Без списъци на приетите деца за І-ви клас?!

• 2 968
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • Ку-куландия
А в случая на Presi също има пропуск. Длъжни са да изнесат критерии за прием.
Критерии за прием има, но той няма да бъде спазен. Нарушават собствените си правила. Представете си дете което огтоваря на всички критерии, подало е заявление за прием в срок, но примерно е като нас - още няма оригинала на удостоверинието или пък има и други 1 или 2 училища за които чака и докато чака други класирания или заветното удостоверение, местата в най-сигурното училище се запълват, а в другите е извън списъците. Какво се прави в този случай?

# 16
За 49 ОУ май става въпрос  newsm78. Там със сигурност искат оригиналните удостоверения да се занесат в училището, преди обявяване на класирането.

# 17
  • София
Не само в 49 - то е така. В у - щето, което искаме сина ни да учи първо подаваме оригинала на удостоверението и едва тогава е класирането. В това у - ще местата са 130, а подадените заявления са 180, така 50 деца ще останат извън у - щето Confused. Другия проблем е, че чак на 8. 06. ще излезе класирането, а в другите квартални у - ща вече ще е приключило записването на децата от първото класиране и вероятността да има свободни места е доста малка. И така има голяма вероятност както се казва от "два стола да паднем на земята" Rolling Eyes

# 18
  • София
Не само в 49 - то е така. В у - щето, което искаме сина ни да учи първо подаваме оригинала на удостоверението и едва тогава е класирането. В това у - ще местата са 130, а подадените заявления са 180, така 50 деца ще останат извън у - щето Confused. Другия проблем е, че чак на 8. 06. ще излезе класирането, а в другите квартални у - ща вече ще е приключило записването на децата от първото класиране и вероятността да има свободни места е доста малка. И така има голяма вероятност както се казва от "два стола да паднем на земята" Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 14:18 от звездица

# 19
Сами знаете, че всички подават поне на 3 места, така че от тези 180 заявления, колко реално ще се запишат? - много по-малка бройка.
Според мен занасянето на оригинала значи записване, а това което вие наричате класиране може би е изнасяне на разпределението по паралелки. Т.е. аз лично предполагам, че когато бройката на записаните с оригинал на удостоверението достигне 130 ще спрат да приемат оригинали. Не мисля че е редно да приемат оригинал, а после да се окаже че детето остава извън училище.
Отидете на место или се обадете за да сте сигурна как точно стоят нещата.
Надявам се да са така както предполагам, иначе не е редно.

# 20
Arizona,
така правят - оставяш оригинал, след дни - изнасят списък дали е прието детето.
Ако не е - светкавично вземаш обратно оригинала и тичаш в следващото училище.
Затова е проблем ако в по-желаното училище изнесат класиране по-късно.
И затова майките питат дали може да оставят оригинала в едно училище, после излиза класиране в друго - и ако са приети там - дали може да изтеглят оригинала от първото училище и да идат във второто. Мисля, че можеш да изтеглиш оригинала ...

# 21
Arizona,
така правят - оставяш оригинал, след дни - изнасят списък дали е прието детето.
Ако не е - светкавично вземаш обратно оригинала и тичаш в следващото училище.
Ако действително има практика да приемат повече оригинали отколкото са им местата, жалвали ли сте се в инспектората. Какво е тяхното мнение?

# 22
Ако действително има практика да приемат повече оригинали отколкото са им местата, жалвали ли сте се в инспектората. Какво е тяхното мнение?

Приемат, чак после подреждат по критерии. Заедно с Оригинала приемат и доказателства - адрес, братя/сестри и т.н. Затова не връщат след запълване с Оригинали на капацитета .
На момента не знаят кои точно ще запълнят (по критерии).
Т.е. първоначално подадено заявление е почти без значение. Не знам за какво изобщо разхождат родителя, освен да видят че има желание в размер на 400 деца. Което не е така. Подават се заявления в поне 2 до 3 училища...

# 23
Това обаче не е случаят на авторката - там доколкото разбрах записват (а не предстои класиране тепърва). Нейният проблем е, че иска друго училище и ще трябва после да си изтегля документите.

