С какво ви дразнят свекървите- 17 тема

• 72 154
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
Ясно Peace

Аз бих се обадила. Заради себе си.
От друга страна, ако ще ти ръмжат през зъби по телефона, или направо те нахокат вместо благодарност, по-добре се направи на разсеяна. Ти си ги знаеш най-добре.

# 541
  • където ми харесва
Нищо не разбрах от последния пост Laughing
Неправилно поставяне на запетайки, и малко повече употреба на спейса, за това не си разбрала.

Нещо по-конкретно?

И пред съюза "и" не се слага запетая.
Сетих се, но не ми се редактираше.
Иначе, липсва ти една запетайка. Това имах предвид...
А за спейса-някои думи си ги на пи сала така

# 542
  • София
наскоро разбрах, че май можело и пред "и" да се слага запетая. Май има някакви сложни правила с изключения, които не ми се е налагало да уча навремето. Нещо със сложни съставни и не знам какво още, дето сега ги мъчат децата.

# 543
наскоро разбрах, че май можело и пред "и" да се слага запетая. Май има някакви сложни правила с изключения, които не ми се е налагало да уча навремето. Нещо със сложни съставни и не знам какво още, дето сега ги мъчат децата.

Запетая пред "и" се слага, когато се повтаря, като например- "Аз ходих и видях, и питах, и исках...."
Както и в обособените части в простото изречение. "Моята свекърва, ходила на кино, забравила си шапката."

И не се слага запетая, когато подчинените изречения са свързани със съюз "и".
Запетая се слага пред "ка, па, че, но, който, която, защото и т.н".

ЗАпетая се слага- когато се обособяват, обстоятелствените пояснения и допълненията с предлог -вместо, въпреки, за разлика от, освен, наред с, независимо от.

Това общо взето са най-елементарните случи, в които се поставя запетая. В сложните изречения има и други правила за поставяне на запетаи.

# 544
  • Fort Worth, TX

Запетая пред "и" се слага, когато се повтаря, като например- "Аз ходих и видях, и питах, и исках...."
Както и в обособените части в простото изречение. "Моята свекърва, ходила на кино, забравила си шапката."

И не се слага запетая, когато подчинените изречения са свързани със съюз "и".
Запетая се слага пред "ка, па, че, но, който, която, защото и т.н".

ЗАпетая се слага- когато се обособяват, обстоятелствените пояснения и допълненията с предлог -вместо, въпреки, за разлика от, освен, наред с, независимо от.

Това общо взето са най-елементарните случи, в които се поставя запетая. В сложните изречения има и други правила за поставяне на запетаи.
Ели , моля те не се джавкайте тук.Има една огромна тема за правописа .Цитирайте и се възмущавай ТАм.

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 22:47 от Креми Анев

# 545
Оооо, не не се джафкам. Сори, ако е прозвучало така. Просто споделям. В интерес на истината и аз съм забравила всички правила, а имам един по-голям проблем, че пиша по-бързо, отколкото мога да мисля и грешките ми са от това  Joy

# 546
  • София
не се джафкаме, дори е добре, че тя написа правилата. Само дето след половин час вече няма да ги спазвам, защото ще съм забравила половината. Карам по интуиция повече, че ми става много сложно.

# 547
Толкова с граматиката. Дайте някоя свекърва  Joy

# 548
  • София
Ето, аз ще се оплача - купила съм слънцезащитен крем за децата, а тя не им напомня да се мажат. Все повтарям на двата комплекта баби, децата да не са твърде много на слънце да се пекат, ама никой не слуша! Не зная защо толкова лековато възприемат това със слънцето.

# 549
защото те самите нямат навика
най-вероятно и те не се мажат

# 550
# 551
  • Fort Worth, TX
Толкова с граматиката. Дайте някоя свекърва  Joy
Моята ми скъсва нервите.Откак мъжа ми е в чужбина ми налага телефонен терор.Миналата седмица имах 8 неприети повиквания в рамките на 1 час.Днес звъни, а аз затварям.След 1 минута пак звъни, а аз пак затварям .Обяснено и е, че щом се даде заето да чака обаждане по-късно, щото в момента не може да говорим с нея.Е, не след има няма 30 мин пак звъни.Този път вдигнах и казах;след като давам заетоне мога да говоря.Отгорора беше:Аз си мисля, че приказваш с някой и затова е заето.Вбеси ме , че се прави всеки път на луда.Малко остава да й блокирам телефона и като звъни автоматично да се отхвърлят обажданията от нейния телефон.Зора тоя път за звъненето беше да пита дали мъжа ми е звънял и кога съм го чула днес.При положение, че и е казано, че се чуваме всеки ден по 3 пъти.Писна ми от досадното и звънене.

# 552
А, бе мойта до преди 1-2 месеца какво се беше научила, стане 19-20 часа, вече знае че сме вкъщи и на телефона на мъжа- джън. Моят не го знае  newsm44
И даже без да питам разбирам, че е тя. Мъжът ми продължава да си гледа ТВ или да е пред лаптопа си и само казва- "да, да, да, ахъм, добре" и така 1 час. Тя едно и също повтаря един час. И винаги слухти като се обажда. Да не сме някъде, да не сме с някой, понякога ако чуе нещо започва да налучква  Joy
И като го питам какво толкова "съдържателно" си говорихте, отговорът му- "същото като предния път"  Joy
По едно време взех да му се се смея, че майка му всяка вечер го проверява дали си е изял манджиджаката, дали не си е ожулил коленете, дали си е измил зъбките, та за това звъни всяка вечер. Какво е това нещо 30-ет и кусур годишен мъж всяка вечер майка му ще звъни. Най-накрая баща му и взе телефона с безплатните минути щото и той се усети, че сега рахат. Може и да се сърди, ама пука ми. Следващото ми виждане с нея е по Коледа.  Joy

# 553
  • София
тази жена има голяма нужда от внимание, направо натрапчиво изглежда!

# 554
Ето, аз ще се оплача - купила съм слънцезащитен крем за децата, а тя не им напомня да се мажат. Все повтарям на двата комплекта баби, децата да не са твърде много на слънце да се пекат, ама никой не слуша! Не зная защо толкова лековато възприемат това със слънцето.

Едно време модата беше да ни пекат като кебапчета, какви ти кремове.

Общи условия

Активация на акаунт