Частни детски градини и ясли - София (5)

• 123 218
  • 766
  •   1
Отговори
# 375
Лекси, от хрема до хрема си има разлика.
Хремата може да е неприятна и без да е с Т, кашлица и т.н. като в нашият случай в момента, бактериална хрема, без други симптоми. Педиатърът изрично ми каза, да не го пускам на ДГ, докато не спре цялостно. Ако реша, спокойно мога да го мина по критериите на повечето родители за здраво дете, няма Т, не му тече активно носа, не кашля......просто на мен не ми се рискува. Честно казано, малко ми стана неприятно и от позицията на управителката, защото не е моя работа да споря или се занимавам с другите родители, има си правила, зад които или застават или не. Това е нейна работа, не моя.
Таксата се плаща месечно, на седмица или на ден, като месечната е най-изгодна.  Дадени вече веднъж парите не се връщат, няма значение ходи или не ходи детето.

# 376
  • София
ani27, аз също заставам зад позицията ти, защото малк оили много всяка майка се ядосва и е тъжна, когато детенцето й е болно. Но те моля да помислиш за следното нещо : Аз съм повече от убедена, че навсякъде е така. Дори си помисли, ако го спреш от ясла, на площадките, в детските центрове и т.н. Навсякъде се водят "сополиви" дечица. Няма как да го предпазиш. Има го и следното нещо : В самата ясла, детска градина и т.н. се развива среда, която поддържа почти непрекъснати сополки и хрема. Може би и ти говориш за същото. Които съгласи се, че няма как да ги излекуваш. ОК ти ще ги излекуваш, но след като го пуснеш, то пак попада в тази среда. Другото нещо е, че понякога дечицата са най-заразни още преди да потекат сополите. Така, че не бъди толкова притеснителна и недей да взимаш крайно решение, защото наистина не само в този случай е така.
Друг е въпросът, че наистина не е твоя работа, точно ти да повдигаш въпроса. Има си персонал, управител и т.н. Съжалявам и, че си се разочаровала от майката на познатото ти дете.... наистина, не я защитавам, но понякога е важно да погледнеш общото състояние на детенцето. Моята щерка откакто е тръгнала е със сополи и знам, че ще я оставя вкъщи, ще ги излекуваме и веднага щом я пусна - пак ще е така. Просто детската среда там е предпоставка за развитието им.
Имам приятелка с детенце в държавна ясла и на въпроса й  към лелките : Кога ще минат тия сополи, вече цял месец ги влачим, те й отговорили : Към април, май някъде...

# 377
От хрема до хрема наистина има разлика - едно е настинка, адаптация към средата, в резултат от рязка промяна на температурите и т.н., друго е от бактериален причинител. Хремата не бива да се подценява, това че "всички деца са така" не е повод за успокоение. Аз лично не бих приела "успокоението "ще минат към април, май", особено когато се налага антибиотично лечение за бактериалните. Наскоро имаше публикувани изследвания, че при нелекувани и хронични състояния може да се промени дори захапката на детето. При бързо развиващи се хреми, старт на кашлица и общо неразположение на детето (без да се чака температура) - пускат се изледвания за секрет, да, отнемат 3 дена, но си струва - детето остава вкъщи и се укрепва, доколкото е възможно, после диагнозата е доста по-точна за поставяне, на останалите деца в градината им се спестяват "зелените подаръчета". На никой не му е лесно да взема болнични, но с времето болничните ще намалеят, ако всички - родители и персонал - спазват някакви общи правила и морал. Всичко е въпрос на отношение - майки, които гледат децата си вкъщи и не ходят на работа, също водят видимо болни деца по площадките, когато там е пълно с други деца, с прохождащи, с бебета...

# 378
Аз взех вече решението и съм написала мейл до управителката, чакам отговор. Днес ще отидем да си вземем пантофите, интересно ми е ще ми възстановят ли част от внесената сума.
Относно сополите съм нс мнението на dika09.
В квартала сме си изградили коректност в това отношение, казваме си ако детето е с проблем и си играе по-настрани от другите деца. Синът ми не помня от кога не е имал бактериална хрема, 2г сигурно.
 Децата на майката, която се държа по този неприятен начин, в момента са на АБ, защото бяха нищо и никакви сополи.....и от вчера наистина не са на ДГ.

