Веганството - да споделим опит - 10

• 54 015
  • 741
  •   1
Отговори
# 195
От кори на диня - сок

# 196
Анe ,
следващият път като идваш насам/ ако е към моя  район/ , ще се радвам ако има възможност да се видим.
Много благодаря за споделеното. Heart Eyes Думи нямам колко съвпада с мои усещания/спомени/пак по Дунава, но златна Добруджа//търсения. Чудесно е, че твоите деца имат шанса да се заредят с такива спомени.
Жалко, че селата ни не са оживени както едно време. Наскоро четох, че в Испания се продават цели села. Confused
С такива постове се чувствам уютно тук. Иначе темата ми навява асоциация за "бюро справки" и пр.

ЗаСлон ,
баба ми правеше вълшебен динен мед от корите на добруджанските дини.

# 197
  • София
Знаете ли тези веган сандали? http://www.birkenstock.co.uk/index.php?m=catalogue&a=vw_prod … &pgr_pgrid=12
Дъщеря ми това лято получи подарък от Германия , но вече са й малки Sad
http://www.birkenstock.co.uk/index.php?m=catalogue&a=vw_prod … =23&fabric=23
Откъде да си поръчам сега от намаленията?

Дора?
Simple Smile

# 198
МОмичета, влизам да сондирам малко мнения. Към тези от БГ :
-Какви и колко органик храни купувате на месец?
 -Бихте ли купували неорганик варианти от тях, ако ги имаше? Например неорганик киноа и зелена елда.

# 199
  • София
Солей, разбира се! С тази киноа побеснявам.... Само био е.....
А сурова, зелена елда преди 3 г  имаше... но много слабо се купуваше и фирмата я смля и пордаде  като елда на брашно, за детски и диетични каши/кремчета.

Органик храни от магазин -  хляб Слънце-Луна и боза на Хармоника - ежедневно.
Пълнозърнести спагети и подобни артикули - само от намаления или изгодна цена.
Зеленчуци , плодове и брашно (и млечни) - почти само от производителите, директно, пресни, но в промишлени количества.....

Вчера приятелка живееща в чужбина посетила Биомаг на пл.Журналист и вдигнала скандал за цените. Купила си само един шампоан  Joy

# 200
  • София
Сега загрях, ако ще правиш магазин, само от теб ще купуваме Simple Smile

# 201
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
 -Бихте ли купували неорганик варианти от тях, ако ги имаше? Например неорганик киноа и зелена елда.

аз не съм в Бг, но да споделя: ако знам, че контролът при производство, пакетиране, съхранението и транспорта и после съхранението в магазина (т.е. по цялата верига) е по-голям и това ми гарантира по-високо качество спрямо конвенционалното производство, то съм склонна и да дам повече пари, т.е. да го купя.

в Бг се опитах да купя няколко био неща и се отказах по същата причина като познатата на ЗаСлон Crossing Arms
виждам немските продукти, които си ги пазарувам и тук, но на тройна цена...
да не говорим, че в бадемите намерих буби Rolling Eyes

аз не купувам винаги био, обаче купувам локално производство, т.е. гледам от къде идва храната. ябълки от Чили и Нова Зеландия не купувам. Ако имам био и небио стока, гледам произхода и взимам тази, която има по-кратък път до купувача.
Манго, банани и подобни ми е ясно, че няма как да купя местно производство, но каквото вирее тук, предпочитам да е местно производство, а не докарано с кораб и узряло по път Tired

Последна редакция: вт, 07 авг 2012, 22:13 от asyalein

# 202

Зеленчуци и млечни  (за мъжете), от Хранкоопа в Пловдив.
Искаше ми се и плодове да има, ама...    Simple Smile
Варива, зърнени, ядки,от ББМ и здравословните магазини.Повечето са органик, но имам и Неорганични.
Забелязвам обаче, че биохраните имат друг вкус.И не е въпрос на внушение, и мъжа ми , и сина ми, и гости са коментирали....

Последните два месеца разхода ни за храна е ....около 1000 лв.   #Crazy за трима души, а ядем поне наполовина по-малко.Това пък е другата странност:откакто промених начина ни на хранене, драстично намалихме количеството храна.И тримата....
Отдавам го на това, че когато се храниш с добра храна, получаваш необходимите полезни вещества, като не гризкаш по цял ден джънкфууд, организма просто се настройва и се засища с минимално количество.
Пример-снощи на тримата (сина ни е на 16 години),ни стигнаха около 5-6 малки печени на фурна картофчета, салата от 2 домата и 1 краставичка, за мъжете  и около 100 гр сирене и 2 сварени яйца.
Преди , за да се почувстваме сити, обикновено ни трябваше поне 3 пъти повече храна.
Ако някой има обяснение на този ....феномен,   Grinning   нека пише.  

