Орхидея - тема 8

• 116 955
  • 750
  •   1
Отговори
# 615
Ку4о вече и на мен ми е любим доставчик, на мъжът ми не толкова  Joy Хората се бяха постарали много в опаковането, имаха и топлоизолация и подпорки. А пърпъла е много малък но идеално оформен, с едни еднакви, подредени листа, голям сладур. Като тръгне цветонос ще умра от кеф, дано е красавец като твоя. Видовите имат ли нещо специално в отглеждането? Ти твоя красавец къде го държиш?

# 616
  • Бургас На пресечката за Рая
лула,лилавата орхидея една ли е???останаха ми очите в това чудо на красотата   Heart Eyes,удивително  Flutter
а между другото,извинявам се за оф-топика ,но и вие ли имате мартеница на логото на форума? Shocked
Не разбирам!!!

Фаленопсисите имат месести, широки листа със зелен цвят, рядко са пъстри.
Те искат светлина ( и максимум един или два часа директна светлина само сутрин).
В магазинната мрежа почти всички са хибриди. Този вид орхидея, ще цъфти през цялата година и почти няма да има период на покой - ако се чувства добре.
Когато растението е здраво листата са плътни, гъвкави, с еднакъв цвят а цветовете чисти без петна!
Орхидеята се ОТГЛЕЖДА в прозрачни саксии. Здравите корени са серебристо-сиви, твърди, с растящи краища в зеленикав или червено-кафяв цвят. Част от горните корени може да е на повърхността на субстракта, извън повърхността на саксията, или просто във въздуха ( ще искат често пулвелизиране).
Има две групи Фаленопсис с дълги стебла и цветоноси, и с къси стебла и цветоноси.
В природата всички видове фаленопсис са епифити (прикрепени за живо растение, но НЕ паразитират от него.Тоест двата организма живеят и извършват жизнените си процеси независимо един от друг).

Горния слой почва трябва е сух преди да полеете отново! Но задължително вътре в саксията трябва да има капчици от изпарения! Ако те липсват бързо полейте, защото закъснявате!!
Преовлажняването може да се окаже гибелно за растението или да повлияе много лошо върху развитието му.
Затова сложете саксията върху камъчета или мозайка (МОЗАЙКАТА ДА НЕ Е ВЪТРЕ В САКСИЯТА). Така водата стекла се из между камъчетата в чинийката ще внася овлажняване.
Зимата ако орхидеята е на перваза на прозореца може да се преохлади растението. Нужна е допълнителна поставка(от фибран). Веднъж седмично саксията се накисва в дълбок съд с хладка вода а през другото време се пулвелизира. Не е задължително да се тори често, защото така или иначе обмяната на веществата при този вид е бавна. И вещества успява да си набави от субстракта.
Ако прецъфти орхидеята Ви и преди това не е извадила нов цветонос, не я забравяйте а поддържайте горе описаното...
Отрежете до възелче стария цветонос от него е възможно да порасне ново съцветие. Ако не порасне и продължава да съхне, не съжалявайте режете до другото. Ако орхито се чувства добре ще Ви зарадва отново!
От горе и от долу е напълно нормално да се подават корени.....
Аз така веднъж чупих без да искам едно коренче при пресяването.....Но не попречи на развитието на орхито...
Дори и с цветонос съм пресявала нежно без много да рушкам орхито но беше на пролет...
Ако корените от страни на саксията като ги гледате, ако могат да се диплят един до друг още това означава, че може да се отложи с година пресяването.....

newsm10 newsm10Цветоносите при мен на орхитата са дълги и големи с разклонения много защото са на много години...

В интернет пространството има доста описания как се отглеждат, извличайте полезното не интересното......
Не експирементирайте!

# 617
това с мартеницата беше въпрос към всички
и на мен ми се стори странно и не разбрах какво се случва,но явно е било само при мен  Embarassed
благодаря за дългото инфо,а ти с какво ториш?

# 618
Почти не торя...
Цитат
Не е задължително да се тори често, защото така или иначе обмяната на веществата при този вид е бавна. И вещества успява да си набави от субстракта.

Само 4 пъти съм торила през всичките години и то  бях взела едно шишенце от тази тор (в ляво), но след това я изразходих за другите цветя
В природата  КОГАТО ОРХИТО Е върху дървото няма кой да я тори....

# 619
не знам къде се намирам Crazy цвят ли бе да го опишеш,моите адмирации! по-красиво разцъфнала орхидея,не бях виждала Hug

# 620
Лула, ние всички тук ги гледаме по тези правила, но малко от нас могат да се похвалят с такъв богат цъфтеж. При теб явно е идеалната комбинация от любов към орхита, светлина, температура ... дано и ние видим така градинките си   bouquet

# 621
  • Gone with the wind
Лула, страхотни са ! За толкова богато нацъфтели фалове мога само да мечтая  Heart Eyes

Ина, пърпъл мартинът (а и другите ми видови фалове) го гледам по абсолютно идентичен начин с хибридите. На цветарник до прозореца са (юг-югозапад). Лятото са зад перде от тюл, което малко да ги скрива от слънцето, а сега е едно плетено перде, което реално е само за декорация, защото има толкова много и големи дупчици, все едно го няма. Отне му година и половина да се аклиматизира и да цъфне (а си беше във възраст за цъфтеж) - но пък цветеносът се появи в най-големите жеги и цъфна за 5-6 седмици (най-бързо развилия се цветенос, който съм имала). 

# 622
Лула, преди колко време си сменила почвата и колко цветоноса има на орхидеята - тя е повече от разкошна? И по скоро въпросът ми е  - на колко време си опресняваш почвата в саксията?

# 623
Ох дано и моя да се аклиматизира и да тръгне, че незнайно защо този мъник ми е най-любимия. В нас е много сенчесто, апартамента ми е северен и имам само един западен прозорец над който има козирка. Вече незнам къде да ги местя.  newsm17

# 624
Цитат
Корените от страни на саксията като ги гледате, ако могат да се диплят един до друг още това означава, че може да се отложи с година пресяването.....
Почвата не съм я сменяла а само съм пресявла в по голяма саксия , като отеснее....никога не съм опреснявала. То и в природата когато е на дървото орхито не му се опреснява почвата а само се добавя тук таме коричка която е довята от вятъра. И така оплетените корени се множат и се натрупват с нови корички по тях...
3 цветоноса са с много разклонения...

# 625
Цитат
един западен прозорец над който има козирка. Вече незнам къде да ги местя. 
Спри с местенето - ето , че имаш западен прозорец......Но да не напича силно...На северните също е добре...нищо , че не виждат слънце....то само пакост може да направи ако прежуля(дори и зимата)

# 626
То един прозорец за какво по напред  Joy там са ми тези които са пуснали цветоноси

# 627
с магнезиев сулфат явно не торите..а чистите ли листата с лимон?колко често? Rolling Eyes

# 628
Силви аз чистя листата с един гланц за листа на компо. За лимоновия сок незнам, ще ми е интересно да разбера

# 629
колко често може да се използва този гланц?виждала съм го,но имам спомен,че е към 10лв,което ми се стори доста  Wink
аз използвам лимона един път месечно,но напоследък забелязвам,че много се прашат листата и ми се иска да знам,ако някой друг използва този метод,колко често може да ги почиствам Thinking

Общи условия

Активация на акаунт