Но от друга страна директорката е в правото си да започне записване на тези, на които конкретното училище им е приоритет. Предполагам, че заявленията са малко и затова записват всеки който иска, за какво да правят класиране в такъв случай?

# 24
Не знам. Навсякъде е различно. За всяко училище трябва да разбереш "правилата" ... Rolling Eyes

С това съм съгласна;)
Цитат
Но от друга страна директорката е в правото си да започне записване на тези, на които конкретното училище им е приоритет.

Но могат да бъдат "ощетени" живеещите в района и с брат/сесетра (най-малкото).
Та, сложно стана;)

# 25
Не знам. Навсякъде е различно. За всяко училище трябва да разбереш "правилата" ... Rolling Eyes

С това съм съгласна;)
Цитат
Но от друга страна директорката е в правото си да започне записване на тези, на които конкретното училище им е приоритет.

Но могат да бъдат "ощетени" живеещите в района и с брат/сесетра (най-малкото).
Та, сложно стана;)
Е, никой не ги спира да се запишат. Доколкото съм чела предимството на района е в много малък периметър около самото училище. Разбирам ги, че искат да им е гарантирано мястото в училището по район, и да могат да изчакват неограничено докато им излязат всички класирания за други по-далечни и по-желани училища, но пък повечето деца не живеят съвсем непосредствено до училище и не се ползват от гаранции и предимства.
От друга страна не съм сигурна, но задължително ли е всички училища да имат такива критерии и да дават предимства по тях?

# 26
  • София
Приемат, чак после подреждат по критерии. Заедно с Оригинала приемат и доказателства - адрес, братя/сестри и т.н. Затова не връщат след запълване с Оригинали на капацитета .
На момента не знаят кои точно ще запълнят (по критерии).
Т.е. първоначално подадено заявление е почти без значение. Не знам за какво изобщо разхождат родителя, освен да видят че има желание в размер на 400 деца. Което не е така. Подават се заявления в поне 2 до 3 училища...

Точно така е в нашия случай. Заявленията, които подавахме от февруари до март бяха, за да знаят горе долу колко деца ще кандидатстват при тях. А от днес приемат удостоверенията на всички желаещи и в рамките на няколко дни (в нашия случай е 1 седмица), правят подбор на кандидатстващите по критерийте и едва след това изнасят списъка с приетите деца. И тъй като оригинала е при тях, аз не мога да запиша детето в друго у - ще, въпреки че съм подала и в още едно. В другото у - ще, както писах и по - горе, записването на децата приключва на 5.06. и евентуално ако има все още свободни места, тогава има и второ класиране.

# 27
  • София
Тъй като няма единна система за кандидатстване, подобна на тази за ДГ, директорът иска да прецени на колко деца това е първото желание, за да приеме поне тях и да осигури учители, ако се налага. Друг е въпросът, че някои градини издават по-късно удостоверенията.

# 28
  • София-Лагера
Явно всяко у-ще е с неговите си правила.
Аз бях подала молба за 1 клас в кварталното ни 25 у-ще,но това не означава ,че е записан.
Имаме 3 паралелки ,а аз исках да е при определена госпожа.
Бях в училището в 5 часа Mr. Green с приятелка.
Направихме списъци за трите госпожи и който идваше се записваше.
Класа на нашата госпожа се запълни до 8 часа .
По 20 деца са в клас.
Чувам от приятелки ,че те не могат да си избират преподавател ,а където ги сложат.
Но официалното записване за 1 клас започна днес от 8.00 часа сутринта.

# 29
За Преси вече писах - длъжни са да спазват критериите. Има право да подаде жалба в РИО.

Не само в 49 - то е така. В у - щето, което искаме сина ни да учи първо подаваме оригинала на удостоверението и едва тогава е класирането.

Това е правилният начин. Където се спазват правилата е така. Ако не се подаде оригиналът, представяте ли си какво ще последва? Едно и също дете ще е прието в н - брой  училища.

А предварително се подават заявления не за да се знае бройката, а за улеснение. Всички документи са налице и се очаква само удостоверението от ПГ.

Общи условия

Активация на акаунт