парично обезщетение е три пъти по малък от изчисленото  предния месец , които и е реален . Имате ли идея защо са ми го изчислили така и как мога да обжалвам ? Всички знаем , че болничните се изчислявам на базата на осигурителния доход 18 месеца назад и докато сме в болнични няма как да се промени , съответно няма и как да се промени размера на дневното парично обезщетение .

# 597
Здравейте ,
бременна съм в 5 месец и от края на 3тия съм в болнични . При първия нямаше проблем - бързо ми го изплатиха , но сега със втория странно защо размера на дневното парично обезщетение е три пъти по малък от изчисленото  предния месец , които и е реален . Имате ли идея защо са ми го изчислили така и как мога да обжалвам ? Всички знаем , че болничните се изчислявам на базата на осигурителния доход 18 месеца назад и докато сме в болнични няма как да се промени , съответно няма и как да се промени размера на дневното парично обезщетение .

Ако имаш издаден ПИК код от НОИ, можеш на сайта на НОИ да използваш "Форма за контакт с НОИ – с достъп до персонални данни" и да си опишеш проблема. Прилагам ти линк към описаната процедура. Ще получиш подробен отговор как е изчислено и дали евентуално ще се доплати. 

https://applications2.nssi.bg/noiforms/service_description.aspx? … 98b8-a278244bdf2f

# 598
Здравейте ,
Сигурна ли си колко дни са ти изплатени?

# 599
Здравейте!Имам питане относно явяване на Телк комисия.Бременна съм в 31 седмица и съм на легло от началото на бременността.Вече ми се изчерпаха 180те дни,а до вземане на 45-дневния ми остава дупка от около 10 дни.Може ли някой да ми обясни как точно става това явяване?
 Извинявам се,че не съм точно по темата и моля,ако знаете по-подходяща да ми преместите въпроса Embarassed

И по тази тема имам въпроси,но мисля първо да притесня НОИ и после вас  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт