За грубото отношение към чуждите деца....

• 10 066
  • 222
  •   1
Отговори
# 120
А децата откъде са видяли и реагират с крясъци/писъци? От възрастните...
На мнението на ЧеКа съм. Вместо с не/позната майка да я карате спокойно, а децата да се научат да си играят заедно и да си шерват играчките, вие като майки-орлици висите на главата на децата си и следите кой/кого/какво/как. Изнервена обстановка, че изнервяте и децата. Вие обичате ли да ви се седи на главата постоянно, докато работите?
Идеята е децата да си играят заедно, да се запознават, да се отпускат с непознати. Сакън лопатката/кофичката...
Играчки в детската градина не се носят, там си има достатъчно.
Да се носи лъскава играчка на площадка/детско заведение граничи с простотия/показност.

# 121
  • В заешката дупка
Именно, Angel Dust, и аз това казвам. Зависи от ситуацията. Ако играчките са изсипанни около детето, се предполага, че може да са негови. Иначе е ясно, че малко дете може да се разреве като искаш да си вземеш играчката, ама не ми се случвало майка да не отреагира като чуе отрочето си да реве.  Grinning И съответно тя също му обяснява, че играчката не е негова.

# 122
За мен е друга причината да се седи, както се изразявате, на главата на детето. По-скоро са две- едната да бъде предпазено, другата да бъдат предпазени околните. Всеки си познава стоката.
Инак, да съгласна съм, има свръхпротектиращи родители, но протекцията рязко спада около края на втората година.

# 123
Добре де, нали всеки конфликт винаги има две страни? Как така идва някой, предава сбито и едностранно някаква история (своята), и се отпочва тутакси рутинната форумска песен за милите беззащитни деца, за зловещите баби с гръмовни гласове, за потиснатите жертви на насилие, за роботите и волните души и прочее, и прочее? Слушала съм тези оди (тоест чела съм ги) сигурно вече десет хиляди пъти и не спирам да се чудя на леката ръка, с която се зачерква възможността за съществуването на още една версия на ситуацията. Ми четете внимателно, в края на краищата, преди да окачвате на бесилото всяка така художествено обрисувана баба. Пардон, бабе. Какво може да принуди една възрастна жена, която ежедневно общува с млада майка и детето й, да избухне спонтанно седмици по-късно и да упрекне същата тази майка в бездействие, а детето й - в липса на възпитание? Че няма право, няма, добре. Че е грозно, грозно е. Ама ние тук знаем ли защо и какво е търпяла тази баба дни наред? Знаем ли нашата авторка как възпитава детето си и как то се дръжи с останалите деца? Знаем ли колко гръмовен е бил тоз гръмовен бабешки глас? Не знаем. Обаче бързаме да оправдаем детето, понеже по дифолт е невинно, да оправдаем майка му, понеже е авторка на темата и да упрекнем жената, понеже е баба (лоши, лоши баби!) и не разполага с трибуна. Ми аз пък не съм съгласна. Ако ще съм съдник на виртуален анонимен двубой между млада майка, която няма навик да наблюдава тригодишното си дете отблизо и дори не знае то чии играчки взема и кога, и стара баба, която е постоянно до внучето си и е наясно с навиците на останалите площадкообитатели, то ще повдигна леко вежда в полза на бабата, пък била тя и зла кресливка, дето си позволява наглостта да пита мили дечица не ги ли е срам всеки ден да дърпат играчките на внучето й без позволение.

# 124
А децата откъде са видяли и реагират с крясъци/писъци? От възрастните...

Пълни глупости! Никога не сме си повишавали тон дори пред детето, не е ставало свидетел на дрязги или подобни. Расте в среда, в която родителите й се обичат и уважават.
Но е коренно различен характер от нашите. Понякога пищи!

# 125
Ако можеше възрастната жена да събере кураж и пусне тема във форума, в която съвсем откровено да сподели, че доста време е събирала нерви и търпеливо се е възмущавала от тригодишно детенце, което съвсем невъзпитано е посягало към играчките на нейното внуче, ще се постарая да й обясня, че не е била права да реагира по този начин и са й дошли малко в повече изискванията и обвиненията към малкото дете. Че и доста отгоре това да върви след майката и да се конфронтира, докато се разтовари от насъбралите се нерви.

# 126
  • В заешката дупка
Именно грозни са изречените думи. Очевидно и ти си наясно, Крейзи. "Виновно" , " невиновно"  (каквото и да значи това) ли е детето няма да ги направят красиви.

Аз за майката и детето нищо не съм казвала. Но ако е имало постове, които да ги оправдават, твоите пък я насметоха.  Grinning

# 127
  • В Космоса
Така е. И аз не обичам да правя заключения от споделеното само от едната страна на случая, но дори и хлапето на авторката да е било досадно с дни наред и на бабата да и се е насъбирало, насъбирало толкова, че накрая да не е издържала на нахалството, то пак не я оправдава за изблика и грубото отношение. Но хора сме, грешим...

# 128
че не е била права да реагира по този начин и са й дошли малко в повече изискванията и обвиненията към малкото дете. Че и доста отгоре това да върви след майката и да се конфронтира, докато се разтовари от насъбралите се нерви

Каква конфронтация и какви изисквания, аз ли не чета правилно, що ли... Бабата казала на въпросното дете да не се прережда на пързалката и да не се държи така, все едно люлките са негови. Не ми идва наум колко изобретателен (или откачен) трябва да е някой, та да упрекне едно чинно чакащо реда си дете в бутане и пререждане.

