Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 123

 • 98 708
 • 738
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 965
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля,  преди да зададете въпроса си в темата, първо потърсете отговора по-долу на същата страница или тук:
Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А - Основна информация за начинаещи и рецепти


Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!

Моля, ако не можете да качите вашата снимка или да сложите линк с препратка, упражнете се ТУК

А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122


Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!

Линкове към електронните магазини за всякакви сладкарски консумативи, бои и инструменти в БГ

CookiBooki - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Хcerx - Моделираща маса, сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Aromashouse линка излиза като рекламен спам, но се изписва *aromashouse точка com *- Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
Hitrini - Сладкарски бои, инструменти, формички, резци и всякакви помощни материали и консумативи.
П.И.К.Ко - Моделираща маса ПикКо, Шоколади, кувертюри, блатове, кремове и други сухи смеси,  и всякакви помощни материали и консумативи.
Gastrogroup - Инструменти, формички и всякакви резци
Almalibre - Сладкарски консумативи
Магазин Слънчоглед - магазин за художествени материали, от който може да се намерят много полезни инструменти, шаблони и др.
За повече инфо, погледнете в библиотеката.

Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Задължително се слага! , Защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре! Може да овкусите с ванилия или есенция масления крем. Може да се смесят финно смляни трохи от блатове с маслен крем или течен шоколад. С тази смес се шпаклова тортата. Идеално изравнява повърхността и предпазва покритието от разтапяне поради допир с пълнежа на тортата.

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство! Рецепти за домашно приготвени покрития, има в Библиотеката. Т. 1.5.  Шоколадовите фондани са в т. 1.6. Готови покрития могат да се закупят от магазинито онлайн по-горе или от складовете, изброени в библиотеката. Точка 2.2.

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи. Готовите фигури НЕ СЛАГАЙТЕ в хладилник. Те се сушат поне 24 часа на открито /може да покриете със салфетка за да не са прашат/, след което приберете в картонена кутия, която няма да ги запарва. Кутията дръжте в шкаф, не в хладилник.

В: С какво се слепват елементите на фигурките и с какво се залепват самите фигурки към тортата?
О: За лепило може да послужи лепило направено от разтворена във вода Тайлоза. За дребни елементи, може да се ползва чиста вода. Намазва се с четка и се прикрепя към фигурата. Също така, може да се използва глюкоза, айсинг или размекната с вода моделираща маса. Трябва да се постигне полукашава консистенция. Със същите смеси, се прикрепват фигурите към самата торта. За прикрепване, може да се ползва и маслен крем или разтопен или течен шоколад.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант! Независимо от моделиращата маса, тя трябва да бъде добре увита във домакинско фолио. В пакета не трябва да има въздух, защото той втвърдява покритието и го прави негодно за употреба. Ако масата е засъхнала, опитайте се да я размесите с малко ГЛИЦЕРИН/ГЛИЦЕРОЛ, който можете да закупите от всяка Аптека. Някои покрития реагират добре и на премесване с леко омазнени с олио ръце.

В: С какво да почистя нишестето от готовата торта?
О: Първо изчеткайте тортата с мека четка. Много подходящи са ЧЕТКИТЕ ЗА РУЖ. Може да опитате и с мека гъба. Ако и това не помогне, натопете мека гъба във водКа или друг алкохол и почистете тортата. Алкохола се изпарява и не остава миризма. По този начин обаче, ще получите лъскава повърхност.

