Интересно и благодаря,че попълнихте пропуските.

Точно започвах да набирам инерция относно образа на Хатидже,Виждаше ми се особено лицемерно,да растеш в харем заедно с газетата

Но щом дворцовата практика е била такава,няма шанс избора й да бъде друг.Е да,можеше и да покрие случилото се,но тук ще се получи разминаване с образа на Хатидже.През погледа на Ибрахим,"Тя е държавата",тя сама го каза,така че колкото и деликатна да е нейната същност,надделява гордостта и чувството за обида към държавата.
Относно НП и аз се чувствам неудовлетворена,Пири е извън обсега на заподозрените,заради смъртта си за която разбрах в последната серия,може пък пропуска да е мой.А дали НП е Челеби Искендер?До тук от видяното,май ще се каже той,

колкото и да не ми се вярва.
Друго което ме озадачи,беше съдбата на Изабела.По-късно в разговор между Ибрахим и СС се оказа,че Кануни знае за изчезването й.Също така,и че са я качил на кораб от където тя е отишла в манастир,

Ровейки се за материали относно историческия образ на Изабела попаднах на три Османски султана с майки българки:
1. Баязид I- четвърти султан 1354-1402.(османски турски: بايزيد الأول, по прякор Йълдъръм. Неговият баща султан Мурат ,Mайка български произход Hatun'di Gülçiçek,Мария Thamara Хатун - сестра на българския цар Иван Шишман.
2.Султан Мехмед I-пети султан 1382-1421. Майка от български произход- Olga Hatun
3.Султан Мустафа IV - 29-ият султан на Османската империя 1779-1808.Майка от български произход- Соня- Sineperver Sultan
Успях да открия само името на Sineperver Sultan,защото само тя е била Валиде.За останалите две няма много информация,като изключим разбира се сестрата на Иван Шишман,но пък никъде не се споменава,че е майка на Баязид I. Причината обаче може да е,че официалната майка на Османски владетели,може да е само тази,която е придобила титлата " Valide султан ".
Вероятно във всеки харем е имало българки, но важни са валиде-султаните, те са майки на султани и това е важно. Категорично доказано е, че майката на Мустафа ІV е българка.Като спорове има, че българки са майките на - Мурад ІV и Ибрахим І, Сюлейман ІІ, Махмуд І и Осман ІІІ, съответно - Кьосем султан, Салиха Далашуб Султан, Салиха Султан и Шехсувар Султан - Анастасия, Катерина, Александра и Мария.
Ето и списък от Турски сайт,на мен ми помогна чичко Гугъл!

Извинвам се,ако информацията вече е била предоставена на форума и само се повтаря!