Веганството - да споделим опит - 10

• 53 876
  • 741
  •   1
Отговори
# 675
и аз обичам понякога грах с картофи.  Simple Smile Като дете се радвах на това ястие, защото тогава предоставеният ми избор на веге храна беше по- ограничен.  
Леща с картоф или зрял фасул с картофи нямам навика да смесвам.
Понякога съм се съобразявала с принципите на РХ, но като цяло, не следвам тези правила. Освен това си мисля, че те са актуални предимно за всеядната кухня.
Картофи със зърнени съм смесвала, но рядко. Концентрацията на въглехидратите става повече и не считам, че е най- подходящото съчетание.
Патладжаните са си ОК когато организъм е здрав. Същото се отнася и за спанака. Оксаловата к-на натоварва хора, имащи проблеми с бъбреци или жлъчка. Соланинът го извличам и аз със сол, по навик, понеже така съм учена.  Откакто правя кьопоолу обаче, нищо не обработвам предварително. Разлика във вкуса не съм забелязала. За здрави малки деца,  умерените количества патладжан са добре дошли.  Peace
Патлаждани беля само за кьопоолуто, по навик, защото когато за 1 път правих рецептата така беше написано. Предполагам, че ще е също толкова вкусно и с небелен патладжан.  
От розово- шарения сорт патладжани не купувам. Само класическия тъмен.Така или иначе, понякога кората му се различава по дебелина.  
Като вариант за вкусна крем -супа с червена леща препоръчвам наред с моркови и червена чушка, да се добавят  коренчета от магданоз и джоджен.
Открих, че коренчетата на магданоза са  ми много вкусни и придават невероятен вкус в ястията. Simple Smile
вкъщи хапваме крем -супи с удоволствие, варирам съставките. Последната беше: грах, праз лук, моркови, 2 супени лъжици ечемик /перлен/ , тиквичка, корени от магданоз, копър, хималайска сол и зехтин накрая.

# 676
скоро не съм правила леща,а обичам  Heart Eyes -оттук съм взела идеята и я прилагам задължително-запичам на сух тиган семе кимион,стривам в хаванче и добавям в лещата ,ммм  Crazy

моите патладжани растат още/вече 3 месеца бера патладжани/и при силно слънце,а тука е силно! не горчаха,и сега ,като ще ни дави вече от дъжд ,почти месец-пак не горчат Peace -аз мисля,че е от нередовно поливане горчилката им  Thinking

# 677
записсс  Hug

# 678
И аз не понасям вкусът и миризмата на елда и за мен това е една от най-отвратителните храни.
Вместо елда предпочитам просо.

# 679
# 680
аз мисля,че е от нередовно поливане горчилката им  Thinking
Да, така е.
Гледахме едно лято на село патладжани. Wink

Как можах да забравя кьопоолуто - за него беля патладжаните да, след като са опечени. С небелен не съм правила.
И за Баба Гануш беля.
Сега се сещам и за имамбаялдъ - не е осоляван предварително патладжана.

Take a smile, за коренчетата магданоз си много права. Simple Smile Баба и майка ми ги ползваха редовно.

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 18:43 от Вери

# 681
И аз не понасям вкусът и миризмата на елда и за мен това е една от най-отвратителните храни.

аз също не понасях ни вкус, ни миризма.
но сега! ям наистина много, кисна - пресен лук, магданоз, кимион, пипер...и готово.
тази смес исках да опека тая вечер, но липсата на кимион ме спря, така че утре. елдени кюфтета на фурна са ми любими с горчичен сос.
оказа се, че и украинците не знаят за небланшираната, кафява елда.

# 682
  • София
Наумила съм си да направя сиренето от кашу на ванилка, за целта ми трябва агар агар, ще ме ориентирате ли къде да си намеря и колко горе долу струва?  Praynig

# 683
  • София
и аз питам, изпробван ако може!

# 684
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
и аз питам, изпробван ако може!

аз го взимам в Германия от Кауфланд.
няма ли го там?
казва се agartine

# 685
  • на острова на мечтите
Ако я измиеш добре преди употреба няма да има нито мирис нито неприятен вкус. Елдата няма глутен и това я прави много подходяща за челиячи и за тези, които правят диета. Опитай амарант.
Някой в готварският беше питал за веге наденички. Интересно ми стан, но ми се видя малко трудоемко, та си улесних рецептата и вместо да я оформя като наденички, в края на краищата е важен вкусът, макар че окото често се подлъгва от формата, и сложих във фурна да се изпече. Стана вкусно!

# 686
Данилу, моля те дай рецепта.

# 687
# 688
  • на острова на мечтите
Данилу, моля те дай рецепта.
Ами постнах я в готварския с много бърз превод в подраздела."какво готвите вегетарианци". Общо взето има всякакви зеленчуци,на които сега им е сезонът(поне тук все още ги има на местното пазарче), вариш,значи зеленчуците първо се варят и после се режат,омесваша галета,добавяш подправки, завиваш с прозрачна домакинска хартия и сваряваш.След като се охлади се изпича.

Ingredienti:
melanzana             патладжан
patata dolce          сладък картоф
zucchine tonde       кръгли тиквички( или обикновени)
zucchine gialle        жълта тиква
cipolle rosse           червен лук
carote, porro          морков и праз
peperoni                чушки
patate                    картоф
funghi champignon  гъби шампиньон
rape rosse            червени репички
pomodori              домати
tegoline                зелен фасул
spinaci                   спанак
basilico                  босилек
menta                      мента
pan grattato           галета
olio buono             хубаво олио

# 689
А какъв е смисълът първо да се варят, а после да се пекат?
Зеленчуците дори само изпечени стават чудесни на вкус.

Общи условия

Активация на акаунт