шум от домашни животни

• 1 270
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,
Искам да попитам някой успял ли е да се пребори законово със системен шум от домашни животни на съседи, т.е. стопанинът да вземе съответните мерки да го предотврати?
Живея в жилищна кооперация в София, а съседът до нас има къща и отглежда петли и кокошки. Петлите са 8 (по негови думи), които ежедневно и еженощно ни тормозят с кукуригането си. Говорихме многократно с него - уж взема да ги прибира вечер в гаража си, ама я ги прибере, я не ... и резултатът е, че сме будни от 3, 4 или 5 часа почти всеки ден, а за следобеден сън, когато е светло - забрави!
Търсих из нормативните актове, но никъде не намерих какво може да се направи, ако източникът на шум са животни, а не директната човешка дейност. Навсякъде се упоменават глоби ако викаш, къртиш и т.н., но нищо по този въпрос.
Мога ли да се оплача в полицията, както в други случаи на шум ... или ще ми се изсмеят и няма да ме вземат на сериозно?
Вече съм напълно изтощена - месеци наред ту спя, ту не, и не знам какво да направя...
За мое голямо учудване се оказа, че в София (за разлика от много други градове) няма категорична забрана за отглеждане на селскостопански животни и птици. Отправих запитване до г-жа Фандъкова защо този въпрос не е регулиран в столичния ни град и очаквам отговор.
Моля ви споделете опит или идеи, защото вече нямам сили!

# 1
  • София
Ето наредбата, която регламентира отглеждането на животни (вкл. селскостопански в раздел III) на територията на София. Вътре има препратки към други нормативни актове, можеш да се запознаеш и с тях, за да видиш дали нарушава някой от тях.

# 2
Благодаря ти ... запозната съм с нея доста добре, затова е и отправеното ми питане. В тази за обществения ред също няма нищо  Cry

# 3
  • София
Виж в ЗУТ има един член, за който евентуално би могла да се хванеш, ако го нарушават. Зависи и от конкретната община, в която живеете.
Цитат
Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В селата могат да се изграждат постройки на допълващо застрояване със селскостопанско предназначение от всякакъв вид.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) В градовете и във вилните зони постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни могат да се изграждат по изключение само съобразно единен за зоната режим на ползване и застрояване, приет от съответния общински съвет.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Стопанските постройки на допълващо застрояване за отглеждане на домашни животни се изграждат с височина до 5,5 м над прилежащия терен и до 8,5 м до най-високата част на покрива. В рамките на тези височини се допуска обособяването на второ ниво за складови нужди.

На мен също ми стана интересен казуса с отглеждането на селскостопански животни на територията на София. Ако открия още нещо, ще пиша.

Общи условия

Активация на акаунт