Веганството - да споделим опит - 10

• 53 994
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Покрай Емилиан Станев, Чернишка и Лакомото мече, ето и  нещо друго вълнуващо http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?city=1898&gtype= … 6&searchsub=1
Разплака ме този разказ ... Последните дни все попадам на тъжни истории.

# 181
  • София

http://www.vegebg.org/vegebg/index.php/component/content/article … 10-05-28-07-13-19

ЖАЛБА
от
СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРСКО ВЕГЕТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО

тази жалба трябва да е от много отдавна, защото от отдавна Гиньо Ганев не е омбудсман

# 182
Покрай Емилиан Станев, Чернишка и Лакомото мече, ето и  нещо друго вълнуващо http://www.journey.bg/bulgaria/bulgaria.php?city=1898&gtype= … 6&searchsub=1
Разплака ме този разказ ... Последните дни все попадам на тъжни истории.
Недей да плачеш  Sad. Няма гадовете да са живи и здрави и да продължават да безчинстват, а ние, на които ни пука, да плачем, да страдаме и да се разболяваме от кофти болести заради това. Трябва ние да сме по-силните и да се борим срещу тия тъпанари. За мен ловците са най-жалкото племе на планетата и не само те, ами всички изроди които убиват беззащитни животни заради удоволствието да убиват, щото не им стиска да трепят себеподобни.

# 183
# 184
  • София
Дао, как не! има и предишна страница Simple Smile

Ето по повод Чернишка http://vouchers.market.dir.bg/offer.php?id=931&sid=115

ЛейдиЛейди,
Скрит текст:
ти спомняш ли си времето , когато ядеше месо Simple Smile
Аз за себе си си го спомням и то не с лоши чувства към себе си. И така обяснявам света на децата си- всички имат право на информация и имат право да се променят или не. И не се знае кой праведен вегетарианец е в по-голям грях, от някой ловец. Всичко е относително......

Един ловец е нищо в сравнение с един военен или фармацевтичен гигант... А и ловците често биват наказвани на място, без увертюра. В новините е пълно с такива. Най-отвратителното беше когато един ловец застреля собственото си дете. После се самоуби (или поне направи опит, не помня).
Пускали детето пред дружинката да плаши зайците, после заляга и те гърмят. Да, ама детето се изправило и то точно пред баща си.... [/size]

# 185
ЗАСлон, точно така!
Реших да си замълча отново...

# 186
  • София
ЗаСлон - пропуснала съм предишната страница, а за по-долното, което си споделила - не може да си по-права

# 187
Като писахте ловци, се сетих какво четох преди ден...нов случай на разстрелян делфин, намерили са го край къмпинг корал, сезират полицията, тъй като става въпрос за престъпление, министърът си говори пред европейската общност, че тука такива неща не се случват с делфините, никой не идва от полицията- нямало да дойдат, не ги интересувало...

Ето тук, обаче МОЛЯ, който е със слаби нерви, да не го отваря!!!

http://www.clubextreme.org/node/381

Аз всъщност влязох за друго...ама след такива теми не ми е до хвалене...
Исках да кажа, че вчера за пръв път правих КИНОРИ и вкъщи всички много го харесаха, направооооооо....включително и аз, а почти не хапвам готвено сега...
Нищо не съм му добавяла като зеленчуци, а иначе може всичко да се добави - и спанак, и тиквички, и чушки, и лук...само го сварих и като го дръпнах от котлона добавих зехтин, малко сол, чубрица, кимион, черен пипер и пресен риган и прясна мащерка...ммм.... Crazy

# 188
Трите книжки - благодаря за линка.

В сезона на патладжана, публикувах и в ФБ. Който иска може и домат да прибави.

хайвер от патладжани

4 патладжана
4 – 5 червени чушки
1 глава кромид лук
5 – 6 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
ябълков оцет на вкус
4 с.л. паста от кашу, бадем, орехи или покълнат слънчоглед. Може и микс от всичко според вкуса.

* Патладжаните се шпиковат с няколко нарязани скилидки чесън (правят се дълбоки нарези с нож и се пъхват филийки чесън). Патладжаните и червените чушки се изпичат. Обелват се и се нарязват на ситно;
* Останалите скилидки чесън и кромид лука се нарязват на ситно и се смесват с изпечните зеленчуци. Добавя се пастата от ядки/ семена.
* Овкусява се на вкус с ябълков оцет и се поднася украсен с клонки магданоз или както ви хареса..

