Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 37

• 97 633
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Принцесите са скъпоструващи съпруги, а съпругът им се задължава да се разведе с другите си жени, ако има такива.

Интересно и благодаря,че попълнихте пропуските. smile3525
Точно започвах да набирам инерция относно образа на Хатидже,Виждаше ми се особено лицемерно,да растеш в харем заедно с газетата  Laughing (Гьозде-тата) на баща си,както и с полу-братята и сестрите си и да не намираш за нормална ситуацията около собственото ти семейство.
Но щом дворцовата практика е била такава,няма шанс избора й да бъде друг.Е да,можеше и да покрие случилото се,но тук ще се получи разминаване с образа на Хатидже.През погледа на Ибрахим,"Тя е държавата",тя сама го каза,така че колкото и деликатна да е нейната същност,надделява гордостта и чувството за обида към държавата.

Относно НП и аз се чувствам неудовлетворена,Пири е извън обсега на заподозрените,заради смъртта си за която разбрах в последната серия,може пък пропуска да е мой.А дали НП е Челеби Искендер?До тук от видяното,май ще се каже той, newsm78
колкото и да не ми се вярва.

Друго което ме озадачи,беше съдбата на Изабела.По-късно в разговор между Ибрахим и СС се оказа,че Кануни знае за изчезването й.Също така,и че са я качил на кораб от където тя е отишла в манастир, Laughing а там да се моли за изкупуване на греховете си.Направи ми впечатление,че султана даде тази информация на Ибрахим,който очевидно не беше наясно със ситуацията. Ох,и тук стана каша.Но повече ме мачка образа на силиконката,не умира ли Изабела Фортуна Кастилска в 1504 или това е образ на друга Изабела.Реална историческа личност ли е това или художествена измислица?И как така Сюлеман знаеше за изчезването на пирнцеската... Thinking

Ровейки се за материали относно историческия образ на Изабела попаднах на три Османски султана с майки българки:

1. Баязид I- четвърти султан 1354-1402.(османски турски: بايزيد الأول, по прякор Йълдъръм. Неговият баща султан Мурат ,Mайка български произход Hatun'di Gülçiçek,Мария Thamara Хатун - сестра на българския цар Иван Шишман.
  2.Султан Мехмед I-пети султан 1382-1421. Майка от български произход- Olga Hatun
  3.Султан Мустафа IV - 29-ият султан на Османската империя 1779-1808.Майка от български произход- Соня- Sineperver Sultan
  Успях да открия само името на Sineperver Sultan,защото само тя е била Валиде.За останалите две няма много информация,като изключим разбира се сестрата на Иван Шишман,но пък никъде не се споменава,че е майка на Баязид I. Причината обаче може да е,че официалната майка на Османски владетели,може да е само тази,която е придобила титлата " Valide султан ".
Вероятно във всеки харем е имало българки, но важни са валиде-султаните, те са майки на султани и това е важно. Категорично доказано е, че майката на Мустафа ІV е българка.Като спорове има, че българки са майките на - Мурад ІV и Ибрахим І, Сюлейман ІІ, Махмуд І и Осман ІІІ, съответно - Кьосем султан, Салиха Далашуб Султан, Салиха Султан и Шехсувар Султан - Анастасия, Катерина, Александра и Мария.
Ето и списък от Турски сайт,на мен ми помогна чичко Гугъл! Simple Smile

Извинвам се,ако информацията вече е била предоставена на форума и само се повтаря!  
  bouquet

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 11:55 от Snell

# 211
Аз за майката на Баязид съм слушал много.Най-малкото така започва легендата за създаването на Свежен Simple Smile Иван Шишман праща Търновски боляри да дадат сестра му за жена на Баязид.По-късно същите тези благородници ги е било срам да се върнат от Цариград в Търново, защото именно те е трябвало да дадат сестрата на царя за един владетел чуждоверник.Така те се заселват в едно планинско градче, наречено Свежен.Че е майка на Баязид и в други сайтове пише, но в други казват, че това не е  вярно и че истинската Баязидова майка е от Гърция.

А за Изабелла - няма какво да се чудите, тя повече няма да се появи в сериала.Сюлейман и той нищо не знае за нея, в разговора му с Ибрахим блъфира.Искаше да покаже на Паргалъ, че е по-осведомен от него и че има хора на всякъде - с една дума Ибрахим да има едно наум, че султана го наблюдава и знае и разбира всяка негова стъпка.А Изабала си стана храна на рибите - Хюррем я очисти Simple Smile

# 212
Искаше да покаже на Паргалъ, че е по-осведомен от него и че има хора на всякъде - с една дума Ибрахим да има едно наум, че султана го наблюдава и знае и разбира всяка негова стъпка.А Изабела си стана храна на рибите - Хюррем я очисти Simple Smile
Може,може... newsm78 smile3521

# 213
  • Атлантис, Галактика Пегас
За Изабела не съм сигурна че точно Хюррем я очисти. Изненада на лицата на Нигяр и Гюл ага в пералното помещение ме навежда на мисъл, че може и Сулейман да е правия в изказването си.

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 13:41 от Kordelia

# 214
Кера Тамара сме я обсъждали и преди и момичетата бяха пуснали този сайт с интересна информация за нея и за нейното влияние в онези времена:

http://www.youtube.com/watch?v=a4C1fwJI9Ls

За съжаление книгата сякаш е потънала в дън земя и никъде не я намерих.

# 215
Боже, колко интересни неща разказвате!  Crazy До края на сериала всички ще станем специалисти по отоманска история.  Flutter

# 216
  • somewhere near the sea
Хубаво де, ама след като султанските сестри имат привилегията да си избират съпрузи, защо бяха тия тръшканици на Хатидже? Толкова драма, а можело да си посочи избраник ooooh!

# 217
# 218
  • Атлантис, Галактика Пегас
Аз пък се питам след като в първи серии с годеника на хатидже се смопенава че Мехмет- годеника е единствен син на Пири паша, откъде аджеба се взе този отмъстителя Аляуддин???

# 219
Хубаво де, ама след като султанските сестри имат привилегията да си избират съпрузи, защо бяха тия тръшканици на Хатидже? Толкова драма, а можело да си посочи избраник ooooh!

За да ни бъде по-интересен филма.

Също така султанската сестра има право да се разведе със съпруга си, но той няма право да се разведе с нея. Първите дамади, развели се със съпругите си са чак през 20 век, когато гонят султанското семейство от Турция , а на зетьовете дават право на избор - да отидат в изгнание със султанките или да се радведат.

# 220
# 221
И няколко портрета от руска фенка. Доста са сполучливи  Peace

# 222

Тук пише за някаква бомба хабер  newsm78 Може ли някой да го преведе  Praynig

Скрит текст:
BOMBA HABER ♥
Sonraki gün diziden ayrılmıyorum dedi.

Haberleri Yalanladı''
Meryem Uzerli'nin Muhteşem Yüzyıl'dan ayrılması çok konuşuldu Uzerli:
-''3.sezona bomba gibi gireceğim ayrılık yok bunların hepsi reklam.''

Diyerek haberleri yalanladı. Can Ateş bu konuda: