Темата ни е поредна, надеждата все тъй неизменна -СЕДМОКЛАСНАТА СТАТИСТИКА!

• 47 761
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
# 616
Дами, ей сега написах съобщение на Емил Кошлуков във Фейсбук, относно формулата за оценяване. Да видим, дали ще ми отговори......
Ще следя темата-любопитно ми е дали ще се заитересува

# 617
  • Mladost
РИО Бургас  съобщи, че документи ще се приемат на 16 и 17.06.12  Simple Smile

# 618
  • София

Е това би трябвало да важи и за всички рио-та.

# 619
  • Когато нямам работа ... просто седя и си хубавея

в бургас- може, но в софия от рио ми отговориха, че няма да работят събота и неделя.
явно ще отсъстваме от работа 1 ден...

# 620
  • София и там където не се пуши
Тук гледам че си говорите за това, дали може да се смени училището след време.

В РИО - София никой не си вдига телефона!!! Защо ги публикуват тогава на сайта си? Sick
Моля ако някой е наясно за следната възможна ситуация:
1. Дъщеря ми е приета в АК - в първите 15 момичета.
2. Намалиха ни таксата, но само с 10%. Това ме отчайва, защото тя много иска да учи точно там, а аз не знам как ще се справим финансово.
3. На външното оценяване има 5.800 по БЕЛ и 5.800 по мат., а в дипломата 6.00 и по двата предмета - т.е. съм сигурна, че ще влезе там, където аз искам, но тя - не иска.
4. Ако избутаме финасово някак си 8 клас в АК /чакайки чудо, за да продължи докрая там/ но понеже не вярвам в чудеса /въпреки че съм настроена положително и оптимистично/, каква опция имаме в 9-ти клас? Т.е. къде би могла да продължи след 8-ми?
Моля, ако имате представа в тази ситуация как се действа - споделете! baby_neutral

В СМГ мисля, че има следната врътка. Пишете СМГ като първо желание. Приемат ви на първо желание, но се записвате не там, а в АК. Фактът, че сте били приети обаче остава и след време ви дава право да се запишете в СМГ. Може да важи това правило и за другите ЕГ? newsm78

НЕ, със сигурност няма подобна врътка в езиковите. Peace Идват  отделни деца в 9 или 10 клас, но идват от еквивалент на гимназията в други градове от страната.  Тоест дете от немската гимназия примерно  в Бургас , ако се премести в София с родителите си (май се иска доказателство по формата на официален документ, че местенето им е наложително  заради работа), то бива разпределено в 91 НЕГ или 73 СОУ. Ако е от английска - в 1 АЕГ или 2 АЕГ. Ако е от френската - лесно е, тя е една. Нямам идея как инспекторатът решава дали детето да е в първа или втора. Всъщност - досещам се.. Mr. Green

Защо,след като сте наясно,че няма да се справите финансово с АК,не поговорите с детето си.Обяснете му,то ще ви разбере.

Въобще няма значение къде сте влезли, след време ако искате да смените училището и ако има места в съответната гимназия и сте по този учебен план си се записвате, ако не сте по този учебен план  държите приравнителни. Още след първи срок на осми клас това може да стане.

Може да не сте били приети някъде, но след време просто да се отворят места и да ви запишат.

# 621
  • София
Много съжалявам, че го казвам, но ако ставаше въпрос за моето дете, бих поставила нещата по местата им още от самото начало. Ако имам дълбоки съмнения по въпроса дали бих могла да покривам таксите и издръжката на детето в АК, то просто не бих го записала там. Не виждам смисъл веднъж детето да започне да учи, да се адаптира, и през цялото това време да има голяма вероятност да трябва да го местя. Доколкото зная неща за АК, то не е само таксата, а там децата имат доста висок стандарт на живот, който ако не мога да го покривам, рискувам детето ми да изпадне в изолация. Разбирам, че звучи кофти, ама всеки се простира според чергата си. Това не е учене в университет, където да няма голямо значение за състудентите дали си от заможно семейство или със стипендия от семейство на работници, но за пуберите материалният статус е важен, когато се съизмерват в една такава среда. Лично аз бих говорила с детето по въпроса за парите. Най-вероятно бих предпочела да го запиша в добра държавна гимназия, но да ми е мирна главата, отколкото да треперя цяла година дали ще събера парите за следващата. За една година, дето се вика, бих се примолила на родата и бих събрала парите, ама за следващата какво правя, че и това са 4-5 години!

Ей, как не ги е срам от РИО! Това са 7 хидяди, хайде, 6 хиляди седмокласници, кога ще се запишат за 4 дни! Редно е да работят в събота и неделя! Как може другите, по-малки градове да го направят, а тук най калпазани се извъдиха!

Натнат, хич и не ща да чувам за останалите оценки от ВО, защото това означава децата съвсем да се побъркат! Тогава не само на български и математика, а ще трябва да ходят и на уроци и по другите предмети! Абсурд! И сега на много места им правят проблем учителите, какво остава при твоето предложение! Вместо деца в гимназия, ще пращаме деца в психиатрия!