# 203
  • София
ЗаСлон, Биркенщок се продават и в няколко магазина в София, конкретно се сещам за един на бул. "Скобелев", дали продават точно от веган сандалите вече - това не знам

# 204
КрасиSimple Smile
Ти сама отлично си го обяснила:)
При мене се получава същото. Лакомията остана последният ми грях. Joy
Ама с повече осъзнатост всичко се постига. Peace

Това, което за парите си споменала...го установявам и аз, и честно казано се чудя какво да направя. Месо не консумираме, млечни не консумираме, ядки напоследък също много малко, а и основно ми ги пращат баба и дядо, че при тях са по-евтини /килограм бадеми е 12 лева, а килограм кашу - 15!!!, тук половинката кашу е толкова!/, ядем плодове, зеленчуци, семена и семки и варива - зърнени и бобови. Плодовете обаче са скъпички. Иначе от варивата само кафевият ориз, елдата и киноата /кинорито/ ги взимам био. Останалото - леща, боб, нахут - не. Царевица когато взема и тя е био. Тиквеното и слънчогледово и лененото семе - не са био, бг произход. Само конопеното, което взимам, е био. То не био няма. Ако всичко ни е био направо не знам каква сума ще постигнем... Shocked
Не е честно да са така безумно раздути цените на био-то тук. Като знам в Германия как е.

Поли, бих купила, да. Peace
Не държа да ми е био, по-скоро гледам нещата, които Ася е изредила. Да е по-локална, по-сезонна, ей такива работи...

Реалист, аз всъщност имам все несполучливи опити само с киноа, просто само светлата киноа не мога да я сготвя вкусно, не знам защо, а и самата й миризма ми е малко силна. Единственият сполучлив вариант беше в една сладка супа:) Казвам сладка, защото й сложих канела и стана уникална. Иначе обаче...все не ми се получава. А това кинори, комбинацията от бяла и червена киноа, натрошен нахут, кафяв дълъг ориз и сусам направо е умопомрачителна!!!

# 205
  • София
Щастливата, коментар за цените и произхода в поста ти.

За конопеното семе, особено беленото- внимавай, защото половината продавано в "био" магазините (кавичките са с подигравателен тон) не е никакво био, освен цената.
В черните опаковки и с произход Румъния! но е много вкусно беленото!

За цените на ядките в София - купуваме само от борса Слатина - цените са :
около 13 лв сурово кашу за килограм (но опаковката е 1 или 3 кг, нещо загубих края напоследък),
 бадемите са  американски, но са  около 12 лв.,
стафиди - ирански, турски - без консерванти, от най-дребните и прости,  3 и половина лева за килограм -  внимавай, тъмните са по-трайни и вкусни от жълтите.
фурми в зелените кутии 2.20 (внимание, грамажът е различен, силно се променя през годините Simple Smile
купувахме и бразилски орех
купуваме "суров" шам

Те са вносител и всичко е скоро пристигнало (понякога чакаме и знаем кога пристига кораба), прясно отворено от вакуумираните чували, рискът за гранясване и зарази е възможно най-малък. А цените стряскащо ниски (спрямо склада на Балчо примерно или други уж складове за ядки в града.

Освен това персоналът е много услужлив.  Отговарят и на странни въпроси от орторексично естество Simple Smile Въпреки, че са склад.

# 206
Що американски бадеми?  Laughing В Гърция растат по улиците едва ли не. В Италия също има ...

# 207
  • София
Щото няма внос на други. Имаше преди 2 години и български, но точно започнахме да посещаваме редовно склада и спряха да ги предлагат - не се търсели.....

моля, развълнувайте се с това    bouquet
http://www.zemianazaem.com/archives/524#more-524

# 208
Странно, американските се търсят, пък другите не...Wink

Относно Бистришкия пожар - още тогава се вълнувах...инфо пусках...нищо, че съм  толкова далече от Родината. Даже мисля, че някои разсъждения от статията съм ги срещала на други места вече, още в разгара на събитията...
Пожар имаше и край Арбанаси...
Атентат имаше на Бургаското летище и никой не обръщаше внимание на загиналия български шофьор за сметка на другите жертви...
А инфо пусках и за една важна работа свързана с ваксините в България, ама никой не го е еня...поне лично аз с това се сблъсквам.

Да живее Олимпиадата! Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 авг 2012, 04:13 от Вери

# 209
  • София
Семейството на добре познат човек от тази тема е участвало в описаните събития в статията. Няма да го  казвам кой е.

Общи условия

Активация на акаунт