Пословици в българския и чуждите езици

• 50 199
  • 493
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Яаааа, какъв хубав речник са си направили хората Simple Smile http://funeasyenglish.com/american-english-idioms.htm

# 181
Това последното испанското ме подсети за едно, казват, популярно пожелание в Каталония:  "Menja be, caga fort." Доколкото разбирам, би трябвало да значи "Добър апетит", но буквално значело "Яж добре, с*ри яко."

# 182
Да се запиша с един френски израз, който ми е много любопитен  - Donner sa langue au chat - буквално, да си дадеш езика на котката   А иначе значи - "предавам се", не мога да позная, отказвам се да гадая

# 183
Through thick and thin за мене означава да си с някого "и в добри, и в лоши времена" по-скоро; включва трудности, но не е задължително да е само за трудни моменти.

Преди десетина години имаше едно филмче по картуун-а, в което се използваха почти само идиоми, но беше анимирано с буквалното им значение.
Т.е. He was born with a silver spoon in his mouth и дават бебето с една сребърна лъжица затъкната напречно, после помня само it was raining cats and dogs и човечето си излиза, отваря си чадъра и отгоре му валят кучета и котки...

Не съм го гледала, но ми напомня за серия детски книжки Amelia Bedelia, в която си правят майтап с Амелия, която взема идиоми и всякакви други изрази доста буквално. Препоръчвам ги ако имате малки деца, учещи английски. Забавни са не само заради идиомите.

# 184
  • Варна
Pixie, st. Dobri пусна филмчето на предната страница.

# 185
За through thick or thin освен че дадох значението му на английски го давам и на български -
решително, упорито, непоколебимо; каквото ще да става, въпреки всички пречки;

Изразът не означава В добро и в лошо сам по себе си!  Wink

Ето онлайн речник за справка (първият който ми попадна). В хартиения ми речник също е дадено по този начин.  Peace

Скрит текст:
П.П. Когато написах че изразът буквално означава въпреки всички пречки имах предвид че това е точното значение на израза/ значението му буквално преписано от англ.-бълг. речник ако щеш.  Wink
Точно и буквално са синоними но се надявам да не се наложи да се занимаваме с дискусия на тема синоними!  Peace
Буквалният превод на думите в израза наистина е през дебело и тънко!  Simple Smile
Но това е повече от очевидно и даже се чудя защо се налага да се задълбава толкова! Stop

# 186
  • Велико Търново
Много интересна тема.
Включвам се с нещо любимо:
not to cut the mustard -  нещо което не върши работа един вид.

# 187
За through thick or thin освен че дадох значението му на английски го давам и на български -
решително, упорито, непоколебимо; каквото ще да става, въпреки всички пречки;

Изразът не означава В добро и в лошо сам по себе си!  Wink

Ето онлайн речник за справка (първият който ми попадна). В хартиения ми речник също е дадено по този начин.  Peace

Сам по себе си точно "в добро и лошо" означава, пък нека Cambridge Dictionary да греши.
http://dictionary.cambridge.org/dictionary/american-english/thro … ?q=thick+and+thin+

# 188
Джени, друго се отваря, не речник като кликна на твоя скрит текст. Ето пък аз какво намерих (пействам):

through thick and thin
Cliché through good times and bad times. We've been together through thick and thin, and we won't desert each other now. Over the years, we went through thick and thin and enjoyed every minute of it.
See also: and, thick, thin, through[/i/  

Източник:  McGraw-Hill Dictionary of American Idioms and Phrasal Verbs. © 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc.

Обикновено се използва за отношенията между хора, не по принцип за решителност или нещо, което да се случи на всяка цена, така както не означава и в "добро и лошо" само по себе си. Може би трябваше да обясня по-добре.  Peace  

Благодаря! Ще гледам филмчето.

# 189
Ето какво казва Oxford  Wink
through thick and thin
under all circumstances, no matter how difficult: they stuck together through thick and thin

# 190
Джени, друго се отваря, не речник като кликна на твоя скрит текст. Ето пък аз какво намерих (пействам):

Линкът е по-нагоре. Не е скритият текст.

..........................

Обикновено се използва за отношенията между хора, не по принцип за решителност или нещо, което да се случи на всяка цена, така както не означава и в "добро и лошо" само по себе си. Може би трябваше да обясня по-добре.  Peace  

Съгласна съм с разсъжденията ти като цяло!  Wink

И понеже го разнищихме добре израза се надявам поне да е от полза за аудиторията и повече хора да го запомнят и употребяват.
Ето нещо съвсем да го доизясним  Wink

# 191
Джени, ами да, това се подразбира,  но ако аз го превеждам на български, бих го превела "в добри и лоши времена,"  и в този смисъл се използва от повечето хора. Интересна е етимологията. Не знаех. Благодаря за линка Peace 

# 192
Друга любима моя фраза:
through thick and thin - в добро и лошо (има ли нещо по-подходящо на български?)  

Редактирам се да кажа че по-скоро through thick and thin е когато някой те подкрепя в добро и лошо и въпреки пречките а не означава по принцип в добро и лошо

Pixie самоцитирам се за да стане ясно мнението ми по въпроса защото от дума на дума се разми кой какво има предвид!  Wink

П.П. Щях да пиша тази вечер по темата разни интересности но дискусията относно thick and thin ми изяде минутките!  ooooh!  Grinning

# 193
Съжалявам, че размих темата.

В мое оправдание:

I was just shooting the breeze (приказвам празни приказки)
I didn't mean to steal аnyone's thunder (да "засечниш" някого като му вземеш думите/идеята)
I didn't mean to be a smart Alec (някой, който арогатно си мисли, че знае всичко)  Laughing

Надявам се да е ясно, че се шегувам.

# 194
I didn't mean to be a smart Alec (някой, който арогатно си мисли, че знае всичко)  Laughing

Само че е smart aleck, Alec няма нищо общо, моля-моля  Laughing

http://www.urbandictionary.com/define.php?term=smart%20aleck

Общи условия

Активация на акаунт