В: Глюкозата  от аптеките, подходяща ли е за заместил на стандартната глюкоза?
О: Категорично НЕ! Използвайте глюкозата в бурканчета, която се продава в повечето хранителни магазини. Гъстотата и варира от консистенция на боза, до гъста смес, която дори не се излива от буркана. Свойставата и  са еднакви, обаче. Обикновенно глюкозата стои на диетичните щандове. Има и пакетчетата със прахообразна глюкоза. За момента обаче, не се знае как да се използва в сладкарството. Ако не намерите глюкоза, може да използвате мед със светъл цвят и по-голяма гъстота. Меда обаче, променя вкуса на покритията и често ги прави меки и трудни за съхнене. Не всяка рецепта може да се промени с мед. Най-добрия вариант е, да си намерите глюкоза.
В: Как се залепва вафлената плака /картинка/ към тортата?
О: - За плаката се използва Фарситура Кристалина. Това е безцветно сладкарско желе, без аромат. Мястото за плака задължително се намазва с Кристалина, независимо дали е покрита с чаршаф или е измазана със сметана, маслен  или друг крем.  Кристалината се загрява в слаба МВ, и се разстила равномерно върху тортата. Плаката се притиска върху Кристалината и се избутват всички мехурчета въздух. Отгоре се залива отново с Кристалина и с мокър нож или шпатула се изравнява повърхността, като по този начин се пукат и мехурчетата които се образуват. Фарситурата не е задължителна за отгоре, може да се пропусне, зависи от търсения ефект на продукта. Не дръжте плаката върху торта повече от 48 часа. След този срок, цветовете започват да се размиват и размазват.
Плаката може да се залепи с чист маслен крем или сладк. лепило, но по този начин става гумена и неприятна за ядене. Не омеква и в повечето случаи се набръчква.
Фарситура Кристалина може да се закупи от "Змееборец" или склада на "Илчовски". Вафлени плаки също се разпечатват на двете места. Адресите може да намерите в библиотеката. Някои от онлайн магазините, изброени по-горе също предлагат фарситура и разпечатване на плака.

В: Как да си подбера хубава картинка за разпечатване на вафлена плака?
О: Изберете си снимка с висока резолюция. Минимум 600х600 . Ако намерите 1024 пиксела - още по-добре. Колкото по-висока е резолюцията на снимката, толкова по-чисто копие ще се получи. Подберете снимка с по-малко тъмни цветове. Снимки с тъмен фон и тъмен централен обект не са подходящи. При разпечатването, рискувате да се слеят и да виждате само светлите елементи.

В: Как да си направя езерце, река, вода?
О: Най-добре се получава с Фарситура Кристалина. Тя не разтапя и не размеква покритието на тортата. Оцветете го с боя, загрейте го леко ако се налага и го разлейте на желаното място. Същото може да се постигне със светъл мед или друго светло желе. Вълнички могат да се направят с маслен крем.
Желатинът НЕ Е подходящ върху фондан. Той размеква и разтапя покритието. Можете да сложите парче найлон върху мястото и отгоре да налеете леко стегналия желатин. Така ще изолирате покритието.
С обикновен маслен крем, оцветен в подходящ цвят, също може да се постигне ефект на вода. Разбита сладкарска сметана също. Но, за лъскав цвят и най-добра имитация, най-подходящо е желето.

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).
Особенно подходящ е ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ. Евтин е, намира се в повечето големи вериги магазини и има възможност за регулиране на дебелината на блата. В комплекта има и резервна "струна"
Блатовете се напояват по различен начин и с различно количество сироп.  Ако ви трябва леко сиропиран блат, нанасяйте сиропа с четка. Ако ви трябва по-сочен блат, разливайте с лъжица. Следвайте стриктно рецептите. Някои блатове НЕ се напояват.