# 622
И в Габрово няма да приемат документи на 16 и 17. За щастие още утре на децата ще им дадат удостоверението за завършен седми клас.Вчера им дадоха сл.бележка с оценките от изпитите.
Още утре ще отидем до Национална Априловска гимназия и ако успеем ще отидем и до училището гнездо.Малко остана на финалната права сме.

# 623
  • Sofia
Ако е така, какво правим ние, които пътя ни е повече от два часа с кола между двете училища? Мислех, че като излязат резултатите и сме удовлетворени, вземаме отпускното и тогава отиваме в новото училище да се запишем...?  Ако си права, аз няма да мога да смогна за тези три дни, които са за записване. #Crazy
Зависи от училището. Някъде искат отпусното до 2-3 дни след записването, другаде - чак към 15.09.
 М.г. след като се записахме, взехме отпусното от старото училище и детето си го занесе на другия ден самО. Срокът за отпусното не е в срока за записване  Peace.

Някъде прочетох, че при записване отпусното е един от нужните документи. Даже съм си го вписала към необходимите документи. Мисля, че информацията е от сайта на РИО-Варна.
По принцип отпусното се издава след представяне на бележка , че детето е записано в новото училище. При положение , че сте в друг град, за вас може и да направят изключение и да ви го дадат предварително. Ако не - взимаш един ден отпуска и свършваш всичко. М.г. организацията при нас беше перфектна. В старото училище бяха подготвени с бележки , списъци и отписването ни отне 10 минути.
 В заявлението желанията се изписват с пълните им наименования според списъка от РИО, а кодовете ги нанасят служителите .

# 624
  • София
при нас желанията още не са подредени, подозирам, че ще ги мъдри до неделя вечерта. Документите трябва утре да им ги дадат в пълен комплект. Би трябвало всичко да е наред, защото училището не се опитва да задържи на всяка цена децата, не се е чувало за някакви изнудвания или бавения.

# 625
  • Пловдив
Абсолютно подкрепям Andariel , за АК. Няма смисъл да се записва детето дори и да не изпадне в изолация ,то ще създаде приятели ,среда за тази една година  от която вие после ще го откъснете и ще му бъде доста по-трудно да си намери нови приятели.  Днес , предават учебниците , утре незнайно защо сутринта са на училище има си часове а слетобяд в 3часа им връчват удостоверения и бележници.

# 626
Въпрос!!!!

В заявлението :

СМГ "Паисий Хилендарски" или Софийска математическа гимназия-без името ?

Преди изписването на самата паралелка трябва ли да изпишем ЧЕ ....ФЕ, АЕ
или е достатъчно ФЕ, АЕ?

Има ли толкова голямо значение?

# 627
Не съм съгласна с разпространеното мнение,че дете,което не е посещавало допълнителни уроци по математика и български език,не е в състояние да се справи отлично с приемните изпити след 7 клас.
Масово се пренебрегват останалите предмети и усилията на детето се насочват към подготовката за кандидатстване.В 9-ти клас се оказва,че тези деца нямат елементарни познания по биология,химия,физика и т.н.
И понеже,в нашата страна всеки има мнение по всички въпроси...ще изкажа и моето по отношение приема в гимназиите.Би било обективно,ако резултатите от НВО по всички предмети се вземат в предвид при кандидатстване+дипломата на детето.
Така няма да има спекулации с годишните оценки по математика и БЕЛ,а и ще се отчете цялостната подготовка на детето.

За статистиката-момче БЕЛ-5.143,математика-5.535-без допълнителни уроци,първо желание-Руската гимназия/АЕ/-Варна. Grinning

И аз съм "ЗА" дипломата да влиза в общия бал ! Peace

# 628
  • София и там където не се пуши
То за АК аз и друг път съм се изказвал, няма смисъл да се дават толкова пари при условие, че за тези пари може да му купите жилище и да го дадете под наем и да събирате пари по този начин за по-добро образование след гимназия. АК не е по-по от другите училища.

eslanchice в гнездото ви дават списък как да изписвате паралелките.

# 629
  • Варна
natnat ако Руското училище е първо желание, може и без частни уроци. Говорила съм с много майки и имам поглед върху много деца - почти всички разчитат на допълнителна подготовка, с изключение може би на децата от МГ (но една част от тях ходят все пак на допълнителни курсове/уроци по БЕЛ).
Ако целта е някое училище с висок минимален бал, само с познанията от училище не става. Е, има и изключения, разбира се, но те само потвърждават правилото.  Peace

dama pika и аз бих говорила с детето да го разубедя за АК. Много е рисковано да се разчита, че след 1 г. точно в желаната гимназия ще се освободи една бройка и ще вземат точно него. Да не говорим за приспособяването и откъсването след това от средата, съгласна съм напълно с мненията на Andariel и mdonkova

дипломата, или по-точно някои оценки от нея се взимат предвид и сега когато има две деца с еднакъв бал. Иначе цялата диплома като оценка, заедно с физическо, рисуване, музика, дом.бит (не си спомням как се казваше в 7 кл.) няма смисъл. Защо трябва да се взимат например оценки по биология, химия, физика при кандидатстване в ЕГ? Ако децата трябва да готвят еднакво добре не само 2, а 7 предмета - представяте ли си какво натоварване ще е? Няма да смогнат от уроци и школи.

Общи условия

Активация на акаунт