Веганството - да споделим опит - 10

• 54 071
  • 741
  •   2
Отговори
# 360
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
в Германия също се хвърля много храна и то още в магазина. една част от продуктите, на които скоро ще им изтече срока отиват за бездомните. мине ли им срока и се хвърлят. при плодовете и зеленчуците няколко петънца - и айде в кофата  Confused

тук има вече движение - хора се изхранват от кофите Crazy
по принцип е забранено, но съм гледала няколко предавания по ТВ как големите магазини си оставят така кофите, че да могат да се преравят и доста хора, които си имат работа и нямат финансови проблеми ходят 1-2 пъти в седмицата да "пазаруват" по този начин. правят го не от спестовност, а защото са против разхищението.

иначе аз също не успявам да си изям порциите в ресторанта. просто ми я опаковат и си я взимам  Peace

# 361
Аз в началото бях много ентусиазирана да споделям за храненето. Обаче получавах само шеги и подмятания и сега мълча като риба. Даже да виждам с какви глупости  си хранят децата, само плахо намеквам, че еди кое си също е хубаво и ако не видя интерес, спирам.

И аз така, дори и плахи намеци съм си казала вече да не правя. Всеки да решава за себе си. Човек, ако не реши да променя нещо и сам не започне да се интересува, много трудно се убеждава. А и коя съм аз да правя това?
...
Днес бях учудена от съвета на педиатър към майка на 2-месечно бебе, което е само на кърма - да почва да дава вече плодови сокове. Защо? - защото сега бил сезонът на много плодове и зимата нямало да може да дава ...

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 10:09 от Palia

# 362
Записвам се да ви чета като начинаещ веган.  Grinning
Месото не ми липсва, но от млечните продукти и яйцата по-трудно се отказвам.

# 363
  • на острова на мечтите
Много интерсни теми сте обсъждали напоследък! Вегетарианка съм от почти година и напоследък вече не ме питат защо, а и аз гледам да отбягвам да отговарям, просто сменям темата, задавайки въпрос, който е по-интересен за питащия  Mr. Green
По повод храната, която се изхвърля има много препятствия в смисъл да се предпази консуматорът.
Т.е. не можа да се дава разваляща се храна на нуждаещи се, за да не се посегне на здравето им
 newsm78 Това хем е абсурдно, хем е вярно. Под студиото на мъжа ми има една пицерия и редовно изхвърлят тесто, което не се е употребило. Но нямат право да го раздават, защото трябва да го чукнат на касата,за да платят такси отгоре, а на тях не им е изгодно, в края на краищата всеки гледа себе си. В големите супермеркати се изхвърлят готови пици или готвено, но и там поради хигиенни причини-опаковка, разнос и т.н.,а и бюрократични такива, не могат да го раздват на нуждаещи се Thinking И така се получава един омагьосан кръг, от който няма излизане. Преди време имаше специална програма, в която се обсъждаха подобни проблеми.
Записвам се да ви чета като начинаещ веган.  Grinning
Месото не ми липсва, но от млечните продукти и яйцата по-трудно се отказвам.
Добре дошла Hug

# 364
Данилу е права за големите вериги. Преставете си ако се натрови някой за колко пари може да ги осъди. Това с ровенето в кофите е поне на собствена отговорност.

# 365
Как могат реално да ги осъдят, ако хората ОСЪЗНАВАТ какво взимат? Тоест - че взимат например храна с изтекъл срок на годност, леко развалена, т.н.? Отговорността е изцяло тяхна. Каква отговорност би могло да имат веригите? Да не би веригите да ги насилват да ги взимат? Ето това не го разбирам наистина.

При нас не рядко се получава да остане храна. Много се дразня. Защото и тримата ядем различно - аз предимно сурово - салати, винаги си премервам количествата, детето - веган, понякога остава обаче, таткото - вегетарианско...и така.