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат. Добър вариант е, сухата боя  да се разтвори в малко безцветен алкохол, например водКа. Някои ползват медицинки спирт от аптеката.  СБезцветна ракия също върши работа. Ако разтваряте по-голямо количество боя, може да добавите и пудра захар. Целта е да постигнете консистенция на кашичка, която много по-лесно се смесва с моделиращата маса и не я разкашва толкова много, колкото само втечнената боя.
В: Как да сглобя и нарежа многоетажна торта?
О: - Предварително се приготвят тортите за всеки етаж. Всяка торта трябва да бъде на собствена подложка, която да е изрязана с размера на тортата. Добре е да се остави по 1-2 мм подложка. След измазване и покриване, тези резервни мм изчезват. Етажите се измазват поотделно с маслен крем и се прибират в хладилник за да се стегнат. Дайте им поне 4-5 часа. Най-добре цяла нощ. Етажите се покриват поотделно и отново се прибират в хладилник. Във всеки етаж /без най-горния/  н се забиват подпори. Дори тортата да е малка и да изглежда лека и стабилна, подпорите са задължителни. Много хора използват специални бамбукови шишове, които обаче са скъпи в БГ. За по-малки торти, използвайте обикновенни пластмасови сламки за напитки или шишчета за месо. За по-тежки конструкции, увеличете броя на сламките и в тях допълнително пъхнете шишчета. На много места се предлагат дебели коктейлни сламки. Те са достатъчно издържливи. Нагледен урок за сглобяване на самите етажи, можете да видите ТУК. Между етажите е добре да се сложи спойка. Маслен крем или айсинг е добре. Етажите се редят ЗАЕДНО с подложките. Те изолират тортата от покритието на долния етаж, държат я права, спомагат слепването на етажите и предпазват от пропадане на етажите. Дори двуетажна торта се изгражда със отделни подложки. Методите за рязане на многоетажна торта са 2. Режат се директно, без да се разглобяват отделните етажи. започва се от най-горния малък етаж. Ножа опира в подложката и предотвратява сриването на тортата. 2рия начин е да се подпъхне нож или шпатула под подложката на горния етаж, да се свали  и да се реже самостоятелно. Не забравяйте, че отдолу има крем, който ще цапа.
РАЗМЕРИ НА ЕТАЖИТЕ ПРИ МНОГОЕТАЖНИ ТОРТИ:
Идеи и сътношения на различните нива можете да изберете ТУК
В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.

правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.
Когато правите многоетажна торта, независимо от формата,  добре е да спазвате правилото за рамер на етажите. Всеки етаж се намалява с 10 /8/ см, за да се получи добра пропорционалност на готовата торта.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК


Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 09:33 от van444eto

# 1
 • Мнения: 143
Благодаря Ванче за новата тема. Hug

# 2
 • Мнения: 554
Нова тема - нови красотиии  Peace Hug
Благодаря Ванче   bouquet
А сега и да си метна новите произведения - много набързо спретнати благодарение на Иглика  Heart Eyes  Критикувайте на воля  Blush

Кексчета за завършването на предучилищната


Ведро с рози за има няма 5-6 часа нощен труд със печене на блат и охлаждане на тортата + украса Simple Smile

и двете неща са със ММ на Наталина - със сухото мляко (мноооого съм доволна от него Simple Smile )

Последна редакция: вт, 12 юни 2012, 10:05 от Тedy

# 3
 • София
 • Мнения: 1 152
Нова тема - нови красоти! Grinning

# 4
 • Мнения: X
Ванччччето,       bouquet    Grinning

Тedy , не знам къде си метнала новите си произведения, но ...аз не ги виждам.     Laughing

# 5
 • Мнения: 1 352
Тedy, много нежни кексчета.
И аз се намествам тук, защото научавам много полезни неща. Благодаря за темата!

# 6
 • Мнения: 554
Аз първо се "записах" после си качих снимките от фотоапарата  Embarassed затова не си ги видяла Краси
Arev - мнооого е готин R2D2  Crazy
Нат, как успя да направиш тооолкова дълга коса ?! Наистина съм ти много благодарна за споделената рецепта със сухо мляко!
nalika, аз също съм с две леви ръце (по същите причини като теб), и с двете рисувам, не много добре. Незнам с коя по-точно лява си нарисувала тортата , но е мнооого нежна (отбележи си я някак да рисуваш пак със същата  Flutter )
Ванилия Мадагаскарска, как постигна толкова реалистични шарки (валени хартия ли са или ги рисува?) ?!
metchopooh, Страхотен тъпан, представям си как са се възхищавали на твоите торти  -  цветната, шивашката (в първият момент си помислих , че ножицата е истинска)  Party