# 379
  • София
да това с воденето на болни деца по обществени места винаги ме е възмущавало.
Чашата преля обаче когато бяхме на рд на едно 1г детенце и там се появи друго детенце което се заигра с моята дъщеря. Чух го че кашля но не се вторачих толкоз. Но останах изумена когато майка ми каза- ами ние сме малко болни и с температура. Затова кажете на вашата дъщеря понеже е по-голяма и ще разбере да не се доближава много до него че да не я зарази Joy Joy Joy е, заразихме се де:)

# 380
какво съвпадение, Bunnie, мисля че прекарахме неделния следобед заедно  Hug

# 381
  • София
какво съвпадение, Bunnie, мисля че прекарахме неделния следобед заедно  Hug
хаха. ами това  е то- светът е малък;)))))

# 382
След месец и половина получих покана от Монтесори в Ман. ливади, но отказах срещата.
Съжалявам, може да са много реномирана и желана ДГ, но на мен, тяхното отношение не ми допадна.
Споразумях ме се с управителката на "Алфиета" и детето ще продължи да посещава техният център. Дребният е много доволен и щастлив, отделно аз съм възхитена от управителката.
Историята с въпросната Монтесори:
Януари бях на информационна среща с родители. Имахме уговорка за първи посещения и срещи с психолог, но детето се разболя, педиатърът препоръча да отложим ДГ с няколко месеца. Писах писмо на управителката, и изразих надежда, че ще  има места септември, обясниха ми, че тогава 7 деца напускат, поради постъпване 1 клас, да съм спокойна ще има места. Към 22-23 август отново писах мейл с допитване за свободни места, отговор-няма такива. След 3 дни получавам обаждате по телефона с покана за среща, защото има място. Уговаряме срещата за след 2 дни, но..на следващият ден ново обаждане, поради ангажимент на управителката, срещата няма да се състои и се отлага във времето, за неопределен период. Изрично попитах, дали да очаквам от нея обратната връзка, когато се освободи-да. Е, почаках си хубаво месец и половина, което за мен е несериозно, не уважавам подобен подход......и пари да ми дават след подобно отношение детето ми няма да посещава тази ДГ. Мисля, че цялата  одисея се дължи на желанието ми за половин дневно посещение, както изразиха съмнение някои хора, с които споделих,  Монтесори ще си търсят хора с пълна такса, не като мен половин ден.......но това са само съмнения Mr. Green

# 383
Здравейте, мами! Имате ли впечатления от чдг Звездичка в квартал Павлово? Предварително благодаря за отговорите! Simple Smile

# 384
  • София
Моя близка беше записала детето си там, след няколко месеца я отписа, заради странните им възпитателни методи. Основно, защото детето беше накарано например веднъж да си изяде супата с думи като "Ако не си изядеш супата, мама няма да дойде да те вземе", или пък защото сутрин е чула реплика към другите деца в стил "Хайде, всички сега да кажат стихчето, който не го каже, няма да излиза на разходка!". Confused
Ако тези неща не ти пречат - базата е хубава, групите - малки.

# 385
Здравейте мами, пьрво искам да се извиня, че ще задам въпрос на който със сигурност е отговорено някьде по-назад в темата, но си признавам, че нямах време да я прочета цялата, за да намеря това което ме интересува - а то е - много Ви моля да ми препорьчате добра ясла в Младост. Бях се насочила кьм Еспа, но не намерих много добри отзиви. Ще сьм благодарна за всякаква информация. Предварително Благодаря.
Здравей, големият ми син ходи от 1 г. в Рай, на Бистришко шосе, от Младост, 4 Бизнес парка е много близо по новия път през  София резиденшъл парк, вече има и автобус 314.
Аз съм много доволна, бях писала и преди като го записахме и сега 1 г. по-късно, запазвам отличните си впечатления. Детето ходи с огромно желание от самото начало, не е плакал, аз го водих да играе в двора няколо дни преди тръгването му и той сам поиска да остане с другите. Храни се много добре, научава нови неща - игри, песни, танци, светофара, все ми разказва какво са правили и колко са добри учителките. Голям двор, всяка група с площадка, винаги ги извеждат, ако не вали и не духа силно. Не мога да кажа, че не боледува, но лесно оздравява, а и се приспадат 50% след 5 дни отсъствие.
Чак не ми се вярва, че още не съм намерила кусур на градината за толкова време, едниствено, че веднъж, в началото поисках да видя запис от камерите, ей така от любопитство, но така и не ми дадоха (за какво тогава са тези камери?) Директорката спазва мнооого стриктно всички изисквания и ми каза, че е незаконно практиката на други градини с  видео наблюдение в реално време, което ми е странно. Но при положение, че абсолютно нищо не ми дава основание за притеснение, така и не намерих време да проверя това. Вие знаете ли нещо по въпроса?
А и другото е, че родителите на децата от нулева и първа група не могат да присъстват на тържествата, дава им се възможност да си купят диск с представленията.
Дано съм била полезна Simple Smile
Много благодаря за отоговора, изглежда добре, а и думите ти по повод гледането са достатъчни Simple Smile би ли споделила таксата. Виждам, че имат транспорт, ако аз или милото нямаме възможност. Само не можах да разбера целогодишно ли работят или от 15,09 до 30,05 защото пише и двете