Cotton Soft, добре дошла!
Защо се насилваш да спираш млечните и яйцата, здравословен проблем ли имаш или от други съображения?
При всички положения, съветвам те да не измъчваш организма си, ако ти се дояжда - хапвай, например намаляй ги постепенно, изключи онези неща, без които можеш, например аз с лекота се отказах от сиренето и прясното мляко и яйцата /всъщност никога не съм ги консумирала много/, киселото мляко също не ми бе проблем /обичах го само с едни натрошени бисквити в него/. От маслото не че ми беше трудно да се откажа, а по-скоро се чудех в какво да го заменя с филийката с мед и масло, с която съм отгледана. Crazy Иначе не ми е било мъчно за него. От млечните единствено кашкавал повече обичах. Мисълта ми беше да опитваш постепенно. И ако много ти се яде да хапваш:)

# 366
Виждала съм в Холандия отделени стоки на много занижени цени и като погледна се оказва, че срокът на годност им е изтекъл. Това бяха храни в лъскави опаковки, а не колбаси. И в немско в някои магазини забелязвам това и то предимно в по малките, но са отделени от другите стоки, за да се вижда намалението му. А в Бг. не че го няма, но го правят скришом, защото си е наказуемо, но в немско не знам какъв е законът и какво позволяват. Даже редовно виждам в някои супери изгнили тук таме зеленчуци да се продават.

Cotton Soft, аз сега правя преход, но лошото е че не живея сама и другите членове на семейството редовно ме блазнят и си позволявам да опитам нещичко, но без месно. Ако бях сама въобще нищо не би ме заблазнило. Ако и при теб е така се получава малко затруднена ситуация, но всичко с времето си. Трябва постепенно да стават промените.

# 367
Аз повече от година съм се опитвала да съм вегетарианка. И примерно 2 месеца съм била вегетарианка, после ме изкушават с някое пиле, хапвам малко и пак почвам да съм вегетарианка. И така за 1 година сигурно имам изядени не повече от 10 порции пилешко месо.
Относно риба, съм алергична към скумрия, 2 години не бях яла никаква риба. После от време на време хапвах треска, на 3 месеца веднъж някъде.
А за млякото наистина мисля, че ми създава повече слуз в организма, но обичам кисело мляко, сирене и кашкавал. От скоро станах фен на соевото мляко за пиене с какао, не му помня марката, има го в Била. Опитах и с ванилия, но с какао е по-хубаво. Веднъж си взех тофу, но не ми хареса, само в една доматена супа долу-горе ставаше за ядене.
Нямам някакъв здравословен проблем, просто от съображения за здравословен живот и за още малко отслабване, че имам малко излишни килограми. Четох, че и за кръвната ми група е подходящо да съм вегетарианка.
От диетите най-добре ми действа прочистване само с плодове. Само, че след това като се захраня апетита ми за хляб, картофи и ориз се увеличава в пъти повече, а от тях качвам килограми.
Между другото исках да ви питам какво хапвате през обедната почивка на работа. Освен плод и сурови ядки, друго какво може?

# 368
Добре дошла и от мен, Cotton_Soft!
Присъединявам се към съвета на Щастливата, не прави нищо насила. Много по-добре е всичко да става постепенно и със спокойствие.

За обяд на работа - нося си от вкъщи, най-вече салати или нещо останало от вечерята, препечени филийки хляб, варени картофи, тиквички, печени чушки. Теб плод и ядки засищат ли те? И аз нося плодове, но са за сутринта и следобед /като малките деца ям по 5 пъти на ден/  Simple Smile.

Скрит текст:
За млякото и слузта - една съфорумка ОМ, която споделя информация за храненето според Аюрведа, беше писала, че млякото трябва да се приема правилно и тогава нежеланите ефекти като подуване и слуз не се проявявали. Запомнила съм, че прясното мляко трябва да се пие топло и да не се смесва с друга храна, а киселото мляко се усвоявало добре под формата на айрян.

# 369
Cotton_Soft, при мене беше същото - обичах кашкавал например, но усещах, че млечните ми образуват слуз. Прекрасно се чувствам откакто не са в менюто ми.
Разбирам те много добре и за чувството, че след разтоварване апетитът ти към тестени, картофи и ориз е по-голям. Ако имаш желание да сваляш килограми, а тези неща наистина много ти се прияждат, съветвам те да наблегнеш на ориза. Всмисъл - повече ориз, в сравнение с другите. Чела съм най-различни статии по въпроса, от най-повърхностно написани /от сорта на "Защо азиатките са слаби, а европейките и американките - дебели?" - Защото основното зърнено на азиатките е оризът, а на европейките - пшеницата, тестените, а те се лепят/, до научни факти и т.н. Оризът е много пълноценна храна, засищаща, аз много го харесвам. Разбира се, говоря за кафевия, пълнозърнест ориз.

На въпроса ти:
Освен плод и сурови ядки, друго какво може?

Всичко може:) Не се ограничавай:)
Каквото ти се хапне - това яж. Разбира се - умерено. Под умерено какво имам предвид - то умерено означава различно за всеки човек. Обаче се сещам за една лекция на една австралийка, която беше тук - Свами Шивамурти, и тя говореше за това как основните проблеми на много хора идват точно от това, че не могат да бъдат умерени, тоест - да взимат и получават толкова, колкото имат нужда, а не колкото им се иска, понеже е хубаво, вкусно и т.н. Тя не говореше за храната, а за всичко - умерени в храненето, умерени в действията си, в консуматорството и т.н.
Тъй че яж каквото ти се хапне и най-важното - не зацикляй на едно-две неща, понеже са супер полезни, заложи на разнообразието. Аз ям салата, ако имаш възможност и те засища - може да хапваш салатка, може да си добавяш сирене, ако ти се иска, а ако искаш да го спираш - просто намаляй постепенно количеството му в салата. Хапвай си и задушени зеленчуци, варива и зърнени в различни комбинации, експериментирай:)  Hug Ако искаш да поотслабнеш, внимавай с ядките, те са си калорични. Simple Smile

Палиа, и моите плодове са за сутринта до обяд и следобяд. Joy
Ако малките деца ядат по 5 пъти, но аз...сигурно повече от тях. По седем:)))

Ако някой не е попаднал на това, да се информира - http://dnes.dir.bg/news/voda-zlatitza-11892639
Кадмий и арсен...не съм добра по химията, нека Усмивката да каже, но май нямат много място във водата ни. Sad

# 370
Благодаря ви за подкрепата и съветите. Раздялата с тестените храни ще е тежка, ама ще опитам.
Понякога ме засищат плодове или ядки, поняка - не, зависи колко съм натоварена и изнервена.
Кафявият ориз при мен отделя повече от час, докато се свари.

# 371
  • на острова на мечтите
Аз отказах млечните ей така от раз, преди година и няколко месеца, след като прочетох една статия, която ми препратиха, докато се подвизавах в една от подтемите за диети. Ужаси ме мисълта точно за слузта, която се натрупва в организма. После се замислих, че, когато бях малка нищо не беше в състояние да ме накара да ям прясно мляко Crossing Arms Виж бяло сламурене сирене ядях с желание. Маслото също не ме събòазняваше, за разлика от лютеницата на филийка Crazy
Та се замислих, че моят организъм е имал много точно усешане за това, какво е добро за мен, докато после някак си не чуваме неговите смс_си за това, какво е добро и какво не за ядене Thinking
 Тия дни ми попадна една книга за това как големите производители на храни спекулират с нашето подсъзнание и ни поднасят храни заредени с толкова много захар и мазнини, че ставаме зависими от тези продукти. Ако четем внимателно етикетите, ще видим колко пъти се споменава съдържанието на захр, мазнини- кокосово, какаово, фъстъчено масло и ли сусамово, което стимулират нашите вкусови рецептори и  ни карат да искаме още. В момента нямам книгат пред мен, но ще ви споделя тия дни как е заглавието, но е нещо от рода:" Защо ядем все повече, дори когато не сме гладни?" И да ви споделя, че откакто не ям конфеционирани храни, ям само когато съм наистина гладна. Преди все нещо "хрупах", ей тъй да ми минава времето, нещо като в случая с цигарите.
Гушкиииииии

# 372
  • София
Какъв е случаят с млечните и слузта? Някой ще каже ли с две думи или пък да ме насочите къде да прочета?  Thinking

# 373
Кашмир, аз съм чела от тук, интервюто е доста интересно, отговаря на въпроса ти - http://www.xnetbg.com/new/content/view/585/1/

Отделно докато се ровех да видя къде беше интервюто, попаднах на това, не го бях чела:

Производителите на мляко и млечни продукти ни казват: "Млякото е съвършената храна от природата", но не казват, че млякото е природната храна за малкото теле, което има 4 стомаха, удвоява теглото си за 47 дни и може да достигне маса от 135 кг за една година. Производителите на мляко казват на децата: "Пийте повече мляко, за да порастете големи и силни", понякога им казват, че ензимът, нужен за усвояването на животинско мляко е лактаза. Те никога не биха казали на децата, че 20% от хората от бялата раса, 53% от латиносите и по-голямата част от тъмнокожите хора нямат лактаза в червата си. (89% от стадата едър рогат добитък в страна като САЩ е инфектиран с левкемия - рак на кръвта/костния мозък. Млечната индустрия казва, че вирусът на левкемията става неактивен след пастьоризация (процес на загряване на млякото над 70 градуса по Целзий). Всичкото мляко на пазара е пастьоризирано.

