Орхидея - тема 8

• 116 971
  • 750
  •   1
Отговори
# 570
Помощ!  Praynig Днес падна единият ми Фаленопсис на земята и се счупи едното й листо, а най-новото е леко натъртено. Какво да правя?  #Cussing out

# 571
И аз с едно питане за смяна на температурите. Започнах шокова терапия - през деня на терасата /от към 8 часа до 17 часа/, а през нощта вкъщи - около 21 градуса е. Дали ще даде резултат - цветонос или ще уморя цветето?  Grinning

# 572
Да докладвам - Бриколаж на Цариградско пълно разочарование. Малко количество бледо розови фалчета (дребни), и десетина обрулени онцидиума (май).
Но пък си купих кристалон. Та питането ми е, предвид че всички фалове имат цветоноси около 10 см и по-малки, дали да ги напомпам с жълт кристалон  newsm78 или някой друг? И въобще приемам всякакви съвети за кристалона, че до сега торих само с компо.

# 573
  • София
И аз с едно питане за смяна на температурите. Започнах шокова терапия - през деня на терасата /от към 8 часа до 17 часа/, а през нощта вкъщи - около 21 градуса е. Дали ще даде резултат - цветонос или ще уморя цветето?  Grinning

Честно казано, нямах предвид при осигуряването на температурни разлики цветето да се мести насам-натам. Не знам това дали ще му понесе. Все пак, за да се развива му трябва и среда, в която да свикне да живее. Говорим за отопление в определена част от денонощието, отваряне на прозорци или др. подобни. Надявам се ако има някой, който е местил всеки ден орхидеята си, да се включи с опита си.

Помощ!  Praynig Днес падна единият ми Фаленопсис на земята и се счупи едното й листо, а най-новото е леко натъртено. Какво да правя?  #Cussing out

Неприятно е, но нищо не можеш да направиш. Ако счупеното е малко, можеш някак да го подпреш, за да се допират двата ръба. Понякога пуска сок, който залепва мястото. Това може да стане само при малка цепнатина или прекършено. И спокойно! Орхидеята може да си живее добре и с -1 листо.  Wink По-важно е новото листо. Понякога това може да спре растежа на цялото растение. Надявам се, че наистина е само натъртено и няма да му пречи да се развива макар и криво или не съвсем гладко. При всички случаи няма какво да направиш, а можеш само да чакаш.

Ина, точно при такива цветоноси е добре да се тори, но с оранжев кристалон. Не си спомням добре, но жълтият май беше за корени. Само помни, че кристалонът е за домати и краставици и трябва да се прави в поне 2 пъти по-малка концентрация от написаната.

# 574
  • Бургас
Аз не успях да намеря оранжев кристалон и си взех бял, на етикета пише, че е за цъфтящти цветя, преди цъфтежа се тори за постигане на едри цветове  Mr. Green Някой ползвал ли го е, че аз го купих ама още разсъждавам дали да слагам на орхидеи.
В Бургаския Бриголаж в петък имаше интересни разцветки на фалове  Peace, ама аз бях желязна  Twisted Evil

# 575
  • Варна
И аз мисля, че не е добра идея орхидеята да се мести постоянно напред-назад, то важи и за всяко едно цвете де.

# 576
Здравейте всички пак ... следя ви коментарите... и трябва да си призная нещо - аз до сега не съм си торила орхидеите, не съм ги пресаждала... и дори не ги и опръсквах до скоро... но и 2те имат сега цветоноси който ръстят супер бързо....  та се чудех, как при някой от нас не тръгват нормално а моите дето не ги гледам по книга, и дори не ги опръсквам или торя поникват самички и листа и цветоноси... ???  newsm78

# 577
Тези дни нещо не ми върви в отглеждането орхидеи. Днес имах работа в Практикер и си купих тази книга със съвети за отглеждане на орхидеи http://www.book.store.bg/cgi-bin/pp-page.cgi?p=larger_image& … 07&template=2 . Снощи пък в Кауфланд имаше една единствена намалена камбрия без цветонос на цена от 5лв. и нещо и си я взех.

# 578
Здравейте всички пак ... следя ви коментарите... и трябва да си призная нещо - аз до сега не съм си торила орхидеите, не съм ги пресаждала... и дори не ги и опръсквах до скоро... но и 2те имат сега цветоноси който ръстят супер бързо....  та се чудех, как при някой от нас не тръгват нормално а моите дето не ги гледам по книга, и дори не ги опръсквам или торя поникват самички и листа и цветоноси... ???  newsm78

Прекаленото много грижи понякога вредят. Моите орхита съм ги оставила на самотек и само ги поливам. Нито торя, ното пулверизирам. Пак си пускат цветоноси и листа. Първата си орхидея от престараване я утрепах. С тези вече съм оттръпнала.

Като имам време ще пусна снимки на орхидеята без корени дето остана. ММ я видял, че е без вода и и сложил да не стои на сухо. Имаше днес мухъл по нея като я погледнах, но я извадих от парника и я сложих върху кори направо да си се вкоренява. Избиват коренчета тук таме и старите корени гледам се развиват. И цветонос изкача... па уж ще мре  newsm78

# 579
  • Бургас
Nazar Boncugu,като прегледаш книжката,би ли споделила впечатленията си.Аз имам от същата поредица ,но за стайни и не съм особено впечатлена.Малко оскъдна ми се струва информацията а и за много от цветята собствения ми опит показва друго от написаното. newsm78

# 580
Тази вечер започнах да чета. Има доста информация за орхидеите и съвети за тяхното отглеждане. Разполага и със снимков материал. Допада ми, част от информацията я няма в нета.

# 581
Nazar Boncugu аууу честита нова орхидеика Simple Smile тамън ще е изненада какъв цвят ще е!  Flutter

agnesana ами да, май и при мен нещо такова се получава... ама гледам сега пък от прекалена радост и грижи да не я уморя Grinning  макар че... доста добре си ръстът Simple Smile ще се радвам да видя снимки на твоите орхидки Stuck Out Tongue

# 582
Те моите сега не са интересни. Още са в покой и ще чакам по някое време да започнат да пускат цветоноси. Ще пусна снимки скоро на реанимираната ми орхидея, ако някой може да ми даде съвет как да не я доубия  Mr. Green

# 583
Nazar Boncugu аууу честита нова орхидеика Simple Smile тамън ще е изненада какъв цвят ще е!  Flutter

agnesana ами да, май и при мен нещо такова се получава... ама гледам сега пък от прекалена радост и грижи да не я уморя Grinning  макар че... доста добре си ръстът Simple Smile ще се радвам да видя снимки на твоите орхидки Stuck Out Tongue

Благодаря! Това е първата ми орхидея, различна от фаленопсис. Имаше опадали изсъхнали цветчета и бяха подобни на първата в ляво http://cveti-piter.ru/product/5732/.

# 584
 охо, не съм виждала такава!!! браво и успех с нея! чувала съм че Фаланопсиса се гледа лесно  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт