Орхидея - тема 8

• 118 220
  • 750
  •   1
Отговори
# 150
Момичета в Бриколажа от вчера има орхидеи на 10лв. Grinning

# 151
  • София
Върнахме се най-после. Холандските орхидеи дойдоха непокътнати, но за съжаление стъклената кашпа на едната я счупихме в един ескалатор.  Sad  Приемам идеи от къде да купя голяма и широка стъклена ваза за тази цел на приемливи цени, че от години не съм търсила подобни неща. Временно я сложих в непрозрачната кашпа от Баумакс от последната промоция, но корените са доста и не може да влезе. На летището не ми казаха нищо  Laughing. А си представете 5 орхидеи (две от тях големи ванди) и един средно голям кактус, опаковани заедно в една торба от най-големите какво чудо представляваше.  hahaha 

Старите орхидеи са доста зле. Масово са окапали. Уж бяхме оставили климатик да поддържа 25 градуса, но котаракът е отворил широко вратата и са се поизпекли добре в жегите. А и бяхме казали да не ги поливат. Две от старите минита, които не бяха с добър вид са загинали съвсем. Доста време ще трябва, за да пооправим положението.  Sad  Само дендробиумите на прозореца са в идеален вид, дори са станали двойни.  Grinning 

# 152
  • София
Чакаме снимки на холандките  Mr. Green

# 153
Здравейте   bouquet отдавна не съм писала, но хвърлях по едно око какво става тук. Днес се сдобих с нова орхидея Dendrobium nobile, обаче имам няколко въпросчета. Интересно ми е защо орхидеята е в непрозрачна саксия? Така ли да я оставя? Рових се в темите и в това, което сте писали, но не открих нещо, което да ми отговори на въпросите. Бих помолила някой , който има такава да ми обясни малко повече за отглеждането. Много е красива ще кача снимки тези дни Simple Smile  love001

# 154
  • Gone with the wind
Деа, нищо й няма на непрозрачната саксия - не пречи. Моите дендита са на балкона - обичат доста светлина и вода. Нобилетата уж трябва да са на студено и да се засушат за да цъфтят, но моето го гледам като фаловете и си цъфти

Таня, преди време си бях купувала голяма стъклена ваза за вандата от практикер. Беше с някакви изкуствени лалета и хартишки, а цената беше доста приемлива. Чакам с нетърпение снимки на новите попълнения.

И да покажа кой ми цъфна най-после. Изчака ми се чакалото  Mr. Green

Vuylstekeara Yokara Perfection

# 155
  • София
Леле, Ку4о, невероятна е! Струвало си е чакането!

За снимки на холандките ще почакате малко, че все още не сме намерили време да ги оправим. За тези 2 седмици се събра толкова много снимков материал, че ще отнеме доста време да се сортират и обработят. Дори липсват в моя компютър. Обаче намерих една снимка от магазина:

Тук са и двете ванди. Едната е оранжевата точно в средата, а другата е лилава и е в средата на задната групичка. Стъклената кашпа е съвсем същата като на синята с етикета отпред, т.е. нагоре е гола. Не са най-едрите, но все пак гледахме цената.  Grinning Моите бяха по 22-23 евро, а онези в големите вази - по 40-50 евро.

Третата е мини марк от най-традиционните в бяло с оранжево, а другите 2 фаленопсиса не са нищо особено, но бяха по 2 евро и реших, че ще има място в торбата.  hahaha Шаренки са, с малки цветчета, малко по-големи от минитата.

4 дни ги разхождахме опаковани в колата, после ги отглеждахме в тясната студентска квартира, минаха и през 2 самолета и нищо им нямаше, но софийската жега ги умори. Опадаха доста от цветовете. Все пак там бяха на около 20-22 градуса. Дори вечер не смеехме да ги оставяме в колата от страх да не замръзнат, че беше около 10 градуса. Надявам да са свикнали вече и да спрат да капят.

# 156
  • Варна
Вижте как ми се отблагодарява една от орхидеите, които имам и дарявам с любов /8 цвята на три клона/. Цъфти за втори път за три месец

http://rumiana2011.snimka.bg/flowers/orhideya.631869.27722682

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 10:27 от rumi2009

# 157
Аууу! Голяма красота!  Heart EyesНе съм виждала такава.Каква е?

# 158
  • София
Чудесно зиги!   Heart Eyes  Дано те радва дълго в жегите!  Grinning

На оранжевата ванда ѝ пожълтя целия цветонос.  Sad  Не ги понесе. Ще я чакам някога пак да цъфне. Лилавата се размина само с 1 увехнал цвят и се закрепи. А мини марка изгуби няколко цветчета, но отвори нови, чисто зелени на цвят.  Laughing

Нези, това е зигопеталум. Цъфтят сравнително лесно. Имах един, който цъфтя няколко пъти и миналия месец купих нов. За съжаление, цветовете са нетрайни като на камбриите. Изкарват около месец, а не по 5-6 като фаленопсисите.

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 13:03 от Тaня67

# 159
  • Варна
Аууу! Голяма красота!  Heart EyesНе съм виждала такава.Каква е?
зигопеталум

# 160
  • Варна
Може и да се смеете, но ми е трудно да различа зигопеталум от милтония  Embarassed. Моля ви, кажете ми как ги различавате. Досега гледах снимки в google.

# 161
  • София
Може и да се смеете, но ми е трудно да различа зигопеталум от милтония  Embarassed. Моля ви, кажете ми как ги различавате. Досега гледах снимки в google.

На милтониите горните листенца са обли. Самият цвят е доста едър и по форма на мен много ми напомня на уголемен вариант на теменужките, които садят по градинките. Ето я моята покойница:

Зигопеталумите са с по-остри горни листенца, които не се припокриват, а стоят разперени. Не знам дали е правило, но все са 5 на брой. "Езикът му" е голям, но не чак толкова както при милтонията. Обикновено цвета е по-дребен от този на милтонията. Ето ги и моите три (първият загина, защото го сложихме срещу климатик):

Този е, който цъфти няколко пъти вече. Ето го пак:

Този пък е от миналия месец от Практикер, но вече прецъфтя.

Ку4о, благодаря за идеята за Практикер. Купихме ваза, макар и да не улучихме съвсем размера.  Wink

Последна редакция: вт, 03 юли 2012, 13:07 от Тaня67

# 162
  • Варна
Е, супер  Heart Eyes благодаря за обяснението. Сега разбрах вече   bouquet

# 163
Аз искам от тези, които в цветарските магазини ги аранжират. С големи хубави плътни цветчета. Видях ги в Ботаническата в София.
Ако не се лъжа това е Dendrobium, но и той има мн видове разновидности.
Можете ли да ми кажете къде да търся такъв сорт?

# 164
  • Бургас
Честно казано никога не съм виждала в цветарски магазин аранжиран дендробиум, това което се продава като рязан цвят от орхидеите са основно цимбидиум и по-рядко ванда
това са снимки на цимби https://www.google.bg/search?q=%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0 … =1024&bih=578
а ванди има по-горе на същата страница  Peace

Общи условия

Активация на акаунт