Пастьоризацията променя калция в неразтворима форма, която не може да бъде абсорбирана от хора или животни. Тази обработка на високата температура също така убива и всичките ензими.

Телетата биха умрели, ако ги хранеха с пастьоризирано мляко/сирене вместо с нормалната им храна. Въпреки това огромна част от млякото се пастьоризира.

Млякото е всъщност бяла кръв. Средно в литър мляко се съдържат 322 милиона бели кръвни клетки. След като се пастьоризира съдържа 322 милиона мъртви бели кръвни телца.

Инфекциозната частица, която причинява болестта "луда крава" се нарича прион. Прионите не могат да бъдат унищожени при пастьоризация.

Инкубационният период на болестта е 20 години (което значи, че след 20 години ще разберете дали сте заразени)

80% от млечния белтък в млякото е казеин. Казеинът е основната съставка за лепилото за мебели и също се използва за да се залепват етикетите на бирата.

Количеството холестерол, което се съдържа в тези 3 чаши мляко е равен на количеството, което бихте получили от 53 резена бекон.

Увеличен е рискът от рак на гърдата за жени, които се хранят с масло или сирене 3 или повече пъти седмично, сравнено с жени, които консумират тези храни по-малко от веднъж седмично: 3 пъти по-висок.

От 59-те хормона, които се съдържат в млякото, един е мощен хормон на растежа. Той е естествена съставка на кравето мляко, тъй като кравите трябва да растат много бързо. Заради някаква игра на природата този хормон е идентичен при кравите и хората. Този хормон е добре изледван и документиран като "гориво" за всякакви тумори. Той е ключов фактор в развитието на пролиферацията при рака на гърдата, простатата и дебелото черво. Подозира се, че най-вероятно ще се открие, че подпомага растежа на ВСИЧКИ тумори.

Всяка хапка кашкавал съдържа ДЕСЕТ ПЪТИ повече от това, което е имало в млякото (главно различни антибиотици и пестициди при промишлените млечни продукти), защото трябват 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм кашкавал. В сладоледа те са 12 пъти повече. В маслото те са 21 пъти повече, от това което се е съдържало в мазнините от млякото.

Млеконадойните крави също се убиват в кланиците. Естествената продължителност техния живот в природата е 25 години, но повечето крави за доене живеят само 4 години, докато телата им вече са износени и трябва да бъдат убити. Държани в постоянен цикъл от изкуствена бременност чрез синтетични лекарства, от лактация и доене чрез промишлени машини, тези крави са затворени извън всички останали животни, включително и малките им. Заставят ги да стоят на бетонни подове, в собствените им изпражнения по цял ден, във фабрики, където трябва да дават над 40 литра мляко на ден - 10 пъти повече отколкото могат да дадат в природата.

Никое същество след най-ранното си детство не консумира мляко или млечни продукти. Хората са единственият вид (освен другите, на които ние го даваме изкуствено), които го правят. Човешкото тяло няма никаква нужда от животинско мляко/сирене/кашкавал и т.н. Няма необходими за живота ни хранителни елементи в млякото, които да не могат да бъдат набавени от растителни източници.

Сърдечният удар е една от най-честите причинители на смърт за човека. Преустановявайки консумацията на месо, млечни продукти и яйца, човек намалява риска от сърдечен удар с 90%!

# 374
  • София
Огрооомни благодарности, че сподели!   bouquet Hug

Прясното мляко го спрях от началото на годината, а пиех по минимум 2 чаши на ден. Срях го от "раз", без никакви проблеми. Чак себе си очудих. Сега предстоят млечните. Родителите ми ще ме обявят официално за луда.  Joy

Общи условия

Активация на акаунт