П.С. Как предлагате да се разреши миролюбиво проблема с дете, което постоянно прережда и пречи на останалите деца на пързалката, очевидно с одобрението на майка си? (щото то си е лидер по рождение, нали, пък и не разбира още)

Последна редакция: чт, 14 юни 2012, 23:42 от crazy chick

# 129
Приемате, че детето на авторката с нещо може и да е предизвикало неоправдания гняв на бабата, но предполагате ли, че може пък да не е хокала така жлъчно?

# 130
  • Под липата
Тъй си е. Не може да се съди за ситуацията само по думите на единия участник.
Аз, обаче, си направих някои изводи. Първият е да избягвам детските площадки на този етап . Детето ми е малко и общо взето слуша и не пипа, но все  пак е на 2 години и е далеч от осъзнатостта на възрастните - току виж, взело нещо и ще изляза майка с лошо възпитание. Нямам нерви да се хабя  Mr. Green
 Другият ми извод е, че ако родителите, наистина си стояха на четирибуквието - достатъчно близо, но не и в кюпа с всичките деца, последните биха се разбирали наистина много по-добре и много по- добре биха се научили да решават конфликтите си, без намесата на МАМА.  Излишно е да се влиза в детските драми - те са като лятна буря -гръм, светкавица и пак слънце. Но, намесят ли се мами, баби, лели и стринки...става като курник  Sick С една дума - ужас!

# 131
  • София
crazy chick, не мога и нямам за цел да те накарам нито да ми вярваш, нито да си промениш принципите. Права си, медалът винаги има две страни.  Но това не  е съд, а просто форум за споделяне на лични болки, проблеми, радости, кой каквото го влече. Не мога да ти осигуря въпросната жена и нейната 'версия', съжалявам. Права си, не ме познаваш, не знаеш как си възпитавам детето, но прие по дифолт, че непременно има нещо гнило на база форумския си опит, предполагам. Не се обиждам, всички сме различни. Но 'Ама ние тук знаем ли защо и какво е търпяла тази баба дни наред?' не мога да го подмина.

Какво може да е търпяла тази баба според теб? 5-6 хлапета си играят дни наред в един средностатистически пясъчник и никой не си е тръгвал с окървавен нос или разбита глава. Аз не мога да отговарям, ако в нейното съзнание тя е брояла брой докосвания на чужди ръчички и ако в живота й това е най-големият проблем на света.  Това е неин проблем. Но се превърна в мой, когато тя реши да излее натрупания си негативизъм върху моето дете. То нито е изтривалка на нечии представи за възпитание, нито е длъжно да слуша неадекватни крясъци и обиди.

Истината е, че съм твърде мека и възпитана, иначе това нямаше да се размине толкова леко.

# 132
  • Под липата
orchid, а ти върна ли се пак на площадката? Защото непоявяването ти, може да се тълкува като признание за вина, така да се каже...
 Мен, ако питаш, е по добре да се изясните с тази жена, да поговорите като възрастен, с възрастен и да не лишаваш детето си от игра на място, което харесва.  А и така, няма да му остане горчив спомен, че някъде, евентуално, не е желано.
 Така мисля  Simple Smile

# 133
crazy chick... прие по дифолт, че непременно има нещо гнило на база форумския си опит, предполагам. Не се обиждам, всички сме различни...

Нито е гнило, нито е непременно - просто се опитвам да бъда безпристрастна, доколкото това тук е възможно. Форумският ми опит ме научи да бъда по-малко лековерна, а от реалния си опит разбрах, че бялото може да е черно отляво и червено отдясно. И точно защото всички сме толкова различни, се нуждаем от няколко прости и общовалидни правила, чрез които да живеем заедно в относителна хармония. Едно от тези правила е именно това, че достъпът до всичко чуждо е възможен само с позволение. Без вариации и възрастови изключения, и без елементи на разсъждение. Щом даден човек е решил, че не желае вещите му да се пипат, ти си длъжна да зачетеш това негово решение, независимо колко малоумно ти изглежда. В този ход на мисли, не е вярно, че проблемът с броя чужди ръчички е на бабата. Проблем е на ръчичките, защото са забравили да си поискат позволение. Пясъчникът е общ, но не и играчките в него - те са общо достояние само след изрична уговорка и съгласие. Затова, разсъждавам си аз, но може и да не съм права, ако се беше извинила мило на жената от името на детето си, вместо да й вменяваш налудна обсесия и да твърдиш, че проблемът си е неин, до последвалите селски разпри би могло и да не се стигне.

Пиша в темата ти с най-добри чувства, без грам лично отношение!

# 134
  • София
orhid,без  да оправдавам бабата,искам да ти кажа, че постовете ти ми изглеждат много странни. Не мога да разбера как така ходите редовно на една и съща площадка, играете си с едни и същи деца, с които сте приятели и бабата с внука също посещават редовно въпросната площадката, без да са създавала конфликти преди това. Не ми стана ясно как така изведнъж заради една играчка, докосната от твоето кротко и възпитано дете тя е започнала да крещи и вика. Защо за толкова дни прекарани заедно на тази площадка не е викала на други деца, а се е държала „ грубо” само с твоето?
   Може би другите деца и родителите им не са предизвиквали гнева на бабата, защото са се държали наистина възпитано, за разлика от твоето? И защо не говориш с тях по въпроса? На твое място бих попитала другите родители и бих се опитала да си изясня причината на това странно поведение, още повече ако искам да продължа да ходя там.

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 07:33 от desy_net

Общи условия

Активация на акаунт