# 7
 • Мнения: X
Аа, сега се виждат.     Grinning
Много нежни кексчета.А ведрото е като истинско.    Peace

# 8
 • Мнения: 22
Ванюшке, голямо мерси за новата тема!!! Пляк  bouquet Heart Eyes
В старата не успях да благодаря на тези, които бяха достатъчно снизходителни и писаха добри думи за тортеното ми недоразумение LaughingБлагодаря, момичета!!!
Ани_д, то си е за впечатляване, бе JoyКъсокрака, дебело...за, цицореста, но за сметка на това супергрозна Joy hahaha Т'ва не всеки го може!!! Mr. Green
Меченце,абсолютно съм съгласна с теб-това са най-читавите неща по тази торта JoyА от твоите три този път не мога да си избера фаворит!!!Много ми харесват!!!
Ооооооо, Ванилията,ето го чудото!!!Замалко да ти повярвам, че си се отказала LaughingЩеше да е язък за нещастното жУвотно дет' оскубах... Mr. GreenКъдравинята долу...хм...не е чак толкоз ужасна, бе...Може би ако не я беше провесила щеше и на теб да хареса GrinningИначе цветовете за мен са си супер!А цифрите страшно ми харесаха-това шаблон ли е или ти си ги рисува?
Мишоченце, твоята вълнА ме впечатли много!Справила си се чудесно!!!
Арев, роботът е трепач!Много детайл- много нещо!!!Браво!!!
Наталина,хареса ми кулата, макар и по- ниска!!С какво направи толкова дълга косата?
Налика, изключително нежна торта!!!Кое е това зелено? Страшно ми хареса!А ведрото вярно на истинско прилича!!!!
Хайде-от мен чао и успешна нова седмица!!!

# 9
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 5 278
Да се запиша и аз в новата тема! Другата седмица имам торта и ще се отчета подобаващо Simple Smile

Нели Ди, Мариета, Кукита
, благодаря за споделеното за фондана! Ще го пробвам задължително. Хулиганка, чакам и твоите отзиви.
Ванилия, Дитсан, мерси за съветите, аз май точно така си мислех да е в багажника, но пък времето е доста топло вече, та може и долу на предната седалка с включен климатик!
Налика, за съжаление не съм от София и няма как да се сдобия с тези големи кутии. Sad
Мечопух, да ти е жива и здрава Мая, страхотна торта си й спретнала. Жълтата основа допълнително ли е боядисана, малко стои като мокра, но може и да е от снимките.
Арев, страхотна торта!
Мишоченце, страхотна е тази вълна и сърфиста също,изобщо много идейна торта. Малко само не ми харесва, че не е изгладена отстрани, ама туй да й е кусура.
Ванилке, голям шедьовър си спретнала. Въпреки недостатъците и грешките, които сама си отчела, тортата е много арт и на мене много ми харесва. Нестандартна е и дефектите бледнеят.
Наталина, къде я скри Рапунцел  Mr. Green Косата много ми харесва. Буквите обаче ми идват доста дебелички.
Налика, рисуваната торта е много хубава. Странично ли е покривана, супер е!

# 10
 • Мнения: 469
Благодаря за новата тема! Кога успяхте веднага да сложите толкова много красоти!?

# 11
 • варненка от София
 • Мнения: 4 784
Ванюш, мерси за новата тема, записвам се да следя. Имам доста торти за показване, но ще се въздържа, за да не пълня страницата, то така или иначе повечето от вас ме имат или във ФБ, или във Фликър, та там ги има.

Спорен ден и отивам да боря Маша и Мечокът за днес.

# 12
 • Мнения: 616
Пльок на първа страница!!!  Mr. Green
Tedy, с вафлена плака са шарките, намерих картини за десктоп, с много висока резолюция и много големи, затова като се отпечатъха, личи всичко, дори отделните косъмчета на козината. Много са ти цветни розичките и хубави. Аз отдавна се каня на този фондан... ще го пробвам скоро май!
Марина, цифрите си ги изрязах, без шаблон, тройката направо с ножа, а нулата е с форма за листа на калия, вътрешното накривено. И аз ги харесвам, ама вчера ги хвърлих, чак се чудя що!

Ей, тоя макуин голям трън в задника се оказа  ooooh! Голям зор.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 057
Спорна тема за всички пожелавам! Ванче, благодаря   bouquet

# 14
 • Мнения: 1 541
О, Ванче, чакай една такава да ти дам сега за мерси   bouquet Знам, че ги обичаш  Wink
Аз после ще се отсрамя с един пес, ама сега няма време.

Теди, малките кексчета са страхотни! Много идейно си ползвала розовия молд!

Общи условия

Активация на акаунт