Орхидея - тема 8

• 115 751
  • 750
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Сложила съм я на западен прозорец, така че да не е изложена на директна слънчева светлина.

Фаленопсисите не се слагат на прозорец, освен ако не живееш в някоя дъждовна страна, А точно от запад е най-силното следобедно слънце. Мисля, че това е проблемът ти. Премести навътре, така че да е на светло, но да не я грее пряко слънце. От слънцето листата прегарят и пожълтяват.

# 406
На дендробиум-фаленопсисите им трябва много светлина. Многократно съм писала, че ги гледам на перваза на южен прозорец. В момента са отрупани с цвят. Имат по 4-5 цветоноса, а цветовете са трудно преброими. Съжалявам, че фотоапарата не е при мен, за да ви ги покажа. Дори миналата седмица ги снимах точно с тази цел, но картата отпътува с апарата.  Laughing

Е то да беше само в светлината въпроса ...
Всичко сте виждали на снимки къде стоят орхидеите ми- буквално до прозореца но без пряка слънчева светлина и дендра е там. ако беше само светлина щеше да се е скъсал от цъфтежа, а този не ще да цъфти расте само на количество булби. мисля че с неполиването го томозя защото понякога "стъблата'  на булбите буквално се смачкват от суша.

който въди онцидиуми някакви прости съвети какво точно не обичат? Гледам днес че двете стари булби се сбръчкват...

Страхотна темичка!!! Преди 2 месеца се сдобих с бял фаленопсис. Сложила съм я на западен прозорец, така че да не е изложена на директна слънчева светлина. Поливам я веднъж седмично (така пише на етикета), с душа - пускам хладка вода в продължение на около 2 минути. Още е в пласмасовата саксия, в която се продава, но за сега не ми изглежда да й е тясно. Проблемът е, че листата й започнаха да пожълтяват... Отделно от самото стъбло беше тръгнало да расте нещо (като още едно "клонче", но си остана така - дълго е 2-3 см и повече не мърда, мисля си че няма да порасне изобщо).

Та, с две думи, явно не правя нещо както трябва  newsm78
Приемам всякакви съвети мили дами  Hug

Прегледай началото на темата за орхидея фалаенопсис и въобще как точно да се грижиш за орхията си. Там ще откриеш че пластмасовата саксия си е точно подходяща, няма такова нещо като тясна саксия, поливането става когато цветето ти покаже чеиска да бъде полято и стъблото е цветонос.

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 14:38 от _re_ge

# 407

Прегледай началото на темата за орхидея фалаенопсис и въобще как точно да се грижиш за орхията си. Там ще откриеш че пластмасовата саксия си е точно подходяща, няма такова нещо като тясна саксия, поливането става когато цветето ти покаже чеиска да бъде полято и стъблото е цветонос.

Аз ги прегледах, много полезна информация! По въпроса за тясната саксия, имам два по-стари фалаенопсиси - на около 18 месеца са. Онзи ден забелязах, че корените им направо излизат през дупките на пластмасовите саксии, толкова са "пораснали". Точно за това мислех, че идва момент, когато саксиите, в които ги купуваме, отесняват.

Иначе, пак казвам, че не я държа на директна слънчева светлина, близо е до перваза, да, но отсреща построиха висок блок, така че в тази стая никога не грее ярко слънце. За това исках да разбера дали има друго обяснение за пожълтелите листа  Peace

# 408
  • София
Ако са най-долните листа и са равномерно жълти е нормално, ще паднат скоро  Peace

# 409
моят дендробиум - фаленопсис също расте само на корени и има нови издънки.днес обаче забелязах,че в една от издънките между листенцата има нещо малко ,като топченце(прилича точно на неоформена клонка бебе).та..чудя се,дали има вероятност това да е нов цветонос.тези,които имат опит с вида,моля да споделят,така ли се оформят цветоносчетата при денди-фалчетата  Wink

# 410
  • Варна
Момичета, а какви спрейчета или друг "бабени" рецепти  използвате за блясък на листенцата ? Искам да си купя някакъв спрей , не незнам какъв  ooooh!
П.П. знаете ли къде във Варна мога да си купя Орхидея Мини Марк?

Последна редакция: сб, 13 окт 2012, 19:52 от Полина-Малина

# 411

Здравейте момичета, не съм писала отдавна но ви чета редовно   bouquet Днес обаче не мога да се въздържа и искам да се похваля ...след цял ден обикаляне на София за саксии се прибрах без саксии, но с този уникален цимбидиум  Heart Eyes Цвета му е прекрасен, на снимките не излезе добре, но е като наситен плюш. Иначе имам за хвалба и 3 цветоноса произведени лично от мен, снимки като цъфнат  Hug

# 412
Много красиви тези Орхита Simple Smile Да те радват мноооого дълго Simple Smile

# 413
  • Варна
Да се разпиша и аз във връзка с дендитата Simple Smile Послушах Таня и го метнах най-отпред на цветарника, където го пече слънце сутрин и е доста светло. И то взе че цъфна - е, не кой знае колко богато, само два цветоноса, но все пак е нещичко, като се има предвид, че не беше цъфтял при мен. Поливам го рядко, както и останалите орхидеи, защото напоследък въобще не ми остава време за тях Embarassed

# 414
  • Gone with the wind
Месечинке, много е красиво  Heart Eyes , ама аватарът ти е много по-красив   bowuu

Ина, цимбидиумът е  Shocked прекрасен, невероятен, главозамайващ и още и още и все суперлативи!

# 415
  • София
Момичета, големи красоти - браво!

Аз пък имам една гниеща орхидея и направо ми се плаче. Преди около седмица падна второто листо от розетката надолу. А от няколко дни със страшна скорост гледам най-младото листо, че гние в основата и явно и него ще загубя. Днес го намазах с топсин. Страх ме е да не отиде розетката.

Преди се бях похвалила, че на една орхидея със загнила розетка ми поникна бебе, но преди около 2 месеца и то изгни и падна листото му.

Да ги хвърлям ли тези две орхидеи? Какво да правя? Зараза ли е това?

# 416
Това е зараза, аз също имах няколко такива и в крайна смека останаха без листа и бебетата измряха и ги изхвърлих  Peace

# 417
  • София
Момичета .какво мислите за този саит...http://cvetiata.ovo.bg/shop/orkhidei;2 ,имате ли отзиви.

# 418
  • София
Аз не го знам този сайт, но не бих си поръчала орхидея без да съм я видяла.

# 419
Никъде не видях адрес за контакт или телефон, кой знае какви са цветята  newsm78. А какво е това дива орхидея?

Общи условия

Активация на акаунт