# 189
хляб с квас на пещ по стара традиция в българското село:

http://litlit-bg.blogspot.co.uk/2011/12/blog-post.html

# 190
  • София
Ане, защо се шпиковат? има ил връзка с горчивината?

Аз пък подлудих семейството с пастет от домашното тофу.

Пасира се с много зехтин, добавят се  домати (ако ще се изяде веднага) или само лимонов сок ( трайно поне 2 дни), хималайска сол, предварително счукат чесън, смлян кимион и подобни подправки.

Трябва да спирам народа, че преяжда Simple Smile

Днес купихме от ул.Шишман, срещу 7-мо, от някакво  бистро био пълнозърнест хляб с квас. С огромни шупли, еееее не може да бъде Simple Smile
интересното е не че има 10% бяло брашно. А че били го оставяли да "шупне без да пресичат процеса".
Аз такъв хляб не съм правила, но ако на някой му е интересно, да го опита там, може да разбере някоя тайна Simple Smile

Цената е 2.60 лв за хлебче от половин кг. Simple Smile

Последно:
Случайно сложихме  бамя   в тенджера с манджа , най-отгоре, само за 3-4 минути. Нещо като на пара. Стана божествена! Не пусна никакви лиги, всички много харесахме да я ядем така Simple Smile

# 191
Dao , danilu  Hug благодаря ви!

По- напред прочетох, че сте коментирали проблемите със суха кожа. Много добре ми действа и ми е фаворит кокосовото олио. Ефектът е по- добър ако предварително намажа розова вода, а отгоре олиото.
Анe , Много обичам кьопоолу и всякави разновидности. Благодаря за рецептата.    bouquet С ядки до сега не съм го смесвала. Само с авокадо, и другите зеленчуци /чушка, магданоз, домат, чесън / Simple Smile
Момичета, пътуването ми се отрази пречистващо. Върнах се към себе си и към по- "простите" храни и рецепти. Чудя се на тенденцията, която ни залива ежеминутно за засилено потребление и консуматорство. плащеща е за мен.
За агресията- навсякъде я има, за съжаление под всякаква форма. и тя ме плаши. много.
Щастливата , точно вчера готвих киноа.  Simple Smile Обаче  беше само  бяла. Правих почерпка за летния празник на съкооператорите. Студена салата с киноа, тиквички, броколи, царевица, червена чушка, зехтин , сол и къри. Много се хареса. Simple Smile

# 192
ЗаСлон, шпиковането с чесън не изключва допълнително прибавяне на пресен. Аз обаче не се чувствам много комфортно със суров чесън, изсъхва ми устата, неприятно усещане, аромат..Simple Smile
Обикновено го поставям накрая в мандажта за да си отдели ароамта и леко задуши.
В официалната рецепта беше така, на мен ми хареса.
Официалната рецепта гласи майонеза, която заменям с ядковата смес, при мен с накиснати във вода орехи и блендирани.
След изпичане на патладжана, се нарязва и отцежда под наклон.
Чушките по-добре нарязани, отколкото бленирани, пак според мен.
Прясното доматче пак по избор.

Усмихни се Simple Smile, през април бях в Германия, брах коприва и за теб си мислех, спомняйки си, че беше споделила тази си пролетна дейност Simple Smile)

Копривени хубави връхчета има и през юли у нас, забелязах миналия месец.

Целия юни бяхме в родния ми край северозапада. Заведох децата така да се каже като на ваканция. Бяхме на село ( баба е на 78, дядо на 82), спахме на село, брахме билки, копахме градината, брахме плодове, круши на улицата. Толкова пусто селото, че и уличната круша няма кой да обере. Възрастните хора малко, малциставата растат. какво китно село беше в моето детство.

Вадихме и мед, поливахме, боси ходихме, капини брахме...
Целогодишно живеем в някаква ужасна матрица, исках повече допир да имат с природата, да прекарат времето с възрастните си предшественици, да не забравят прародителите си.
Тук нямаме село, не могат да стоят в двора до 22-23 часа през лятото, че щурците не чуват, като се прибираме в 21 най-късно.

Споделям това като изкл. важна част за мен в едно с отношението към храната, всикчо това е част от възпитанието и първите години. Въпреки, че с храната нямам кой знае какви успехи.

Едно лято, цяла вечност. От летата спомен имам, от учебните години в ранна възраст - не Simple Smile

# 193
  • София
Ех,  какво литературно  Simple Smile

Какво мога да направя с кори от диня? Имам невероятни сладки домашни дини и  искам да изям и корите (семките събирам за мляко). Ако може сурови Simple Smile

# 194
  • София
  От кори се прави сладко.

Общи условия

Активация на акаунт