А ако може някой да сподели и мнения и отзиви за Аника

Последна редакция: пн, 22 окт 2012, 21:37 от iana_86

# 386
  • Sofia
В Рай работят целогодишно, като ако детето отсъства повече от 2 месеца, не плащаш никаква такса (важи за юни, юли и август). Сайтът им ще бъде обновен до 1 месец. Таксата е от високите - 650 лв, без транспорт (не знам той колко е).
Ние първоначално мислехме да го запишем само докато го приемат в държавна, но после като видяхме как се грижат за тях, какво научава, колко е щастлив като отива (принципно беше като залепен за мен преди това),  се отказахме окончателно от държавната. А и след фрапиращите разкази на мои много близки приятелки от държавните.
Сега бяхме на родителска среща и ни разказаха какви интересни неща им предстоят - ще викат различни представители на професии, тип пожарникар, полицай, да им разказват за тях, всеки петък куклен театър, ще имат ден, в който влизат в кухнята и готвят. Това са нещата, които са интересни и полезни за децата и на които аз държа. Примерно вътре не е супер луксозно откъм обзавеждане, но имат 2 дка двор (когато времето  позволява дори провеждат някои занимания вън - бях на един "урок" по английски), и предвид всичко това мисля, че таксата си заслужава.
Относно това, което ме беше подразнило, че не ми дадоха да видя запис от камерите, директорката обеща всяка седмица да ни правят клипчета от различни моменти с децата.
Ходих и на посещение в Германи, но независимо от кукленските мебели, ми направиха много лошо впечатление при представянето, което се затвърждава постоянно, защото от единия прозорец на къщата ни виждам и чувам всичко от двора им. Възпитателките си стоят и си гледат телефоните, децата тичат, блъскат се и само някоя с едно като палка!!!, се провиква "ще дойдааа!". Чистят батута с Мистър Пропър в 16 ч. (защо точно тогава?!), когато децата излизат и мирише ужасно. И още много такива. Сигурна съм, че имат и добри страни, но аз не бих записала детето си там.
Твоето детенце колко е голямо? Ние с някои родители от групата на сина ми и не само от нея, се виждаме и след градината и гледаме децата как общуват в действителност. Може да се запознаем, ако решиш за там, или имаш още въпроси  Simple Smile

# 387
Здравейте,

Търся отзиви за следните три градини: ABC, International Children's Creativity Foundation и градината на Англо-американското училище в Панчарево. Споменавани са в темите назад, но май на никого детето не ходи там. Само за АBC беше писал, че градината зад Баня Мадара е  лоши битови условия, което много ме учуди при претенциите им. Ако някой има информация, моля да се включи!

# 388
Здравейте, може ли някой да ми каже дали има частни детски градини и по-конкретно ясли /за дете на 1 год. и 10 месеца/ на територията на р-н Красна поляна /ж.к. Разсадника/ или в близост и съответно да сподели лични впечатления. Благодаря предварително.
Аз лично не успях да открия нищо в района от изброените заведения в темата, въпреки, че я изчетох внимателно, но може да пропускам.

# 389
И още нещо към Stelfy. От постовете разбрах, че вашето дете посещава Монтесори Хай. На мен много ми харесва Монтесори философията и методите на обучение, но таксите за момента ме спират. И там ли таксата е над 800 лв./месец?

Общи условия

Активация на акаунт